Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc

26.05.09, 09:09
Bardzo prosze o pomoc. Od jakiegos czasu sledze to forum.

Od lutego mam bardzo powazne problemy ze zdrowiem. Poczatkowo
myslalam, ze to cos neurlogicznego. Zaczelo sie silnym bolem plecow
w odcinku ledzwiowym. Lekarz pierwszego kontaktu i ortopeda
stwierdzili, ze to bol korzonkowy i na to bylam leczona (leki
przeciwbolowe, zastrzyki przeciwzapalne, zabiegi). Niestety bole
utrzymuja sie do dzis.
Z czasem doszly dretwienia w nogach, dreszcze, bolesne mrowienia,
klucia w roznych czesciach ciala. Pojawily sie tez nudnosci i
zaparcia, ktorych wczesniej nie mialam (z wyjatkiem ciazy 12 lat
temu). Musialam pomagac sobie Xenna.

Zostalam skierowana do gastrologa ws. nudnosci i do neurologa ws.
parestezji i bolow plecow.

Gastrolog wykryl Helikobakter Pylori i przepisal zestaw lekow
(Duomox + inne).
Zaraz po tym dostalam sie na oddzial neurologiczny. Przebadono mnie
w kierunku SM i innych tego typu schorzen. Ale wszystkie wyniki byly
w normie.

W czasie pobytu w szpitalu nastapila chwilowa poprawa. Trwala okolo
2 tygodnie.

Lekarze na oddziale neurologii stwierdzili, ze powinnam skonsultowac
sie z psychiatra. Na pytanie, czy moze warto zrobic testy na
borelioze (zasugerowala to moja lekarka pierwszego kontaktu),
ordynator powiedzial, ze nie warto, bo on jest pewny, ze to na tle
nerwicowym i depresyjnym, i przepisal leki na takie choroby.
Oczywiscie nie nastapila zadna poprawa.

Po powrocie do domu wrocily poprzednie objawy neurologiczne,
dolaczyly sie silne bole miesni. Wczesniejsze objawy boli i
parestezji, ktore nekaly mnie w odcinku ledzwiowym i w dol zaczely
pojawiac sie tez w rekach, w plecach (odcinek piersiowy).
Od powrotu ze szpitala minal ponad miesiac a ja nadal zle sie czuje.
Bole powracaja z rozna sila.

Dodatkowo przez caly ten czas mam dziwne objawy skorne. Samoistnie
male siniaki w roznych miejscach. Te siniaki sa kilka dni i znikaja.
Potem pojawiaja sie gdzie indziej. Nie sa jak typowe since, poniewaz
od razu sa brazowawe i jasnieja do jasnozoltego i znikaja. Dodatkowo
zauwazylam male rozowe plamy. Pojawiaja sie i po kilku godzinach
znikaja.

Caly czas czuje duze oslabienie. Nie jestem w stanie prowadzic
normalnego zycia. Przy niewielkim wysilku wychodza na mnie poty, a
temperature mam wtedy obnizona (ok. 35,8) i zaraz musze sie polozyc.
Wczesniejsze zaparcia trwajace miesiac zmienily sie w czeste, luzne
stolce (kilka razy dziennie). Ostatnio przypetal sie dodatkowo stan
zapalny drog moczowych.

Bole miesni przeszly w czeste kurcze miesni. Sa bardzo bolesne.

Test ELISA wyszedl negatywny, ale wiem, ze nie jest miarodajny. Inne
wyniki tez sa w normie. A czuje sie coraz gorzej.

Czy moje objawy wskazuja na borelioze?
Czy moge cos zrobic z tymi kurczami miesni? Bardzo bola, a nie wiem,
jak sobie pomoc.

Mieszkamy na Gornym Slasku. Nie wiem, gdzie moge sie naprawde
solidnie przebadac pod katem boreliozy i ewentualnie koinfekcji.
Probowalam sie zorientowac, ktory lekarz zna sie na leczeniu. Moj
gastrolog powiedzial, ze jego siostra leczy sie w Bytomiu u pani dr
W. Lekarka pierwszego kontaktu dala mi skierowanie do poradni chorob
zakaznych i podala, ze sa takie w Bytomiu, Gliwicach i Szpitalu
Wojewodzkim w Tychach.

Na forum czytalam, ze "standardowe" leczenie moze czasami bardziej
zaszkodzic niz pomoc. Nie wiemy gdzie szukac pomocy i co zrobic. Czy
najpierw zrobic dodatkowe testy i gdzie? Czy od razu poszukac
lekarza, ktory naprawde wie, jak leczyc to paskudztwo?

Bede wdzieczna za wszelka rade i informacje!
Obserwuj wątek
    • agatabg123 Re: Prosze o pomoc 26.05.09, 09:18
      Proponuję zrobić cały panel na boreliozę( ok 1000 zł)
      • jagoda398 Re: Prosze o pomoc 26.05.09, 09:46
        Z przychodni w Bytomiu raczej cię przegonią bez pozytywnego wyniku.
        Mnie z pozytywnym i objawami kazali powtórzyć elisę za pół roku i wizytę
        mam na listopad. Weź skierowanie do szpitala, bo w przychodni nie ma
        lekarzy z oddziału neuroinfekcji. Przyda się termin bo może lekarz zleci
        ci leczenie dożylne.
        Prywatnego lekarza masz w Zabrzu,Tomasza Wielkoszyńsiego To dobry
        diagnosta znający boreliozę i inne paskudne bakcyle. Ma stronę internetową
        i tam adres e-mail i tel. Myśle że warto sie u niego przebadać.
        • osuchmar Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 19:17
          jagoda398 napisała:

> Z przychodni w Bytomiu raczej cię przegonią

Mialas racje,w Bytomiu nie bylam ale tak mnie potraktowal ord.zakaznego z Tychow i to byla prywatna wizyta!

> Prywatnego lekarza masz w Zabrzu,Tomasza Wielkoszyńsiego

Bardzo Ci dziekuje za ta informacje,po rozczarowaniu u zakaznika jeszcze tego samego dnia znalazlam sie u dr Tomasza.Rozpoczelam leczenie od 1 czerwca.

Pozdrawiam serdecznie smile
    • osuchmar Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 10:33
      Test WB wyszedl u mnie graniczny. Na jego podstawie, plus objawow klinicznych
      zaczelam leczenie w Zabrzu u dr W.
      Niepokoi mnie jednak jeden objaw, ktorego na razie nikt nie jest mi w stanie
      wyjasnic. Pisalam o tym we wczesniejszym poscie:

> Dodatkowo przez caly ten czas mam dziwne objawy skorne. Samoistnie
      > male siniaki w roznych miejscach. Te siniaki sa kilka dni i znikaja.
      > Potem pojawiaja sie gdzie indziej. Nie sa jak typowe since, poniewaz
      > od razu sa brazowawe i jasnieja do jasnozoltego, i znikaja.

Pytalam kilku lekarzy - nie wiedza.
      Moze ktos z Forumowiczow spotkal sie z czyms podobnym?
      • lastszogun Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 11:02
        no to witamy w klubie
        w klubie ludzi niezdiagnozowanych a mimo to leczących sie

1. nie oczekuj od nikogo ani od forumowiczów ani od lekarzy potwierdzenia
        diagnozy w oparciu o testy, bo takowych testów nie masad
        2. generalnie zasada jest leczenie po objawach wczesniej wykluczajac inne
        choroby dające podobne symptomy

lekarz u którego sie leczysz cieszy sie dobra opinią, a w dodatku jest diagnostąsmile

jesli masz BB, to po właczeniu leczenia powinna byc jakaś reakcja polepszenie,
        czesto pogorszenie samopoczuciasmile

pozdrówka i jesli faktycznie to BB, to wytrwałosci i pękatego portfelasmilesmile
      • 1-ludka Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 12:10
        Ja tez mam ciagle "since" na calym ciele,potem same znikaja tak jak
        normalne.Nie wiem czy to objaw bb czy czego innego.U mnie pierwsze
        testy tez wyszly graniczne dopiero potem wysokododatnie.Lecze sie
        tez w Zabrzu od grudnia i jestem zadowolona,czesc objawow
        znikla,czesc jeszcze jest ale jakos wytrzymuje.Pozdrawiam
        • lyrica Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 12:52
          U bliskiej mi osoby robią się siniaki w wyniku spadku płytek krwi, ale to w
          związku z inną chorobą i na skutek chemioterapii. Ale napisałam Ci żebyś może
          sprawdziła w morfologii czy po prostu nie masz mało płytek krwi.
        • osuchmar Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 14:55
          dzieki za odpowiedz w/s "siniakow".Juz myslalam,ze tylko ja takie dziwactwo
          mam.Wiem, ze nie wiemy dokladnie z czego to ustronstwo,a jak pytalam lekarza na
          pierwszej wizycie to powiedzial ze sie nie spotkal z tym.Dziwne, bo leczymy sie
          u tego samego lekarza.No ale biore poprawke ze moze zapomnial albo ty nie
          wymienilas akurat tego.Ja tez niektore pominelam bo tyle tego sie uzbieralo, ze
          wizyty by zabraklo,a i tak przyjal mnie dodatkowo na cito,bo bylo ze mna bardzo
          nieciekawie juz!
          • 1-ludka Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 16:12
            Ja czasami wogole zapominam z czym przyjechalam do niego,ale tak to
            z ta bb jest smileMoje plytki krwi sa ok wiec w moim przypadku to nie
            ma zwiazku a badam sie co miesiac.
            • kurkazlotopiorkaa Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 17:43
              po antybiotyku nastąpiła poprawa na 2 tyg....skąd ja to znam!
            • osuchmar Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 18:09
              do1-ludka
              pisalas, ze tez na poczatku byl u ciebie wynik graniczny na borelie a potem
              wychodzil wysoki, czy mozesz mi powiedziec kiedy od rozpoczecia leczenia robilas
              ponowne wyniki,jakim testem i gdzie?czy robilas tez badania na koinfekcje?ja wb
              na borelie robilam u lekarza Tomasza z Z. wczesniej elise w innym laboratorium
              na zlecenie innego lekarza,oczywiscie ujemna w obu klasach.zrobilam tez test na
              mykoplazmy i chlamydie,w niedziele dostalam emaila, ze wyszly ujemnie.
              Tez do tej pory od lutego mialam 4 razy robiona morfologie i rozmaz krwi i
              wyniki byly zawsze w normie.przez ten czas jedyne co wyszlo niskie to poziom
              magnezu we krwi(badanie to robilam ostatnio na koncu maja) ale wtedy dopadaly
              mnie juz takie silne bolesne skurcze,jak w tezyczce, w stopach,lydkach i innych
              czesciach ciala.a do tego mnostwo takich mikroskurczy na calym ciele i w dodatku
              w duzym nasileniu(okropne uczucie, to jakby pod skora takie serie pulsow). nie
              moglam juz wytrzymac od tych skurczow, myslalam, ze zwariuje ale wlasnie wtedy
              bylam na pierwszej wizycie w Zabrzu i lekarz od razu wypisal mi 10 zastrzykow z
              magnezu po 10ml co drugi dzien i wykonalam jeszcze u niego dodatkowe badanie na
              poziom magnezu w krwinkach czerwonych(magnez jest jonem wewnatrzkomorkowym wiec
              poziom magnezu we krwi nie jest dokladnie pokazujacym bad.co sie dzieje z tym
              pierwiastkiem w komorkach).Wynik wyszedl b.niski.Teraz juz jestem po 4 zastrzyku
              i jest duzo lepiej.Lykam tez laktomag bo zdecydowalam sie na leczenie a to mam
              dodatkowo oprocz probiotykow i abx.Jeszcze jedno pytanko:a te badania plytek
              krwi to w morfologii wychodzi czy trzeba jakies dodatkowo zrobic?ale sie
              rozpisalam!!!!sorki!!!
              • zazule Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 18:16
                siniaki moga byc objawem babeszjozy jedna z koinfkecji boreliozy.
                Obajwy masz jak przy bb czasem tylko leczenie moze odpowiedziec na
                pytanie czy to bb czy cos innego.
                pozdr
                Z
                • izek.1 Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 20:36
                  Witaj wśród nas.Jeśli możesz to napisz czy ustąpiły Ci nudności po przeleczeniu
                  helicobactera,czy są nadal.
                  • osuchmar Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 21:14
                    te mdlosci mialam poraz pierwszy ok.25 marca.bardzo silne,az szarpalo na wymioty
                    ale nie wymiotowalam,dodatkowo metaliczny zapach w nosie i w tym samym czsie
                    mialam tez inne objawy;bolala dolna czess plecow az do bioder,2x lekka
                    goraczka,dziwnwe bole w miesniach.Gastrolog po gastroskopii przleleczyl mnie
                    Duomoxem metronidazolem i panogastinem przez 10 dni,bo stwierdzil
                    helikobakter.konczylam ta kuracje 10 kwietnia i sama bylam zdziwiona bo przeszly
                    mi nie tylko nudnosci ale i wszystkie pozostale objawy(dopiero teraz wiem dlaczegosmile
                    wtedy bylam juz w szpitalu 4 dzien na neurologii zeby badac nekajace mnie objawy
                    neurologiczne,mrowienia dretwienia,klucia neurobole.Kurcze pobrali mi nawet w
                    tym czasie krew na badanie w kierunki bb,ale potem tego chyba nie wyslali.Do
                    dzis nie wiem dlaczego.ciekawe czy by wtedy cos pokazalo bo bylam po tym
                    metronidazolu.Dopiero przy wypisie ze szpitala przepraszali, ze tego badania nie
                    zrealizowali.Ech te szpitale w Polsce!
                    W drugiej polowie maja znow pojawily mi sie te mdlosci i trzymaly 4 dni po czym
                    same przeszly.Nie poszlam juz z tym do gastrologa, bo inne w tym czasie objawy
                    zmusily mnie do szukania natychmiastowej pomocy.
              • 1-ludka Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 22:14
                Dwa razy wynik graniczny Elisa,potem dwa razy graniczny WB (po
                miesiacu).Potem wzielam jeden dzien metronidazol i pojechalam do
                Kliniki boreliozy w Augsburgu.Tam zrobilam wszystkie testy czyli
                Elisa ,WB ,LTT ,oprocz tego na chlamydie i na Erlichie (nie wiem czy
                dobrze napisalam) to wszystko wyszlo pozytywnie i rozpoczelam
                terapie chyba od clarythromyciny ale jak sie okazalo bylam na nia
                uczulona(chyba) no i po drugie co z tego,ze wszystkie badania mialam
                pozytywne skoro ani jeden lekarz domowy w moim miescie tego
                laboratorium nie uznaje (bo jak mowili to zadne laboratorium tylko
                oszusci)i po okolo 2 tygodniach moj lekarz domowy pobral krew na
                Elise i na WB twierdzac ze mi udowodni jacy to oszusci i ze ja
                zadnej bb nie mam.Za dwa tygodnie przyszly wyniki wysoko dodatnie w
                obydwu testach w klasie IgM.No i dzisiaj spokojnie bada mi krew co
                miesiac i zapisuje co ja jem (abx) w jakich dawkach itp. a lecze sie
                w Zabrzu i jest ok.
                Nie wiem czy mam babesie i bartonelle bo dopiero czekam na wyniki z
                Zabrza ale moj maz ma tez chlamydie ( bo jak wiesz jest zarazliwa)co
                do dzieci to nie wiem.Jak jeszcze moge ci cos pomoc lub poprostu
                chcesz pogadac to pisz na meila :syrek@web.de Pozdrawiam
                • gra-ga Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 23:07
                  osuchmar - w temacie siniaków to trzeba sprawdzić babesię (niestety)
                  ja się na nią leczę (łam)i u mnie to zjawisko nie występowało ale
                  u reni555 wiem, że tak i ona leczy babesię. Możesz odszukać jej wątek
                  lub wejść w ten pierwszy "dla potrzebujących wsparcia" to reni
                  Ci napisze coś więcej
                  • misia011068 Re: Prosze o pomoc 08.06.09, 23:11
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=72411016&a=72411016
                    poczytaj tu
                    • osuchmar Re: Prosze o pomoc 09.06.09, 08:16
                      Dzieki Gra ga na pewno do niej napisze i sie wypytam.szybko zlece tez badanie na babesie.CZytalam o babesji ten tekst ktory mi podala wczoraj misia011068 i niektore objawy z tego mam,np.poty nocne,zdarzaja sie bole migrenowe,raz mialam dziwne poczucie zaburzen rownowagi ale wlasnie bez zawrotow glowy no i te "sinawe plamy", choc o nich tam nie ma ani slowa.
                      1-ludka napisala ,ze tez te plamy u niej wystepuja ale ona czeka na badania na koinfekcje wiec nie wie od czego to.
                      Bede drazayc temat,bo jesli to babesia to czytalam na forum i w art.Burasccano,ze trzeba by to leczyc wmiare wczesniej aby latwiej leczenie bb poszlo.Jesli sie myle to mnie poprawcie.
                      Dzieki wielkie za wsparcie.
                      • jagoda398 Re: Prosze o pomoc 11.06.09, 14:21
                        Czy cię coś kiedyś użarło, bo nie znajduję info w wątku, czy
                        podejrzewałaś bb po objawach? Napisz które paski ci wyszły w WB.
                        Co do tych dziwacznych siniaków opisz je w wątkach "Jestem lekarzem-cześć
                        trzecia" i "Lekarz z Warszawy 3".Może oni coś wiedzą, bo drążą temat bb
                        już dość długo. Dobrze byłoby zrobić zdjecia i zaprezentować na forum. Nie
                        chcę cie pochopnie sugerować ale mogą to być rumienie boreliozowe. Nie
                        zaszkodzi podrążyć i naszych lekarzy popytać.
                        A jeśli chodzi o płytki krwi, to powinny byc w morfologii (PLT).
                        • osuchmar Re: Prosze o pomoc 11.06.09, 17:50
                          Ugryzienia "tradycyjnego" kleszcza nie pamietam.

Bylam pogryziona przez ptaszynce (kleszczowce miekkie - zyja na golebiach) w
                          ubieglym roku w lipcu.

Bylam kilka lat temu uzadlona przez ose i wystapilo cos takiego, jak rumien. Byl
                          duzy, rozlewal sie po rece. Pazyl i swedzial, byl wypukly. Myslalam, ze to
                          uczulenie (moze faktycznie tak bylo - nie wiem), wiec nie poszlam z tym do
                          lekarza. Po czasie zaniknal. Powrocil po kilku tygodniach w tym samym miejscu.
                          Bylam w tym czasie na urlopie, poszlam z tym do lekarza, ktory dal mi tylko
                          deksapolkord. Nie stwierdil, czy to rumien, a ja nie drazylam, bo nie mialam
                          wtedy o tym pojecia.

Tyle co do pogryzien.

Jesli chodzi o WB, to nie dostalam jeszcze do reki wynikow, tylko mailem
                          informacje od dr W., ze wynik IgG jest graniczny. Nie wiem ktore paski, jak
                          wyszly. IgM jest ujemny. Dr W. stwierdzil, ze takie wyniki + objawy kliniczne
                          potwierdzaja bb.

O "siniaki" pytalam mailem dr B z Krakowa. Doradzila sprawdzenie koinfekcji
                          babeszi. Podobnie napisala mi jedna osoba z forum, sugerujac, ze to moze byc
                          babeszia.

Zaczelam tworzyc galerie "siniakow" na zdjeciach. Maz zrobil mi na razie 3 fotki
                          jednego miejsca. Wczesniej nie przyszlo nam to do glowy. Jak sie nazbiera
                          wiecej, to moze je opublikuje smile
                          Chodzilam tylko i pokazywalam lekarzom. Robili wielkie galy i osylali do innego
                          lekarza. Zakaznik stwierdzil, ze powinnam isc do dermatologa, zeby mi to
                          zeskrobal i dal na posiew grzyba. A lekarka pierwszego kontaktu poslala do
                          poradni chorob naczyn. Znajoma rejestratorka od dermatologa popukala sie po
                          glowie, jak uslyszala o tym zeskrobywaniu.

PLT sprawdzilam, mam w normie - 301 K/uL (wynik z 25 maja)

Pozdrawiam serdecznie!
                        • a.guzia Re: Prosze o pomoc 11.06.09, 18:41
                          Osuchmar, proszę Cię zamieść choć jedno zdjęcie siniaka. Ja od pewnego czasu mam
                          podobny problem. Chciałabym porównać ze swoimi. Może zwyczajnie się o coś
                          obiłam, nie wiemsad
                          • osuchmar Re: Prosze o pomoc 13.06.09, 20:08
                            Ja tez przy pierwszym pomyslalam, ze sie chyba gdzies stukmelam,a nie zwrocilam
                            na to uwagi,tym bardziej ze zrobil mi sie na rece przy zakonczeniu kciuka ale
                            jak nastepne pokazaly sie na brzuchu i to po 2,3 w poblizu siebie, a potem na
                            wew.stronie uda takie same to juz wiedzialam,ze to nie od obicia sie.
                            Mozesz to spokojnie zaobserwowac u siebie a co do ich wygladu to opisalam je
                            wczesniej.
                            • osuchmar Re: Prosze o pomoc 21.06.09, 20:24
                              Czesc Wszystkim!

Odzywam sie ponownie, bo koncze dzis 3 tydzien leczenia i chcialam napisac jak przebiegaly. Mialam 4 dni cale bez bolu.smile

Wiekszosc dni po polowie spokoj najczesciej od rana do popoludnia, a potem bole najczesciej podraznienia nerwow korzeniowych,te sa dla mnie jedne z gorszych, bo one ciagna az do nog i sie zmieniaja raz w szczypiace, raz w parzace a najczesciej czuje te miejsca jakbym byla do lekkiego pradu podlaczona.

Byly tez dni, kiedy bolaly mnie miesnie w roznych miejscach ciala tzn. wedrujace, czasem podobne do zakwasow, dni z mrowieniami skory, ze zmeczeniem,dni z kluciami i tu nowosc dla mnie: pierwszy raz mialam klucia w serce i w ucho, ale trwalo to krotko.

W ostatnia srode pojawil sie nowy wysyp "siniakow", z tym, ze duzo wiekszy niz zazwyczaj.

No, ale w piatek 19 przezylam straszny,silny bol glowy. Kurcze, to bylo jak jakis napad. Od 18.30 do 23.00 myslalam, ze umre z tego bolu,pchalo az do nosa, oczu i straszne wymioty (trzy razy sciskalam sie z muszla), do tego rozbolal mnie prawy staw barkowy i nogi rwaly mocno. W koncu zasnelam i rano glowa juz spoko, tylko staw bolal przy ruchach reka.

Bylam w tym czasie 6 dzien na dolaczonym tynidazolu. Jak myslicie czy to byl moj pierwszy herx? Dodam,ze znane mi sa migrenowe bole glowy ale takiej jazdy jeszcze nigdy w zyciu nie mialam.

Pozdrawiam wszystkich
    • izek.1 Re: Prosze o pomoc 21.06.09, 21:12
      Herx jak nic! Mój największy problem,to właśnie takie bóle głowy,także wiem co
      przeszłaś,mnie tak potrafi napierniczać całą dobę,więc i drugi dzień jest do
      bani tak mnie wyeksploatuje.Ostatnio staram się wytrzymywać do 6 godzin,a jak
      nic nie chce zelżeć to biorę zastrzyk przeciwbólowy-bo już naprawdę mam
      dość.Generalnie ja notuję już poprawę-taki silny ból głowy mam teraz co 4
      dni(średnio).Jesteś na dobrej drodze-dosyć wcześnie 4 bezbólowe dni-to raczej
      też dobry znak.U mnie pierwszy bezbólowy dzień trafił się po 4 miesiącach
      leczenia.Pozdrawiam
      • osuchmar Re: Prosze o pomoc 22.06.09, 12:32
        No tak,przy tym bolu i wymiotach to tylko zastrzyk albo jakies czopki mozna brac, bo tabletek sie nie da.
        Ale jakie leki braliscie, tzn,ktore najlepiej pomagaja wtedy?

Mam tez pytanie do tych,ktorych nekaja bole korzeniowe i inne neurologiczne.Czy ktos z Was bral na to cos, co dobrze dzialalo? W szpitalu na neurologii dostawalam codziennie zastrzyk diklofenaku i nie bolalo mnie wtedy a jak wrocilam do domu to znowu wzzystko wrocilo.Chyba sprobuje diklofenak w czopkach,tylko recepte sobie zorganizuje.

Prosze, powiedzcie jak komus cos pomoglo.
        • osuchmar Re: Prosze o pomoc 26.06.09, 12:47
          Podtrzymuje moje pytanie o bole korzonkowe i inne neurologiczne.
          od KIlku dni mam bardzo nieprzyjemny objaw.Jest to uczucie klucia jakby drobnymi
          igielkami,ktore jest bardzo bolesne na calym ciele i czasami nawet w w przelyku
          i i wewnatrz glowy i w innych wew organach.
          Wiem juz z innych watkow, ze to podraznienie/porazenie receptorow czuciowych na
          trasie skora-mozg.Juz to 2 miesiace temu mialam ale nie taaak moooocno.TEGO NIE
          DA SIE WYTRZYMAC!Wczoraj caly dzien przespalam na CLoranxenie.Dzisiaj jade po
          pol. do Zabrza. mam wiz. u dokt.T.W. Nie wiem jak moge sobie pomoc?
          Blagam ,niech sie ktos odezwie jesli wie co moge na takie bole brac lub poda mi
          watek,gdzie o tym cos pisza, zeby choc troche ulzylo.
          Maz szukal juz wczoraj ale nic nie znalaz.Tylko cos o antydepresantach ale to
          chyba na doly i depresje pomaga,a czy na to rowniez???
          • jagoda398 Re: Prosze o pomoc 26.06.09, 13:34
            U mnie cykl pogorszeń w trakcie leczenia był co 4 tygodnie i trwał od 3
            do 10 dni i samo przechodziło. Dr kazała pić jak najwiecej. Zwykle piję
            słabiutką herbatę z pokrzywy ,taką najtańszą z Kauflandu.
            Mam w domu maść Metindol i u mnie bóle-igły po tym przechodzą. Od
            neurologa mam tabletki Dexak. Spróbowałam, skuteczne ale 2 szt tylko
            zjadłam, bo nie chce się już truć .
            Trzeba przeczekać.Jeżeli to herx , to samo przejdzie. Dobrze że masz dziś
            wizytę. Zapytaj czy w sytuacji kiedy już nie wytrzymujesz ,można
            zmniejszyć lub pominąć dawkę leków.
            Trzymaj się dzielnie, leczenie jest bardzo trudne. U mnie duuuuuża poprawa
            czego wszystkim życzę
            • 1-ludka Re: Prosze o pomoc 26.06.09, 15:24
              Ja tez mialam (i mam)rozne bole w trakcie leczenia,przewaznie nic
              dodatkowo nie biore tylko poprostu czekam i przechodzi samo,a
              najlepiej to zapytaj dzis lekarza,on ci dobrze doradzi i powie co i
              jak.
              P.S
              Emaila dostalam tylko nie mialam zdrowia i czasu odpisac.Sorki
              • osuchmar Re: doradzcie w ustawienieu lekow 30.06.09, 15:40
                witam.
                Jestem po kolejnej wizycie u lekarza z Zabrza.Mam nowy zestaw lekow, Tetracyklina2x3
                Azitromycyna 1 tbl.co 2 dz.lub 1/2 tab.codz.
                rifampicin 1 tydzien 1 kaps. potem 2 kaps.
                W zwiazku ztym mam kilka pytan.Jesli azitro i rifampicin mam brac na czczo to
                czy wystarczy pol godz.przerwy miedzy nimi?Lekarz powiedzial mi ze moge je
                laczyc nawet,a na watkach czytalam, ze przerwa miedzy antybiotykami tez ma
                byc.Sama juz nie wiem.
                Mam tez brac Esentiale forte, olej z wiesiolka i Omega 3 fortei. Nie wiem czy z
                probiotykiem to moge polaczyc, czy razem z tetracyklina?
                Szwagierka przywiozla mi juz Optime czy 1x1 dziennie wystarczy ja brac?
                Po obiadku multiwitaminy, na noc przed snem magnez i wit. b complex
                Oczywiscie tynidazol, ale ten mam wlaczyc w 13 dniu rozp.abx i brac przez 10
                dni.A flumykon 1 raz w tyg.i dieta.
                Prosze was o podpowiedz,bo juz jutro zaczynanm te leki brac.

Aha,bylabym zapomniala,czy przy tetracyklinie,posmarowanie sie kremem z filtrem
                50 wystarczy,bo gdzies w watku czytalam, ze ktos 100-tki szukal?
                • osuchmar Re: doradzcie w ustawienieu lekow 30.06.09, 19:11
                  Bardzo prosze o odpowiedz na moje pytania,ktore sa w poprzednim poscie.
                  Potrzebne mi sa te info,. bo jutro musze wprowadzic nowy zestaw.
                  Mam nadzieje,ze sie ktos do mnie do poznej nocy odezwiesmile

Wielkie dzieki z gory.
                • a.guzia Re: doradzcie w ustawienieu lekow 30.06.09, 19:23
                  Hej. Ja biorę rifampicynę z dala od innych abx, czyli o 5 rano a to z tego
                  względu że mam w zestawie rolicyn, który biorę o 7.30 a on troszkę zaburza
                  działanie rif. Myślę, że jak zrobisz godzinną przerwę między jednym a drugim abx
                  to będzie ok. Ja tak robię z pozostałymi lekamismile Probiotyki i suplementy możemy
                  łączyć. Broń Boże z abx. Najlepiej albo 2 godz. przed abx albo 2 godz. po abx -
                  tak żeby nie tłukł dobrych bakterii, tylko te złewink Jeśli chodzi o Optimę, to
                  myślę, że na początek jedna kaps. na noc wystarczy. Możesz ją brać razem z
                  magnezem i vit.b Chyba, że masz już problem z grzybkiem, to zalecałabym jeszcze
                  jedną kaps. w ciągu dnia. Esentiale forte bierz podczas posiłków i popijaj sporą
                  ilością wody. Pozdrówki i życzę powodzeniasmile
                  • osuchmar Re: doradzcie w ustawienieu lekow 30.06.09, 19:58
                    a.guzia-dzieki Ci wielkie.

W aptece kupilam krem Photoderm MAX,z SPF 50+ /UVA 35
                    Bede sie nim traktowac, bo sloneczko grzeje nam wszak cudnie.
                    Z opalania nici w tym roku ale kiedys, jak wyzdrowieje to to sobie odbije,bo
                    kocham wylegiwac sie na sloncusmile
                  • reni5553 Re: doradzcie w ustawienieu lekow 01.07.09, 09:45
                    ja rifampicynę przyjmowałam min. 4-5 godz w odstępie między innymi
                    abx
                    • osuchmar Re: doradzcie w ustawienieu lekow 01.07.09, 10:58
                      Tak, a to ciekawe jak bym to mogla zorganizowac, skoro mam ja przyjmowac na czczo,a co drugi dzien 1 lub dz.1/2 Azitromyciny tez na czczo,a potem jeszcze po posiklu tetracykline.
                      Jak to robilas,bo ja musialabym wstawac o 4 nad ranem zeby tak zastosowac.
                      A dlaczego taka dluga przerwa?To jest konieczne?Odpowiedz prosze,bo nie wiem.Tymbardziej,ze lekarz nic takiego nie podkreslal a akurat zapytalam go oto,bo to nowy zestaw dla mnie i wogole poczatki mojego leczenia wiec staram sie pytac i notowac wazne wskazowki.

Pozdrawiam wszystkichsmile
                      • reni5553 Re: doradzcie w ustawienieu lekow 01.07.09, 11:14
                        ja rif przyjmowałam 2-3 godz. po posiłku
                        na czczo nie byłam w stanie
                        chodziłam wtedy zgięta wpół od bólu żołądka i nudności
                        męczyłam się tak z miesiąc z hakiem, aż w końcu odpuściłam
                        po jedzeniu w odstępie od niego odpowiednim jest to też dopuszczalne
                        (przynajmniej z moich wiadomości)
                        jakoś tak poukładałam sobie harmonogram abx, że się zmieściłam
                        pierwsze abx przy posiłku przyjmowałam wcześnie rano (wczesne
                        śniadania), za godzinę-dwie coś podjadłam leciutkiego aby zrobić ten
                        odstęp 4-5 godz. i rif.
                        • reni5553 Re: doradzcie w ustawienieu lekow 01.07.09, 11:15
                          dodam, że rif przyjmowałam jednorazowo w ciągu dnia 600 mg.
                        • osuchmar Re: doradzcie w ustawienieu lekow 01.07.09, 11:49
                          Dzieki za dorade jak mnie bedzie bolal zolad od tego leku to tez tak zrobie.Dzis zjadlam na czczo(z tym ze pierwszy dzien to jest) i zolad wporzo,a minelo juz kilka godz.

Mam juz pierwszy wynik z babeszji.Robilam w Zabrzu u dokt.Tomasza.W i odebralam w piatek na wizycie.Wynik jest ujemny.W komentarzu do badania pisze:
                          Wynik oznaczenia przeciwcial w klasach IgG i IgM wykonany technika immunofluorescencji posredniej ujemny.

Reni, czytalam twoj watek i wiem ze robilas 5 bad. aby wykryc bab.i tylko w 2 ci wyszla.wiem, ze te dwa pozytywne byly robione bad.krwi pod mikroskopem.Czytalam,ze to byly bad robione w Warszawie i w Szczecinie.Ja jestem z Gornego Slaska i nie wiem gdzie bym mogla takie bad.u nas przeprowadzic.Prosze podpowiedz mi jak sie to bad.dokladnie nazywa i jak bym mogla sie o nie dowiadywac,gdzie pytac?Dzwonic?Mozesz mi odpisac tutaj albo na e-maila,jak ci wygodniej.Bede bardzo wdziecznasmile

W ogole dzieki, ze sie odzywacie i pomagacie.To jest dla mnie niesamowite wsparcie psychiczne, ze jest to forum.Moge smialo powiedziec,ze przez to ze czytam historie innych pozbylam sie wielu niepokojacych mysli i nabralam pewnosci i odwagi do leczeniasmile
                          • reni5553 Re: doradzcie w ustawienieu lekow 01.07.09, 12:25
                            Na babeszjozę miałam dodatnie wyniki w Poznaniu i w Akademii
                            Medycznej w Szczecinie (dwa badania z pięciu wykonanych)
                            W Szczecinie już nie zrobisz badań, przynajmniej nie przez
                            św.p.profesor. mnie w tamtym czasie badającą
                            profesor kilka dni po moim badaniu (mikroskopowym) zmarła
                            w Poznaniu robiłam PCR RT i te badania tam są nadal wykonywane
                            polecam Poznań, ja przeciwciała też miałam ujemne na babs.
                            a jednak ją miałam/mam.
                            • osuchmar Re: doradzcie w ustawienieu lekow 01.07.09, 12:43
                              Pod koniec lipca po skonczeniu brania tinidazolu mam zamiar wysylac do Poznania na caly Panel Pcr.Nie bardzo sie orientuje czy w tym jest ten Pcr real time na babeszje, o ktorym piszesz, czy to trzeba osobno wyslac?
                              I jeszcze jedno, czy to badanie mikroskopowo to by mozna u nas na Slaskiej Akademii Med. kogos poszukac,kto to zrobi, ale jak sie o to dowiadywac nie mam pojecia zielonego?Masz moze pomysl?
                              • reni5553 Re: doradzcie w ustawienieu lekow 01.07.09, 12:52
                                popytaj
                                mają tam jakiś oddział parazytologii ????
                                poszukaj na www, podzwoń
                                ja też tak zaczynałam, od niczego
                                w Poznaniu w panelu powinni mieć babeszjozę
                                divergens mają, microti-nie wiem czy robią
                                wszystko znajdziesz na ich stronie www.-dokładny opis badań w panelu
                                • osuchmar Re: poradzcie-wysypka na calym ciele 14.07.09, 20:06
                                  Witam i prosze Was o rade.
                                  Dzisiaj wzielam 1 dzien tynidazol,a jestem w tym miesiacu na tetracyklinie,
                                  azitromycinie i rifampicynie i mam dziwna reakcje skorna.
                                  wyszly mi plamy rozowe na szyi,dekolcie, plecach, rekach teraz juz i na
                                  nogach.najwiecej i pierwsze pojawily sie na szyi i pod szyja tam jest ich tyle
                                  ze sie nawet zlewaja ze soba.Na plecach tez dosc sporo a na rekach,nogach,
                                  brzuchu to jak do tej pory sa pojedyncze wielkosci malego paznokcia.NIe swedza,
                                  nie bola,ale nie wiem czy to uczulenie jakies na tynidazol,bo w ulotce
                                  przeczytalam, ze moze wystapic reakcja z nadwrazliwosci w postaci
                                  wysypki,pokrzywki, ale wystepuje rzadko.W poprzednim miesiacu jak bralam tyni
                                  nic takiego sie nie pojawilo wiec tym bardziej nie wiem co o tym myslec i czy
                                  brac wieczorna dawke tyni czy przerwac?Dodam, ze w poprzed. m-cu bralam inny
                                  zestaw abx,czy moze to byc przyczyna jakas?
                                  MOze ktos mial podobnie i wie co zrobic?
                                  Napiszcie prosze jak ktos wie i wielkie dzieki z gorysmile

Pozdrawiam wszystkich forumowiczow!
                                  • a.guzia Re: poradzcie-wysypka na calym ciele 14.07.09, 20:42
                                    Być może to skutek zażywania tetracykliny, która jest fotouczulająca. Jeśli nie
                                    możesz z niej zrezygnować na czas wakacji, smaruj się kremem z dobrym filtrem.
                                    Nie ma innej radysmile
                                    • osuchmar Re: poradzcie-wysypka na calym ciele 14.07.09, 21:21
                                      Nie wydaje mi sie ze, to fotouczulenie od tetra,bo biore juz ja od poczatku miesiaca i jak tylko na krotko wychodze z domu to smaruje sie kremem ktory kupilam w aptece Photoderm MAX z SPF50+/UVA35.Wyzszych w tej chwili podobno nie ma, tak mi powiedzial aptekarz, a kupuja go dla ludzi chorujacych na bielactwo,ktorzy musza bezwzglednie chronic sie przed poparzeniem slonecznym.Poza tym ja bylam ubrana w spodniach i koszuli bawelnianej z dlugim rekawem a na nogach i plecach i rekach tez mam plamy, z kolei na twarzy plam nie mam.Dziwne. Napisalam tez emaila z pytaniem do mojego lekarza, czekam na odp.
                                      • osuchmar Re: poradzcie-wysypka na calym ciele 14.07.09, 22:46
                                        nie mam odpowiedzi od lekarza,probowalam telefonicznie ale nic z tego.Wzielam wieczorna dawke tyni i zobacze co bedzie.Moze jutro uda mi sie skontaktowac z nim.
                                        Piszcie prosze, jak cos wiecie w tym temacie.
                                        • osuchmar Re: poradzcie-wysypka na calym ciele 15.07.09, 10:28
                                          czesc
                                          Doktor odpisal mi, ze na razie nie przerywac lekow bo to moga byc wtorne rumienie, a wtedy trzeba jak najbardziej dalej leczyc.Mam to jedynie obserwowac.Juz w piatek mam kolejna wizyte,tym razem troche przyspieszona,bo dokt.idzie na urlop,wiec jak to jeszcze sie utrzyma bedzie mogl to obejrzec.

Czy mial ktos z Was taka reakcje podczas leczenia,tzn. te wtorne rumienie?
                                          Jesli ktos mial to bardzo prosze o wypowiedz a zwlaszcza interesuje mnie jak to przebiegalo,czy dlugo sie utrzymywaly i jak wygladaly?

Moj e-mail to osuchmar@gmail.com
                                          • a.guzia Re: poradzcie-wysypka na calym ciele 15.07.09, 10:57
                                            Ja miałam na początku leczenia. Pojawił się na krótko (tuż za uchem) był może z
                                            godzinę, dwie.
      • osuchmar Yerszinia-dodatni wynik 19.07.09, 16:00
        Witam ponownie.
        Ze wszystkich badan zrobionych na koinfekcje w przeciagu ostatniego miesiaca wyszla mi yersinia dodatnia w IgA i silnie dodatnia w IgG.
        Pozostale babesja.mykoplazmy.bartonella sa ujemne a chlamydia wskazuje na przebyte zakazenie.
        Mam wiec wlaczone leczenie na yersinie.
        bedzie to 10 zastrzykow z gentamecyny i 20 dni ciprofloksacyna.
        Lekarz powiedzial mi,ze jest to zarazliwe wiec moga sie zakazic wszyscy czlonkowie rodziny wiec planujemy zrobic tez testy u meza i dzieci.
        Czy ktos z Was mial podobna sytuacje i jak przebiegalo leczenie?
        Ja mialam robione badanie metoda WB u dr.T.W.,ale dzieci i maz beda robic Elisa chyba w Katowicach u Frydy.Moze ktos wie jaki jest koszt tego bad.u nich?
        Jeszcze jedno pytanko:Jakie objawy mieliscie od Yersini,ktore po leczeniu ustapily?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczowsmile
        • osuchmar Re: Yerszinia-dodatni wynik 21.07.09, 17:05
          Prosze osoby,ktore leczyly lub lecza obecnie yersinie o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami.
          Moze ktos wie o takich osobach z forum?
          Mam dylemat czy badac cala rodzine, koszt bad. na 1 os juz sprawdzalam.Wynosi 170 zl.

• baska192 Re: Yerszinia-dodatni wynik 21.07.09, 17:33
            Ja po dwoch latach leczenia (mialam w iGg 203 jednostek a wiec w
            porownaniu do innych bardzo wysoko)obecnie mam watpliwe
            y.enterocolitica 0.5 i 27 w klasach IgA i IgM i dodatni antygen
            bialkowy w w klasach IgM i IgG.Nie wiem czy jestem wyleczona raczej
            watpie.Wiem ,ze przeciwciala opadaja bardzo powoli i nie wiem jak
            sie odnosic do tego antygenu.Wydaje mi sie ,ze powinien przejsc na
            wartosci ujemne.Jesli chodzi o badanie rodziny to musisz sama podjac
            decyzje.Nie jest to szczegolnie zarazliwa choroba przy zachowaniu
            podstawowych warunkow higieny ale wiesz wypadki zawsze moga sie
            zdarzyc.Nie jest tez latwa do wyleczenia jesli byla przwlekla i
            moze wywolac kilka dodatkowych chorob jesli poziom przeciwcial byl
            dostatecznie wysoki.
            • osuchmar Re: Yerszinia-dodatni wynik 21.07.09, 18:10
              lekarz powiedzial mi,ze jest to choroba zakazna i czesto choruja cale rodziny.
              Ja mam bad robione westrn blotem wiec nie mam okreslonych jednostek,a ty jakie
              robilas?
              W interpretacji dodatkowe uwagi pisze u mnie:
              Wynik bad.dodatni w klasach IgG i IgA.
              Wynik bad. wskazuje na aktywne zakazenie y.enterocolitica.
              Czy podczas leczenia objawy jakies ustapily ci ?
              Wogole wiadomo jakie objawy sa od tego?
              lekarz pow.ze te neurologiczne nie.
              Jakiech kilka dodatkowych chorob masz na mysli?
              • baska192 Re: Yerszinia-dodatni wynik 21.07.09, 18:57
                Choroby to-zespol Reitera,zapalenia gardla,pluc,opon
                mozgowych,rumien guzowaty lub inne zmiany skorne,zapalenia miesnia
                sercowego,szpiku,kosci ,galki ocznej,ropni
                nerek,watroby ,sledziony.Ale Ty chorujesz prawdopodobnie od niedawna
                i masz dobrego lekarza.Leczenie dostalas prawidlowe.Jesli choroba
                nie jest przewlekla to powinnas sie szybko z tego wykaraskac.Ja
                robilam badania w PZH w Warszawie podaja w tym badaniu wszystkie
                jednostki przeciwcial.Badanie kosztuje 200zl.Moje objawy na pewno
                nie sa tak dokuczliwe jak kiedys.Ale sa.Bole kosci,stawow (mowisz,ze
                neurologiczne nie ?)Mam dwie torbiele w nerkach mysle,ze to od
                tego.Mam prawdopodobnie tluszczaka na udzie -takie opuchniecie bez
                stanu zapalnego.A w ogole to nie wiem ktore objawy mam od jersinii a
                ktore od chlamydii.Od jersinii na pewno jest okresowy bol w prawym
                boku brzucha(w okolicach slepej kiszki).Bol nie jest mocny ,raczej
                takie cmienie.A jezeli chodzi o zarazanie to naprawde wyczytalam ,ze
                bardziej szpitalne niz w warunkach domowych.Ale lepiej dmuchac na
                zimne...pozniej Ci znajde jakies linki i podesle.Pozdrawiam.
                • baska192 jersinioza 21.07.09, 23:00
                  Podbilam Ci watek.
                  • kornelcia75 Re: jersinioza 22.07.09, 09:05
                    Witam!
                    zaczynając leczenie zrobiłam badanie na yersinię i wyszła wysoko dodatnia
                    214,leczyłam też wiadomo bb po kilkunastu mc wysłałam krew i miałam czysto w IgA
                    IgM tylko niewiele było w IgG.
                    Ale powiem szczerze że teraz dopiero dowiedziałam się z Twojego wątku że jest
                    zarażliwa...
                    • osuchmar Re: jersinioza 22.07.09, 15:37
                      DO Kornelcia75
                      Tzn.z ta zarazliwosia to moze ja zle zrozumialam co lekarz mial na mysli,bo on dokladnie powiedzial, ze zdarza sie ze choruja cale rodziny,ale o drodze zakazania ,ze przechodzi z czlowieka na czlowieka to chyba nie,bo na takie samo moje pytanie lekarz pediatra odpow.ze nie przechodzi.Moze dokt.T.W. mial na mysli ze zdarza sie ze jakas rodzina razem sie czyms zakazi np.jedzac jakis zakazony produkt albo jakby np.bakteria znalazla sie w domowej lodowce?.....
                      Czytam wlasnie watek o tej bakteri i wydrukowalam artykul Rastawickiego.
    • ewewa1 Re: Prosze o pomoc 30.07.09, 09:18
      Cześć. Moje sińce zniknęły po odstawieniu tini więc mylę że to jego przyczyna.
      Co u Ciebie,jak się czujesz? Pozdrawiam
      • osuchmar Re: Prosze o pomoc 30.07.09, 22:20
        Czesc u mnie ostatnio nie najlepiej,od niedzieli bole ostro dokuczaja,bole
        miesni ale tez dzis zaczely mnie mocno bolec plecy na odcinku krzyza i tam cos
        w glebi.Oprocz tego mrowionki, swedzonki, szczypionki,parzonki wciaz chodza po
        moim ciele.Dwa tydodnie caly czas mialam drgania miesnia pod prawym okiem a
        wczoraj tak mnie oczy swedzialy ze tarlam tak, ze jak rano wstalam to powieki
        spuchniete byly. Mam tez pelno dziwnych guzkow-zgrubien w tkance podskornej,jest
        tego sporo w roznych miejscach,troche mnie marwi co to jest???
        Czekam tez na wyniki bad.z kalu w kier.jersini ale zrobilam tez testy na
        toksoplazmoze.
        Od poniedzialku zaczynam zastrzyki z gentamecyny i cipropol i nadal utrzymana
        rifampicyna a potem wroce do tetracykliny i azytromycyny.
        Tez pozdrawiam serdecznie.
        • ewewa1 Re: Prosze o pomoc 31.07.09, 11:22
          Ja mam podobnie z tymi kłuciami drganiami i bólami z tym że mnie bolą barki ręce i plecy no i nogi do tego łaził mi po twarzy jakiś robal ze cztery dni, serducho się potykała aż przyduszało, przy którymś z antybiotyków czytałam w działaniach niepożądanych że takie guzki mogą wystąpić, obecnie biorę trimesan, xorimax azithromycin zaczynam dziś. Sprawdziłam w tych nie ma. po trimasenia herx dopadł mnie po dwóch tabletkach przy pierwszym zestawie złapał mnie w czwartym tygodniu leczenia. Nie jestem pewna ale to chyba w tini są takie objawy podskórne poczytaj ulotkę, nie mam go przy sobie bo zaczynam go brać od 12. No i ktoś mi pisał w moim wątku że takie guzki są przy bartonelli. Czy się na nią badałaś? Ja planuje zrobić koinfekcje w Lublinie ale nie wiem kiedy zapytam doktorka. Wiedziałam że będzie gorzej podczas leczenia ale nie myślałam że aż tak. Pozdrawiam Cie cieplutko i życzę jak najszybszej poprawy samopoczucia. Ewa
          • osuchmar Re: Prosze o pomoc 01.08.09, 13:54
            Robilam wszystkie badania na koinfekcje w Zabrzu. Wyszla mi tylko jersinia.
            Guzki nie sa raczej z lekow, poniewaz mialam juz czesc jeszcze przed
            przyjmowaniem lekow. Martwie sie, chyba bede to badac - moze da sie jakis jeden
            wyciac. Lekarka pierwszego kontaktu powiedziala mi, ze powinnam z tym isc do
            onkologa, bo wszystkie guzki podlegaja badaniu.
            • ewewa1 Re: koinfekcje w Zabrzu 03.08.09, 13:22
              Nie dobrze to u Ciebie wygląda z tymi guzkami, musisz koniecznie to przebadać nawet onkologiczne. A co na to doktorek z Zabrza? Ja też chcę zrobić badania na koifekcje w Zabrzu, podpowiedz mi czy podczas wizyty dok może pobrać krew do badania czy muszę udać się do lab. Ja mam z tym problem bo mieszkam tak daleko jakoś to muszę zgrać. Napisze do lekarza ale na razie jest na urlopie.
              • osuchmar Re: koinfekcje w Zabrzu 03.08.09, 19:00
                Tak lekarz pobiera krew do badan w gabinecie podczas wizyty,mozesz zlecac badania etapami,bo przechowuje zamrozona surowice.Ja np.zlecilam jako pierwsze wb na bb,mykoplazmy i chlamydie i jeszcze poziom magnezu w krwinkach czerwonych, potem bartonelle i babeszje,a na koniec jersinie.Placilam tez na trzy razy podczas kolejnych wizyt.

Tydzien temu zlecilam w sanepidzie w Katowicach bad, z kalu w kierunku jersini i tosoplazmoze i toksokaroze.Czekam na wyniki.
                Wszystko fajnie gdyby na to tyle kasy nie szlo.Ech....
                Prosze wszystkich ktorzy mieli lub maja tez takie guzki w tkance podskornej zeby sie odezwali do mnie,moze ktos juz to badal i co mu wyszlo?Moze ktos po dluzszym leczeniu zauwazyl ze mu zniknely same i czy mozna je wiazac z sama bb,czy raczej z jakas konkretna koinfekcja?
                Jesli gdzies ktos znalazl juz taka odpowiedz na temat guzkow podskornych np.w watkach forumowych lekarzy to tez prosze o podpowiedz, chetnie poczytam.
                Nie chce panikowac,ale nie ukrywam, ze bardzo sie wystrachalam.
                No i jesczcze jedno pytanko do tych leczacych koinfekcje jersini:
                Ile czasu braliscie zestawy na te bakterie i jakie objawy wam ustapily podczas leczenia jej?
                Pozdrawiam wszystkichsmile
                • baska192 Re: koinfekcje w Zabrzu 06.08.09, 21:13
                  Moglabys opisac jakos te guzki.?Czy je widzisz?Gdzie one
                  sa.Podejrzewam ,ze to jersinia bo powoduje zmiany w tkance
                  lacznej.Czy zaczelas juz brac gentamycyne?Ile zastrzykow dostalas?
                  Spotkalam sie z opinia dr.Piotra ,ze jersinie leczy sie 100
                  dni.Poczytaj jego watek tak od konca to trafisz.No ja powiem
                  skromnie,ze faszeruje sie abxami od 2 lat i 3 miesiecy i ciagle ja
                  mam.
                  • osuchmar Re: koinfekcje w Zabrzu 07.08.09, 21:46
                    Te guzki sa wielkosci malutkiej fasolki,nie widac ich, sa glebiej w tkance
                    podskornej,ale mozna je wyczuc pod palcami.Jak sie nacisnie w tym miejscu dwoma
                    palcami to sie jakby przesuwaja tzn,uciekaja.
                    Dzis wzielam piaty zastrzyk gentamycyny.Jeszcze mam wziac piec.
                    Szukalam wypowiedzi dr.Piotra o studniowym leczeniu yerszini w jego watku czesc
                    trzecia ale nie znalazlam.Moj lekarz powiedzial, ze takia kuracja jak mi zalecil
                    wystarcza na wyleczenie tego.Mozesz podac dokladnie gdzie to czytalas w watku
                    lekarza z Warszawy?
                    Mam wyniki na posiew z kalu w kierunku yersini.Posiew jalowy.
                    Czekam jeszcze na wyniki tosoplazmozy.
                    A ty ile bralas te leki na yersinie,jesli mozna wiedziec?
                    • baska192 Re: koinfekcje w Zabrzu 07.08.09, 22:03
                      forum.gazeta.pl/forum/w,26140,98667205,98715562,Re_Lekarz_z_Warszawy_poradnik.html
                      • baska192 Re: koinfekcje w Zabrzu 07.08.09, 22:16
                        Ciagle biore leki i czuje,ze nadal ta jersinie mam.Uwazam ,ze
                        leczenie masz dobre.Szczerze mowiac nigdy nie przeleczylam sie tak
                        dokladnie w kierunku jeriniozy.Jak bralam botrakson to byl tylko
                        biotrakson plus dodatki w kierunku borelki (i to byl blad)..Mysle,ze
                        moge nie miec borelki ,ze moje dolegliwosci to jersinioza.Z kalu
                        jersinia nie wyjdzie.Przynajmniej w ksiazce ktora mam (wydana 1990)
                        tak jest napisane.Obecnie zaczelam chinolon 3 generacji z
                        gentamycyna.zobaczymy czy to cos da.Bede tak tluc roznymi
                        kombinacjami az do skutku.Wprawdzie przeciwciala juz mi spadaja ale
                        antygen bialkowy mam dodatni.Kontaktowalam sie w tej sprawie z
                        dr.Rast.I ten antygen bialkowy jest szalenie istotny.Moga nawet byc
                        przeciwciala podniesione ale jesli antygen bialkowy ujemny to raczej
                        zmierza w dobrym kierunku czyli pozbycia sie patogenu.Napisz jak z
                        pecherzem sie czujesz i czy masz jakies dolegliwosci ze strony
                        gardla.
                        • osuchmar Re: koinfekcje w Zabrzu 08.08.09, 20:55
                          baska192 napisała:

> Przynajmniej w ksiazce ktora mam (wydana 1990) tak jest napisane.

Jaki jest tytul tej ksiazki?

> Kontaktowalam sie w tej sprawie z dr.Rast.I ten antygen bialkowy jest szalenie
                          istotny.Moga nawet byc przeciwciala podniesione ale jesli antygen bialkowy
                          ujemny to raczej zmierza w dobrym kierunku czyli pozbycia sie patogenu.

Ktory to ten antygen bialkowy? Jaki ma symbol w wyniku? Ja mam podane Yop M,
                          YopH, Yop B, V-Ag, Yop D, Yop E, Yop DD (test WB).

> Napisz jak z pecherzem sie czujesz i czy masz jakies dolegliwosci ze strony
                          gardla.

Mialam w maju bialko i krew w moczu. Odczyn byl zasadowy. Bylam leczona
                          furaginem + wit. C. Wczesniej tez miawalam problemy co jakis czas.
                          Z gardlem tez miewam problemy, chociaz nie non-stop. Ostatnio w marcu mialam bol
                          gardla + niewysoka goraczka. Bralam septolete. Szybko przeszlo, ale zostal na
                          dlugo dziwny katar.

• baska192 Re: koinfekcje w Zabrzu 10.08.09, 01:38
                            U mnie cala sprawa miala poczatek gdy odktyto mi krew w
                            moczu.Sytacja bylazawyczajna ,nie bylo koniecznosci badania
                            moczu.Sama od czasu do czasu za swoje pieniadze chodze i
                            badam.Ksiazka o ktorej wspominam to POradnik Lekarza
                            Praktyka.REdaktorzy wydania niemieckiego
                            J,Braun,U.RENZ,A.Schaffler.Redaktor tlumaczenia polskiego dr n.med
                            Ryszard Sciborski.Ksiazka wydana w roku 1993(wiec pomylilam sie w
                            pierwszym wpisie na wso.temat)Ksiazka swietna powinien miec ja kazdy
                            lekarz ale nie maja.W kazdym razie w tej ksiazce padaja terminy
                            borelioza.chlamydia ,jersinioza...A to bylo 16 lat temu.JA Mam
                            jersinie od 2002 albo 2003.I co na temat tej choroby wiedzialby
                            polski zwykly lekarz.Gdyby zdarzylo sie ,ze toxoplazmoza Cie
                            niepokoi to chetnie przesle procedury leczenia.Odnosnie leczenia A .I
                            ( on jest najwaznieszy.wedlug mnie masz wielkie szanse na
                            wyzdowienie.Jedank radzilabym CI zrobic badania w DIAGNOSTYCE bo ona
                            wysyla to wszystko do PZH.I tam CI slicznie policza prezeciwciala i
                            ten antygen bialkowy.
                            • baska192 Re: koinfekcje w Zabrzu 10.08.09, 01:44
                              Wracajac do Twojego wyniku to po prostu nieznam sie na nim.Dlatego
                              mowie poswiec 200zl i zrob badania w Diagostyce,Wtedy bedzie mozna
                              porownywac.W ogole uwazam,ze my ludzie znjersinoza powinnysmy w
                              jakis sposob zbratac.Wtedy mozemy sobie pomoc
                              • osuchmar CD.dot.jersiniozy 11.08.09, 20:15
                                Do Baska 192
                                Moje bad.bylo wyk.metoda western blot,a te ktore ty robisz to chyba Elisa jest,czy tak?Musze sprawdzic ta Diagnostyke w mojej okolicy bo mialam zamiar robic rodzince bad. w lab. u Frydy,tez to miala byc elisa.
                                Martwi mnie to wszystko.Pytalam w watku dr.Piotra ze 100 dni napisal leczenie jest tego a ja mam krocej przewidziane a on mi odpisal,ze roznie do tego lekarze podchodza.Kurcze,to mozna zwsariowac albo ma byc dluzsze,albo nie?Chyba jest jakas roznica miedzy 100 a 20 dni?
                                Czlowiek czyta takie info a potem ma byc spokojny!
                                • baska192 Re: CD.dot.jersiniozy 11.08.09, 20:52
                                  Nie wiem jaki to test bo wyniki dostalam przez telefon ale moze to
                                  elisa.W kazdym razie jesli masz robic badania to rob w
                                  diagnostyce.Bedziesz mogla sie wtedy zwrocic do osoby ktora potrafi
                                  zinterpretowac wyniki.Szczerze mowiac tez pierwszy raz
                                  przeczytalam ,ze jersinie leczy sie 100dni.Jaka dawke gentamycyny
                                  dostajesz??Bierzesz raz na dobe??Masz dobrego lekarza nie mysl za
                                  duzo zdaj sie na niego.Zawsze bedziesz mogla wrocic do leczenia i w
                                  koncu ubijesz swinstwo.Kiedys na jakims forum przeczytalam wypowiedz
                                  pewnej pani ktora pisala,ze jej syna wyleczono w ciagu 10 dni
                                  dozylnie podawanym augmentinem.I badz tu madry.
                                  • osuchmar Re: CD.dot.jersiniozy 11.08.09, 21:42
                                    Biore raz na dobe 160mg gentamyciny i 2x1 cipropol 500g.
                                    Moze niech dokt.P odpowie skad wzial te info.o 100-dniowym leczeniu,chyba go
                                    jeszcze dopytam.
                                    • baska192 Re: CD.dot.jersiniozy 11.08.09, 22:40
                                      Przeczytalam Twoj caly watek i pewnie zrobie to jeszcze nie raz.Mamy
                                      mnostwo podobnych objawow tylko Ty mialas wiecej szczescia bo szybko
                                      znalazlas chorobe.Powiem Ci jeszcze,ze dr.z Krakowa leczy jersinie
                                      biotraksonem.Leczy ja 21 dni.I raczej jest to skuteczne leczenie bo
                                      znam osobe ktorej antygeny bialkowe przeszly na minus.Przeciwciala
                                      zawsze moga opadac rozne,ponoc to ich wina ,ze sa dlugo objawy
                                      choroby.Ta osoba o ktorej wspominam pierwsze objawy miala w grudniu
                                      a leczenie rozpoczela w czerwcu.Po dwoch miesiacach od leczenia
                                      antygeny bialkowe byly ok.
                                      • osuchmar Repytanie o Cordymax 18.08.09, 19:03
                                        Dostalam ten specyfik od rodzinki.
                                        Pisze na nim, zeby brac 2x2 z jedzeniem.
                                        Problem w tym ze nie wiem czy trzeba z dala od abx?
                                        Prosze o rade kiedy to brac i z czym moge laczyc?
                                        Czy na noc mozna jedna dawke z magnezem wziac i probiotykiem optima,a jedna
                                        wtedy przy obiedzie?
                                        • osuchmar Re: Regularna wysypka? 19.08.09, 19:28
                                          Pytanie z poprzedniego wpisu pozostaje aktualne.

Inna ciekawa sprawa to ze dokladnie po miesiacu tj.14 sierpnia pojawila sie taka sama wysypka jak 14 lipca.bylo tego tylko sporo mniej.Do dwoch dni zanika.
                                          niz poprzednio.Reszta identiko!
                                          Zastanawia mnie co to za prawidlowosc?
                                          Na co moze to wskazywac?
                                          Poprzednio bylo to w pierwszym dniu wlaczenia tini.
                                          Tym razem wlaczylam z powrotem tetra po zakonczeniu ostatniego zastrzyku z gentamecyny(przeleczenie jerszini).
                                          Czy ktos mial podobnie?
                                          Moze to jest zwiazane z cyklem zycia bakterii?
                                          Wypowiedzcie sie prosze.

Pozdrawiam
                                          • a.guzia Re: Regularna wysypka? 19.08.09, 19:37
                                            Nie chyba, a na pewno jest to związane z cyklem rozwoju bakteriiwink to, coś w
                                            rodzaju herxa skórnego. Ja też miałam wysypkę na samym początku. Cztery dziwnie
                                            regularnie położone od siebie kropki strasznie swedzące.
                                            • 1.teresa moje wyniki 02.09.09, 21:07
                                              Odebrałam wyniki badań na jerinię-robiłam w PZH.
                                              Iga i IgG -ujemny
                                              IgM 03 = 8,3
                                              08 =5,4
                                              09 = 6,1
                                              05,27= 12,8
                                              I = 8,8
                                              ANTYGEN BIAŁKOWY =7,2
                                              NORMY 8-12 WĄTPLIWY.
                                              Leczę boreliozę i chlamydie.Obecnie dokuczają mi bóle stawów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka