Dodaj do ulubionych

może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i reszte

11.08.09, 01:39
Witam. Ponad miesiąc temu zacząłem leczenie u Pani doktor z Krakowa.
Pierwsza seria antybiotyków to było:

1. Azitrox - na czczo 1x dziennie 1 tab. o 7h.
2. Tini - podczas posiłku 2x dziennie po 1 tab. o 8 i 20h.
3. Oeparol/Omega 3 - 2x dziennie po 1 kaps. o 9h.
4. ViregytK - 1x dziennie 1 kaps. o 9:30h
5. Trilac - 1x dziennie 1 kaps. o 10h
6. Centrum - 1x dziennie 1 tabl. o 11h
7. Biotrakson - 1x dziennie przez cztery dni w tyg. o 13h (20 wlewów po 4g)
8. Probacti4 - 1x dziennie 1 kaps. o 15h
9. Lactivup - 1x dziennie 1 kaps. o 18h
10. Wit.B complex - 1x dziennie 2 tab. przed snem
11. MagVitB6 - 1x dziennie 1 tab. przed snem

Tini biorę przez 15 dni i 15 dni przerwa.

Do tego wszystkiego doszła mi jeszcze Nystatyna 3x dziennie po 2 tab.
Nystatynę biorę +/- w porach probiotyków - czyli: 10h - 15h - 18h. Żel
Daktarin - oral 2 łyż. dziennie rano i wieczór.

W sumie Azitrox skończył się wczoraj i od jutra zaczynam nową serię.
I tutaj mam pytanie do bardziej doświadczonych, jak to brać?

Mam:

Rolicyn 2x2 tab. co 12h przed jedzeniem
Biseptol 2x2 tab. co 12h w czasie jedzenia.
Tini 2x1 tab. co 12h w czasie jedzenia.
Duomox 2x2 tab. co 12h po jedzeniu
Reszta to te same probiotyki i suplement. Odszedł Biotrakson, bo wszystkie
wlewy mam już za sobą - na szczęście wink

Jak to rozpisać żeby było dobrze? Który antybiotyk pierwszy i czy poprzedni
"rozkład jazdy" jest w porządku.

Z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • no_log_in Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 11.08.09, 11:03
      Nic idę na łatwiznę i podam może to co wymyśliłem:

1. Rolicyn - po 2 tab. o 7 i 19h - przed jedzeniem (na czczo)
      2. Biseptol - po 2 tab. o 8h i o 20h - podczas jedzenia
      3. ViregytK - 1 tab. o 8:30h
      4. Oeparol/Omega3 - po 1 tab. o 9 i 21h
      5. Tinidazol - 1 tab. o 9:30 i 21:30 podczas jedzenia
      6. Centrum - 1 tab. o 10h
      7. Duomox - po 2 tab. o 10:30h i 22:30h - po jedzeniu.
      8. Trilac - 1 kaps. o 12:30
      9. Probacti4 - 1 kaps. o 15:30
      10. Lactivup - 1 kaps. o 17:30
      11. WitBcompl. 2 tab./ MagVitB6 1 tab. przed snem.

Ktoś tak brał? proszę o podpowiedź, bo tabletki czekają na wzięcie a ja nie wiem
      co robić sad

• ewewa1 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 11.08.09, 12:18
      Witaj. Manie się zdaje że dobrze. Ja biorę abx co godz, od 7 do 9 rano po dwóch
      godzinach zaczynam probiotyki i suplementy, wieczorem od 18 jeżeli mam dodatkowy
      abx i 19 do 21 abx i o 23 ostatni probiotyk i magnez
      • a.guzia Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 11.08.09, 21:31
        Ja mam podobny zestaw i dobrze go sobie rozplanowałeśsmile Z mojego punktu widzenia
        lepiej zachować jeden probiotyk na noc np. jak bierzesz ostatni abx o 22.00 to
        weź sobie o 24.00 ostatni probiotyk z nocnymi suplementami. Ja tak robięsmile
        Zresztą w nocy, kiedy już nic nie jemy probiotyki najlepiej się wchłaniają. Do
        tego zestawu co masz polecam polski Fisioflor (probiotyk o największej
        zawartości szczepów bakteryjnych)
        • no_log_in Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 11.08.09, 23:39
          Hej a.guzia!

Czyli ten probiotyk Fisioflor dodatkowo sobie dokupić i zażywać przed snem z
          suplementami?
          Czyli Twoje nocne suplementy to WitB6 i MagVitB6?
          • a.guzia Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 16.08.09, 19:14
            Tak, fisioflor biorę z całą resztą. Kosztuje ok. 18.50 zł. Jak na polskie
            warunki to dobry probiotyksmile
    • jan440 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 12.08.09, 18:59
      Podstawowe zasady.Abx nie kumulować razem.Odstęp co najmniej godzina jeden od
      drugiego. Probiotyki ponieważ zawierają żywe bakterie musisz ochronić przed
      zabiciem przez abx,dlatego odstęp min.2h najlepiej3h.Co najmniej 5mld/dzień im
      więcej szczepów bakt.tym lepiej - Optima jest super. Co najmniej jeden probiotyk
      na noc-jak najdalej od abx. Leki przeciw grzybicze bierzesz tylko jak jest
      problem z grzybem, nie ma nie musisz stosować.
      • anyx27 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 12.08.09, 19:02
        jan440 napisał:

Leki przeciw grzybicze bierzesz tylko jak jest
        > problem z grzybem, nie ma nie musisz stosować.

Fluko jest często stosowany na bb, nie na grzyba, więc, jeśli lekarz
        go zleci, to nalezy brać, stosując odstępy tak, jakby był to
        klasyczny abx.
        • 1-ludka Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 13.08.09, 09:48
          Sluchajcie,wszyscy stosujemy godzine przerwy pomiedzy abx (ja tez)
          ale zastanawia mnie dlaczego lekarz mowi ze to niepotrzebne.Nie
          tylko ten moj leczacy bb ale tez inni.Skad sie to wzielo o tej
          godzinie przerwy?
          • skubidubidu Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 13.08.09, 10:46
            A ja się podłączę z naiwnym pytaniem o doxy - bo w końcu nie wiem,
            czy na czczo czy z jedzeniem.
            Mam wrażenie że zmieniła się instrukcja na ulotce (teraz jest
            napisane że z jedzeniem).
            Od początku starałam się zjadać jak najdalej od jedzenia (godzina po
            albo pół godziny przed), ew. z czymś malutkim. I nie wiem czy nie
            zmarnowałam w ten sposób miesiąca.
            • anyx27 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 13.08.09, 11:07
              skubidubidu napisała:

> A ja się podłączę z naiwnym pytaniem o doxy - bo w końcu nie wiem,
              > czy na czczo czy z jedzeniem.
              > Mam wrażenie że zmieniła się instrukcja na ulotce (teraz jest
              > napisane że z jedzeniem).
              > Od początku starałam się zjadać jak najdalej od jedzenia (godzina
              po
              > albo pół godziny przed), ew. z czymś malutkim. I nie wiem czy nie
              > zmarnowałam w ten sposób miesiąca.

Najlepiej na czczo - min.1h po jedzeniu, ale jesli ktos inaczej nie
              toleruje, to ewentualnie z kęskiem czegoś, byle nie z nabiałem.
              • 1-ludka Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 13.08.09, 14:42
                A mnie lekarz od poczatku zalecal doxy z jedzeniem lub po.Nigdy jej
                nie jadlam naczczo,i tak samo minocykline jem w trakcie jedzenia
                (tak tez zalecila pani z apteki).Same rozbieznosci......
                • skubidubidu Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 13.08.09, 17:48
                  Mnie też lekarz powiedział że z jedzeniem, ale chciałam być chyba
                  bardziej lekarska od lekarza. Bo jakoś wydaje mi się, że na pusty
                  wszystko lepiej się wchłania smile)) Bez vodki nie rozbieriosz smile
                  • anyx27 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 13.08.09, 17:56
                    skubidubidu napisała:

> Mnie też lekarz powiedział że z jedzeniem, ale chciałam być chyba
                    > bardziej lekarska od lekarza. Bo jakoś wydaje mi się, że na pusty
                    > wszystko lepiej się wchłania smile))

no i masz rację smile
                    nie wiem, jak inni nasi lekarze, ale conajmniej dwóch zaleca doxy
                    bez jedzenia właśnie.
                    • szila2008 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 13.08.09, 18:04
                      Wydaje mi się,że zależy jak tolerujemy doxy,ja musiałam brać po
                      jedzeniu bo inaczej zwracałam.Ważne jest jak rozdzielimy abx.Ja żle
                      rozdzieliłam i miałam nawrót.Straciłam 2 miesiące leczenia.Jakie
                      bierzecie probiotyki bo doktor kazała zmieniać i ile bierzecie bo ja
                      brałam ok 10-to chyba za wiele?
                      • anyx27 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 13.08.09, 20:03

szila, jeśli masz optimę, to wystarczy 1 kapsułka dziennie. Jeśli
                        nie, to min. kilka i wtedy trzeba zmieniac.
                        • dor-ast Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 13.08.09, 20:11
                          Niestety z tolerowaniem doxy jest u mnie źle , dlatego brałam ją i będę brać w
                          nowym zestawie po jedzeniu.
                          Probiotyki rano 2 godz. po wszystkich abaxch Biopron 9 ,wieczorem na noc 1
                          kapsułka Optimy,stosowałam też Fisioflor ale wychodzi dosyć drogo.
                          • 1-ludka Re: abx + probiotyki + ? 15.08.09, 12:05
                            A oprocz tych paru probiotykow (no i abx)to co jeszcze bierzecie?
                      • szila2008 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 26.10.09, 20:44
                        moi drodzy fachowcy czy moglibyście sprawdzić czy dobrze biorę swój
                        zestaw.5 Azitrox co drugi dzień,6 i 18 Tavanik,7 i 19 Tyni,8 i 20
                        Doxy.Chciałabym włączyć Viregyt tylko nie wiem gdzie go
                        wcisnąć.Jeśli na czczo to czy może być o 4 przed Azitoxem?I czy musi
                        być na czczo?Tavanik nie daję rady na czczo i wychodzi,że już od 6
                        muszę jeść.
                        • a.guzia Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 27.10.09, 11:19
                          Viregyt najlepiej przed poranną dawką Azitroxu i też na czczo. Ja biorę o 5 rano
                          a całą resztę od 7.00
                  • raf.99 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 19.08.09, 00:25
                    Doxy (a ścislej Unidox) łykam w sumie już 2-gi miesiąc, teraz od
                    tygodnia już w zestawie ILADSowym (azitro, doxy, tini i biotrakson
                    we wlewie).
                    (Btw, spotkałem się z opinią lekarza że Unidox jest tolerowany
                    lepiej niż polska doksycyklina, jakkolwiek ją zwą)

Spostrzezenia mam jak następuje:
                    Od początku, jeszcze na leczeniu "standardowym" 2x100, łykałem doxy
                    na pusty zołądek, tzn. 7 rano na czczo, wieczorem 19.00 - ale nie
                    jadłem nic już od 17.00 i potem dopiero od 20.00. Tak zaleciła lek.
                    1szego kontaktu wypisując abx - 2h po i 1h przed posiłkiem. I mnie
                    się to wydało bardzo sensowne. Herxowałem przez ten miesiąc
                    regularnie jak złoto, więc lek działał już w dawce 2x100. Po
                    przejściu na diete tolerowałem dobrze, czasem rozpuszczałem w wodzie
                    (jak sugerują na ulotce), bo stawała "gulą" w żołądku.

Ostatnio ja też zauważyłem zmianę na ulotce "zażywac z posiłkiem"
                    (czy
                    zmienili coś w składzie leku?). U mnie zbiegło się to z rozpoczęciem
                    zestawu, więc nie wiem gdzie przyczyna - ale już od 2giego dnia na
                    zestawie, po doxy wlaśnie zacząłem miec dokuczliwe zawroty głowy i
                    nudności.
                    Radzę sobie z tym sposobem: budzik na 6.00 - azitro, budzik na 7.00 -
                    doxy, budzik na 8.30 - tini ze śniadaniem, 10.00-11.00 wlew. W ten
                    spośób przesypiam te "sensacje". Po południu (w pracy) nie jem tak od
                    17.30 do 20.00 (o 19.00 doxy) - wieczorem nie ma tak silnej karuzeli
                    jak rano.
                    Problem gdy mie mam wlewów i pracuję na rano - wtedy od 7.30 do 8.00
                    po prostu wytrzymuję cholerstwo popijając sobie wodę - to trwa ok.
                    30 minut i przechodzi. Nie rezygnuję z łykania na czczo bo wydaje mi
                    się że tak lepiej działa.
        • jan440 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 13.08.09, 21:14
          Będę polemizował.Wszystko zależy od dawki,jeśli bierzesz 2 tabletki na dzień to
          na pewno na grzyba.Na bb dawki powinny być większe co jednak jest dyskusyjne.
          • no_log_in Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 14.08.09, 00:45
            Witam.

Dzisiaj dokupiłem jeszcze jeden probiotyk na noc o nazwie lactobacil 5
            ca.wikipedia.org/wiki/Lactobacil
            Mam nadzieję, że był to dobry wybór.

Od jutra rana zaczynam nową serię abx.
          • anyx27 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 14.08.09, 14:29
            jan440 napisał:

> Będę polemizował.Wszystko zależy od dawki,jeśli bierzesz 2
            tabletki na dzień to
            > na pewno na grzyba.Na bb dawki powinny być większe co jednak jest
            dyskusyjne.

a ja nie będę polemizować, bo nie jestem lekarzem. Jesli lekarz coś
            zleca, to ma swoje powody. Jeśli sa wątpliwości, pytam swojego
            lekarza.
            • szila2008 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 16.08.09, 08:08
              Oprócz abx i pro biorę witaminy,magnez,omegę3,oeparol.Lactoseven
              jest też dobrym pro.A jak załatwiacie Optimę,chyba to ktoś musi
              przesłać czy może firma?
              • no_log_in Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 23.09.09, 16:16
                Witam. Poradźcie gdzie wcisnąć Unidox?

Zestaw miałem taki jak poniżej, teraz jest w sumie identyczny, tyle, że doszedł Unidox.

1. Rolicyn - po 2 tab. o 7 i 19h - przed jedzeniem (na czczo)
                2. Biseptol - musiałem odstawić z powodu uczulenia.
                3. ViregytK - 1 tab. o 8:30h
                4. Oeparol/Omega3 - po 1 tab. o 9 i 21h
                5. Tinidazol - 1 tab. o 9:30 i 21:30 podczas jedzenia
                6. Centrum - 1 tab. o 10h
                7. Duomox - po 2 tab. o 10:30h i 22:30h - po jedzeniu.
                8. Trilac - 1 kaps. o 12:30
                9. Probacti4 - 1 kaps. o 15:30
                10. Lactivup - 1 kaps. o 17:30
                11. WitBcompl. 2 tab./ MagVitB6 1 tab./ 1 probiotyk - przed snem.

No i teraz gdzie wcisnąć tutaj Unidox? Mam go brać przed jedzeniem, ale chyba nie będę brał razem z Rolicynem na czczo, bo tak pewnie nie można. Chodzi o to żeby utrzymać te odstępy czasu między abx i probiotykami. Z drugiej strony męczy mnie już powoli ten Duomox o 22:30, bo jak go zjem to czekam znowu 2h żeby zażyć Magnez, WitB, i probiotyk.

Może ma ktoś podobny zestaw i mógłby tutaj napisać swój "rozkład jazdy" dnia wink
                • depakinka11 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 23.09.09, 20:50
                  ja bralam tak :
                  8.30 Rolicyn
                  9.00 Tinidazol,Centrum -podczas sniadania
                  11.00 Tetracyklina
                  12.00 Zamur
                  14 - 15.00 Nystatyna i Flukonazol
                  16 - 17.00 Probiotyki
                  i znowu :
                  20.30 Rolicyn
                  itd jak wyzej
                  tez sie nie wysypialam i nadal sie nie wysypiam!
                  Teraz mam nieco zmieniony zestaw,ale biore prawie tak samo.
                  Niektore antybiotyki mozna laczyc.
                  Pozdrawiam!

• no_log_in Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 23.09.09, 21:26
                    Dzięki za odp. coś pomyślę z tym, zawsze to trochę łatwiej smile

depakinka11 napisała:Niektore antybiotyki mozna laczyc.
                    Może ktoś wie które?
                    • depakinka11 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 23.09.09, 21:48
                      np.Klabax z Zamuremsmile
                      • depakinka11 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 23.09.09, 21:50
                        jeszcze mozna laczyc Rolicyn z Tetracyklinasmile
                        Ale ja nie laczylam .
                        • ter69 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 23.09.09, 22:50
                          można łączyć biseptol z tinidazolem
                          • ter69 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 25.10.09, 23:46
                            1) Jutro zaczynam nowy zestaw i mam wielką prośbę - jeśli ktoś taki stosował,
                            żeby napisał schemat godzinowy.

Tetracyklina
                            Viregyt K
                            Klabax
                            Zamur
                            Tinidazol w pulsach

2) Właśnie wyczytałam na ulotce, że Zamuru nie powinno sie zażywać z Tetra, bo
                            powoduje ona działanie antagonistyczne.
                            Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co to znaczy?

Pozdrawiam!
                            • a.guzia Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 26.10.09, 08:37
                              Ja mam podobny zestaw, tyle że zamiast tetracykliny mam cipronex i biorę to tak:

6 rano - viregyt
                              7.00 przed jedzeniem cipronex (Ty zapewne musisz brać tetrę też przed jedzeniem,
                              bo też wcześniej brałam)
                              8.00 śniadanie i tinidazol (14 dni)
                              9.00 klabax
                              10.00 Zamur

Wieczorem ten sam schematsmile

To że w ulotce jest napisane, że leki działają na siebie antagonistycznie, czyli
                              osłabiają swoje działanie, to nie znaczy, że Pani Dr popełniła błąd przpeisując
                              ten lek. Z tego co mi mówiła wcześniej, ILADS stosuje właśnie takie schematy, u
                              nas w Polsce nie (kwestia wytycznych).
                              • ter69 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 26.10.09, 09:37
                                Bardzo ci dziękuję a.guzia! Właśnie rozpoczynam , jestem już po tetrze( po
                                której strasznie mnie mdliło) i viregycie, który na wszelki wypadek wzięłam z
                                jedzeniem. Jutro spróbuję wziąć go tak jak proponujesz.
                                Jeśli chodzi o drugie moje pytanie, to nie wynikało ono z braku zaufania do
                                mojego lekarza. Po prostu jestem z tych, co lubią wiedzieć smile.

Pozdrawiam.
                                • szila2008 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 27.10.09, 14:52
                                  Ale na ulotce z Viregytu pisze z jedzeniem i piciem.Dzisiaj wziełam
                                  połowę dawki bo bałam się wziąść całą i zobaczymy co będzie ale
                                  brałam w południe.Rano muszę być na chodzie a nie wiem kiedy on
                                  zaczyna działać.
                            • arrakis74 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 09.11.09, 18:27
                              Proszę o ocenę schematu:
                              5:00 Euthyrox 25
                              6:00 Tetracyklina
                              7:00 Rolicyn
                              7:30 Śniadanie + Essentiale + Kreon
                              8:00 Trittico 25 mg (antydepresant)
                              9:00 Tinidazol
                              11:30 Probiotyk polski
                              12:00 Zioła (wywar z rdestu,andrographis lub żeńszeń, liść oliwny)
                              13:30 Obiad + Essentiale + Kreon
                              13:40 Trittico 25 mg(antydepresant)
                              14:20 przekąska
                              14:30 Orungal (przeciwgrzybiczy)
                              15:00 Witamina C - 1-2g
                              16:00 Zioła (wywar z rdestu,andrographis lub żeńszeń, liść oliwny)
                              18:00 Tetracyklina
                              19:00 Rolicyn
                              19:30 Kolacja
                              19:40 Tinidazol
                              20:40 Przekąska
                              20:50 Trittico 25 mg (antydepresant)
                              22:00 Optima
                              22:30 Witaminy i minerały

Proszę o sugestie co do zmiany/przestawienia czegoś. Czy zachowuję
                              wymagane odstępy? Z góry dziękuję.
                              • szila2008 Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 09.11.09, 18:51
                                Nie jestem pewna ale chyba Tyni nie dobrze dawać na konieć.Chyba
                                lepiej żeby po tyni był jakiś abx który wybije to co uwolni Tyni?
                              • gagajaga Re: może i kolejny raz pytanie - jak brać abx i r 09.11.09, 21:26
                                Tini co 12godz(przynajmniej ja tak mam zalecone) Jeśli bierzesz o 9:00 rano to
                                wieczorem powinien być o 21:00.
    • ter69 może i kolejny raz pytanie - jak brać abx 14.03.10, 17:39
      Witajcie. Za dwa dni zaczynam nowy zestaw i znowu mam problem jak go rozłożyć.
      Wynika to m. in. z tego, że biorę również hormony tarczycy. Na dodatek prawie
      wszystkie mają być przed jedzeniem.

Euterox(na tarczycę)1x1 rano na czczo
      Rifampicyna 1x600 przed jedzeniem
      Tetracyklina 2x3 przed jedzeniem
      Rolicyn 2x2 przed jedzeniem
      Tini 2x1 podczas jedzenia(15/15)
      Viregyt K

do tego

nystatyna 2x2
      fluconazol 8 dni w miesiącu
      suplementy i probiotyki

Nie wiem jak pogodzić odstępy pomiędzy abx z wymogiem zażywania większości przed
      jedzeniem. Przecież nie będę łykać wszystkiego na pusty żołądek.

Może ktoś miał podobny zestaw i ma już sprawdzony system zażywania?
      Proszę o sugestie jak to rozłożyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka