Dodaj do ulubionych

samochód zastępczy

29.01.10, 14:46
W dniu dzisiejszym miałem kolizję z nie mojej winy. Zgodnie z prawem na okres naprawy chciałbym otrzymać przysługujący mi samochód zastepczy, za którego wynajem miałby zostać obiążony ubezpieczyciel sprawcy wypadku. Zaznaczam, że samochód nie jest firmow, jednak codziennie użytkowany na dojazdy do pracy i spotkania z klientami. Czy mieliście podobną sytuację?
Obserwuj wątek
    • falszywy_klamca Re: samochód zastępczy 29.01.10, 18:01
      Jeżeli auto nie jest służbowe, to z tego co się orientuję nie przysługuje Ci
      auto zastępcze.
      • wzorrowy Re: samochód zastępczy 29.01.10, 20:52
        Przepisy nie rozdzielają kwestii możliwości otrzymania samochodu zastępczego ze względu na charakter użytkowania samochodu służbowy/prywatny. Jeśli chodzi o mnie to bardzo często korzystam z mojego auta w celach służbowych, a co za tym idzie wpływa na finansowe korzyści, których przy okazji kolizji mógłym zaostać pozbawiony.
    • niebieskie_oko.pl Re: samochód zastępczy 30.01.10, 14:44
      Znajomek miał podobną sytuację. Wynajął auto u Forda. Koszt wynajęcia pokrył
      ubezpieczyciel winowajcy. Zadzwoń do salonu, dopytaj.
    • www.59zl.pl Re: samochód zastępczy 06.03.10, 20:16
      auto zastępcze przysługuje zawsze jeśli samochód jest uszkodzony z winy innego
      sprawcy !! zapraszam na stronę www.59zl.pl/zastepczy.html
      jest tu opisana zasadność wypożyczenia samochodu zastępczego podparta podstawą
      prawną
      pozrawiam
      www.59zl.pl
      888 733 333
      • wzorrowy Re: samochód zastępczy 07.03.10, 18:20
        Kwestia wyjaśniona, bynajmniej nie ekspresowo, ale skutecznie, bo poparta litanią cytatów z wyrokami sądu w podobnej kwestii oraz setką telefonów. Jak wspomniałem wcześniej, przepisy nie ograniczaja wynajmu samochodu zastępczego wyłącznie osobom "na działalności".
        Na koniec link: www.tvn24.pl/12692,1632084,0,1,pozycz--ubezpieczenie-zaplaci,wiadomosc.html
        Korzystajmy z naszych praw! obowiazkowo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka