mpppm 27.08.10, 12:39 Prezydent podpisał ustawę o dowodach osobistych, elektronicznych. Czyli teraz będziesz chodził jak oznaczony, monitorowany samochód. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aka-shakal Re: nowe dowody 27.08.10, 13:02 I co z tego ? Jak masz coś na sumieniu to może i masz jakieś obawy. Ale zwykły normalny człowiek, który nie robi nic złego drugiemu człowieku nie ma żadnych powodów do jakichkolwiek obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: nowe dowody 27.08.10, 13:32 co Cię obchodzi moje sumienie. Martw się o swoje. Jak nie rozumiesz problemu, to nie pisz. Minęło dopiero 20 lat wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: nowe dowody 27.08.10, 13:36 > Jak nie rozumiesz problemu, to nie pisz. Przepraszam że piszę bez twojej zgody ale w czym jest problem? Odpowiedz Link Zgłoś
ibzor Re: nowe dowody 27.08.10, 14:18 Problem w tym że każdy dowód mają Chipy które potrafią zlokalizować osobe z dowodem itp itd... Problem jest w tym że to kolejny krok do całkowitej kontroli Państwa nad obywatelami - jest to ograniczanie wolności. Ktoś powieział że jesli nie robisz nic zlego to nie masie czego bac. Ja twierdze ze jest inaczej - JESLI PRZESTRZEGASZ PRAWA - to nie masz sie czego bac, a niestety wszyscy dobrze wiemy ze niektore przepisy sa totalnie absurdalne i bezsensowne... w tym momencie dowód moze w przyszlosci bym narzędziem dzięki którym mogą karać grzywną/mandatem za nawet każde możliwe do wykrycia takim systemem wykroczeń i przestępstw. Ja moge nie mieć nic na sumieniu być dobrym człowiekiem, pomagać bliźnim itp itd - ale jesli nie przestrzegam ich reguł to moge miec przechlapane. Ja wiem ze niektorzy (jesli nie wiekszosc) z was nie widzi problemu. Jeśli tak to wg mnei dowody z chipami powinny byc tylko dla tych osob ktore tego chcą... najgorsze jest to że są obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aka-shakal Re: nowe dowody 27.08.10, 14:35 Kolego kolego ! Hola Hola ! Polecam mniej hollywoodzkich produkcji. Już to sobie wyobrażam jak idziesz przez park i wypluwasz gumę do żucia na chodnik, a po 30 sekundach podbiega do Ciebie 3 policjantów i zakuwa z kajdany. A myślisz, że teraz Policja bez chipu nie potrafiłaby zlokalizować Ciebie ? Ogarnij się i odłóż te filmy S-F. Odpowiedz Link Zgłoś
wredzioch Re: nowe dowody 27.08.10, 15:04 ibzor napisał: > Problem w tym że każdy dowód mają Chipy które potrafią zlokalizować osobe z tak samo jak bank potrafi zlokalizować karte płatniczą z czipem, operator twój telefon komórkowy, który przeciez tak naprawde jest lokalizatorem i narzędziem podsłuchu :))) operatorzy internetowi podsłuchują nas przez swoje łącza, w modemach maja ukryte kamery a po niebie latają satelity i robi a nam zdjęcia jak robimy w krzakach siku ale paranoicy :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: nowe dowody 27.08.10, 15:07 was to już do reszty chyba pojebało ??? kamery w modemach, weście się .. uderzcie w głowe może przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: nowe dowody 27.08.10, 15:54 No dobra przesadziłem, ale tak już mam :) A apropo tych dowodów, tych całych uchwał "dyskotekowy" krzyży tych w szkołach i pod pałacem prezydenckim, tym całym zamieszaniu przed wyborami i wogle z tym całym gównem. Żeby było normalnie: www.youtube.com/watch?v=jSzX6_wiXkI Odpowiedz Link Zgłoś
ibzor Re: nowe dowody 27.08.10, 15:42 Bank czy operator telefonu komórkowego to firmy prywatne których takich szczegółów które mogą o mnie pobrać w ogóle nie potrzebują do prowadzenia działalności gospodarczej i do kreowania zysku - chociaż zgadza się że mają taką możliwość. Co innego dowody osobiste które należą do Państwa. Nie wiem jak ty ale ja widze roznice miedzy chipami w karcie platniczej ktora jest kontrolowana przez bank, a dowodem z chipem ktory moze byc kontrolowany przez... no wlasnie ?? przez kogo ? Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: nowe dowody 27.08.10, 22:50 > Chipy które potrafią zlokalizować osobe z > dowodem itp itd... Ekhmmmm... no nie wiem czy to science czy bardziej fiction... > w tym momencie dowód moze w przyszlosci bym narzędziem dzięki > którym mogą karać grzywną/mandatem za nawet każde możliwe > do wykrycia takim > systemem wykroczeń i przestępstw. A niech sobie będzie, i tak nie noszę go ze sobą. Wszędzie wystarczy prawo jazdy tylko Poczta Polska sprawia problemy Odpowiedz Link Zgłoś
verena0 Re: nowe dowody 27.08.10, 23:10 Będzie jak w "Raporcie mniejszości", nie zrobimy jeszcze niczego, a już po nas przyjdą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ibzor Re: nowe dowody 28.08.10, 00:15 Oczywiscie - czyli jaki jest sens wydawania setkow milionow zlotych na nowe dowody, skoro jak sami przyznajecie nie ma różnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
ibzor Re: nowe dowody 27.08.10, 19:15 Zresztą - nie oszukujmy się - to wywalenie pieniędzy w błoto. Na pewno nie będzie nam się żyło lepiej tylko dlatego że mamy nowy fajny dowód - tak samo jak nie żyje nam się lepiej z powodu wymiany dowodow z książeczkowych na plastikowe - a taka wymiana kosztuje baaardzo dużo pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
xaveri Re: nowe dowody 28.08.10, 11:00 Trzeba jeszcze zmusić obywatela by taki dowód przy sobie nosił... Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: nowe dowody 28.08.10, 11:06 > - a taka wymiana kosztuje baaardzo dużo pieniędzy. A jak myślisz, kto na tym zarabia? Odpowiedz Link Zgłoś
ibzor Re: nowe dowody 07.10.10, 12:44 wiadomosci.onet.pl/kraj/specsluzby-moga-bezkarnie-inwigilowac-polakow,1,3725713,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś