Dodaj do ulubionych

koncert, występ

14.11.10, 14:41
Bywam ostatnio na imprezach organizowanych przez MOK.
Nie o Mok-u chcę, lecz o tym co było na scenie.
Zauważyłem, że czym mniej ..........................................więcej gratów na scenie.
Czarne skrzynki, odsłuchy. Czarne pulpity. Na wczorajszym koncercie klawiszowiec tak się zastawił, że tylko tyłek było mu widać.
Chórek na pierwszym planie, wg mnie ubrany tragicznie w porównaniu do solistki.
Przed chórkiem las statywów, mikrofony, pulpity. Za nimi wysokie krzesła.
Gitarzyści schowani w kącie sceny, niewidoczni.
Sax na środku sceny gdy nie grał bawił się komputerkiem .
Solistka, stypendystka, którą patron oglądał z widowni, śpiewała.
Nie wiem tylko czy na żywo , bo poczynania pana saxa, operatora komputera na scenie dają dużo do myślenia.
Widzów dużo. Nawet niektórzy stali z braku miejsc.
Było bardzo głośno i gorąco. Widocznie wentylacja za unijne grosze nie sprawdza się.
Starsza część widowni jednak szybko, pojedynczo i parami wychodziła.
Napisałem to bo „bardzo” lubię fotografować statywy, pulpity, odsłuchy i inne badziewie oświetlone żółto – czerwonym światłem na scenie. Jak słyszałem, artyści bardzo chcą tych kolorów na scenie.
Obserwuj wątek
    • byelenin żal tyłek ściska 14.11.10, 19:10
      witamy kolejnego malkontenta, który zjawia się na koncercie, by opstrykac wszelkie niedociągnięcia, pisac tylko o tym co widać, bo by posłuchac trzeba być bardziej wrażliwym niz tylko cynicznym.

ja tez byłem na koncercie, stypendystka miała fajny kontakt z publicznoscią, mimo, że pewnie kosztowało ja to duzo nerwów- w taaakim miescie szyderców to sztuka.

chórek- profesjonalny, zaangazowany z fajnym komtaktem ze "stypendystką".
      sax- fajne brzmienie, Bednarska?

no a publicznośc? pełna sala- w przeciwieństwie do ZD tydzień wcześniej.

Tobie proponuję poćwiczyć pilates, by łatwiej docierać do (nie)chętnych do sfotografowania. czy wszystko musi leżeć na talerzu, czy wszystko na pstryknięcie pilotem....
      • mpppm Re: żal tyłek ściska 14.11.10, 19:36
        Jednak oczy się ma i się widzi. Ogólne wrażenia z imprezy w .................
        O artystach nic nie pisałem.
        Co do mego kręgosłupa spokojna głowa.
        Czyżby t...... się rozsierdził i nie wie o czym pisze ze wściekłości.

Co do słuchania to aż za dużo słyszę.
    • wedding_planner1 Re: koncert, występ 14.11.10, 19:46
      Ja też byłam. I rzeczywiście było strasznie gorąco i dużo ludzi. Ale koncert bardzo fajny i nawet jeśli były jakieś mankamenty to zupełnie nieistotne :)
      • mpppm Re: koncert, występ 14.11.10, 19:55
        I o takie wypowiedzi chodzi.
        Bez czepiania się cudzych kręgosłupów czy wyzywania od malkontentów.
    • n_l Re: koncert, występ 14.11.10, 20:15
      A ci to są dopiero bezczelni
      farm3.static.flickr.com/2630/3804553528_38ae7f12e8.jpg
      nie dość że ukradli MOK`owi pomysł ze światłami
      to jeszcze dodali więcej...
      zielone, niebieskie, pomarańczowe...
      A fotę dało się zrobić... ;-)
      • mpppm Re: koncert, występ 14.11.10, 20:29
        > A fotę dało się zrobić... ;-)

Masz całkowitą rację światła da się sfotografować
        • n_l Re: koncert, występ 14.11.10, 20:37
          > Masz całkowitą rację światła da się sfotografować
          widać tam duuuuuuużo dużo więcej niż tylko światła
          a to tylko 200 kilowy (niecałe 500x500px) obrazek z netu ;-)

Taka anegdotka- fotograficzna zresztą.
          Starsza dama ogląda swoje zdjęcia.
          Ogląda i krytykuje:
          - za bardzo ostre, za dużo światła, za dużo
          - lat proszę pani- wszedł jej w słowo fotograf
          • mpppm Re: koncert, występ 14.11.10, 20:45
            Jesteś lepszy więc bądź. Koniec.
            • n_l Re: koncert, występ 14.11.10, 20:51
              Hmmmm... nie dostrzegasz tego co inni widzą
              a widzisz to czego nikt nie widzi...
              Gdzieś napisałem jestem lepszy?
              Albo że ty kiepski?

Wiem że na to pytanie już nie odpowiesz
              bo jak zwykle (i jak dziecko) "strzeliłeś focha".
              • mpppm Re: koncert, występ 14.11.10, 20:58
                odpowiem:
                Jestem naiwny i łatwowierny, to wszystko. Teraz koniec.
                • n_l Re: koncert, występ 14.11.10, 21:02
                  To już twój problem
                  a na pytanie nie odpowiedziałeś
    • legalna_pani Re: koncert, występ 14.11.10, 20:29
      Za pstrykanie z lampą powinni Pana dawno wyprosić. Światła było pod dostatkiem !! MOK jest zbyt łaskawy że pozwala kręcić się amatorom i błyskać w twarz artystom. Jak to się mówi AUTO + LAMPA i poszły konie po betonie.
      • mpppm nie na temat ale proszę 14.11.10, 20:37
        Podpowiedź. Telefon do MOK i wola artystki zostanie spełniona.
        • legalna_pani Re: nie na temat ale proszę 14.11.10, 20:58
          Polecam artykuł:
          www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-685-0.php
          w szczególności cytat:
          "Zakaz błyskania lampą jest powszechny."

Trochę kultury
          • ygd Re: nie na temat ale proszę 14.11.10, 21:10
            Tak jak radzi mój guru od koncertówek ( jedrysik.com/ ) - bez lampy można sobie poradzić, jeśli oświetleniowcy, wiedzą co robią, niestety w przypadku Podlasia, jest z tym kiepsko :/
            • legalna_pani Re: nie na temat ale proszę 14.11.10, 22:04
              Ja wszystko rozumiem. Ale są zasady. Nie błyska się artystom w twarz.
              • ygd Re: nie na temat ale proszę 14.11.10, 22:13
                Zgadzam się z tobą w 100%, ale niestety, to są zasady niepisane ;-)
                Jakby co, ja sobie zawsze bez lampy poradzę, hyhy ;-)
                • mpppm Re: nie na temat ale proszę 14.11.10, 22:34
                  Jeśli się nie wie na temat foto w Mok Podlasie nie należy się wypowiadać.
                  Sam pamiętasz sprawę zdjęć na występie Makowicza.
                  Tu mogłeś z lampą fotografować tylko w czasie pierwszego utworu.
                  A za fotografowanie bez lampy pracownicy Cię zdjęli z balkonu..
                  Przed każdym występem jest informacja na ten temat od pracowników.
                  W czasie występu stypendystki, żadnych zakazów nie było. Fotografujących było z 10 osób, jak nie więcej.
                  Teraz Pani artystka uświadamia. Jeśli jednak, to nie ona, to Pani dziękujemy za pouczający tekst nie mający nic wspólnego z realiami.
                  Ty zaś sobie żarty robisz tym hyhy
                  • ygd Re: nie na temat ale proszę 17.11.10, 09:48
                    Żarty żartami, ale nadal jestem zdania, że nie powinno się używać lampy na koncertach, tutaj ktoś to fachowo opisał: fotoamatorszczyzna.blox.pl/strony/fotografiakoncertowa.html

Najpopularniejszym zakazem z jakim się spotkasz przy fotografowaniu koncertów jest zakaz używania flesza. Co jak co, ale to ma akurat głęboki sens. Po pierwsze, lampa zazwyczaj zabija ciekawą grę barw i odcieni jaką serwuje nam lightman. Po drugie, nie wiem, czy nie ważniejsze, lampa błyskowa, zwłaszcza ta profi, jest dość potężna i skutecznie przeszkadza muzykom na scenie. Dostając błyskotliwego strzała prosto w gały stosunkowo łatwo o zgubienie rytmu, pomyłkę w tekście czy inną spektakularną wywrotkę. Flesz dekoncentruje i irytuje.
    • krzycho1252 Re: koncert, występ 14.11.10, 20:39
      Zdjęć z występu nie mogę znaleźć.
      Oślepiły?
      • mpppm Re: koncert, występ 14.11.10, 20:48
        widocznie, stypendystów będą teraz pokazywać wawrzyniacy i medaliści.
        • krzycho1252 Re: koncert, występ 14.11.10, 20:54
          Spokojnie za "zaduszki" pochwalili.
          • macoszka Stypendystka anonim 15.11.10, 09:25
            ty Fotograf, a trochę faktografii może? "Stypendystka" to imię, czy nazwisko?
            dostrzegłam ironię byelenina, ale ty uczepiłeś się kręgosłupa i malkotenctwa jedynie. a przecież poszedłeś na KONCERT a nie targi oświetlenia i sprzętu scenicznego, czy się mylę?
            • mpppm Re: Stypendystka anonim 15.11.10, 09:36
              ty macoszka, a trochę faktografi może?
              Po co tam poszedłem możesz zobaczyć na stronie MOK, tak niżej w archiwum.
              • mpppm Re: Stypendystka anonim 15.11.10, 09:40
                dla czepialskich poprawka:
                powinno być faktografii
                • jah.jah Rasta i Zgoda 15.11.10, 11:30
                  Podobamisie występ i promocja płyty multimedialnej 14.12.2010 Paradise. Zapraszamy wszystkich pstrykających:) Barwy zapewne będą rastafariańskie czyli zielony, żółty i czerwony. Nie mogę się doczekać. Do zoba.
                  • po_mysl Re: Rasta i Zgoda 15.11.10, 11:55
                    czyli koncert pod flagą Etiopii
                  • mpppm Re: Rasta i Zgoda 15.11.10, 13:32
                    jah.jah napisał:

> Podobamisie występ i promocja płyty multimedialnej 14.12.2010 Paradise. Zaprasz
                    > amy wszystkich pstrykających:) Barwy zapewne będą rastafariańskie czyli zielony
                    > , żółty i czerwony. Nie mogę się doczekać. Do zoba.

Ja będę nawet gdyby nie było tego zaproszenia.
                    Będę bo system (jak mówią kandydaci) zapewnia mi pracę.
                    Dla przypomnienia www.markopm.za.pl/podobamisie.htm
                    Z flagą w podanych kolorach damy radę.
                • krzycho1252 Re: Stypendystka anonim 15.11.10, 16:07
                  Można posłuchać
                  podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/koncert-stypendialny-aleksandry-weglewicz---video-i-foto-4ff5.html
    • krzycho1252 Re: następny koncert 15.11.10, 14:45
      Na zdjęciu też jest saksofon
      podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/koncert-stypendialny-ewy-nowak----tylko-kawalek-cienia-50d2.html
      • mpppm Re: następny koncert 15.11.10, 14:51
        Może i jest?
        Tu napewno jest.
        www.markopm.za.pl/ewa_nowak.htm
        • mpppm Re: następny koncert 15.11.10, 14:55
          nie ma napewno komputerka
    • pauka.a Re: koncert, występ 16.11.10, 15:02
      a ja tam widziałam jednego gitarzystę. jak się użalasz, to chociaż wiedz na co.
      • mpppm Re: koncert, występ 16.11.10, 15:15
        pauka.a napisała:

> a ja tam widziałam jednego gitarzystę. jak się użalasz, to chociaż wiedz na co.

a coś zrozumiałaś , dziecko?
    • mpppm Re: koncert, występ 16.11.10, 15:26
      Jednak zapytam: widziałaś jednego?
      Może przestań przychodzić na koncerty pod wpływem.
      Ja mam na zdjęciach dwóch. Ale może mój aparat też był pod jeszcze większym wpływem.
      • pauka.a Re: koncert, występ 17.11.10, 02:39
        a mnie się wydaje, ba, pewna jestem, że był jeden gitarzysta i jeden basista. Pod wpływem nie chadzam, ale dziękuję za radę.
      • legalna_pani Re: koncert, występ 17.11.10, 02:53
        Pana strona wygląda jak by była tworzona pod wpływem lub robiło ją dziecko z gimnazjum. To jest Front Page Express ? W czym obrabiamy zdjęcia ?
        • legalna_pani Re: koncert, występ 17.11.10, 02:58
          Windowsik kupczy ?
          • krzycho1252 Re: koncert, występ 17.11.10, 08:14
            Legalnie można donosik napisać. Sen przyjdzie.
        • krzycho1252 Re: koncert, występ 17.11.10, 08:11
          mpppm na siłę nikogo nie zmusza do oglądania. Cp legalna_ pani poleca na śniadanie? To prywatna wojna?
          • mpppm Re: koncert, występ 17.11.10, 11:01
            mogę się tylko domyślać kim jesteś.
            Gryziesz i nie masz wcale pewności czy się przegryziesz.
            Możesz też zapytać o legalność powietrza.

1.Meldujesz Dyr. MOK o tym wszystkim co tu pisałaś i już się przegryzłaś. Wiesz jak trafić!
            2.Co do mojej strony możesz zrobić tak (już to jednemu czy jednej radziłem tu na forum)
            Otwierasz moją stronę (adres widzę, że dobrze znasz) i plujesz na nią tak długo na ile ci jadu wystarczy. Do pomocy możesz poprosić znajomych.
            • legalna_pani Re: koncert, występ 17.11.10, 11:23
              U mnie jad ? Jesteś w błędzie drogi kolego. Poczytaj lepiej swoje wypowiedzi na forum i pomyśl kto jest głównym toczycielem jadu.
          • legalna_pani Re: koncert, występ 17.11.10, 11:05
            Nie mogę już czytać jak ten człowiek marudzi i obraża innych ludzi. Wszystko mu się nie podoba. Sam jest oczywiście wspaniały, robi piękne zdjęcia i umieszcza je na pięknej stronie. Trochę samokrytyki i kultury !!
            • mpppm Re: koncert, występ 17.11.10, 11:19
              masz około 76999 mieszkańców Siedlec, wybierz sobie kogoś innego do omawiania czy obgadywania. Może swojego profesora od fotografii?

Jeśli jedna sesja z otwartą moją stroną nie pomogła, należy ją powtrzać przez najbliższe dni po trzy razy. Do pełnego wyciszenia.
              • legalna_pani Re: koncert, występ 17.11.10, 11:26
                Uwielbiasz krytykować lecz sam jakoś ciężko przyjmujesz krytykę co ? Nie jestem donosicielką. Nie mów mi gdzie mam iść i z kim rozmawiać.
                • mpppm Re: koncert, występ 17.11.10, 11:42
                  nie mam zamiaru wyjaśniać, czy to co napisałem jest stwierdzeniem faktu czy krytyką.
                  Czytasz i sama oceniasz. Twoja sprawa.

Jednak radzę idź, powiedź Dyr. o wysokiej kulturze twojej osoby tu zaznacz, że bez lampy i jesteś górą. Przecież jesteś profesjonalistka (gdzieś tam napisałaś o amatorze błyskającym lampą) i takie przeszkody jak amator z lampą dla ciebie znikną.
                  • legalna_pani Re: koncert, występ 17.11.10, 12:37
                    Nie reprezentuje Pan sobą nic szczególnego, dlatego proszę nie udzielać mi porad i nie wysyłać mnie tam gdzie nie mam zamiaru sama pójść. Chciałam tylko napisać że: jest Pan amatorem, który robi płaskie zdjęcia z lampą, zaszumione, nieciekawe jak dla mnie. Później umieszcza je Pan na brzydkiej stronie i puszy się jak paw. Obraża Pan ludzi którzy mają inne zdanie. Wiem o tym, że może tak Pan pisać w kółko bo znam Pana wypowiedzi. Ja też mam dużo czasu więc poodbijamy sobie piłeczkę.
                    • mpppm Re: koncert, występ 17.11.10, 12:56
                      Nie odbijam. Graj w tą grę sobie sama profesjonalistko!

Stosuj zaleconą kurację. Amen
                      • mpppm Re: koncert, występ 17.11.10, 13:04
                        może jeszcze przed Amen.

Wcześniej czy później dowiemy się kim jesteś.
                        Jako kobieta nie powstrzymasz się od przechwałek jak to bohatersko stawałaś do walki o jakość i kultruę błyskową. A ja o ile znam to miasto, to wiem, żę przyjdzie czas, że dobrzy ludzie powiedzą kim jest ta dzielna profesjonalistka.
                        • legalna_pani Re: koncert, występ 17.11.10, 13:28
                          Nie powinno Cię interesować kim jestem. Może jestem starym dziadkiem, może jestem dzieckiem, może jestem napakowanym kolesiam który pstryczkiem wyrwał by Cię z trampek, co za różnica. Spróbuj zrozumieć sens mych słów.
                      • legalna_pani Re: koncert, występ 17.11.10, 13:30
                        Gula skoczyła ?
    • mpppm Re: koncert, występ 17.11.10, 13:15
      jeś ktoś jeszcze chce powyrażać się na temat strony (link niżej) i zdjęć zapraszam przez kontakt.
      • legalna_pani Re: koncert, występ 17.11.10, 13:34
        Ja się nie wyżywam. Chcę żeby zatrzymał się Pan na chwilę. Rozejrzał wokół siebie. Spojrzał na to co robi i co sobą reprezentuje. Po chwili refleksji, zadumy i samoocenie proszę dopiero krytykować i pouczać innych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka