Dodaj do ulubionych

W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedlcach

15.01.12, 20:18
Mamy pytanie podobne do wątku wcześniejszego.............. lecz skala większa.
Jak najlepiej zainwestować 500 tys zł.
np.
1. lokata w banku (marne 6%)
2. otworzyć firme( jaką ) żeby nie utopić kasy
3. nieruchomość (jaka)
4. wspólnik ( może spółka)
5. może sklep sieciowy np. Empik.......
6. giełda........
7. no co ??? i w co?/?

Jest to trudna sprawa . Niby kasy dużo a niestety za mało .
Może są ciekawe pomysły.?
Może ktoś ma pomysł a my kasę ?
Może w Siedlcach ale nie koniecznie .........................
Prosimy o poważne podpowiedzi i pomysły.

Inwestor
Obserwuj wątek
    • zula51 Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 15.01.12, 20:45
      Może właśnie jakiś sklep sieciowy..
      Może sklep firmy Yves Rocher (taka niby drogeria) lecz można w niej też odbierać zamówienia ze sklepu internetowego. Duży asortyment, ostatnio w Arkadi widziałam, ale czy w Siedlcach by się to sprawdziło?
      www.yves-rocher.com.pl/jak_zostac_naszym_partnerem
      Albo może coś podobnego do Empiku, księgarnie Weltbild(klub dla ciebie) To moim zdaniem już bezpieczniejsza inwenstycja,
    • najmita77 Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 15.01.12, 21:32
      Na Twoim,Pana,Waszmości miejscu mając kapitał 500 tys zł uruchomiłbym w Siedlcach LOMBARD.Specyfikacje ? Pisz.najmita@wp.pl
    • ibzor Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 15.01.12, 23:03
      W nieruchomości - dokładnie działki budowlane pod Siedlcami.

Uzbroić, załatwić wszystkie pozwolenia i odsprzedawać.
      Inwestycja zapewne stresogenna, strasznie papierkowa i długoterminowa, ale napewno zyskowna

A 500 tysięcy to już nie taka mała kwota.

Jakby się ktoś uparł to można sobie otworzyć konto oszczędnościowe i żyć z samych miesięcznych odsetek ( wyjdzie pewnie 1200zl miesięcznie na "rękę")

W co zainwestować to ciężko powiedzieć.

Wiem za to w co na pewno bym NIE INWESTOWAŁ:

Biurowce - lokale do wynajęcia - wybodowanych ostatnio kilka w Siedlcach i od kilku miesięcy straszy "lokale do wynajęcia"
      Odzież używana - przesycenie rynku.
      Ogólnie sklepy z odzieżą - jak wyżej.
      Sklep sportowy, rowerowy itp.
      Salon Samochodowy.
      Apteka.
      Przychodnia dentystyczna.
      Szkoła j. obców
      Szkoła policealna
      Pizzerie
      sklepy spożywcze (chociaż to zależy dużo od lokalizacji)
      Drukarnie, agencje reklamowe.
      Sklepy meblowe.

Ale za to marzy mi się:

Prywatna komunikacja miejska i podmiejska.
      Specjalistyczny Sklep z dobrą Zdrową Żywnością
      Dobry nieduży klub z kameralną sceną koncertową na kameralne koncerty (tak do 100 - 150 osób)
      • przyjemny_gosc Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 15.01.12, 23:44
        A może firma transportowa? TIR przewozy międzynarodowe. Kupujesz używany skład (1 za 100 tys. zł), zatrudniasz kierowców, szukasz firmy spedycyjnej. Pilnujesz frachtów i liczysz kasę, sam siedzisz w domu. 5 samochodów przyniesie zysk.
        • niunianiu Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 16.01.12, 07:53
          a za jakiś czas kierowcy wyrobią sobie kontakty, kupią własne samochody przejma klientów, a ty będziesz musiał szukać nowych i kierowców i klientów
        • the_1piotr Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 09.03.12, 20:42
          boję sie kilka maddatow za łyse koła i koleś sie wykłada
    • weselefigara Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 16.01.12, 09:25
      Kupował bym pola pod miastem, odrolnić i sprzedać, ziemia to chyba jedyny towar którego nie przybywa więc tanieć nie będzie. Interes nieco ryzykowny.
    • penkas03 Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 16.01.12, 10:45
      Witam
      Mam pewną propozycję proszę o kontakt kpekala22@gmail.com
    • efaster Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 16.01.12, 12:30
      agus123456789 napisał:
      > Mamy pytanie podobne do wątku wcześniejszego.............. lecz skala większa.
      > Jak najlepiej zainwestować 500 tys zł.
      > np.
      (...)
      > 5. może sklep sieciowy np. Empik.......

Jejku, widzę, że niektórzy bez Epika to żyć nie mogą, wiem, wiem w mniejszej Białej P. czy Mińsku Maz. jest a u nas nie.

Spokojnie będzie. Listopad/grudzień (otwarcie GS) przyszłego roku to chyba nie długi okres.

Fast foody też odradzam, trzeba wydać pół bańki a nawet całą za franczyze. Do tego koszt działki, budowy lokalu. Można wynająć w centrum (dużo jest lokali do wynajęcia) i zaadoptować.

Ale jest małe ale, po pierwsze dana sieć musi chcieć (MC ma zaklepany lokal w gs-ie), KFC czy inny BK pewno też.

Po za tym pamiętajmy, że nasze kochane PSS Społem rozbudowuje Atlas, który w całości (po kapitalnym remoncie) idzie pod wynajem, a ponoć mają być miejsca po lokale gastronomiczne. Dalej UM będzie się budował na pl. Sikorskiego, parter (2000 m2) też pod wynajem.

Więc jak widać, zostaje lokata w banku, obligacje, albo giełda (ale tu bym uważał, bo jest tendencja spadkowa - bessa).
    • donvito52 Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 16.01.12, 17:59
      Jeśli ktoś sądzi że 0,5mln wystarczy na Empik czy McDonalda to gratuluję znajomości tematu.
      Pozdrawiam.
      • aro333 Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 16.01.12, 18:12
        Pomijajac fak, ze ktos kto ma faktycznie taka kase nie bedzie sie pytal na forum tutaj, co zrobic - mam pytanie
        - te niby pol banki to chyba nawet za malo aby otworzyc cepenownie pod szyldem jakiegos znanego dostawcy paliwa? Mowie o samej marce , nie wchodzac w koszta budowy. Czy sie myle?
      • zula51 Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 16.01.12, 19:01
        Na otwarcie MC Donald's jak dobrze się pamiętam to potrzeba ok 1 200 000 złotych , aby nie więcej
        • brat_szczepana Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 16.01.12, 19:49
          A ja byłbym szczęśliwy, gdyby ktoś zainwestował w barek kanapkowy z prawdziwego zdarzenia (żadne MC, KFC, hot-dogi, zapiekanki itp.).

Tradycyjne i nie tradycyjne kanapki, dobra kawa, wybór herbat (w tym mięta i inne ziołowe).
          Małe, a mogłoby być piękne.

Przykłady:
          www.canappka.pl/
          www.canapa.com.pl/
          www.zapiecek.krakow.pl
          www.maversocoffee.pl/
          nie mówiąc juz o tym mistrzu z Krakowa
          www.trzesniewski.at/cms2/index.php
          • kts10 Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 16.04.12, 20:51
            O tak! bar kanapkowy to świetny pomysł... szczególnie dla głodnych siedleckich studentów:) Dobra lokalizacja + smaczne jedzenie= sukces. Tylko czy starczy na to te 500 tys?
    • agus123456789 Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 16.01.12, 19:36
      Witam
      Nasze pytanie ws zainwestowania 500.000zł w jakiś biznes np. w Siedlcach jest poważny i prawdziwy . Absolutnie negujemy opinnie o tzw blefie.
      Biznes to przede wszystkim pomysł i ludzie.
      Być może rozglądamy się za "złożonym" biznesem a może warto pomysleć o czymś prostym , co jest na wyciągnięcie ręki.
      500.000zł zawsze można "podeprzeć" kolejna kwotą 500.000zł z np. kredytu inwestycyjnego . Tak więc mamy 1mln zł. Ale czy to wystarczy?
      Dzięki za odpowiedzi. Czekamy na następne i "z góry" grzecznie dziękujemy.
      Inwestor
      • aka-shakal Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 16.01.12, 21:05
        Zakłady bukmacherskie. Z taką kwotą trudno by było wyjść na minus.
      • efaster Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 19.01.12, 13:59
        a może działeczkę ?? (rzecz jasna chodzi mi o grunt, nie jakieś tam narkotyki :))

www.siedlce.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=620&menu_id=0
        O ile nie są obstawione, przez "kolegów" Pana Prezydenta albo siedleckich deweloperów.

Ale ja wiem ?? Chyba 0,5 mln. to za mało. Ponoć miasto chce 5 mln !!!! (chyba troszeczkę przesadzają). Wiem, miejscówka dobra, ale bez przesady :((

No i można się pokusić o jakiś budynek handlowo-usługowy, wiem, wiem obstawiane całe śródmieście, ale coś innego (nowego) np. delikatesy Piotr i Paweł ?? albo Alma ?? (a jak nie to Lidl ??!) dużych powierzchni nie trzeba 1500 -2000 m2 (obejdzie się bez "żebrania w RM" o zgodę), do tego jakiś Rossmann, albo inna drogeria. Może jakaś restauracja (albo fast food). Oczywiście wszytko w formie wynajmu powierzchni. Coś innego niż w galerii, ale w pobliżu. Parking podziemny na 200-300 aut i gitara.

Tylko te 500 tys. może być mało, nawet jak by się wzięło drugie 500 tys. kredytu. A może jakąś spółkę ?? Może są jacyś inwestorzy w S. albo w pobliżu gotowi wejść w spółkę.

Ot takie moje luźne przemyślenia.
        • krzycho1252 Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 25.01.12, 13:35
          > a może działeczkę ?? (rzecz jasna chodzi mi o grunt, nie jakieś tam narkotyki :

Na jedną trzecią działeczki przy Starowiejskiej starczy. Można mały ogródek kwiatowy zrobić.
    • kruszyna814 Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 29.01.12, 18:18
      Bez obrazy ale 500.000 to nie jest az tak duza suma.
      W Siedlcach nie ma juz zapotrzebowania na knajpy/sklepy. Lepiej kupic 2 mieszkania (jesli starczy pieniedzy) i wynajmowac.

P.S.
      Zabawne jest to, że kazdy mówi o Empiku, tylko nikt ksiązek nie kupuje i nie czyta;)
    • donvito52 Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 03.02.12, 10:39
      Napisałem wcześniej, że 0,5mln to zdecydowanie mało na McDonalda czy Empik.
      Poza tym Empik nie prowadzi franczyzny czyli jest w zasadzie poza zasięgiem.
      Na MacDonalda lub Kentucky Fried Chicken 500 gotówki i 500 kredytu w zasadzie powinno starczeć. Oczywiście nie kupując działek, nie budując budynków, tylko wynajmując coś coś tam w dobrej lokalizacji. Podpowiadam, że w tym interesie lokalizacja jest najważniejsza.
      Zakład wulkanizacyjny przy trasie. Też bardzo istotna lokalizacja.
      Najważniejsze jest jednak co potrafisz, na czym się znasz, co lubisz robić i w tym zakresie szukać szczęścia. Nie każdy interes jest pisany każdemu.
      Jak nie będziesz lubił swego zajęcia, nie będziesz robił tego dobrze.
    • d_inwest Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 22.02.12, 16:45
      Witaj,
      Jeśli jesteś w stanie zaryzykować to część kapitału możesz ulokować w Programie inwestycyjnym o wysokiej stopie zysku (nawet kilkanaście procent miesięcznie)
      Więcej o tej formie inwestycji na stronie bogaty ojciec:
      www.bogatyojciec.pl/index.php?sub=203
      Resztę by zdywersyfikować ryzyko można spokojnie umieścić na dobrej lokacie lub w funduszu inwestycyjnym (polecam fundusze Compensa)
      Kolejna opcja to nieruchomość, ale tutaj trzeba się trochę nabiegać.

Jeśli interesują Cię szczegóły na temat inwestycji wysokodochodowych pisz na priv
      Pozdrawiam
      • xaveri Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 22.02.12, 18:27
        Ktoś kto proponuje budowę lokalu pod wynajem chyba dawno w centrum na piechotę nie był. Masę lokali stoi pustych, a utrzymać toto trzeba...
        • ernst_blofeld Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 22.02.12, 23:03
          SUBWAY Też niedługo będzie w mieście. Już negocjują wynajem lokalu.
          • krzycho18 Re: W co najlepiej zainwestować 500.000zł w Siedl 23.02.12, 11:25
            ernst_blofeld napisał:

> SUBWAY Też niedługo będzie w mieście. Już negocjują wynajem lokalu.

Gdzie i skąd masz takie info?
    • przyjemny_gosc Warte? 26.02.12, 23:15
      Stacja paliw, sklep + fast food, myjnia samoobsługowa. Taka inwestycja jest obok straży pożarnej między Czerwonego Krzyża, 11 listopada, a Jagiełły.

Żeby coś takiego postawić wystarczy 500 tys. zł?
      • marine03 Re: Warte? 27.02.12, 01:18
        kup sobie pistolet za 500 tys i strzel sobie w lep.
        Ktos kto ma 500 tys nie rozpsiuje się tutaj i nie pyta ludzi o zdanie co ma z tymi pieniedzmy zrobic. Jesli sie pytasz to albo od papy dostales albe je ukradles. Bo rozsadny czlowiek ktory ma takie pieniadze ma rozum w glowie i wie jak je zainwestowac....
        Pytasz się na tym forum dzieciarni w srednim wieu 18-19 lat.
        Ta otowrz sobie kolejna stacje, zrob fast food kawiranie ze zdechlego miesa psa i myjnie.... kolejny ogier z Jagielly..
        • przyjemny_gosc Re: Warte? 27.02.12, 21:53
          Proponuję nie pisać postów po 1 w nocy, bo Ci nie służy. Pytanie jest proste i wynika z czystej ciekawości. Czy taka inwestycja o której wspomniałem jest warta 500 tys. zł. Jeżeli nie wiesz - nie wypowiadaj się.
          • lukaszsiedlce Re: Warte? 27.02.12, 22:10
            haha Maciek mocny jesteś :D
            • marine03 Re: Warte? 27.02.12, 23:15
              ,,A może firma transportowa? TIR przewozy międzynarodowe. Kupujesz używany skład (1 za 100 tys. zł), zatrudniasz kierowców, szukasz firmy spedycyjnej. Pilnujesz frachtów i liczysz kasę, sam siedzisz w domu. 5 samochodów przyniesie zysk.,,

,,Zatrudniasz kierowcow, pilnujesz fachtow i liczysz kasę,,
              Drogi kolego gdyby to byloby takie latwe to każdy by taką działalność otworzył, napisales nie wyspowiadaj sie jesli malo wiesz. Po tym wniosku myślę że ty malo wiesz:
              -Zatrudnij ludzi takich którzy nie bedą cie okradali, auta też musisz serwisować, ubezpieczyć itp.
              Ludzi musisz miec odpowiednich czyli takich ktorzy nie pija! Wstaja do roboty przed 5.00 rano
              Musisz miec uklady, znac wielu ludzi.
              Znam osoby ktore maja 15 Tirow i dzialnosc zamkneli. 500 tys to stanowczo za malo.
              Odlicz sobie podatek dochodowy, ubezpieczenia samochodu, podatki od srodkow transportu, ZUSy, nie wspominając juz o kosztach związanych z eksploatacją samochodu...
              To nie są czasy na Transport, kiedys moze i tak ale teraz predzej po tylku sie dostanie. Jeszcze ta ropa.
              • przyjemny_gosc Re: Warte? 28.02.12, 19:19
                Aha, spoko, że udzielasz odpowiedzi 1,5 miesiąca później na post inny niż ten pod którym odpowiadasz.

> Drogi kolego gdyby to byloby takie latwe to każdy by taką działalność otworzył
                Nie każdy ma pół bańki w kieszeni.

> -Zatrudnij ludzi takich którzy nie bedą cie okradali
                > Ludzi musisz miec odpowiednich czyli takich ktorzy nie pija! Wstaja do roboty p
                > rzed 5.00 rano

Do zrobienia. Ścisła kontrola, zatrudnianie doświadczonych pracowników, zwolnienie dyscyplinarne za pijaństwo.

> auta też musisz serwisowa
                > ć, ubezpieczyć itp.
                Jasne sprawa, każda działalność gospodarcza ma swoje koszty.

> Musisz miec uklady, znac wielu ludzi.

Wskaż branże w której "układy" przeszkadzają, a nie pomagają.

> Znam osoby ktore maja 15 Tirow i dzialnosc zamkneli. 500 tys to stanowczo za ma
                > lo.

Znam osoby, które mają po 2-3 składy i nieźle im się wiedzie.

> Odlicz sobie podatek dochodowy, ubezpieczenia samochodu, podatki od srodkow tra
                > nsportu, ZUSy, nie wspominając juz o kosztach związanych z eksploatacją samocho
                > du...
                Zaczynasz się powtarzać. Ubezpieczenie już było, serwis, czyli eksploatacja aut również, podatki to coś co dotyczy każdego przedsiębiorcy.
      • aka-shakal Re: Warte? 27.02.12, 23:56
        Oczywiście, że nie wystarczy, choć nie mam pojęcia.

Ale policz sobie wynajem bądź kupno miejsca, a trochę tego potrzeba i najlepiej w dobrej lokalizacji co kosztuje.
        Sklep trzeba wyposażyć, stację zbudować co jest moim zdaniem dość kosztowne.
        No i nie wiem jak właśnie jest z paliwem, czy ty je kupujesz czy po prostu to jest na ramach jakiejś umowy np. z Orlenem.

Najlepiej to odsyłam do google:
        biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/95975,na_stacje_paliw_potrzeba_3_mln_zl.html
        • herkson Re: Warte? 16.04.12, 12:29
          Zobacz - oferty.biz.pl Kup okazyjnie mały magazyn.
          Wynajmuj go przez rok, a po roku sprzedaj. Zapewniam, że zarobisz co najmniej 20% w skali roku.

• the_1piotr Re: daj spokój 17.04.12, 01:04
          wpłać na lokatę i daj spokój z biznesem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka