Dodaj do ulubionych

Browar Siedlecki w hali targowej

25.06.13, 17:47
"Firma 'Topaz', która zakupiła Halę Targową ma zamiar otworzyć w niej pub. Oferta ma uwzględniać głównie potrzeby studentów. Zatrudnienie w obiekcie ma znaleźć wiele osób.

- Na miejscu będzie warzone piwo – mówi Zbigniew Paczóski, prezes Przedsiębiorstwa Handlowo-Usługowego „Topaz”. - Ale będzie można tam również posiedzieć i porozmawiać. Radziłbym traktować ten obiekt jako przyszły pub. Chcemy, aby każdy, ale głównie studenci i młodzież mieli takie miejsce, gdzie się dobrze poczują – dodaje.
Jak podkreśla Paczóski firmie zależy na tym, by w Hali pozostał jej charakter. W tej chwili trwa wymyślanie nazwy.

- Być może będzie to „Browar Miejski” lub „Browar Siedlecki”, ale jeszcze się zastanawiamy. Ważne jest to, że w mieście powstanie około 100 miejsc pracy. Będą potrzebni między innymi kucharze i browarnicy – wylicza właściciel sieci „Topaz”.
www.spin.siedlce.pl/2013/06/25/browar-siedlecki-w-miejscu-zabytkowej-hali-targowej/

Obserwuj wątek
    • vader2010 Kiepski "target" sobie wybrał, w Siedlcach brakuje 25.06.13, 23:10
      raczej pubu dla 30+ z odpowiednio wysoką ceną aby już ona robiła selekcję na wejściu.
      • tramwajsiedlecki "target" da się pogodzić. 26.06.13, 08:43
        Prawdopodobnie masz rację. Siła nabywcza studentów jest ograniczona, chociaż nie można jej lekceważyc. Wielu z nich wyjeżdża latem za granicę na różne saksy, a i w międzyczasie część z nich dorabia sobie tu i tam. Nie mają rodzin, zobowiązań, dlatego większość wolnych środków przeznaczają na aktywność towarzyską.

W przypadku hali chyba będzie można dobrze pogodzić dwa style:
        Luzacki pub studencko-młodobiznesowo-swobodnotowarzyski dla wszystkich z muzykowaniem irlandzkim, szantowym, reggae itp.
        Restauracja dla 30+ i dużo plusów więcej dla gości z bardziej zasobnym portfelem coś a la "Mała Bavaria" czy inna kompania piwna.
        Miejsca jest dość dużo, jedno i drugie zmieści się pod sachem hali.

Przykłady:
        CK Browar Kraków
        www.ckbrowar.krakow.pl/
        Trzy Korony Puławy
        trzy-korony.com/browar,46.html
        • vader2010 Czyli, że tam w ogóle nie będzie sklepu? 26.06.13, 13:07
          z dostępnych info nie wynika, żeby tam w ogóle miał być sklep...
          • efaster Re: Czyli, że tam w ogóle nie będzie sklepu? 29.06.13, 00:11
            z tego co mówiono to ma być w piwnicy (piwniarnia) a sklep normanie na parterze

W "starej" Hali Targowej był jeszcze sklep na 1 piętrze (wchodziło się po kręconych schodach) ale czy zostanie cholera wie

Mam nadzije, że po przebudowie w środku będzie na miarę XXI wieku, mam nadzije, że konserwator zabytków zezwoli na dzwi rozsuwane na fotokomurkę (takie jak są normalnie w supermaketach) bo te dzwi wejściowe może i zabytkowe, ale w sklepie nie przydatne.

Ba na Wyszyńskiego czy Daszyńskiego Topazy (expres) prezentują się naprawdę "zacnie". Biedronka też przebudowała sklepy po PSS-owskie, że zupełnie nie przypomniają "gniotów rodem z PRL-u" tylko normane nowoczesne sklepy i w tym samym kierunku powinien podążać pan Paczuski i jego Topaz.

PS.
            Jako ciekawostkę mogę podać iż na Wyszyńkiego (tereny po byłych ogródkach działkowych przy b.Stalchemaku) zaczeły się jakieś praca pożądkowe (wycinanie krzewów, wyrównywanie trenu) czyżby plany budowy tam supremaketu Marc-Pol + mini centrum handlowe było dalej aktulane ?? Narazie brak jakiej kolwiek tablicy informacyjnej.
            • krzycho1252 Re: Czyli, że tam w ogóle nie będzie sklepu? 29.06.13, 21:41
              W "starej hali targowej" nie było krąconych schodów.Na dole były 2razy po dwa rzędy sklepików a na górze były tylko dwa rzędy sklepików, Od jednego wejścia do hali były schody na górę i od drugiego wejścia też.
              • efaster Re: Czyli, że tam w ogóle nie będzie sklepu? 29.06.13, 21:48
                hmm, może zaczęstym kientem tamtej hali nie byłem, ale jak się wchodziło po prawej były lady z wędliną i mięsem po lewej jakiś kiosk z gazetami, jakiś inny z tekstyliami czy rajstopami i za nimi takie schody wg. mnie były zakręcone (jak kto woli kręcone). dalej za kolejnymi drzwiami zaczynała się hala targowa jako sklep (sieć sklepów jak kto woli) a na górze był sklep z art. gospodarstwa domowego. Czy coś pomyliłem ??

pamiętam, że poręce były pomalowane na fioletowy (albo śliwkowy) kolor.

No chyba, że mam już sklerozę i mi się kokićkało już do reszty :))
                • kerac32 Re: Czyli, że tam w ogóle nie będzie sklepu? 29.06.13, 22:18
                  He, he, he ... :D Efaster, to o czym pisze Krzycho, było w czasie gdy jeszcze nie było Ciebie na świecie.

Dla ścisłości, było jeszcze jedno wyjście w kierunku południowym, na dzisiejszy Skwer Zbrodni Katyńskiej, wówczas na rynek. O ile mnie pamięć nie myli, to na parterze, przy ścianie północnej, na lewo od wejścia od strony więzienia, były jeszcze sklepy mięsno - wędliniarski i cukierniczy. Wychodziłoby, że sklepów na parterze było 3 rzędy. Trochę nie jestem tego pewny, ale wspomniane na początku sklepy: masarski i cukierniczy, były w tym miejscu z pewnością. Do tego ostatniego często zachodziłem na ciastko tortowe. Zamiłowanie do łakoci pozostało mi po dziś dzień ;) Może mpppm, czy jm_1964 lepiej pamiętają jak to się wtedy przedstawiało?
                  • krzycho1252 Re: Czyli, że tam w ogóle nie będzie sklepu? 01.07.13, 20:01
                    mpppm nie zainteresowany albo nie chodził do hali
                  • efaster Re: Czyli, że tam w ogóle nie będzie sklepu? 01.07.13, 21:48
                    > He, he, he ... :D Efaster, to o czym pisze Krzycho, było w czasie gdy jeszcze
                    > nie było Ciebie na świecie

to trzeba było tak od razu, wszak ja to 88-my rocznik :))

pisałem jak pamiętam halę targową, a co było wcześniej to musiał bym mamę popytać lub dziadków bo to rodowici siedlczanie od wielu pokoleń.
                    • tramwajsiedlecki Re: Czyli, że tam w ogóle nie będzie klepu? 02.07.13, 12:56
                      Fakt - wejście do hali było od strony bloku mieszkalnego przy Pułaskiego, po przeciwnej stronie od ulicy AK /Dierżyńskiego/, od placu targowego (rynku spożywczego).

Na parterze sprzedaź prowadzona była w trzech rzędach wzdłuź długosci hali i w części środkowej, na piętrze w jednym środkowym, do którego był dostęp po drewnianych schodach z przeciwległych końców. Kramy /sklepy, boksy/ drewniane, otwierane od góry do ca. połowy wysokości, z ladami. W górnej części tkaniny, buty, odzież itp, na dole artykuły spożywcze, w tym pojedyńcze stoiska z mięsem.

Handel mięsem, tzw. ubój gospodarczy prowadzony był w długim szeregu tzw. jatek (ca 20 drewnianych przylegających do siebie budek-kramów wzdłuż rynku od bloku przy Pułaskiego w kierunku Sienkiewicza, które poczęści zasłaniały budynek dawnego zydowskiego szpitala.

Hala robiła wrażenie, jednak nie była jakoś szczególnie zadbana. Wokół parkowały setki wozów konnych (wtorki i piątki) gospodarzy przywożących swoją produkcję rolniczą na sprzedaż na rynku obok hali.
    • donvito52 Re: Browar Siedlecki w hali targowej 26.06.13, 09:58
      Po co wymyślać nazwę jak już istnieje ... Hala targowa ...
      Nowa i tak się nie przyjmie.
    • cr_7 Re: Browar Siedlecki w hali targowej 28.06.13, 15:46
      Ciekawy pomysł i jakie miejsce na jego realizację! Fajnie że coś takiego powstaje.
      • zofisia13 Re: Browar Siedlecki w hali targowej 28.06.13, 17:27
        Pomysł zapowiada się naprawdę ciekawie,
        Zobaczymy jak wszystko ruszy. W końcu jakaś alternatywa dla małych i ciasnych barów w naszym mieście
        • teofano1 Re: Browar Siedlecki w hali targowej 04.07.13, 15:13
          Zaciekawił mnie ten koncept. Zobaczymy jak będzie z jego realizacją.
    • kaowiec81 Re: Browar Siedlecki w hali targowej 30.04.14, 12:13
      Odświeżam wątek. Z zapytaniem kiedy otwarcie??
      • siedleckizys Re: Browar Siedlecki w hali targowej 13.05.14, 14:30
        z tego co słyszałem to Wrzesień
    • kaowiec81 Re: Browar Siedlecki w hali targowej 09.05.14, 11:35
      Mam nadzieje, że nowy browar będzie miał poziom lokalu Bierhalle. Bo tam piwo i goloneczka są naprawdę przednie.
    • brat_szczepana Brofaktura 22.08.14, 16:03
      Czyli trochę browar, trochę manufaktura, inaczej mówiąc piwo "ręcznie robione".

Warszawska pracownia A+D projektuje wnętrze naszego browaru i właściciel, pan Dariusz Goławski, tak o tym mówi:
      "Jako wyjątkowe koncepty z tej branży, nad którymi pracuje A+D, Gocławski podaje restaurację Brofaktura w Siedlcach. - Mam nadzieję, że to będzie „świetlica” dla miasta, punkt spotkań w skali Mazowsza. Drugi wyjątkowy projekt to restauracja w Twierdzy Modlin, bezpośrednio nad Wisłą."
      www.propertydesign.pl/architektura/104/a_d_z_nowymi_projektami,556.html
    • szypkistefan Re: Browar Siedlecki w hali targowej 30.10.14, 15:41
      byłem piłem, dupy nie urywa, na Mylnej lepiej
      • brat_szczepana Re: Browar Siedlecki w hali targowej 30.10.14, 16:26
        A czy można w ogóle Mylną porównywać z Brofakturą?

Mylna ma nie powtarzalny klimat, ale jest z zupełnie innej bajki - trochę jakby muzyczny pub.

Brofaktura to restauracja piwna z własnym zapleczem browarniczym.
    • dren.6 Re: Browar Siedlecki w hali targowej 30.10.14, 18:22
      Lokal b. ładny.Piwo kiepskie /wszystkie trzy gatunki/ Ceny zaporowe 8zł kufel 0,4 litra.Jedzenia nie próbowałem.
      • szypkistefan Re: Browar Siedlecki w hali targowej 30.10.14, 20:12
        do dren.6: jak ja tam byłem to kufle były normalne 0,5 a cena taka sama jak w pantoflu
        • dren.6 Re: Browar Siedlecki w hali targowej 31.10.14, 12:05
          Sprawdż dokładnie. Kufel jest o pojemności 0,4
          • pogus Re: Browar Siedlecki w hali targowej 01.11.14, 10:02
            Kupiłem "na wynos" wszystkie dostępne rodzaje piwa. I wszystkie są tak samo słabe. Cienkie, wodniste, smaku trzeba się domyślać. Milimetr lepsze od koncerniaków. Mam nadzieję, że to celowy zabieg, żeby na początek uwarzyć piwo o "bezpiecznym" smaku.
    • szypkistefan Re: Browar Siedlecki w hali targowej 01.11.14, 11:22
      do dren6: sprawdziłem dokładnie są 0,5l. Widać nigdy tam nie byłeś posty piszesz siedząc przy stoliku w bollywood
      • efaster Re: Browar Siedlecki w hali targowej 04.11.14, 22:07
        byłem, zdobyłem :)) spróbowałem i ....

i jestem zadowolony i nawet bardzo zadowolony, serio i pisze to naprawdę z przekonaniem a jak wiecie mnie mało co zadowala (wszak już na tym forum ładnych kilka wiosen goszczę)

a więc moi drodzy, są do wyboru trzy rodzaje piw (jasne, ciemnie i pszeniczne) 0,5 L kosztuje 8 zł i cena uważam jest adekwatna, powiedziałbym, że nawet przystępna, biorąc pod uwagę fakt iż piwa są ważone na miejscu. Kufle przed nalaniem piwa są płukane ale nie pod kranem tylko specjalnym urządzeniem przy nalewaku (ale w dobrych piwiarniach już chyba standard) do każdego rodzaju piwa jest oddzielny karnik. Barmani grzeczni kulturalni, pogadają opowiedzą no mód malina, oczywiście jest i pełna gastronomia (karta dań bardzo rozbudowana choć przyznam nie próbowałem) są też i mocniejsze alkohole :)) Powiem tak jak mało co w S. mnie zachwyca (nawet GS nie zrobiła na mnie większego wrażenia) o tyle Brofaktura naprawdę mi się podoba.

Polecam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka