Dodaj do ulubionych

Którego dewelopera wybrać ?

13.09.16, 21:55
Jakie macie doświadczenie z siedleckimi deweloperami? Który z nich ma najkorzystniejszą ofertę? Czy ceny podlegają negocjacji?
Jak oceniacie wykończenie mieszkania, czy dużo było usterek?
Jak wygląda sprawa wykupienia miejsca w hali garażowej ?( u Strusa podobno 22tys. plus co miesiąc opłata).
Obserwuj wątek
    • futroborsuka Re: Którego dewelopera wybrać ? 14.09.16, 09:25
      Temat wałkowany milion razy. Poszukaj w internetach, chyba że i tego nie chce Ci się robić. Nie mówię już o zrobieniu rundki po mieście, bo jest tych firm od których możesz mieszkanie kupić z pięć może. Poświęć jeden dzień, nawet nie cały, i zdobędziesz informacje w źródle. I spacer też odhaczysz :)
      • siedlce98 Re: Którego dewelopera wybrać ? 14.09.16, 12:53
        Informacja od dewelopera a od kupujacych to dwie różne sprawy. Wiadomo, że deweloper chwali swoje
        • futroborsuka Re: Którego dewelopera wybrać ? 14.09.16, 12:57
          W większości, mieszkańcy też chwalą swoje. W końcu mało kto się przyzna do nietrafionego zakupu.
          • kketrab Re: Którego dewelopera wybrać ? 14.09.16, 13:55
            Ja mam doswiadczenie jesli chodzi o Strusa i osiedle Partyzantow. Ogolnie mieszkanie i osiedle ok. Ale wazne o czym nie mowia w biurze to to ze nie ma miejsc dla gosci na osiedlu. Trzeba wykupic miejsce w hali 22tys. badz przed blokiem (chyba 16tys). Ponoc niektorzy kupili mieszkania bez miejsc parkingowych wiec pewnie da sie wynegocjowac pewne ustepstwa. Jestem zadowolony ale osiedle dyskwalifikuje kompletnyy brak miejsc parkingowych oprocz tych pod sklepem. Jesli chodzi o negocjacje to negocjowac mozna ale nie liczylbym na wiele. pozdrawiam
            • siedlce98 Re: Którego dewelopera wybrać ? 14.09.16, 15:28
              Dziękuję za odpowiedź. Wlasnir o takie praktyczne rady mi chodzi. A ile co miesiac płacisz za utrzymanie hali garazowe?
              • kketrab Re: Którego dewelopera wybrać ? 15.09.16, 11:18
                Ta opłata jest wliczona do czynszu i chyba coś 50-60 zł to kosztuje miesięcznie. Czynsz wychodzi ok 6,25 PLN za m2 mieszkania ale już z razem z garażem. Co jeszcze odnośnie tego osiedla? Forma własności gruntu. Użytkowanie wieczyste jedynie wchodzi w gre. Pani w biurze mówiła, że to niewiele więcej się płaci podatku niż za jak masz na własność. A guzik prawda, rok temu zapłaciliśmy ok 80 zł (Fajnie, mało) w tym niestety już ponad 200 (z czego większość to za garaż) a i miasto dało znać, że to nie koniec podwyżek.
                Jeszcze wracając do garażu, to raczej wszędzie jest comiesięczna opłata, może ukryta w czynszu ale na pewno jest.
                • kerac32 Re: Którego dewelopera wybrać ? 15.09.16, 12:08
                  >> Jeszcze wracając do garażu, to raczej wszędzie jest comiesięczna opłata, może ukryta w czynszu ale na pewno jest.

Oczywiście , że jest. Np. w blokach zarządzanych przez M3, wszelkie opłaty stałe związane z konserwacją instalacji wodno - kanalizacyjnych, elektrycznych, gazowych, sprzątaniem, itp., nierozerwalnie związane są z opłatą za posiadany garaż. Stawki za te czynności mnożone są przez m2 powierzchni garażu. Jak masz większy niż inni garaż to płacisz także więcej. Wynosi to grube kilkadziesiąt zł miesięcznie. Takie same zasady naliczania opłat obowiązują również w przypadku posiadania komórki lokatorskiej. Co do podatku od nieruchomości, to za posiadany garaż o powierzchni np. 16 m2 płaci się więcej niż za 60-metrowe mieszkanie. Do tego dochodzi również opłata za użytkowanie wieczyste. W przypadku lokum jak wspomniane wyżej, opłata to ok. 200 zł rocznie. I to z pewnością nie koniec. W przypadku aktualizacji cen gruntów pod osiedlem (a może tylko wzrosnąć, a nie obniżyć się), automatycznie wzrośnie również opłata za użytkowanie wieczyste. W ciągu 8 lat od wybudowania osiedla Zacisze te opłaty wzrosły 6-krotnie.
    • andy85 Re: Którego dewelopera wybrać ? 07.10.16, 22:34
      Wybrałem Budomatex i nie żałuję. Ceny były niższe niż u innych developerów, budynek w całości z bloczków prefabrykowanych (czy jak im tam). Strus jedzie w 2/3 z żelbetonu - miałem wgląd na budowę na Partyzantów. Czynsz (ponad 60m, winda, piwnica, miejsce postojowe w hali) ok. 300, zimą stówa więcej. Wszystko opomiarowane. Usterek większych nie miałem, tzn. nie było takich, które musiałbym reklamować i czekać na jakieś poprawki. Mieszkam już kilka miesięcy i jak na razie wszystko jest ok.
      • andy85 Re: Którego dewelopera wybrać ? 08.10.16, 08:40
        Trochę przegiąłem z czynszem. Zimą prawie 2 setki więcej, ale potem jest rozliczenie mediów i z reguły wychodzi nadpłata.
        • kketrab Re: Którego dewelopera wybrać ? 08.10.16, 10:50
          No to średnio wychodzi ok 400PLN/msc tego czynszu. U Strusa na Partyzantów jest podobnie. Tylko cały rok płaci się stały czynsz. I nadpłaty też z reguły są.
          • an.chojnacki Re: Którego dewelopera wybrać ? 09.10.16, 17:53
            Mój blok budował Strus (nie mam do czego się przyczepić - standard) a administrowała na początku jego żona. Sytuacja była kuriozalna, bo administrowanie i zarząd sprawowała p. H. Strus. Odwołaliśmy najpierw zarząd, a potem podziękowaliśmy za administrowanie. Było ciężko, ale udało się. Przez pierwsze dwa lata (u. H. Stus) były niedopłaty za wodę i EE. Dziś mamy własny zarząd i wybraną przez nas administrację.
            Za 77 m kw + 24 metrowy garaż + fundusz remontowy (oddzielne konto) płacę co miesiąc (cały rok) razem 450 złotych, z tym zastrzeżeniem, że zawsze za jeden miesiąc (czasem za dwa miesiące) mam nadpłatę. W nasze ślady poszli sąsiedzi ze wspólnoty obok i cała najstarsza Skarpa ma własny zarząd i wybraną przez siebie administrację.
            • uanskor Re: Którego dewelopera wybrać ? 10.10.16, 12:48
              A ile wynosil czynsz za czasów adminstrowania lub zarządzania przez p. Strus? Też 450 zl przez cały rok? Czy znacznie mniej w skali roku i stąd były nieodpłaty?
              • an.chojnacki Re: Którego dewelopera wybrać ? 12.10.16, 06:28
                Kiedy rozstawaliśmy się to pieniądze płaciliśmy podobne - teraz jest inaczej, ale ta różnica wynika z różnic w cenie mediów, tzn podwyżek cen za nie. Po pierwszym półtoraroczu mieliśmy niedopłaty jako wspólnota kilkanaście tysięcy na prądzie i wodzie. Była to różnica głównego licznika wody/prądu z sumą liczników wszystkich mieszkańców.
                Po prostu te pieniądze, które trzeba było ładować w budowę nowego bloku Strusa, przeznaczamy na własny fundusz remontowy. Środki przydadzą się, jak trzeba będzie coś naprawić, trochę to mało polskie, ale za to zgrzeszyliśmy przezornością...
                • an.chojnacki Re: Którego dewelopera wybrać ? 12.10.16, 22:21
                  W dniu wczorajszym, w godzinach przedpołudniowych otrzymałem telefon od obsługi prawnej firmy PB KStrus, z zarzutem, iż nie zgadza się ona ze zdaniem: "Po prostu te pieniądze, które trzeba było ładować w budowę nowego bloku Strusa, przeznaczamy na własny fundusz remontowy". Być może nieprecyzyjnie zrozumiano mnie, bo chyba nie jest żadną tajemnicą, że zyski (ewentualne) idą na rozwój tej firmy - na budowanie nowego bloku właśnie. Innej interpretacji nawet nie powinno brać się pod uwagę, tym bardziej nie powinni inaczej interpretować tego zdania pracownicy tejże firmy. No ale świat jest pełen niespodzianek...
                  Żeby nie być gołosłownym poniżej publikuję zestawienie kosztów, jakie otrzymaliśmy po pierwszych 7 miesiącach mieszkania w swoich lokalach, za pół roku 2007 (maj-grudzień).
                  fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4007926,2,1,Sprawozdanie-z-zarzadu-wspolnota-2007.html
                  Wyjaśnienia wymaga jedna kwestia: są to koszty wspólne, czyli to za co zapłaciliśmy jako wspólnota, ponieważ każde mieszkanie, od samego początku posiadało swój własny wodomierz ciepłej i zimnej wody.
                  Tak więc kwota 11700 zł (5200 za ciepłą i 6500 za zimną wodę) wynika z różnicy końcowego wodomierza w bloku oraz sumy opomiarowanych lokali. W 2007 r. metr sześcienny zimnej wody kosztował 4,20 zł, więc to proste: zimnej wody zużyliśmy, oprócz spożytkowanej przez mieszkańców, ponad 1540 metrów sześciennych - dla przypomnienia basen olimpijski może pomieścić średnio 2000 metrów sześciennych. I teraz najlepsze: nasza wspólnota to 6 klatek i 36 mieszkań. W 2007 r. o podlewaniu nie było mowy, był plac budowy kolejnego bloku, a trawnik założono w październiku tego właśnie roku. Oczywiście zupełnie nie uwzględniłem jeszcze pozycji 5200 zł za ciepłą wodę (koszt zimnej + jej podgrzanie administracja wyliczyła mi 10zł za metr sześcienny). W tym wypadku należy dodać więc 520 metrów sześciennych. Razem daje to wodę potrzebną do wypełnienia basenu olimpijskiego - dla porównania, nasz siedlecki basen jest o połowę mniejszy - tak mniejszy o połowę.
                  Kolejna pozycja: energia elektryczna - 4100 za pół roku. To z kolei energia potrzebna do obsługi węzła cieplnego (pompy itd) oraz oświetlenia klatek schodowych i piwnic (6 klatek po 4 kondygnacje) razem około 40 żarówek. Za to wszystko, za pół roku zapłaciliśmy ponad 4000 tysiące, za 40 żarówek i obsługę pomp.
                  Jak poprosiłem o rachunek za energię elektryczną - zbyto mnie, twierdząc, że ich administracja nie ma. Poza nawiasem zostawiam opłatę 18000 zł za centralne ogrzewanie - tu znowu jest to opłata za ogrzanie części wspólnej całej wspólnoty. Zaznaczmy - ogrzewanie nie za pół roku, ale za miesiące wrzesień - grudzień, a więc za 4 miesiące.
                  To jest skala nieprawdopodobnych kwot, jakie "ułatwiły" mi przekonanie moich sąsiadów do rozstania się z AiZN Hanna Strus, która administrowała naszą małą wspólnotą. Kwota ponad 62000 PLN (sześćdziesięciu dwóch tysięcy PLN) za 7 miesięcy administrowania zrobiło różnicę...
                  Na koniec chciałem jednak pochwalić pracowników firmy Strus, bo ich telefon do mnie oznacza, że interesują się opinią klientów. Może kiedyś przyjdzie czas na usuwanie nieprawidłowości...
                  • uanskor Re: Którego dewelopera wybrać ? 13.10.16, 09:57
                    Mysle ze bkednie zinterpretowal Pan to sprawozdanie. Podejrzewam, ze jest to zestawienie wszystkuch kosztow budynku, a nie tylko części wspólnych. Prawdopodobnie koszty zimnej i ciepłej wody tu podane zawierają koszty przypadające na mieszkania. Może o tym świadczyć pozycja wywóz nieczystosci, która też była prawdopodobnie rozliczana indywidualnie na każde mieszkanie. O energii elektrycznej się nie wypowiadam, bo nie znam specyfiki budynku. Może macie wentylację mechaniczną w mieszkaniach? Jakies wentylatory na dachu? Czy teraz koszty energii elektrycznej części wspólnych są mniejsze?
                    • an.chojnacki Re: Którego dewelopera wybrać ? 14.10.16, 06:11
                      Tytuł pisma "Sprawozdanie z zarządu nieruchomością wspólną"... odnosi się do kwot, jakie ponosi wspólnota mieszkańców dla części wspólnej. Na walnym zebraniu właściciele lokali otrzymują indywidualne rozliczenia także za ich lokale - co roku. Dla swojej nieruchomości za 2007 r. także mam zachowany. Jeśli jest inaczej to panie z „AiZN HStrus”, które były na zebraniu nie chciały, albo nie potrafiły wytłumaczyć naszego zestawienia kosztów.
                      Pyta mnie Pani/Pan czy koszty później znacząco spadły – odpowiedź jest jedna – oczywiście tak.
                      Co do śmieci – otóż w pierwszym roku nie mieliśmy podpisanej umowy na wywóz śmieci (był kontener tzw. budowlany) i stąd koszty te umieszczono w części wspólnej budynku. Śmieci budowlane są droższe, więc to naturalne, że wywóz takich śmieci tani nie jest.
                      Opłaty za EE: także zmniejszyły się lawinowo – wentylacji mechanicznej w części wspólnej blok nie posiadał i nie posiada. Wentylatorów na dachu nie było i nie ma.
                      Za 2008 r. nasza wspólnota zapłaciła już tylko 26000 zł. Notarialnie musieliśmy powołać swój zarząd, który wybrał nowego administratora. Od lipca 2008 administruje u nas kto inny. Od tamtej pory zmian nie było...
    • sppam Re: Którego dewelopera wybrać ? 13.10.16, 10:20
      U Strusa śmieszy mnie opłata za korzystanie z windy. W czynszu Strus nalicza opłatę 3 razy:
      1. za korzystanie z windy od -1 do 4 piętra
      2. za korzystanie z windy od -1 do -2 piętra (piwnica)
      3. za korzystanie z windy od -1 do -2 piętra (garaż)
      Poza tym opłata za miejsce postojowe w ogólnym garażu ponad 60 zł (przy nie pełnym obłożeniu miejsc), ciekawe, czy zmniejszy się cena za użytkowanie proporcjonalnie do liczby wykupionych miejscówek?
      Fundusz remontowy... nowy blok, a już trzeba płacić. Okazuje się, że ten fundusz obejmuje całe osiedle i nie ważne jest, czy to nowy blok, bo jak rozumiem, ta kwota obejmuje remonty dla całego osiedla (dokładam się do remontów na inne bloki). Ogólnie zauważyłem, że Strus ma najwyższe ceny za miejsce postojowe, za m2 piwnicy, i miejsce postojowe. Poza tym na wszystkim starają się zarobić dodatkową kasę. Wybrałem jednak Strusa, bo ma dobrą lokalizację (Partyzantów) i dobry układ mieszkań z odpowiednim metrażem. Wykonanie w moim przypadku też na dobrym poziomie. Jedyny mankament w wykończeniu to działanie wentylacji, która jest dość głośna. W dzień tego nie słychać, ale porą nocną jest do dość słyszalne.
      • przyjemny_gosc Re: Którego dewelopera wybrać ? 23.10.16, 09:28
        > U Strusa śmieszy mnie opłata za korzystanie z windy. W czynszu Strus nalicza opłatę 3 razy:
        1. za korzystanie z windy od -1 do 4 piętra
        2. za korzystanie z windy od -1 do -2 piętra (piwnica)
        3. za korzystanie z windy od -1 do -2 piętra (garaż

Tak z ciekawości: można zadeklarować, że się windą nie będzie jeździło? :)

> Fundusz remontowy... nowy blok, a już trzeba płacić. Okazuje się, że ten fundusz obejmuje całe osiedle i nie ważne jest, czy to nowy blok, bo jak rozumiem, ta kwota obejmuje remonty dla całego osiedla (dokładam się do remontów na inne bloki).

Wiesz, kiedyś inne bloki będą dokładały się na Ciebie. W przyrodzie nic nie ginie (chyba, że w czyjeś kieszeni ;)).
        Fundusz remontowy musi działać od początku, bo jak dasz sobie 5-10 lat luzu i dopiero później zaczynasz odkładać na ewentualny remont, to nagle się okazuje, że masz za mało $$$ i musisz brać kredyt. Sukcesywne i konsekwentne oszczędzanie naprawdę sprawia, że pieniądze na konie faktycznie są.
        Jasne, że we wszystkich wspólnotach i spółdzielniach musisz liczyć się ze zdaniem innych i będzie tak, że jak nie masz poparcia, to mimo, że płacisz składki, to wyremontują blok obok, a nie twój. Ale takie są uroki gospodarowania kolektywnego. Jak chcesz żeby zawsze było po Twojej myśli, to buduj prywatny dom (ale patrząc na obecne ceny wybudowanie domu to tak jakby kupić 2 mieszkania, a i koszty utrzymania zbliżone).
        • an.chojnacki Re: Którego dewelopera wybrać ? 23.10.16, 17:57
          Ale, ale - fundusz remontowy tworzony jest dla każdej wspólnoty z osobna. Nie może jedna wspólnota opłacać remontów innej, chyba, że właściciele mieszkań (tej pierwszej wspólnoty) tak zadecydują. Bloki administrowane przez AiZN H.Strus, czy administracja Skorupki to nie są spółdzielnie mieszkaniowe. W SM właściciele mieszkań mają spółdzielcze prawo własności, a we wspólnotach, gdzie kupiło się lokal w przedsiębiorstwie budowlanym albo u dewelopera ma się własność niespółdzielczą.
          • uanskor Re: Którego dewelopera wybrać ? 23.10.16, 19:42
            Pod warunkiem, że każdy budynek jest oddzielną wspólnotą. Inaczej jeżeli kilka budynków stanowi jedną wspólnotę wielobudynkowa, maja np. jedną działkę.
        • sppam Re: Którego dewelopera wybrać ? 03.11.16, 14:13
          "Fundusz remontowy musi działać od początku, bo jak dasz sobie 5-10 lat luzu i dopiero później zaczynasz odkładać na ewentualny remont, to nagle się okazuje, że masz za mało $$$ i musisz brać kredyt. "
          Ale ja to wszystko rozumiem, tylko dlaczego nie mogę płacić na fundusz remontowy na poczet mojego budynku wielorodzinnego, tylko "sponsoruję" np. blok starszy (np. z 2008 r.)? To może podzielmy też opłaty za miejsca postojowe podziemne na wszystkich mieszkańców całej wspólnoty???
          • przyjemny_gosc Re: Którego dewelopera wybrać ? 03.11.16, 19:41
            No przecież płacisz na swój blok.
            Co Ci za różnica, czy pieniądze leżą na koncie Skorupki, czy w międzyczasie sfinansują remont starszego bloku? Dla Ciebie ma się zgadzać saldo na końcu, czyli za 15-20 lat masz mieć remont swojego bloku.
            • uanskor Re: Którego dewelopera wybrać ? 05.11.16, 08:44
              Pieniądze z funduszu remontowego leżą na koncie wspólnoty i nikt bez wiedzy wspolnoty nie ma prawa ich nigdzie przelewać ani tym bardziej wydawać!
              • przyjemny_gosc Re: Którego dewelopera wybrać ? 07.11.16, 15:18
                ale na stary blok mogą być przeznaczone, prawda?
                • uanskor Re: Którego dewelopera wybrać ? 07.11.16, 16:11
                  Teoretycznie mogą. Wszystko zależy od decyzji wyrażonej uchwałą wspólnoty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka