Dodaj do ulubionych

To straszne!

24.09.05, 08:18
www.co-slychac.pl/aktualnosci.php?id=302

przepraszam, nie mogłam sie powstrzymac:)) objecuje poprawe
Obserwuj wątek
    • awwika Re: To straszne! 24.09.05, 08:28
      hm...właściwie...to jest..:(
      • Gość: ziarnkokau Re: To straszne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 19:53
        :) dobry wątek jak zwykle te które mają sens i nie schlebiają nikogo nie
        interesuja, bardzo szkoda pomnika z placu sikorskiego.
        • krzycho1252 Re: To straszne! 24.09.05, 20:32
          Nie jestem pewien, że to jest pomnik z Placu Sikorskiego. Bardziej pasuje mi na
          pomnik, który stał na rogu Sportowej i Piłsudskiego za stadionem. Popularnie
          nazywany był pomnikiem utrwalaczy władzy ludowej. Już w 1953 r. władze schowały
          go w cieniu drzew. Nie jestem za niszczeniem jakichkolwiek pomników. Na Placu
          Sikorskiego był poświęcony żołnierzom radzieckim i został rozebrany chyba
          1992r. Miał zostać odbudowany na cmentarzu wojskowym żołnierzy radzieckich
          przy ul. Podsekulskiej lub ul. Armii Czerwonej. Zabrakło chęci i woli
          politycznej. Może to być także fragment pomnika z ulicy Piłsudskiego z miejsca
          gdzie ma biura znana, siedlecka p.notariusz? Teraz jest tam, po protestach
          kombatantów, dziwadło z cegły i czarna tablica z napisami rozstrzelanych.
          • emektb Re: To straszne! 24.09.05, 22:26
            ja jestem z kolei w stanie zrozumieć, że ktoś chce rozebrać, rozwalić, czy
            usunąć pomnik tyrana np., ale nie wiem co komu przeszkadzały pominiki
            upamiętniające walkę i śmierć zwykłych ludzi rosjan, białorusinów, ukraińców,
            polaków i wielu innych. oddali życie w słusznej sprawie choć pod komendą mało
            chwalebnych władców. ale tylko daltego pluć im w twarz po wielu latac? tego
            właśnie nie rozumiem.
            • Gość: ziarnkokau Re: To straszne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:32
              Pisałem dokładnie o pomniku z placu sikorskiego że właśnie tamtego szkoda nic
              złego nie reprezentował a dziś by był czymś niesamowitym.
              • emektb Re: To straszne! 24.09.05, 22:34
                dokładnie
            • bambii Re: To straszne! 24.09.05, 22:34
              > oddali życie w słusznej sprawie

oni nie wiedzieli co jest słuszną sprawą
              • emektb Re: To straszne! 24.09.05, 23:28
                raczej wiedzieli. podobnie jak i ty raczej wiesz co jest słuszną sprawą a co
                nie.
            • krzycho1252 Re: To straszne! 24.09.05, 22:36
              Nie wiem czy to co napisałeś dotyczy mojego wyjaśnienia do postumentu
              przestawionego na zdjęciu.Starałem sie napisać bez emocji i zaznaczyłem,że nie
              rozwalałbym pomników z przyczyn politycznych/ ..a ty tak emocjonalnie...
              • emektb Re: To straszne! 24.09.05, 23:29
                krzycho to broń boże do ciebie. o tak ogólnie se napisałem bo mnie wątek
                poruszył.
                • krzycho1252 Re: To straszne! 24.09.05, 23:57
                  emektb napisał:

> krzycho to broń boże do ciebie. o tak ogólnie se napisałem bo mnie wątek
                  > poruszył.

Los pomników, bohaterów, idoli, świętych i jeszcze tam innych jest poruszający,
                  szczególnie wtedy gdy się je obala. Po latach przychodzi refleksja...
                  Oni tam też nie pozwalają stawiać pomników.I u nas, w Siedlcach mamy przykład
                  (patrz watek " Bem zostaje (na razie"), że głupota ludzka i ślepota
                  ideologiczna nie ma granic.W przypadku Bema to nawet nie ideologia.
            • neutron6 Re: To straszne! 24.09.05, 22:45
              Emil ja ten pomnik będę pamiętał długo. Rozbierający zrobił mi sprawę. Był
              prokurator, był sąd i uniewinnienie.
        • bambii Re: To straszne! 24.09.05, 22:35
          Szkoda wielu .. niestety niewiedzieli ze błądzą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka