awwika 24.09.05, 08:18 www.co-slychac.pl/aktualnosci.php?id=302 przepraszam, nie mogłam sie powstrzymac:)) objecuje poprawe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ziarnkokau Re: To straszne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 19:53 :) dobry wątek jak zwykle te które mają sens i nie schlebiają nikogo nie interesuja, bardzo szkoda pomnika z placu sikorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: To straszne! 24.09.05, 20:32 Nie jestem pewien, że to jest pomnik z Placu Sikorskiego. Bardziej pasuje mi na pomnik, który stał na rogu Sportowej i Piłsudskiego za stadionem. Popularnie nazywany był pomnikiem utrwalaczy władzy ludowej. Już w 1953 r. władze schowały go w cieniu drzew. Nie jestem za niszczeniem jakichkolwiek pomników. Na Placu Sikorskiego był poświęcony żołnierzom radzieckim i został rozebrany chyba 1992r. Miał zostać odbudowany na cmentarzu wojskowym żołnierzy radzieckich przy ul. Podsekulskiej lub ul. Armii Czerwonej. Zabrakło chęci i woli politycznej. Może to być także fragment pomnika z ulicy Piłsudskiego z miejsca gdzie ma biura znana, siedlecka p.notariusz? Teraz jest tam, po protestach kombatantów, dziwadło z cegły i czarna tablica z napisami rozstrzelanych. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: To straszne! 24.09.05, 22:26 ja jestem z kolei w stanie zrozumieć, że ktoś chce rozebrać, rozwalić, czy usunąć pomnik tyrana np., ale nie wiem co komu przeszkadzały pominiki upamiętniające walkę i śmierć zwykłych ludzi rosjan, białorusinów, ukraińców, polaków i wielu innych. oddali życie w słusznej sprawie choć pod komendą mało chwalebnych władców. ale tylko daltego pluć im w twarz po wielu latac? tego właśnie nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziarnkokau Re: To straszne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:32 Pisałem dokładnie o pomniku z placu sikorskiego że właśnie tamtego szkoda nic złego nie reprezentował a dziś by był czymś niesamowitym. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: To straszne! 24.09.05, 22:34 > oddali życie w słusznej sprawie oni nie wiedzieli co jest słuszną sprawą Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: To straszne! 24.09.05, 23:28 raczej wiedzieli. podobnie jak i ty raczej wiesz co jest słuszną sprawą a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: To straszne! 24.09.05, 22:36 Nie wiem czy to co napisałeś dotyczy mojego wyjaśnienia do postumentu przestawionego na zdjęciu.Starałem sie napisać bez emocji i zaznaczyłem,że nie rozwalałbym pomników z przyczyn politycznych/ ..a ty tak emocjonalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: To straszne! 24.09.05, 23:29 krzycho to broń boże do ciebie. o tak ogólnie se napisałem bo mnie wątek poruszył. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: To straszne! 24.09.05, 23:57 emektb napisał: > krzycho to broń boże do ciebie. o tak ogólnie se napisałem bo mnie wątek > poruszył. Los pomników, bohaterów, idoli, świętych i jeszcze tam innych jest poruszający, szczególnie wtedy gdy się je obala. Po latach przychodzi refleksja... Oni tam też nie pozwalają stawiać pomników.I u nas, w Siedlcach mamy przykład (patrz watek " Bem zostaje (na razie"), że głupota ludzka i ślepota ideologiczna nie ma granic.W przypadku Bema to nawet nie ideologia. Odpowiedz Link Zgłoś
neutron6 Re: To straszne! 24.09.05, 22:45 Emil ja ten pomnik będę pamiętał długo. Rozbierający zrobił mi sprawę. Był prokurator, był sąd i uniewinnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: To straszne! 24.09.05, 22:35 Szkoda wielu .. niestety niewiedzieli ze błądzą Odpowiedz Link Zgłoś