Dodaj do ulubionych

Są szanse na EMPiK w Siedlcach!

01.01.06, 17:53
Jak informują ogłoszenia w Gazecie Wyborczej Komunikaty, EMPiK jest
zainteresowany wynajmem pomieszczeń w centrach kilkunastu miast w Polsce, w
tym Siedlec... Jeśli dobrze pamiętam, ma to być 400m2 na jednej kondygnacji
lub na kilku, z zastrzeżeniem, że na parterze będzie 250m2... nie wiem czy
znalazłby się taki lokal w Siedlcach; nie wiem też czy są jakieś informacje
na ten temat na Empik.com, ale wiem, że to może być szansa na utworzenie w
Siedlcach sklepu tej sieci...

I nie sądzę, że nie przedałby się taki sklep, sieć RTV Euro AGD zainwestowała
w Siedlce i chyba nie narzeka na brak klientów...
Obserwuj wątek
    • horus8 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 01.01.06, 19:15
      To byłoby wspaniałe, ale nie wiem czy się źle nie skończy (o ile empik powstanie).

Koszt wynającia takiej powierzchni to na pewno ponad 15 tys. miesięcznie, może
      znacznie więcej. Plus załoga i towar.
      Czy w ciągu miesiąca sklep będzie w stanie zarobić na koszty i jeszcze przynieść
      zysk?
      Odwiedzających będzie zapewne wielu (chociażby z ciekawości i potrzeby
      snobowania się), ale czy każdy z nich stanie się na pewno klientem, czy tylko
      pozostanie oglądaczem?

Prasa obcojęzyczna nie ma co liczyć na zbyt. Specjalistyczna? Też jestem
      pesymistą. Płytki cd? A kto je dzisiaj w S. kupuje, jak można je w wiadomy
      sposób przegrać? Filmy dwd? Drogie i jest wypożyczalnia.

Oj, czarno to widzę.
      • krzycho1252 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 01.01.06, 19:19
        To już ich EMPiku zmartwienie.
      • no_login Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 12:25
        w moim rodzinnym mieście, trochę mniejsze
        od Siedlec-byłe wojewdzkie, empik funkcjomuje
        już prawie 30 lat. Za kazdym razem zajrzę do
        środka i zawsze jest tam pełno kupujacych.
        • zaba_gertuda Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 13:09
          Westchnęłam z nadzieją :)
          • bambii Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 13:11
            nie chcialbym siać defetyzmu co do tej inwestycji i jej utrzymania .... a moze
            nie bede ..... bedzie pięknie, jak zwykle ;)
            • zaba_gertuda Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 13:25
              Dziękuję. Jestem estetką. Lubię kiedy jest pięknie, ale lubię tez kiedy jest
              brzydko (:

Ładne to to...ładne, takie...mało brzydkie.
        • horus8 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 13:46
          Skąd wziąłeś ten tekścik o toku rozumowania? Smakowity kąsik.
          • no_login Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 14:02
            dziekuję :-)
            jak wiekszość wyszukane gdzieś
            na grupach dyskusyjnych
    • misinka81 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 10:27
      Żeby to była prawda, a nie tylko nasze pobożne życzenie..........
      Miejmy nadzieję, że się uda :)
      Pozdrawiam :)
      • razowiec Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 11:40
        >Prasa obcojęzyczna nie ma co liczyć na zbyt. Specjalistyczna? Też jestem
        >pesymistą. Płytki cd? A kto je dzisiaj w S. kupuje, jak można je w wiadomy
        >sposób przegrać? Filmy dwd? Drogie i jest wypożyczalnia.

Ja jestem jednak optymistą. Mamy wielotysięczne środowisko akademickie, trzy
        obce filologie (angielski, niemiecki, rosyjski), kolegium języków obcych,
        dziesiątki szkół średnich i językowych, sporo wykształconych inżynierów, ludzi
        podróżujących za granicę (nie mam tu na myśli jedynie w poszukiwaniu pracy) -
        tak więc nie martwiłbym się o ewentualnych klientów EMPiK-u.
        Poza tym większość tytułów w sprzedaży to prasa polska, do tego księgarnia
        i nareszcie profesjonalny sklep z płytami.
        Zdziwisz, ale ja i wiele innych osób nie kupuje piratów, bo to jest nie
        etyczne, że nie powiem grzeszne (piąte przykazanie).
        • razowiec Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 12:48
          No i jak tu się nie zgodzić z lo_ginem?
          • horus8 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 13:51
            Ja mam tylko wątpliwości, które zresztą nie mają wpływu na powstanie empiku, i
            dobrze. Jak każdy normalny człowiek chciałbym przecież żeby był, to nawet wstyd
            że do tej pory go w S. nie ma.
            Jak będzie trzeba to wezmę nawet pożyczkę, żeby to i owo kupić, chociaż siedzę w
            Wawie.
            • muchawka Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 14:13
              Czyżby zaczęło się spełniać tylekroć tu wypowiedziane życzenie?
              Jeżeli EMPiK rzeczywiście powstanie, to na pewno się wyżywi, ja zamierzam się
              do tego zdecydowanie przyczynić.
    • klemens.klemens Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 14:19
      Zacytuję coś z przeszłości, może się spełni?

Gość: aosmolska 29.03.05, 12:55
      Proponuję filię kawiarenki Nescafe (z sieciowych chyba najtańsza...) połączoną
      z filią Empiku. Będę codziennie!! Powodzenia ;))

klemens.klemens 30.03.05, 13:38
      Gość portalu: aosmolska napisał(a):
      > Proponuję filię kawiarenki Nescafe (z sieciowych chyba najtańsza...)
      połączoną
      > z filią Empiku. Będę codziennie!! Powodzenia ;))
      Jeżeli tak się stanie, to ja też jestem gotów tam codziennie bywać.

aosmolska 30.03.05, 14:11
      W takim razie....bardzo nieśmiałe..."do zobaczenia"..... ;)

klemens.klemens 30.03.05, 14:17
      Jestem zaszczycony i ... oby się ziściło.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=22124433&wv.x=1&v=2&s=0

• krec00 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 16:10
        Życzę powodzenia. Pocieszające jest to, że taką siec jak empik stac na
        utrzymanie przez jakis czas niedochodowej filii, by zaobserwowac jak się sprawy
        potoczą.
        Ostrzę sobie zęby. Zanim padnie, uda mi się kupic parę niezłych książek:)

Faktem jednak jest, że księgarnie jadą na podręcznikach, kolejne sklepy
        muzyczne w Siedlcach padały etc.

Ale jak na razie deklaracje potencjalnych klientów są, więc co tam - trzymajmy
        kciuki. Jakby nie patrzec, to obciach, że w 80-tys. mieście brakuje empiku.
        Chociaż będzie większy obciach, jak się nie utrzyma:) Widzę to czarno, ale na
        szczęście nie nas będą pytac o zdanie.
        No cóż, horus8, obawiam się, że masz całkowitą rację.
        • brat_szczepana Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 18:06
          Będzie dobrze. Tylko gdzie tu taki empik pomieścić? Najlepiej w jakiejś
          kamieniczce na starówce.
          • obserwator.ws Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 18:41
            Urzad pracy pomalowali nam na zielono, z nadzieja ze zmniejszy sie bezrobocie.
            O Emipku nawet nie marze, bo kto tam by chodzil cokolwiek kupowac? jesli juz to
            krasc...
          • obserwator.ws Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 18:41
            Urzad pracy pomalowali nam na zielono, z nadzieja ze zmniejszy sie bezrobocie.
            O Emipku nawet nie marze, bo kto tam by chodzil cokolwiek kupowac? jesli juz to
            krasc...
    • obserwator.ws Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 18:58
      "I nie sądzę, że nie przedałby się taki sklep, sieć RTV Euro AGD zainwestowała
      w Siedlce i chyba nie narzeka na brak klientów..."

EMPiKu w Siedlach nie widze. Nalezy porownac ceny ksiazki i telewizora, lub
      kamery cyfrowej i plyty dvd, marży jaka moze nalozyc na towar EMPiK, ktory musi
      byc konkurencyjny. Ponadto nalezy wspomniec o tym, ze w naszym rodowitym
      SONEXie ceny sa nizsze niz w RTV Euro AGD.
      • emektb Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 19:03
        no daj spokój nie narażaj się tutaj zwolennikom wielkich sieci handlowych:)) w
        sonexie ceny niższe niż w rtv euro?:))

a tak poważnie to rzeczywiście większość produktów jest tam niższa niż w
        wielkich sieciach

a empik fajna rzecz. tylko coś wątpię, że powstanie właśnie w siedlcach
        • horus8 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 19:10
          Nie chcę znowu was martwić, bo sam się martwić nie lubię, lecz wydaje mi się, że
          ten Euro cienko przędzie i nie zdziwiłbym się, gdyby zwinęli się na wiosnę.

Mars to też spora sieć sprzedająca elektronikę i właśnie wyprowadza się z S. Na
          Młynarskiej parę tv (39 cali, dobrych firm) było do kupienia tuż przed świętami
          za marne pieniądze. Powód - brak zysków.

No ale jak się wszyscy do empiku rzucimy to i wszystko wykupimy. Z tym, że tak
          będziemy musieli robić co tydzień. Ja poproszę o pożyczkę muchawkę, wygląda na
          to, że ma kasę.
          • emektb Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 19:14
            jeszcze od razowca można pożyczać. kupuje tylko legalne płyty.
            • aro333 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 21:41
              Nie wiem czym sie zachwycac Euro AGD.Zawaliscie nieelastyczni cenowo , tak
              jakby sterowani z centrali(takie moje odczucia).Szukajac rok temu aparatu
              cyfrowego(zwykly glupolik) ,cena tego samego modelu w sklepie fotoxxx byla
              699zl zas w Euro 899zl.Zero negocjacji cena sztywna pomimo najdrozszej w
              miescie.Od tej pory omijam ten sklep.Natomiast Marsa mi szkoda, ceny w miare a
              i przy zakupach za gotowke mozna spoko bylo cos uszczknac.Empik by sie przydal,
              moze wlasnie bytnosc żakow przyblizy ten typ dzialalnosci.
              • krzycho1252 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 02.01.06, 22:18
                Nie wiem czemu ale zawsze się dziwię gdzie te 16 tys. żaków się podziewa?
                Na Jackonaliach widać 500. Student kupi książkę albo płytę w EMPiKu?
                Raz na pół roku może tam zajrzę ale czy co kupię...? Snobizm, dobrze pojęty
                snobizm to jest szansa na utrzymanie EMPiKU w Siedlcach. Przynajmiej zaspokoi
                naszą tęsknotę do metropolii,powiatowej metropolii niestety. EMPiK, Wielkie
                Kino, Podwójny basen, Dwa ośrodki kultury, Teatr. Sport na trzy strony w każdym
                siedleckim tygodniku już mamy. Od nas będzie zależało czy się utrzyma.
                • no_login Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 07:41
                  > EMPiK, Wielkie
                  > Kino, Podwójny basen, Dwa ośrodki kultury, Teatr. Sport na trzy strony
                  i ten...no...hipermarket :-)
                  • bambii Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 20:48
                    no i MCDonalds :)
                    • no_login Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 04.01.06, 10:18
                      Niekoniecznie, wolę Pizza Hut
                • horus8 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 10:13
                  Żaki są ze wsi i miast podsiedleckich i na łykend wieją do domku. Żeby chciało
                  im sie występować na Jackonaliach musiałyby przestać myśleć o nie zaoranym polu.
                  Trochę uszczypliwy jestem, ale to pewnie prawda. Kiedyś b. rektor Antoni
                  zapytany mawiał, że życie studenckie ruszy się wtedy, gdy ilość żaków przekroczy
                  "masę krytyczną" tzn. będzie ich tylu, że siłą swojego bezwładu sami zaczną się
                  artystycznie toczyć. Wątpię. Problem w jakości studentów, a nie mw ich masie;
                  wszystko zależy od tego czy interesują się kulturą, są wrażliwi (także na sprawy
                  społeczne i polit. - kabaret) itp. Ale to tak przy okazji.

Co do snobizmu - pełna racja. On może honor S. w tym wypadku uratować. Bo
                  dlaczego piszemy tak często i z takim zaangażowaniem o powstaniu w S. empiku?
                  Dlatego, że chcemy m.in. w ten sposób zwiększyć rangę miasta.

Uważasz, że trzy strony sportu w każdym siedleckim tygodniku to osiągnięcie?
                  Może pogadajmy o tym w innym wątku.Mnie zawsze brakowało w siedelckich gazeach
                  publicystycznych rozważań o sprawach lokalnych. Żadna z gazet nie zdobyła takiej
                  pozycji, aby władze liczyły się z jej zdaniem w sensie myślenia a nie tylko
                  niewygodnej informacji i krytyki.
                  • emektb Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 19:27
                    horus8 napisał:

> Żaki są ze wsi i miast podsiedleckich i na łykend wieją do domku. Żeby chciało
                    > im sie występować na Jackonaliach musiałyby przestać myśleć o nie zaoranym
                    polu
                    > .
                    > Trochę uszczypliwy jestem, ale to pewnie prawda. Kiedyś b. rektor Antoni
                    > zapytany mawiał, że życie studenckie ruszy się wtedy, gdy ilość żaków
                    przekrocz
                    > y
                    > "masę krytyczną" tzn. będzie ich tylu, że siłą swojego bezwładu sami zaczną
                    się
                    > artystycznie toczyć. Wątpię. Problem w jakości studentów, a nie mw ich masie;
                    > wszystko zależy od tego czy interesują się kulturą, są wrażliwi (także na
                    spraw
                    > y
                    > społeczne i polit. - kabaret) itp. Ale to tak przy okazji.
                    >
                    > Co do snobizmu - pełna racja. On może honor S. w tym wypadku uratować. Bo
                    > dlaczego piszemy tak często i z takim zaangażowaniem o powstaniu w S. empiku?
                    > Dlatego, że chcemy m.in. w ten sposób zwiększyć rangę miasta.
                    >
                    > Uważasz, że trzy strony sportu w każdym siedleckim tygodniku to osiągnięcie?
                    > Może pogadajmy o tym w innym wątku.Mnie zawsze brakowało w siedelckich
                    gazeach
                    > publicystycznych rozważań o sprawach lokalnych. Żadna z gazet nie zdobyła
                    takie
                    > j
                    > pozycji, aby władze liczyły się z jej zdaniem w sensie myślenia a nie tylko
                    > niewygodnej informacji i krytyki.

no nie myślałem, że do tego dojdzie. zgadzam się prawie w 100 proc.
                    • bambii Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 20:44
                      > no nie myślałem, że do tego dojdzie.

coś ta kura coraz czesciej (jak sie wyraziles) "pierdzi" :)
                      • emektb Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 20:45
                        może ma nadęcie jakieś...
              • horus8 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 09:56
                Fakt, Euro może rozczarować.
          • pogus Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 07:28
            Jeśli chodzi o sieć MARS, to nie wyprowadza się akurat z Siedlec z racji ich
            negatywnej wyjątkowości. Ta firma ma olbrzymie problemy wynikające z
            przeinwestowania i zarządza nią syndyk. Prowadzone jest postępowanie ugodowe,
            ale firma upada jako całość i zwija salony w całej Polsce.
            • horus8 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 10:15
              A skoro tak, to szansę na utrzymanie sie empiku rosną. Nie wiedziałem o tych
              kłopotach marsa.
              • ito25ms Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 14:28
                Ja dostrzegam jeszcze inny aspekt wstępnej decyzji EMPiKu o zainwestowaniu w S.
                Byłby to bowiem jedyny ich sklep w trójkącie Lublin - Wawa - Białystok. Może
                więc ryzyko, że będzie przez jakiś czas niedochodowy, jest z góry przez
                inwestora wkalkulowane.
                Być może zakładają, że lokalizacja w S. okaże się z czasem przyswajalna dla
                pewnej, nielicznej wprawdzie, grupy potencjalnych klientów z mniejszych miast
                regionu. Jeżeli kiedyś zbudują Mulikino, to przecież takie połączenie kilku
                miejsc do zaliczenia w S. może okazać się wystarczającym magnesem do odwiedzin
                naszego grodu.
                • klemens.klemens Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 15:24
                  Według mnie sukces gwarantowany. Nawet nie wiecie, ilu młodych ludzi jeździ po
                  zakupy do Empiku do Warszawy. Popytajcie nauczycieli z Prusa lub Królówki,
                  zdziwicie się, ile jest wbrew pozorom zamożnej młodzieży. Nie można patrzeć na
                  świat tylko oczyma bezrobotnych, przy całej bolesności tego problemu.
                • horus8 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 19:28
                  Tak mogą myśleć, ku naszemu pożytkowi.
                  • horus8 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 19:30
                    To dotyczyło wcześniejszego posta.
    • klemens.klemens Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 17:21
      W zależności od regionu Polski i wielkości miasta sieć EMPiK posiada kilka
      rodzajów salonów:
      - EMPiK megastore - salony o powierzchni handlowej rzędu 1-1,4 tys. m2,
      zlokalizowane w centrach miast o liczbie mieszkańców powyżej 400 tys.;
      - duże salony - sklepy o powierzchni handlowej około 550-850 m2, zlokalizowane
      w miastach średniej wielkości oraz w dużych centrach handlowych;
      - salony małe i średnie - o powierzchni handlowej około 400 m2, są tworzone
      w celu uzupełnienia oferty punktów usytuowanych przy głównych ulicach
      średniej wielkości miast.

Tak to definiuje sama firma.
      • emektb Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 19:30
        no właśnie. siedlce nie są miastem średniej wielkości.
    • klemens.klemens Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 19:51
      Obecne już od przeszło dziesięciu lat w dużych aglomeracjach salony sieci
      "Empik" mają ochotę wejść do mniejszych miast.

Rozwijana przez giełdową spółkę NFI Empik Media & Fashion (EMF) sieć salonów
      z prasą, książkami i multimediami liczy już 75 placówek zlokalizowanych w 42
      największych polskich miastach.
      Grupa EMF, która po trzech kwartałach zanotowała ponad 766 mln zł przychodów
      oraz 8,6 mln zł zysku, na tym jednak nie zamierza poprzestać. Wczoraj ujawniła
      listę ponad 50 kolejnych miast, głównie średniej wielkości, w których zamierza
      otworzyć nowe salony Empik.

- To kolejny etap rozwoju sieci. W większości dużych miast jesteśmy już obecni,
      teraz czas na ośrodki liczące około 100 tys. mieszkańców i mniej — tłumaczy
      Katarzyna Górecka, rzecznik EMF.

— To obecnie dość powszechna tendencja, że duże sieci handlowe wchodzą do
      mniejszych miejscowości. Rynek jest tam jeszcze słabo zagospodarowany w
      porównaniu z większymi ośrodkami miejskimi — komentuje Andrzej Faliński,
      sekretarz generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.

Według niego, EMF nie powinien mieć większych problemów ze znalezieniem w mniej-
      szych miastach odpowiednich lokali pod wynajem, a więc inaczej niż w dużych
      miastach, gdzie trwa zażarta rywalizacja o każdą atrakcyjną lokalizację.

A potrzeby EMF są dość duże. Firma zainteresowana jest wynajęciem lokali o po-
      wierzchni 400-450 mkw. w ścisłych centrach miast lub centrach handlowych. Jej
      wejście powinno więc spowodować spore ożywienie na tamtejszych rynkach
      nieruchomości.

Pytani przez „PB” sieciowi konkurenci Empiku w handlu prasą (Ruch, HDS Polska)
      zachowują zimną krew. Podkreślają, że mają innych klientów, dzięki czemu możli-
      wa jest pokojowa koegzystencja. Poza tym wspomniane sieci też nie zasypiają
      gruszek w popiele, lecz otwierają kolejne punkty sprzedaży. Na przykład HDS
      Polska (Relay, In Medio) otwiera około 40 nowych punktów rocznie.
      29-12-2005, www.pb.pl
      • ito25ms Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 20:04
        EMPiKi działają już w Chełmie czy Nowym Sączu, a są to przecież miasta zbliżone
        wielkością do Siedlec.
        • klemens.klemens Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 03.01.06, 20:12
          Na nowej liście są też m. in.

Świnoujście, Zamość, Głogów

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,59305,3086348.html
          • razowiec Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 04.01.06, 08:25
            Wybacz emektb, ale Zamość lub Głogów za bardzo Siedlec wielkością nie
            przebijają.

Co do kupowania legalnych płyt. Tak, wolę kupić jedną legalną raz na dwa-trzy
            miesiące, niż pirata co tydzień. Poza tym tyle jest muzyki w radiu, że nie
            muszę posiadać wszystkich nagrań na własność, zwłaszcza że 98% wystarczy
            usłyszeć raz i wystarczy.
            • emektb Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 04.01.06, 09:28
              no z tym zamościem i głogowem mogę się zgodzić. tylko dlaczego tam jest/będzie?
              a w siedlcach nie ma?
              • siedlczanin18 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 04.01.06, 10:52
                Ej słuchajcie, tu sie toczy dyskusja czy Empik sie utrzyma czy nie,ale do
                niczego to nie prowadzi....

Napisalem ten watek, bo z tego ogloszenia JASNO WYNIKA, ze to sam EMPiK jest
                zainteresowany otwarciem sklepu w Siedlcach... Szukają tylko lokalu... na liście
                miast, które wytypowali, było wiele mniejszych od Siedlec... Kwestia jest tego
                czy jest w Siedlcach ktos, kto chce im wynajac lokal. Bo jesli nie, to instnieje
                mozliwosc, ze EMPiK powstanie w Będzinie, a w Siedlcach nie.

Jeśli chodzi o utrzymanie - gdyby nie widzieli szans na utrzymanie w Siedcach,
                to nie szukaliby tu lokalu. Poza tym w EMPiKu można naprawde kupić wiele rzeczy
                taniej niż gdzie indziej, sam czesto jeżdże do EMPiKu w Wawie, wiec zawsze
                rzucam okiem na plyty z wyprzedaży, czy te z "Ludzką ceną". Czasem oryginał jest
                w cenie pirata ze słynnego muzycznego w siedlcach.

Tym bardziej - gazetki zagraniczne to raczej "misyjny" charakter firmy (bo
                przeciez dawniej to byl klub Miedzynarodowej Prasy i Ksiazki), oni nawet w Wawie
                mają mnóstwo zwrotów, jakies 90% mysle, ale trzymaja je ze wzgledu na prestiż...
                poza ty ile razy ja szukałem w siedlcach jakiejś gazetki na angielski i niemiecki...

Powtarzam - EMPiK jest zainteresowany. Teraz wszystko zalezy czy zxgłosi sie do
                nich ktos chetny wynajac lokal.
                • emektb Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 04.01.06, 12:49
                  tu raczej nie chodzi o chętnych na wynajęcie lokalu tylko o to czy w siedlcac
                  znajdą lokal o powierzchni 400-450 m2, bo takich tu nie ma, może z wyjątkiem
                  nowego budynku przy sokołowskiej (róg planowanego przedłużenia rynkowej). sam
                  szukałem przyzwoitego lokalu o powierzchni co najmniej 250 m2 i makabra po
                  prostu:)
                • westwind2 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 05.03.06, 23:39
                  Może jeszce nie wiosnę, ale jesienią już może tak. Żeby się rozwijać trzeba
                  inwestować, stąd to wchodzenie empików do lokalnych metropolii.
    • misinka81 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 04.01.06, 11:02
      No niechże się ktoś zgłosi!!
      • ito25ms Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 04.01.06, 11:45
        Dobrym miejscem byłaby np. remontowana kamienica na Morskiej (dawny sklep
        rowerowy). Samo centrum, wielkość powierzchni handlowej też chyba akurat
        odpowiadałaby Empikowi. Niestety inwestor chyba coś przeskrobał (albo
        zbankrutował) bo budowa już długi czas stoi.
        • misinka81 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 04.01.06, 13:13
          Dla mnie idelanym miejscem byłby parter w Atlasie, dużo miejsca, w centrum, ale
          to raczej nierealne...
          • horus8 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 04.01.06, 13:59
            Doskonały pomysł, ale czy prezes na to pójdzie? Musiałby dostać za wynajem
            więcej niż zarabiają stoiska, a co z tyloma pracownikami?

A na Morskiej budynek jest za mały. Ciasnota.

Oby nie skończyło się tak jak z zakładaniem McDonalda. A chyba tak właśnie się
            skończy.
            • siedlczanin18 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 04.01.06, 17:23
              A jak było z McDonaldem?? Byli zainteresowani? Bo ja słyszałem tylko plotki za
              każdym razem jak zaczynali coś budować - od Chestera zaczynając przez salon
              Toyoty (!), Milenium po Galerię S.

W ogłoszeniu było też coś w stylu że może być mniejsza powierzchnia, ale wtedy
              oczekują dwóch poziomów, z czego 250m2 na parterze.

Byłem w EMPiKu w Częstochowie i nie wydawał mi się on tak duży a zajmował 1
              piętro... choć to może tylko złudzenie. Hmm... a może dawne kino Sojusz? Czy to
              już pewne że tam będzie jakaś pseudomultimedialna imitacja Biblioteki?
              • misinka81 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 04.01.06, 18:08
                W Lublinie są dwa Empiki, jeden większy, a drugi mniejszy, rozmiarami
                przypominający normalną księgarnię. Zaznaczam, że ten mniejszy był pierwszy,
                więc nie musi to być nie wiadomo jaka przestrzeń.
                • obserwator.ws Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 04.01.06, 18:15
                  Ale dla nas podali takie kryteria, tylko po to, zeby EMPiK u nas nie zagościl :)
    • jo_lasi Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 04.01.06, 22:50
      a ja myślę że w tym mieście nic nie powstanie, MPiK miał być już 20 lat temu,
      wolę pojechać do W-wy
    • westwind2 Mam lokalizację 07.01.06, 16:12
      Wydaje się, że "na dziś" mogłyby wchodzić trzy miejsca:
      a) budynek przy ul. Świrskiego 41, stoi gotowy po generalnym remoncie od chyba
      dwóch lat pusty, nic tam się nie dzieje, chyba tam zajmuje jakiś pokoik
      redakcja Echa katolickiego
      b) budynek jeszcze w budowie, róg Cmentarnej i Świerskiego (koło katedry,
      fasada wykładana cegłą)
      c) ul. Asza, budynek łącznikowy pomiędzy Chesterem a Bankiem Spółdzielczym,
      przez długi zamrożona budowa, teraz coś tam się dzieje.
      • siedlczanin18 Re: Mam lokalizację 07.01.06, 21:19
        No to jak masz lokalizację, to pisz do właściciela żeby sie odezwał do EMPiKu :-
        )
        • brat_szczepana Re: Mam lokalizację 07.01.06, 22:35
          siedlczanin18 napisał:
          > No to jak masz lokalizację, to pisz do właściciela żeby sie odezwał do
          EMPiKu :

Coś nie chwytam twojego dowcipu. Do kogo ten apel, do ciebie? To ty zacząłeś
          ten wątek, a westwind2 odniósł się tylko do wcześniejszej ożywionej dyskusji,
          gdzie można salon EMPiKu umieścić. Tak to przynajmniej zrozumiałem.
    • klemens.klemens PEK o EMPiK-u 18.01.06, 17:06
      Sieć handlowa EMPiK poszukuje lokali na nowe salony, miedzy innymi w Siedlcach
      i Białej Podlaskiej. Czy dzisiaj można jeszcze zarabiać na czytaniu?

Wydawałoby się, że odpowiedź jest prosta. Ale EMPiK to nie tylko książki. To
      bogata oferta płyt, gier komputerowych, filmów i innych drobiazgów. A wszystko
      podane w atrakcyjnej formie: muzyki można posłuchać, książkę obejrzeć, a nawet
      poczytać.
      Czyli wszystko, czego nie można robić w naszych księgarniach.- Może to zmusi do
      myślenia miejscowych księgarzy - mówi Kamila, jedna z siedleckich studentek.
      - Bo oprócz tego, że ich oferta jest uboga, dochodzi brak możliwości
      dokładniejszego obejrzenia interesujących klienta tytułów. Zdarzyła mi się
      nawet sytuacja, że ekspedientka nie chciała zdjąć folii z albumu, dopóki go nie
      kupię - dodaje.

Tylko nie to - powiedziała ekspedientka księgarni „SAS” z Białej Podlaskiej,
      kiedy usłyszała od nas o poszukiwaniach EMPiK-u. Jej obawy podziela szefostwo.
      www.echo.siedlce.net/?p=13&j=1&id=1931
    • f8 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 20.01.06, 02:19
      .
    • endruuu Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 24.01.06, 14:46
      Nie ma nowych informacji o empiku.
      Ale boje sie moze byc taka jak z mc donaldem
      juz kilka razy słyszałem ze miał powstac i nic z tego nie wyszło, nie wspomne
      też o sławetnym multikinie na kazimierzowskiej ale moze powstanie?
    • westwind2 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 05.03.06, 23:40
      Może jeszce nie wiosnę, ale jesienią już może tak. Żeby się rozwijać trzeba
      inwestować, stąd to wchodzenie empików do lokalnych metropolii.
      • ito25ms Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 06.03.06, 08:38
        W "Pulsie biznesu" była lista 11 miast, w których EMPiK planuje zainwestować w
        tym roku. Nie ma na niej Siedlec.
        Temat wydaje się więc na razie nieaktualny.
    • razowiec Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 06.03.06, 09:03
      Empik wchodzi do mniejszych miast
      [29-12-2005, 07:50 Temat: Księgarnie]

Obecne już od przeszło dziesięciu lat w dużych aglomeracjach salony
      sieci "Empik" mają ochotę wejść do mniejszych miast.
      (...)
      - To kolejny etap rozwoju sieci. W większości dużych miast jesteśmy już obecni,
      teraz czas na ośrodki liczące około 100 tys. mieszkańców i mniej — tłumaczy
      Katarzyna Górecka, rzecznik EMF.

— To obecnie dość powszechna tendencja, że duże sieci handlowe wchodzą do
      mniejszych miejscowości. Rynek jest tam jeszcze słabo zagospodarowany w
      porównaniu z większymi ośrodkami miejskimi — komentuje Andrzej Faliński,
      sekretarz generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.

Według niego, EMF nie powinien mieć większych problemów ze znalezieniem w
      mniejszych miastach odpowiednich lokali pod wynajem, a więc inaczej niż w
      dużych miastach, gdzie trwa zażarta rywalizacja o każdą atrakcyjną lokalizację.
      (...)
      Lista życzeń Empiku:

- Bełchatów, Bolesławiec, Biała Podlaska, Chełm,
      - Chorzów, Ciechanów, Cieszyn, Dąbrowa Górnicza,
      - Głogów, Gubin, Grudziądz, Inowrocław,
      - Jastrzębie Zdrój, Jaworzno, Jelenia Góra, Kędzierzyn-Koźle,
      - Konin, Kołobrzeg, Krosno, Kutno, Legionowo,
      - Leszno, Łomża, Mielec, Mysłowice, Ostrołęka,
      - Ostrowiec Świętokrzyski, Pabianice, Piła,
      - Polkowice, Piotrków Trybunalski, Przemyśl,
      - Racibórz, Radom, Rumia-Reda, Ruda Śląska,
      - Sandomierz, Sanok, Stargard Szczeciński,
      - Sieradz, Starogard Gdański, Suwałki, Świdnica,
      - Siedlce, Słupsk, Świnoujście, Tarnobrzeg,
      - Tarnów, Tarnowskie Góry, Tomaszów Mazowiecki,
      - Wałbrzych, Wałcz, Zakopane, Zamość.
      (Za www.pb.pl)
      www.ksiazka.net.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=6134
      • horus8 Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 06.03.06, 22:49
        Jakie to smutne, że tylu ludzi w Siedlcach czeka na coś, co innym wydaje się
        naturalne...

Do czego nas doprowadziłeś, prezydencie S.?

Ludzie zmieńcie wreszcie tego prezydenta na takiego, który będzie was rozumiał!
        • emektb Re: Są szanse na EMPiK w Siedlcach! 06.03.06, 23:02
          to nawet nie jest smutne, to jest żenujące. na szczęście to nie wina ludzi a
          tego, że mamy takie władze jakie mamy.
    • razowiec Nadal tylko szanse 06.06.06, 19:33
      A w realu jak nie było, tak nie ma.
      • razowiec Re: Nadal tylko szanse 25.08.06, 01:04
        Wydawało się, że będzie, a tu jak zwykle - nic z tego nie wyszło.
        • krzycho1252 Re: Nadal tylko szanse 25.08.06, 13:27
          Szanse zostały. Idą na wschód. Tak samo ładne strony jak nasze, siedleckie;
          "Dwa podmioty zależne grupy Empik Media & Fashion (EM&F) - Empik i Smyk -
          zawarły umowy w sprawie nabycia pakietów kontrolnych w spółkach ukraińskich
          zajmujących się handlem detalicznym - Bukva i Paritet Serwis
          Za objęcie udziałów tych podmiotów spółki zapłacą łącznie 11,38 mln USD, podał
          EM&F w komunikacie w piątek.
          "Zdobyliśmy przyczółek na atrakcyjnym rynku naszego wschodniego sąsiada. W
          chwili obecnej grupa EM&F działa w Polsce, Niemczech i na Ukrainie" -
          powiedział prezes EM&F Maciej Dyjas, cytowany w komunikacie."
          gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3572536.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka