Dodaj do ulubionych

Gulasz węgierski

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 12:08
polecam nie ograniczac dodawania slodkiej papryki w proszku. spokojnie mozna
wsypać cale, male opakowanie tej przyprawy na pewno nie zpesuje potrawy, a
doda znakomicie smaku. Wegrzy używają papryki w bardzo dużych ilościach. W
naszej szerokości geograficznej z powodzeniem slodka mielona papryka moze
zastapic koncentraty pomidorowe - na pewno ta zamiana jest zdrowsza...
Obserwuj wątek
      • kasiulek_mysiulek Re: Gulasz węgierski 28.07.05, 17:14
        Gość portalu: Kacper napisał(a):

        > Obawiam się, że jesli będę smażył na ostrym ogniu sproszkowaną czerwoną
        paprykę
        >
        > to ona się po prostu skarmelizuje i całe danie będzie do wyrzucenia.


        Nie skarmelizuje sie, ja tak robiłam.
      • wirusx Re: Gulasz węgierski 30.05.10, 14:07
        Kacper napisał(a):
        jesli będę smażył na ostrym ogniu sproszkowaną czerwoną paprykę
        to ona się po prostu skarmelizuje i całe danie będzie do wyrzucenia.
        ------------------
        Masz rację, danie z taką papryką bądzie GORZKIE ! Sprawdziłem,
        niestety...
    • ba_nita Re: Co???????? 02.08.05, 12:18
      Koncentrat pomidorowy - skład ------> wyselekcjonowane pomidory,
      Papryka mielona w proszku - skład -----> wyselekcjonowane odmiany papryki
      No to konia z rzędem temu kto mi odpowie na czym polega:

      Gość portalu: Renkaaa napisał(a):

      > W naszej szerokości geograficznej z powodzeniem slodka mielona papryka moze
      > zastapic koncentraty pomidorowe - na pewno ta zamiana jest zdrowsza...

      I po kiego zastępować? Pomidor to pomidor, papryka to papryka - tym bardziej w
      proszku. Jak już coś piszesz drogi Gościu to przynajmniej ogranicz się do
      faktów a nie do zwyczajnych bzdur. Pozdrawiam.
    • czandri Re: Gulasz węgierski 31.07.06, 14:29
      Moja znajoma Węgierka wsypuje mnóstwo slodkiej papryki, ale zdejmuje wtedy
      garnek z ognia (intensywnie mieszając), właśnie dlatego, żeby papryka się nie
      skarmelizowała.
      Aha, gulasz w jej wykonaniu jadłam z kluseczkami :)

      Węgrzy mają jeszcze fajne koncentraty paprykowe w tubach (wersja łagodna i
      ostra), koncentrat cebulowy i do gulaszu, pizzy i jeszcze jednego dania (jak
      sobie przypomnę nazwę to dopiszę), również w tubach. Wygodne to.
    • janis4 Re: Gulasz węgierski 31.07.06, 14:33
      Ja robię zazwyczaj podobnie, tylko bez ziamniaków. Wczoraj natomiast dodałam
      pod koniec gotowania czerwonego wina wytrawnego i chyba nie jestem amatorem
      wykwintnych smaków, bo moim zdaniem popsułam smak zamiast go poprawić:(
      • noemip Re: Gulasz węgierski 31.07.06, 14:42
        Mmmm... Jestem Wegierką... :)
        Po pierwsze: każdy Węgier lubi inaczej - niektórzy lubią z dużą ilością
        papryki, niektórzy z mniejszą. Niektórzy lubią na ostrą, niektórzy nie cierpią
        ostrej papryki albo stosują w umiarkowanych ilościach.
        Po drugie: zgadza się... koncentrat poidorowy to nie papryka...
        Po trzecie: czym innym jest ZUPA GULASZOWA, po węgiersku gulyásleves lub
        gulyás, w której są ziemniaki, marchewka, pietruszka, a czym innym PÖRKÖLT,
        zwany po polsku gulaszem (to mięso duszone na cebulce z papryką).
        Po czwarte: paprykę w proszku należy dodać do cebulki (zasmażki itd.) tuż przed
        dodaniem mięsa albo zalaniem potrawy wodą, żeby się nie przypaliła (bo będzie
        gorzka).
        Polecam nieznany w Polsce paprykarz z ziemniaków - zeszklić cebulkę, dodać
        paprykę, ziemniaki, ew. kiełbasę i trochę wody, dusić, często mieszając, w
        razie potrzeby dodawać wodę - mniam!!
        • Gość: Iwona Re: Gulasz węgierski IP: 62.172.214.* 08.08.08, 16:24
          Moja zupa gulaszowa jest przepyszna, ja najpierw mieso marynuje..
          kroje w kostke mieso, cebule, zabek czosnku, majeranek i
          kminek,pietruszke, posypuje sola, mielona papryka, zalewam olejem,
          sokiem z cytrynu ( pare kropel)i pol lyzeczki cukru i tak zostawiam
          na pare godzin. Potem rzogrzewam olej lub smalec i dusze mieso pod
          przykryciem na srednim ogniu, wytwarza sie sos, po godzinie dodaje
          pokrojone pomidory i papryke i gotuje przez nast 40 min, potem juz
          zieniki w kostke i kluski male csipetke albo bez wg uznania. A co do
          papryki w proszku to mozna ja podsmazyc na malym ogniu chwilke, ale
          trzeba uwazac, zeby nei przypalic, bo bedzie strasznie gorzka.
        • bmarek2 Re: Gulasz węgierski 06.01.11, 15:31
          Kedves magyar asszony!
          Nie jest tak źle, jak myślisz. Egész családom és minden barátaim pontosan tudnak mi van paprykasz z ziemniaków. Jak to jest właściwie po węgiersku, paprikás krumpli?
    • Gość: Jacek Gulasz węgierski IP: *.tomaszow.mm.pl 23.12.06, 23:05
      Niech mnie tylko Panie nie biją!! Mam oryg.węgierska paprykę i wsypałem na
      rozgrzaną OLIWĘ Z OLIWEK 3czubate łyżeczki i przyjemny zapach aż mnie skręcił z
      głodu.Nie dolałem 2szklanek wody tylko dodałem parę łyżeczek masła (wtedy
      marchewka smakuje jak rarytas) i ok.pół szklanki wody.Zrobiłem to bez
      ziemniaków i podałem z sypkim ryżem i mój syn-ofiara fast-food'ów i innego
      reklamowanego świństwa zjadł obie porcje -moja i swoją.Oczywiście soli i
      pieprzu nie zapomniałem dodać.
    • Gość: 135711 Gulasz węgierski IP: *.aster.pl 05.01.08, 21:28
      Najpierw smażymy pokrojoną cebule na oleju z dodatkiem posiekanego ząbka
      czosnku, dodajemy paprykę słodką (może być sporo) i po jej rozprowadzeniu w
      cebuli dodajemy kostki mięsa i najpierw smażymy a potem przykrywamy i dusimy.
      Cebuli powinno być sporo - na kg mięsa około 5-8 cebul. Powinny być co najmniej
      dwa gatunki mięsa np. udziec z indyka i wieprzowina lub wołowina a najlepiej
      trzy. Każde smażymy oddzielnie a potem dusimy razem. Dodajemy pieprz i ziele
      angielskie, szczyptę rozmarynu i co tam kto sobie życzy (np. kminek i majeranek).
      Zalecam kluski kładzione z mąki razowej - gdy do ciasta dodamy troszkę oliwy -
      po ugotowaniu i zahartowaniu zimną wodą nie będą się sklejać. Gdy nadchodzi czas
      podania dolewamy wody w ilości pożądanej zupy wkładamy włoszczyznę i dodajemy
      pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kluseczki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie,
      wyjmujemy włoszczyznę i podajemy.
    • Gość: Ulka Gulasz węgierski IP: *.teleki-koll.sulinet.hu 17.03.09, 17:23
      A bron Panie Boze na rozgrzany tluszcz wsypywac papryke!!!!!!!!!!
      Spali sie ,bedzie gorzka i wszystko na nic!Gulasz po wegiersku to
      pörkölt czyli prazeniec.Cebule pokrojona w kostke razem z miesem
      pokrojonym w kostke(klasycznie to wolowina)dusimy pod pokrywka na
      SMALCU czesto mieszajac.Jak cebula sie rozpadnie mieso zbieleje
      zestawiamy garnek z ognia, wsypujemy mielona papryke (1-2 pelne
      lyzki)mieszamy i zalewamy woda.Ponownie doprowadzamy do
      wrzenia.Solimy, wrzucamy warzywa:marchewke w slupki, w sezonie
      kawalki swiezego pomidora czy pól straka papryki,ziemniaki w kostke
      i na malym ogniu gotujemy.Przyprawy:1 listek laurowy,caly pieprz
      (pare ziarenek) w palce kmineku,2-3 owoce jalowca ,2-3 zabki
      czosnku.Z jednego calego jajka i maki (ile wezmie ) zagniatamy
      twarde ciasto.Nastepnie na sciereczke skubiemy malutkie kluseczki i
      wszystko wrzucamy do zupy.Gotujemy do miekkosci.podajemy z bialym
      pieczywem.
    • Gość: Waldemar Gulasz (Węgry) IP: *.warszawa.mm.pl 03.12.10, 15:10
      Mogę wtrącić ?
      Na rozgrzany smalec wrzucić cebule,po kilku minutach zdjąć z ognia i skropić zimną wodą .Dodać sproszkowaną paprykę słodką z dodatkiem ostrej.Dodać czosnek,no i oczywiście mielony kminek,z powrotem na ogień,dodać mięso,podsmażyć i podlać wodą.Dusić na pół miękko.Reszta tak samo.A pomidorowy koncentrat?,jak najbardziej.Pozdrawiam Waldemar

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka