razowiec Ceglany dom kolejowy - Łukasińskiego 28 16.09.09, 15:22 Chyba na tym wątku wiadomości o rozbiórce zabytkowego domu nie powinno zabraknąć. Zdjęć zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Rozbiórka na Sienkiewicza 08.03.10, 10:25 Rozebrali budynek po sklepie na ul. Sienkiewicza r. Armii Krajowej, naprzeciwko "Carlosa". Drugi obok też "napoczęty". Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Rozbiórka na Sienkiewicza 08.03.10, 10:33 W wątku "zwiedzanie miasta" o rozbiórce Piłsudskiego 6. Rozpoczynają kurzenie. Jest okazja coś szybko pobudować bo nie na wszystkie ulice, kwartały i dzielnice są plany zagospodarowania przestrzennego. Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Rozbiórka na Sienkiewicza 08.03.10, 10:36 I rozbierają parterowy budynek po księgarnii na Piłsudskiego obok poczty u wylotu Floriańskiej. księgarnia przeniesiona na 11 Listopada. pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
a.solari Re: Rozbiórka na Sienkiewicza 08.03.10, 11:00 w przypadku budynku ksiegarni i tych naprzeciw Carlosa to dobrze, ze tak robią, az sie prosi aby na piłsudskiego była ciągłośc budowy pierzejowej. pytanie tylko co w to miejscu powstanie, jest to scisle historyczne centrum Siedlec, wiec nic w stylu DH Arkadia czy tez to co powstało po kaminicy pod Piłsudskiego 22, gdzie zreszta tez w historycznej zabudowie, nie powinno miec miejsca!!!!! znajac realia siedleckie, to nie bedzie nic dobrego, wybaczcie mi ten kolejny pesymistyczny akcent, ale tak niestety jest, Konserwator ma gdzies uzgadnianie pozadnych obiekow, a misatu tez nie zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Rozbiórka na Sienkiewicza 08.03.10, 11:17 Z treścią się zgadzam. Na Piłsudskiego 6 był sklep mleczarski, później " Dom chleba" i brama do starego zakładu fotograficznego Siekierko a później Mioduszewskiego co teraz ma zakład przy Morskiej. > znając realia siedleckie, to nie będzie nic dobrego, Może przebiją ulicę do Świrskiego a nowe sklepy zrobią nad bramą, tunelem czy przejazdem. Coś mi te "napowietrzne huśtawki" w głowie!? Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Rozbiórka na Sienkiewicza 08.03.10, 12:33 Na Sienkiewicza to raczej nic nie wybudują. Teren należy chyba do AP i po prostu powiększą istniejący już parking. Odpowiedz Link Zgłoś
ito25ms Re: Rozbiórka na Sienkiewicza 08.03.10, 14:04 Teren nie należy do AP. Inwestor ma już ponoć nawet warunki zabudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Rozbiórka na Sienkiewicza 08.03.10, 14:43 Czyżby kolejna 'odzież zachodnia'? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Rozbiórka na Sienkiewicza 10.03.10, 18:19 Zostawiają ten budyneczek ze sklepem ZOO. Zapomniaęm "cyknąć" tablicę informacyjną. Zdj. w drodze na stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Rozbiórka na Sienkiewicza 10.03.10, 19:40 Już jest www.markopm.za.pl/rozbiorka.htm Może zwierzątka czekają na przenosiny? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Rozbiórka na Sienkiewicza 12.03.10, 11:23 na tablicy inf.: Budynek mieszkalno-handlowy Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_oszust Re: Rozbiórka na Sienkiewicza 12.03.10, 12:19 Ciekawe gdzie przeniosą budkę z lodami BIADUNIA (najlepsze lody w Siedlcach)-może bedzie duża lodziarnia w tym miejscu :-). Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Rozbiórka na Sienkiewicza 13.03.10, 10:17 A garaże i parkingi gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
cyanidesun Re: Rozbiórka na Sienkiewicza 15.03.10, 14:18 Na Sienkiewicza?? Przeciez rog tej ulicy i Armi Krajowej to wymarzone miejsce na rozbudowe uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Piłsudskiego 6 27.03.10, 16:25 Budowlańcy chyba nie ten budynek rozebrali! www.festiwalzhp.za.pl/budowyiremonty.htm Kierownik Budowy chyba wie co pisze na tablicy informacyjnej. ----- www.markopm.za.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Piłsudskiego 6 27.03.10, 19:25 Może "domy zajezdne" mieli rozebrać? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Piłsudskiego 6 27.03.10, 19:29 Może kier. pisząc był już po .......... Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Piłsudskiego 6 27.03.10, 19:32 krzycho1252 napisał: > Może "domy zajezdne" mieli rozebrać? może pisząc był po kilku piwach Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Burzenie kamienic 27.03.10, 19:17 Rozbierają drewniak przy rondzie Hofmana albo 10 Lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Rozbiórka drewniaków 24.04.10, 19:09 Rozbierają dwa drewniaki na Kazimierzowskiej (przed Rondem Arcta jadąc od Starowiejskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
marcinsiedlce Re: Burzenie kamienic 25.04.10, 10:22 Na Kochanowskiego w podwórku tam gdzie był sklep zoologiczny i pasmanterie rozwalają budynki. Niezła rozpierducha Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Burzenie kamienic - Kochanowskiego US 02.07.10, 16:54 Ciekawe, kiedy pójdzie pod kilof nieruchomość zajmowana przez Urząd Skarbowy przy Kochanowskiego. Chyba już na to zasłużyła. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Burzenie kamienic - 11-go Listopada 13.07.10, 11:52 W niebyt odchodzą dwie następne kamienice. Chodzi o budynki mieszczące się prawie naprzeciw wylotu Browarnej. W jednym mieściła się do niedawna piekarnia. Nie potrafię określić jakie miały dotąd numery, ale pewnie mieściły się w zakresie 9 - 13. Do jutra raczej nie będzie po nich śladu bo burzenie odbywa się za pomocą koparki i gruz jest od razu wywożony wywrotkami. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Burzenie kamienic - 11-go Listopada 14.07.10, 09:51 M.in. piekarnia Czmocha. Zauważyłeś, że powstaje tam dzielnica handlowa bez miejsc parkingowych i największe nagromadzenie handlu odzieży z "drugiej ręki". Lepiej tam niż w nowej kamienicy Piłsudskiego 22. Luksusowa starzyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Burzenie kamienic - 11-go Listopada 14.07.10, 11:27 krzycho1252 napisał: > M.in. piekarnia Czmocha. Zauważyłeś, że powstaje tam dzielnica > handlowa bez miejsc parkingowych i największe nagromadzenie handlu > odzieży z "drugiej ręki". Lepiej tam niż w nowej kamienicy > Piłsudskiego 22. Luksusowa starzyzna. wczoraj się dowiedziałem, że to wł. przychodni na ul. Niedziałki kupił i roz............. te dwa budynki. Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Wątek podumiera 14.11.10, 21:30 Wątek podumiera. Czyżby przestali burzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Wątek podumiera 14.11.10, 22:39 Nie chwal dnia przed zachodem słońca, pewnie konserwator i przepisy nie pozwalają, jakby mogli to by wyburzali. Poczekaj za zajmą się kwartałem między Pułaskiego Kilińskiego - Sienkiewicza - Floriańską. Ba i na inne kamienice przyjdzie czas jak miasto po przesiedla ludzi do bloków na Gospodarczej. W tedy "zacznie" się ruch w interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Wątek podumiera 15.11.10, 08:29 > między Pułaskiego Kilińskiego - Sienkiewicza - Floriańską W tym kwartale wiele tych tzw. kamieniczek, zwłaszcza w głębi tej "zatoki", mocna zasłużyło na rozbiórkę, niektóre vwręcz od swojego urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Wątek podumiera 15.11.10, 11:01 Lifting biurowców; mleczarni i SSM trwa. W kwartale PKSF postawią coś nowego. Kamienice od frontu odbudują prawdopodobnie od. fundamentów (Sojusz od drugiej kondygnacji). Ciekawi mnie czy ten wielki parking za bramą kinową będzie przez jakiś czas czy nie będzie? Wielki pusty parking. Mogliby tam zrobić ekran i byłoby kino na ścianie, jak w Ameryce. W pewnym sensie byłaby to "polityka prorodzinna". Kino jest już "nieme", że tylko zdjęcia będą przypominać "Sojusz". Tu kultura ma być, po "Odrodzeniu" została komercja. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Burzenie kamienic - sezon 2011 02.02.11, 23:09 Czy w nowym sezonie pojawiło się już jakieś nowe burzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
halinka288 Re: Burzenie kamienic 04.02.11, 22:56 Krzychu..mysle ze na pewno panuje i to bardzo dobrze....zreszta nie tylko ten budynek zburzyli..w tym rejonie zburzyli jeszzce 2 inne...i dobrze ze tak sie dzieje..przynajmniej bede miala ciekawszy widok z okna jak powstana nowe. Podobno na miejscu tego budynku i po domu dziecka maja powstac wielopoziomowe garaze. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Burzenie kamienic 05.02.11, 11:35 >po domu dziecka maja powstac wielopoziomowe garaze. To będzie "ładny" widok. Całkowicie przerabiają budynek Brzeska róg Borowiczan (d.Furmańska) na prokuraturę. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Burzenie kamienic 05.02.11, 17:08 Burzą na Niedziałka pod nowe rondo. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Burzenie kamienic 06.02.11, 14:05 No nie wiem czy to prawda, to rondo. Ktoś rozebrał starą chałupkę i będzie stawiał "galerię" modnej odzieży zachodniej. Skorzystałem z możliwości wejścia na plac zabaw dawnego Domu Dziecka i pod drzewem tuż przy ul. Cmentarnej, zobaczyłem tablicę z piaskowca. Jest to chyba druga część tablic ponieważ nie ma tam nazwiska. Pogrążona w żalu żona z dziećmi. Zmarł 7 lutego (rok nieczytelny, w tym miejscu jest wgłębienie w piaskowcu). Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Burzenie kamienic 06.02.11, 15:22 Jeżeli zaczną tam jakieś wykopy/budowy, jestem ciekaw czy nasz konserwator zabytków sie tym zainteresuje. Nie oszukujmy sie, częśc naszych przodków leży w tym miejscu i pod asfaltem. Jestem ciekaw jak przy robotach zostana znalezione szczątki ludzkie co zrobią. A że będą to chyba normalne w tym miejscu. Nie piszę tego poto aby krytykować jakieś tam zmiany. Wręcz przeciwnie, są potrzebne i to jak najszybciej. Tylko ciekawi mnie czy będą to robić zgodnie ze sztuką chyba to się nazywa archeologiczną. Ten cmentarz został zamkniety chyba w 1920 roku. Od kiedy działał nie wiem. Ale pare pokoleń Siuedlczan na nim spoczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Burzenie kamienic 06.02.11, 16:06 Zamknięty ok 1900r. Ale jak to bywa póżniej też były pochówki. www.festiwalzhp.za.pl/inffoto.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Burzenie kamienic 06.02.11, 16:21 Aż się prosi aby ta płyta trafila do lapidarium po drugiej stronie. Tam jest jej miejsce. Wydaje mi sie , że pod ziemią na tym ogródku może być więcej takowych tablic. Czy ksiegi cmentarne tej nekropolii sie gdzieś zachowały? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Burzenie kamienic 06.02.11, 16:42 byłem kiedyś (dawno) w kancelarii cmentarza (drewniany, nieistniejący budynek przy ul. Cmentarnej przy samym cmentarzu) po informacje o pradziadku. Oprócz aktu zgonu było tam sporo dokumentów. Byłem zdziwiony bo wpięte były wszystkie dokumenty z leczenia. Wiadomo jest co było przyczyną ale i kto leczył. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Niedziałki 11 06.02.11, 18:37 Zdjęcia kawałka płyty nagrobnej, o której redakcja wyżej wspomina nie znalazłem. Myślę,że aro ma rację pisząc, że pamiątek z przeszłości może być więcej po cienką warstwą ziemi. O terenach chronionych archeologicznie i wymagających nadzoru konserwatorskiego pisałem kiedyś przy okazji Strategi Rozwoju Miasta. (jest na stronie miasta) Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Niedziałki 11 06.02.11, 19:04 krzycho1252 napisał: > Zdjęcia kawałka płyty nagrobnej, o której redakcja wyżej wspomina nie znalazłem > . Myślę,że aro ma rację pisząc, że pamiątek z przeszłości może być więcej po ci > enką warstwą ziemi. O terenach chronionych archeologicznie i wymagających nadzo > ru konserwatorskiego pisałem kiedyś przy okazji Strategi Rozwoju Miasta. (jest > na stronie miasta) jest tu: jednak to cała płyta www.festiwalzhp.za.pl/inffoto.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Burzenie kamienic 06.02.11, 18:30 To pewnie pamiętasz panią z grubym warkoczem co w tej kancelarii pracowała? Akta cmentarza centralnego powinny być w kancelarii Starowiejska 2 bo chyba na tej podstawie jest strona www.cmentarze.ikk.pl/index.php?id=ZNAJDZ O historii cmentarzy można się naczytać aż oczy bolą. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Burzenie kamienic 06.02.11, 20:47 > O historii cmentarzy można się naczytać aż oczy bolą No, nie bardzo :) Na stronie cmentarza nic nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Burzenie kamienic 06.02.11, 21:13 Hahahha dopiero teraz zalapalem krzycho o co Tobie chodziło pisząc to. Faktycznie dobre dobre.Czy ktoś z Was wie na ile jest możliwosc spojrzenia w takie ksiegi cmentarne?Głownie chodzi mi raczej o ten cmentarz stary. W archiwum raczej tych ksiag nie ma , przynajmniej tak słyszałem. Pewnie są wlasnie u zarządcy cmentarzami ale czy tak stare też? Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Rundo? 06.02.11, 19:25 A to rundo to może takie wielopasmowe z sygnalizacją świetlną? Bo rozumiem, że mówimy o rondzie na skrzyżowaniu Cmentarna-Wojskowa? Jeżeli tak, to bardzo słusznie. Jadąc od Katedry w stronę cmentarza na Cmentarnej strasznie długo czeka się na światłach, do tego wielu kierowców skręca w lewo na więzienie, a wtedy zjadą max 2 samochody. Poprawienie sytuacji na 10-lutego i tak rozwiązało trochę problem, bo wielu mieszkańców os. Warszawska i rejonów Zalewu, Dreszera gdy już zrobi zakupy w centrum jedzie na tym skrzyżowaniu prosto i wyjeżdża właśnie 10-lutego, a nie pcha się na główne skrzyżowanie. Nawet obecnie dużo mniej popularny jest skrót Katedralna-Sportowa-Piłsudskiego czym omijało się często korek koło Galerii S. Natomiast jeżeli rondo miałoby regulować duży ruch na Wojskowej - Cmentarna, to ja widzę potrzebę dwóch pasów (takie ronda już mamy), ale i sygnalizacji świetlnej (a to byłaby już nowość). Generalnie jestem za jak największą liczbą rond. Wszyscy muszą uznać wyższość rond nad sygnalizacją świetlną. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Rundo? 06.02.11, 20:18 rondo ze światłami, większość ludzi w S. nie wie jak jeździć po rondach wielopasmowych (patrz rondo koło straży) Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: Rundo? 07.02.11, 14:27 > rondo ze światłami, większość ludzi w S. nie wie jak jeździć po rondach wielopa > smowych (patrz rondo koło straży) A jak ma jeździć skoro projektant nie wiedział jak powinno wyglądać rondo wielopasmowe? Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Rundo? 07.02.11, 15:07 > A jak ma jeździć skoro projektant nie wiedział > jak powinno wyglądać rondo wielopasmowe? No fakt, jakby nie patrzył jadąc prosto prawym pasem, wjeżdża się na lewy na rondzie. Rzeczywiście mogło być szersze pasy zieleni miedzy jezdniami. Co nie zmienia faktu, że wielu się nie chce, skręcić mocniej kierownica w prawo. I co najdziwniejsze osobówkom (miejscowym) a dużo większe Tiry jakoś dają rade jechać swoim pasem. Więc może jakby były światła, to każdy zatrzymywał się na swoim pasie i po zapaleniu zielonego, jechał dalej tym samym, nie zajeżdżając pasa temu z lewej. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Rondo? 07.02.11, 12:27 Przy okazji ronda...może warto pomyśleć o odtworzeniu dawnej Sokołowskiej, od katedry. Zniknęłaby Niedziałki, ze Świrskiego, z Asłanowicza, z pierwszego etapu Tysiąclecia bez wjazdu na "rondo"... Nad Cmentarną estakada. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Rondo? 07.02.11, 12:37 Gdyby tam miało być rondo murowany sklepik też by rozebrano. Jest jakiś dowód na to, że to miasto rozebrało dom na Niedziałka 11. po wykupieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: Rondo? 08.02.11, 22:50 > Zniknęłaby Niedziałki A Niedziałka? :-) > Nad Cmentarną estakada. fantasta... Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Powtórka z historii 11.02.11, 20:05 Pamiętam ćwiczenia straży w nieistniejącym obecnie biurowcu PKS. Po tym budynek roz.............. Dzisiaj takie ćwiczenia były w budynku Banku (tym w podwówku) Więc rozbióreczka będzie jak się patrzy. Może przy okazji mur więzienia rozbiorą. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Powtórka z historii 12.02.11, 12:48 Budynek za bankiem miał być rozebrany o czym Strus mówił, gdy tylko kupił ten obiekt. Chroniony jest bank i dwie oficyny z prawej i lewej strony, te od ulicy Wojskowej i Piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Kładka w Siedlcach, w Łukowie odbudowa kładki 26.09.14, 11:41 Ile to się nasłuchaliśmy o konieczności rozbiórki kładki nad torami w Siedlcach. Że to konieczne, że nowoczesna kolej to bez kładki, że Unia tego wymaga. Gdy usłyszałem o rozbiórce kładki również w Łukowie, uwierzyłem. Dzisiaj czytam: www.podlasie24.pl/lukow/region/powstaje-kladka-nad-torami-1443b.html Odpowiedz Link Zgłoś
halinka288 Re: Burzenie kamienic 06.02.11, 19:01 krzycho nie badz zlosliwy..nawet widok garazy..a raczej galerii a pod nia garazy bedzie lepszym widokiem niz ta chalupa co byla na rogu ks.Niedziałka czy stare komorki Osińskich lub w oplakanym stanie kamienica przy Aslanowicza rog Niedziałka. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Burzenie kamienic 07.02.11, 12:45 > czy stare komórki Osińskich lub w opłakanym stanie kamienica przy Asłanowicza róg > Niedziałka. Komórki są prywatne ( lodziarnia i cukiernia) i miasto nie poradzi ale budynek, o którym wspominasz nie jest brzydki tylko zaniedbany. Miasto rewitalizuje dwa budynki w roku, (Piłsudskiego, Kochanowskiego, 10 Lutego) więc mogłoby i ten odnowić. Odnowić ze wszystkimi konsekwencjami (odwodnienie, uszczelnienie, odgrzybienie, wymiana stropów) a nie tylko obłożyć styropianem a styropian pomazać cienkim tynkiem akrylowym. Budynek ten wrośnięty jest w krajobraz historyczny miasta i bardzo charakterystyczny. Z Niedziałka znikła neogotycka kamienica a powstała nijaka poradnia "Centrum". Ale cóż w mieście nie ma planu, rejestru czy katalogu budynków, które powinno się chronić, chronić tylko dlatego, że są tak siedleckie, takie nasze,takie domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
halinka288 Re: Burzenie kamienic 07.02.11, 21:45 krzycho ..kamienica jest brzydka bo zaniedbaa...tyle lat patrze na nią z okna i ... serce mnie boli i nie moge sie doczekac kiedy bedzie odnowiona, a jak bedzie odnowiona (wg technologii czy techniki o ktorej piszesz) wtedy bedzie piekna.. bo zabytkowa. A co do przychodni "Centrum" to wkurza mnie ze tam jest, bo nie dosc ze ze spokojnej uliczki zrobil sie jarmark no i (o czym nie wiedzialam) jak mowisz zniszczyli zabytkowa kamienicę. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 16:41 (z innego tematu) i jeszcze to do wyburzenia: · rozbiórkę obiektów infrastruktury kolejowej nieprzewidzianych do dalszego użytkowania w tym: - przejścia pod torami w km 92,770, - kładki dla pieszych w km 92,839, - budynku nastawni nr 1 w km 92,290, - budynku dyżurnego ruchu na peronie nr 2 w km 92,690, - budynku nastawni dysponującej w km 92,985, - budynku rewidenta w km 93,005, - wiaty gospodarczej w km 93,030, - budynku nastawni nr 3 w km 93,950, - budynku nastawni nr 4 w km 94,040, - fundamentu w km 92,970. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 18:51 Szkoda mostu nad torami ale kolej jeszcze trochę poczeka. Umknęło..., że w szpitalu miejskim burzą podlasie24.radio.sloneczko.net/wiadomosci/siedlce/rozpoczal-sie-remont-starego-szpitala-w-siedlcach-5748.html I tu wraca problem związany z domem dziecka przy katedrze, gdy zaczną na zewnątrz kopać, wzmacniać, równać czy będą pamiętać że tam też był cmentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 18:58 Pisalem o tym wyzej wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 21:22 > - kładki dla pieszych w km 92,839, W zasadzie po co kładka, gdy będzie tunel? Kładka jest w fatalnym stanie, remont kosztowny. Chyba, żeby zachować sam most bez możliwości wchodzenia na niego jako zabytek techniki i element krajobrazu stacji Siedlce. Bryła budynku stacyjnego niestety chyba już nie do odtworzenia. Przy okazji: w którym roku wybudowano żelazną kładkę? Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 22:19 > Przy okazji: w którym roku wybudowano żelazną kładkę? Przyłączam się do pytania bo też nie mam co do daty pewności. Spotkałem się z dwoma wersjami: wg 1. w latach 70. XIX w. , a wg 2. na przełomie wieków XIX i XX. W każdym razie ma na pewno ponad 100 lat, ale dotyczy to tylko kamiennych filarów. Konstrukcja stalowa była wymieniana bodajże w 1971 lub 1972 r. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 22:31 Moj ojciec mowil, że jako malolat zjezdzali z tego mostu na sankach po schodach (Lata 50 może poczatek 60). A most był częsciowo podobno drewniany. Mieszkal na Kolejowej wiec raczej pamieta. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 22:35 tak było, schody i sama kładka na górze była z gróbych dech ze szparami między nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 22:53 tu też się popisałem, ma być grubych Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 23:12 Kładka jeszcze jest i można ją w obecnych czasach obcykać jak się chce. Jest jednak coś, a raczej było czego trudno się doszukać czy doprosić. Jest to zdjęcie trzech schodków drewnianych, drewniana budka i szlaban na końcu ul. Kilińskiego z czasasów gdy tory były po północnej stronie dworca. Bardzo Poooooooooooszukiwane! Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 23:32 > Jest to zdjęcie trzech schodków drewnianych Jeszcze na początku lat 60. ubiegłego wieku, tuż obok tych trzech schodków stał kiosk "Ruchu", w którym pracowała pani o nazwisku Szczepańska. W latach późniejszych pani ta pracowała w bufecie w kinie "Podlasie". Aro, zapytaj o nią swego ojca, powinien ją pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 23:35 www.markopm.za.pl/pocztowkisiedleckie.htm tu wyraźnie widać jaka to była konstrukcja. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 23:37 kiosk na końcu ul. Kilińskiego niedaleko słupa ogłoszeniowego (stoi)? Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 23:46 Nie, tam od dobrych kilku, jeśli nie kilkunastu lat stoi nowy blok. Kiosk został przeniesiony kawałek w stronę kościoła, tuż obok parkingu strzeżonego. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 23:57 mam na myśli dawne lata nie obecne. Za kioskiem był plac (róg Kilińskiego i Kolejowej) na który zjeźdźały wesołe miasteczka. Póżniej pobudowano tam baraki w których był hotel pracowniczy (chyba kolejowy). Na miejscu tych baraków stoi teraz narożny blok. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: kładka nad torami do likwidacji 08.02.11, 00:06 Wszystko się zgadza, kiosku obok słupa ogłoszeniowego nie ma od lat. Natomiast ten co stał w latach 60. przy schodkach został przeniesiony w miejsce obok wyjścia z tunelu pod peronami. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 23:32 Oczywiście konstrukcję kładki pamiętam jako metalową. Dobrze pamiętam bo często chodziłem do ojca (róg Formińskiego i Kolejowej - tam pracował, teraz to miejsce jest POLMOSU) i nie mogło by się obyć bez tego by nie pokręcić się po kładce i nie popatrzeć na pociągi. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: kładka nad torami do likwidacji 07.02.11, 23:16 > A most był częsciowo podobno drewniany Jeśli chodzi o ścisłość to drewniane były tylko stopnie i chodnik kładki. Pisałem, że w roku 1971 lub 1972 konstrukcja była wymieniana, co nie oznaczało zamiany drewnianej na stalową. Ta sprzed tego okresu też była stalowa jak obecna, tylko szersza o kilkadziesiąt centymetrów. Być może w okresie wcześniejszym, koniec XIX i początek XX w., cała kładka byla wykonana z drewna, chociaż nie sądzę, żeby to było możliwe bo zachowałyby się jakieś zdjęcia to przedstawiające. Ja nigdy takich nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
halinka288 Re: kładka nad torami do likwidacji 08.02.11, 17:52 nie podobno ale na pewno..sama dreptalam w latach 70-tych po tych deskach na moscie... Odpowiedz Link Zgłoś