Dodaj do ulubionych

Tuner DVBT z MPEG-4 i Vectra

18.04.09, 17:18
w związku z planowaną cyfryzacją TV i koniecznością posiadania dekoderów
sygnału MPEG-4 zadaję sobie następujące pytania.
Czy konieczny będzie dekoder albo odbiornik TV z MPEG-4 do odbioru i
dekodowania sygnału z Vectry? Zakładam, że nie, bo dostanę sygnał zdekodowany.
Chociaż niewykluczone, że dostanę do domu kolejne pudełko pt. dekoder MPEG-4.
Być może dekoder pozwoli mi skorzystać z jakichś dodatkowych funkcji tv albo
programowych niedostępnych dla tv bez dekodera?

Sprawa jest o tyle istotna, że obecnie na rynku są tv z tunerami i bez nich.
Mając świadomość, że tuner jest zbędny rozszerza się możliwość wyboru.

Obserwuj wątek
    • artgg Re: Tuner DVBT z MPEG-4 i Vectra 19.04.09, 00:56
      Ważne, że już znamy (chyba) standard DVB-T w Polsce, niedawno mówiono cały czas o MPEG-2, jednak z tego co się orientuję zdecydowano i słusznie, że będzie to MPEG-4. Dla poparcia tego, poniżej cytat ze strony www.emitel.pl (EmiTel, spółka Grupy Kapitałowej TP, wiodący operator naziemnej sieci radiowo-telewizyjnej w Polsce).

(...) Do odbioru telewizji cyfrowej niezbędny jest dedykowany dekoder/odbiornik. W najnowszych telewizorach jest integralną częścią składową urządzenia,. W przypadku starszych telewizorów konieczne jest zakupienie zewnętrznego urządzenia - "set top box". Urządzenie instaluje się pomiędzy anteną (instalacją antenową) a odbiornikiem telewizyjnym. Do odbioru telewizji cyfrowej DVB-T stosuje się takie same anteny na pasmo UHF jak do odbioru telewizji analogowej. Zalecane jest stosowanie anten wieloelementowych i w miarę możliwości rezygnacja ze wzmacniaczy antenowych. Anteny pokojowe mogą być stosowane tylko w miejscach o dużym natężeniu sygnału. Antenę należy skierować na najbliższy obiekt nadawczy emitujący telewizję cyfrową DVB-T a następnie zaprogramować odbiornik, zgodnie z instrukcją użytkownika, na odbiór kanałów cyfrowych., W Polsce do kompresji obrazu wybrano standard MPEG-4 więc nie wszystkie dekodery dostępne na europejskim rynku będą w stanie odebrać programy emitowane w Polsce. Szczegółowe wymagania dla odbiorników telewizji cyfrowej zostaną opublikowane wkrótce w przygotowywanym obecnie Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury. (...)

Obstawiam, że sygnał z Vectry jeżeli będzie dalej nadawany w sieci w ten sposób również, będzie nie kodowany, jeżeli chodzi o kanały podstawowe, zapewne w przypadku DVB-T będzie tych kanałów kilka więcej, niż obecnie, będzie na nich dostępne już EPG czy też emisja wielu ścieżek dźwiękowych. Wydaje mi się, że oddzielny tuner jest zbędnym zakupem jeżeli będziesz dysponował wbudowanym w TV.

Ja osobiście wstrzymuje się cały czas z zakupem TV z wbudowanym tunerem, wg mnie trochę za wcześnie na to, wiec proponuję jeszcze wytrzymać trochę ze "starym analogowym" sprzętem, a gdy już jest taka potrzeba, nie kupować olbrzymich ekranów do zwykłych mieszkalnych pokoi.

pozdrawiam
    • ygd Re: Tuner DVBT z MPEG-4 i Vectra 19.04.09, 08:14
      andy85 napisał:

> Czy konieczny będzie dekoder albo odbiornik TV z MPEG-4 do odbioru i
      > dekodowania sygnału z Vectry? Zakładam, że nie, bo dostanę sygnał zdekodowany.
      > Chociaż niewykluczone, że dostanę do domu kolejne pudełko pt. dekoder MPEG-4.

www.vectra.pl/telewizja-cyfrowa,1,1,0.html
      Abonent otrzymuje dekoder wielkości tych z Cyfry, lub trochę mniejszy wraz z
      kartą abonencką, działa to dokładnie tak samo jak Cyfra, N, czy Polsat. Bez tej
      karty odbiór będzie albo niemożliwy, albo będą tylko podstawowe kanały, podobnie
      jak w satelicie (FTA).
      Problem pozostaje jeden - do dekodera można podłączyć tylko jeden telewizor, tak
      samo jak do tych sat. Chociaż na stronie Vektry piszą , że pracują nad
      możliwością podłączenia drugiego.
    • brycee Re: Tuner DVBT z MPEG-4 i Vectra 19.04.09, 11:19
      O dekodowaniU MPEG-4:
      "Oznacza to, że nawet nabywcy nowych telewizorów LCD czy plazm mogą w przyszłości być zmuszeni do zakupienia do nich tunerów MPEG-4, by móc odbierać sygnał naziemny. Problem ten nie dotyczy abonentów telewizji kablowej oraz satelitarnej a także IPTV, którzy odbierają swoje programy za pośrednictwem dekoderów dostarczonych przez operatorów. Nie ma więc dla nic znaczenia, czy ich telewizory mają tunery pracujące w takim czy innym standardzie".
      Źródło: multi-blog.pl/2009/03/03/kupujesz-telewizor-pytaj-o-tuner/

Jak można przeczytać / www.digi-tv.pl/46123-dvb-t-w-polsce-z-mpeg-4-uzgodniono-standard.html / ustala się:
      " - dla sygnału fonii obsługę formatów od mono, poprzez stereo i dwa dźwięki aż do dźwięku dookólnego 5.1. kodowanych w systemie MPEG-2 Warstwa II albo AC-3 (Dolby Digital) i E-AC-3 (Dolby Digital Plus)".
      Aktualnie udostępniany przez Vectrę dekoder HD MMP-5800C obsługuje formaty MPEG-1, MPEG-2 I właśnie AC3 czyli Dolby Digital, będący częścią składową rdzenia kodeka MPEG-4.

Gorzej jest z wizją:
      " - dla sygnału wizji obsługę formatu SD i HD kodowanych w systemie MPEG-4, część 10 (dokładniej H.264/AVC)"

Oznacza to że "dzisiejszy " dekoder MMP-5800C nie obsłuży tego formatu. Prawdopodobnie update softu będzie niewystarczający do tego sprzętu i przewiduję, że czeka nas kolejna wymiana dekoderów. Myślę jednak, że nie nastąpi to szybko.
    • cps_se Re: Tuner DVBT z MPEG-4 i Vectra 27.04.09, 09:01
      Chciałem zwrócić jedną dosyć istotną uwagę. W Vectrze jest system cyfrowy DVB-C
      - czyli standard dla kablówek a nie DVB-T dla nadajników naziemnych. Z tego co
      patrzyłem u znajomego to Vectra nadaje w MPEG2 i to z bardzo marnym bitrate wiec
      jakość jest słaba. Ostatnio słyszałem że jakiś model chyba SAMSUNGA LCD posiadał
      wmontowany tuner DVB-T/C ale to jeszcze pojedyncze modele. Tylko że i tak
      musieli byśmy kupić moduł dostępu bo wszystkie kanały w kablówce są zakodowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka