06.02.06, 13:40
moja 9-mies. suczka od kilku dni kuleje,lek. wet. stwierdził,że to enostoza
czyli młodzieńcze zapalenie kości. Czy Wasze psy też na to chorowały? I czy
ta choroba na pewno przechodziz z wiekiem?
Obserwuj wątek
    • woyer Re: enostoza 06.02.06, 15:57
      Witam!
      Moja suczka jak miała też coś około 9 miesięcy biegała po śniegu. Chciała
      podskoczyć po patyk i niefortunnie upadła i zaczęła "płakać". Kulała po tym 2
      tygodnie i zawsze jak sobie nadwyrężyła łapę (jakieś 3 razy w roku). W zeszłym
      tygodniu po "akrobacjach" na śniegu znowu zaliczyła "wywrotkę" i znowu chodzi
      na 3 łapkach. Już jest coraz lepiej bo się zaczęła podpierać chorą łapką.
      Lekarze podejrzewali dysplazję ale po prześwietleniach wyszło że to nie to i
      nie potrafili znaleść przyczyny. Stwierdzili tylko że jedną łapkę ma około
      centymetr krótrzą ale to nie miało wpływu na kontuzję. Teraz ją rehabilitujemy
      w domu. Też nie wiem co z tym robić bo dość często jej się to przytrafia.
      Pozdrawiam.
      • tessciowa Re: enostoza 06.02.06, 19:16
        Młodzińcze zapalenie kości jest charakterystyczne dla psów dużych ras (szybko
        rosnących), nie pamiętam dokładnie ale chyba kość nie dość dobrze wypełnia się
        w środku ze względu na gwałtowny przyrost na długość i grubość (nie jestem
        pewna). Mija z wiekiem. Farmakologicznie łagodzi się ból oraz podaje łagodne
        środki przeciwzapalne, nie nalezy wtedy forsować psa, niech biega sam tyle ile
        chce (bez rzucania np. piłki).
        • kawka30 Re: enostoza 07.02.06, 09:11
          Dzięki za odpowiedzi. Po trzech dniach brania zastrzyków z nogą jest już
          lepiej. Teraz daję jej aspirynę, zgodnie z zaleceniem lekarza. Pozdrawiam.
          • woyer Re: enostoza 07.02.06, 11:26
            U nas też dziś jest już dużo lepiej. Sabcia już zaczęła chodzić "normalnie" ale
            bardzo ostrożnie stawia każdy krok. Znów ma apetyt i wszystko wraca do normy.
            Pozdrawiamy!!!
            • tessciowa Re: enostoza 07.02.06, 20:35
              dla biegających chartów są specjalne maści rozgrzewające, mógłbyś spróbować z
              wcierkami takimi jak dla konia lub zastosować maść rogrzewającą i zawinąć łapę
              np. bandażem tak by było jej ciepło cos mi się wydaję że Saba miała zwykłą
              kontuzję taką jak sportowcy... na dziś nie mam więcej pomysłów bo padam na
              mordkę..
              • woyer Re: enostoza 08.02.06, 11:35
                Wielkie dzięki za pomoc:) Ja też uważam że to była kontuzja mojej sportswomen:)
                Dziś od rana już jest wszystko ok ale będę pamiętał o Twojej radzie na
                przyszłość. Jutro wyjeżdżam na tydzień ale wytyczne odnośnie unikania wysiłku
                przekażę rodzinie, żeby prawidłowo mi pieska prowadzili.
                Pozdrawiam serdecznie!
                • kawka30 Re: enostoza 20.02.06, 13:56
                  mój pies już nie kuleje, w sumie dostał 3 zastrzyki i potem jeszcze przez 3 dni
                  dostawał aspirynę. Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Teraz mam inny problem.
                  Zaczęły mu trochę ropieć oczy. Czy podać mu jakieś ludzkie krople?
                  • arcus_caelestis Re: enostoza 20.02.06, 16:07
                    kropelki dla ludzi odradzam.
                    MOjemu maluszkowi tez ropialy oczy mniej więcej w tym wieku.
                    Powody moga byc dwa:
                    - albo to alergia jakaś - zazwyczaj podaje się wtedy wapno dla psów i szybko
                    przechodzi
                    - albo - i tu nie wiem jak to sie fachowo nazywa - ma po prostu grudki na
                    wewnetrznej stronie powiek. Takie grudki likwiduje sie albo zabiegiem -
                    mechanicznie ścierając z powieki,albo specjalnymi kropelkami do oczu -
                    długotrwałe leczenie.
                    W obu przypadkach doradzam wizytę u weta .
                    Serdecznie pozdrawiamy
                    Joasia i Dastuś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka