Dodaj do ulubionych

renta rolnicza

09.06.15, 11:22
Witam serdecznie!! Mam pytanie i proszę o odpowiedź. Moja mama wydzierżawiła od cioci gospodarstwo rolne. Nie miało ono ha przel. mama opłacała jednak składkę dobrowolną w KRUS za siebie i za tatę też. W grudniu 2014 r. poważnie zachorowała. Złożyła w KRUS wniosek o rentę rolniczą i ją otrzymała, ale kwartalną. Aby mieć pełną musi zaprzestać prowadzenia działalności rolniczej. Zależy nam żeby tato nadal opłacał składkę w KRUS. Czy jeżeli zmienimy umowę dzierżawy tj. przepiszemy ją na tatę (umowa by na mamę a tata jedynie wyraził jako współmałżonek zgodę na zawarcie takiej umowy) mamie będzie przysługiwała pełna renta rolnicza? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • szabesgej Re: renta rolnicza 02.07.15, 16:43
      Da się. Mimo jęczenia pisiaków, że PSL dołuje rolników faktycznie w ub. roku weszło w życiem parę zasad ułatwiających otrzymanie pełnej renty - jeżeli jeden małżonek ma rentę czy emeryturę, a drugi płąci KRUS, to dostaje się pełną rentę, co czasem może doprowadzić do sytuacji, że suma summarum łączną emerytura/renta z dwojga małżonków jest mniejsza niż emerytura/renta jednego. Nie jestem pewien, czy dotyczy to też wnioskowych, ale to też można załatwić - wystarczy, że gospodarstwo ma poniżej 1 ha fizyczny i przeliczeniowy - rencista dostaje pełne świadczenie, a drugi może się na tym dalej ubezpieczać.
      • joanna1364 Re: renta rolnicza 03.08.15, 14:51
        Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Joanna
    • rolnik1951 Re: renta rolnicza 08.11.15, 14:39
      BARDZO PROSZĘ O POMOC
      Witam urodziłem się w 1951 po ukończeniu szkoły podstawowej, chodziłem do technikum i jednoczesnie pracowałem w gospodarstwie rolnym rodziców.
      w 1980 roku nabyłem 12 ha własne gospodarstwo rolne i opłacałem z tego tytułu składki KRUS od 1982(przez 2 lata byłem zwolniony z opłacania składek KRUS tj 1980-1982).
      w 1992 podjałem prace i zakład pracy opłacal mi składki ZUS mimo to dalej prowadziłem swoje gospodarstwo rolne nie płacac już KRUSu .
      od 1999 roku przeszedłem na rentę chorobową ZUSu, którą pobieram do chwili obecnej i dalej jestem włascicielem swojego 12ha gospodarstwa.
      JAK i CZY MOGĘ W TEJ CHWILI PRZEKAZAĆ (PRZEPISAĆ GOSPODARSTWO) I JAK BĘDĄ WYGLĄDAŁY MOJE ŚWIADCZENIA CZY TO KRUS BĘDZIE WYPŁACAŁ MI EMERYTURĘ CZY ZUS Z TYTUŁU PRACY..? PROSZĘ O PORADĘ I KTÓRE SWIADCZENIE EMERYTALNE BĘDZIE DLA MNEI KOZYSTNIEJSZE ZUS CZY KRUS DZIEKUJĘ ZA ODPOWIEDZI
      POZDRAWIAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka