Dodaj do ulubionych

oszustwo zbiorowe allegro

17.12.09, 01:39
Tydzień temu kupiłem nowy nieużywany telefon na allegro (kup teraz) za 500zł. Wartość rynkowa telefonu to 1000zł. Sprzedający wystawił 10 takich telefonów. Okazało się że aukcja jest grzecznościowa (co nie było zapisane w opisie aukcji) a koleżanka sprzedającego która wystawiała telefony tłumaczy że jej przewoźnik miał wypadek, leży w szpitalu w śpiączce a telefony zostały rozkradzione z miejsca wypadku. Początkowo w ogóle podawała się za żonę sprzedającego co okazało się kłamstwem, podawała nie swoje dane osobowe, dopiero z innych źródeł dowiedziałem się jak w rzeczywistości ma na imię i nazwisko i z jakiego miasta pochodzi. Moja sytuacja jest o tyle dobra że ja nie wpłaciłem od razu pieniążków (podobnie jeszcze jeden kupujący) za telefon gdyż miałem zajęty dzień, a gdy chciałem wpłacić (jeszcze w ten sam dzień) okazało się że konto sprzedającego zostało zablokowane. Dziewczyna tłumaczy że to z powodu tego że ma 2 konta na allegro a nie wiedziała że nie można mieć dwóch. Widać w każdym razie że ewidentnie zwodzi i kłamie na każdym kroku. Reszta kupujących ma większy problem bo wpłacili zaraz po kupnie, a sprzedająca nie chce oddać pieniędzy. Moje pytanie jest jednak takie czy jest możliwość żeby otrzymać przedmiot który zamówiłem na allegro bądź jego równowartość rynkową? Słyszy się że ludzie kupują samochody za złotówkę i takie sprawy wygrywają. Co do sprzedającej nie mam skrupułów bo ewidentnie chce oszukać większą grupę ludzi. Co zrobić aby dostać telefon zgodny z opisem lub jego wartość rynkową? Czy mam jednak wpłacić te 500zł na konto? Co robić dalej? Iść na Policję? Prokureturę? Dziękuję z góry za pomoc
Obserwuj wątek
    • andzela1 Re: oszustwo zbiorowe allegro 17.12.09, 09:56
      Wzruszyła mnie twoja historia.
      > Tydzień temu kupiłem nowy nieużywany telefon na allegro (kup teraz) za 500zł. W
      > artość rynkowa telefonu to 1000zł.

I nie zastanowiło cię, dlaczego tak tanio, nie dopytałeś się, nie sprawdziłeś. A
      taka sytuacja na kilometr pachnie oszustwem lub złodziejstwem - tak tanio mogą
      być praktycznie tylko kradzione lub nieistniejące. Znaczy albo jesteś zupełny
      naiwniak albo świadomy paser.

> Co robić dal
      > ej? Iść na Policję? Prokureturę?

Tak, zgłoś się jako paser - wtedy kara jest mniejsza, może skończy si tylko na
      roku - dwóch odsiadki
      • xpawell86x Re: oszustwo zbiorowe allegro 17.12.09, 15:36
        byłbym naiwny gdybym od razu przelał pieniądze.
        ktoś mógł kupić telefony nawet za złotówke bo przedłużał umowę a nie są mu potrzebne więc sprzedaje za pół ceny (sprzedawca w ten sposób tłumaczył)... oczywiście i tak powód sprzedaży mnie nie interesuje, aukcja była wystawiona na daną cenę, przedmiot opisany, dlaczego mam się zastanawiać jakie sprzedawca ma zamiary czy skąd ma wystawiany przedmiot, jest chyba logiczne że jak coś licytuję, oczekuję że dostanę przedmiot zgodny z opisem niezależnie od ceny.
        allegro to nie zabawa tylko kupno oznacza zawarcie umowy,
        jaka jest szansa wyegzekwowania takiej umowy w sądzie (chyba cywilnym)?
        • andzela1 Re: oszustwo zbiorowe allegro 17.12.09, 21:16
          Tjaaa, jasne... 10 jednoczesnych umów na identyczne telefony...

Tydzień temu kupiłem nowy nieużywany telefon na allegro (kup teraz) za 500zł.
          Wartość rynkowa telefonu to 1000zł. Sprzedający wystawił 10 takich telefonów.

Nie udawaj Greka, wiedziałeś od razu, że tu coś brzydko pachnie. Jak wcześniej
          napisałam - oszustwo albo kradzież. Czyli jesteś paser albo idiota. Co wolisz?

dlaczego mam się zastanawiać jakie sprzedawca ma zamiar
          > y czy skąd ma wystawiany przedmiot,

Jeżeli kupisz kradzioną rzecz, odpowiadasz za paserstwo, nawet jeżeli się
          tłumaczysz, że nie wiedziałeś, że jest kradziony. Okoliczności nabycia są
          wystarczająco jasne i żaden prokurator by ci nie uwierzył.

> jaka jest szansa wyegzekwowania takiej umowy w sądzie (chyba cywilnym)?

Szansę to miałbyś najwyżej na sprawę karną (patrz wyżej)

Właśnie takie króliki-spryciule jak ty są główną przyczyną tylu oszustw na All.
          Gdyby nie było tylu kombinatorów, to oszuści i złodzieje wymarliby śmiercią
          naturalną.

A teraz idź do kąta sie wstydzić.
          • xpawell86x Re: oszustwo zbiorowe allegro 19.12.09, 11:30
            hahaha uśmiałem się z Twoich odpowiedzi uwierz :)
            oczywiście że wiedziałem że coś brzydko pachnie bo miałem już kiedyś sytuację że zostałem oszukany i pieniądze odzyskałem po ponad 2 latach, dlatego teraz jestem bardziej ostrożny

> Właśnie takie króliki-spryciule jak ty są główną przyczyną tylu oszustw na All.

Ze niby ja jestem przyczyna oszustw?? Czy ja komuś każę mnie oszukiwać??
            Jak bym zarabiał 5-krotność średniej krajowej to po telefon po prostu poszedłbym do sklepu a nie bawił się w allegro żeby zaoszczędzić 100-200zł.
            Napewno sama większość rzeczy kupujesz na allegro i chciałabyś żeby takich ludzi którzy wyłudzają pieniądze, nie było...
            ... bądź też sama czasami wyłudzasz dlatego tak mnie od tego odwodzisz
            wg mnie takich ludzi powinno się traktować sądem
            allegro to bardzo dobra rzecz, tylko przez takich wyłudzaczy traci dobre imię, a porządni ludzie boją się z niego korzystać i muszą bardzo uważać, żeby ktoś ich przypadkiem nie oszukał a jak już zamówią to... "kiedy w końcu dojdzie ta przesyłka?!"... "czy napewno wysłał?!"

> Gdyby nie było tylu kombinatorów, to oszuści i złodzieje wymarliby śmiercią naturalną.

Jakich kombinatorów? Takich co kupują na allegro? Faktycznie, jakby nikt nie kupował, to nikt by nie został oszukany.

> A teraz idź do kąta sie wstydzić.
            Za co mam się wstydzić??? Za to że chcę aby allegro było porządnym i poważnym portalem?
            • andzela1 Ciesz się, że nie będziesz odpowiadać za paserstwo 19.12.09, 15:55
              Paserstwo nieumyślne
              Odróżnia je od umyślnego wiedza sprawcy o pochodzeniu rzeczy.
              W przypadku paserstwa nieumyślnego sprawca nie wie, że rzecz została uzyskana za
              pomocą czynu zabronionego, ale na podstawie towarzyszących okoliczności
              powinien i może przypuszczać, że została uzyskana w ten sposób.
              Czyli
              właśnie taka sytuacja, jak opisana. Jeżeli sprzedający coś kombinuje, że to z
              umowy za złoty etc. - a nie np. z wyprzedaży w likwidowanym sklepie - to jest
              jasne, że albo oszustwo albo fanty z kradzieży.

Paser nieumyślny podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia
              wolności do lat 2. Jeśli rzecz będąca przedmiotem paserstwa nieumyślnego ma
              znaczną wartość, wówczas kara może być bardziej surowa, bo kodeks przewiduje w
              tym przypadku karę pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat. A w wypadku
              takiego telefonu o jakim wspominasz (w cenie rynkowej pow. 1000 zł), sąd może
              uznać, że było to mienie o znacznej wartości.

Dodatkową sankcją w obu przypadkach paserstwa jest możliwość orzeczenia
              przepadku rzeczy, nawet jeżeli nie stanowi ona własności sprawcy.
              (...) Zgodnie z kodeksem cywilnym za szkodę wyrządzoną paserstwem odpowiada nie
              tylko ten, kto ją bezpośrednio wyrządził (złodziej), ale też ten, kto świadomie
              skorzystał z wyrządzonej drugiemu szkody.
              Zgodnie z tymi regulacjami paser musi odnieść korzyść ze szkody wyrządzonej
              drugiej osobie oraz musi mieć świadomość i chęć jej uzyskania.
              Naprawienie szkody przez pasera będzie miało przede wszystkim postać
              odszkodowania pieniężnego i będzie równe wartości, jaką miała nabyta przez niego
              rzecz, a nie tylko wysokość korzyści, jaką odniósł, np. sprzedając rzecz.
              Wraz z pozostałymi osobami odpowiedzialnymi za szkodę paser odpowiada solidarnie.

A poza tym jesteś dość obrzydliwy, udając niewiniątko. Jeszcze raz powtarzam
              - przez takich, jak ty złodzieje - i na bazarze i na Allegro - hulają w najlepsze.

I nie udawaj, że tego nie rozumiesz, mały kombinatorku.
              • xpawell86x Re: Ciesz się, że nie będziesz odpowiadać za pase 19.12.09, 19:11
                rozumiem... może i masz rację, czyli co... w wypadku wniesienia sprawy do sądu... Sąd daruje winy temu oszustowi który oszukał 10 osób na 5000zł, a te 10 osób, które wniosły przeciwko niemu sprawę, wsadzi do więzienia za paserstwo... to chyba tylko w Polsce
              • holeton Re: Ciesz się, że nie będziesz odpowiadać za pase 09.02.10, 22:23
                Patrz i przyczytaj mój post poniżej. Bzdury,bzdury i jeszcze raz bzdury.Co
                prawda nie posługujemy się casusami ale zobacz i to:
                walgor.republika.pl/Wrobel_wyrok.jpg
                Reasumując: Możesz sobie kupić złote majtki elektrostatyczne,wysadzane
                diamentami za 100 zł.Ale wiesz,kto ci je sprzedał i masz na to papier...
                Ten sposób myślenia ma chyba tradycję z okresu:dajcie mi człowieka a ja znajdę
                paragraf...No i większość portali ogłoszeniowo-aukcyjnych poszłaby z torbami,
                nie mówiąc już o sklepach i komisach GSM.

Tak się składa,że brałem udział w tej aukcji i "rozkminiałem" na własną rękę
                tego(a właściwie parę oszustów).Postępowanie przygotowawcze zostało wszczęte i
                procedura POK na Allegro.
                Tylko trzeba umieć napisać uzasadnienie...
          • holeton Re: oszustwo zbiorowe allegro 09.02.10, 22:04
            Bzdury opowiadasz.Gdyby przy sprzedaży przedmiotu,za połowę ceny wartości(bo tak
            można kupić HTC G1,jak pogłówkujesz)i zachowaniu procedur Allegro zachodziło
            domniemanie paserstwa-to większość kupujących siedziałoby w kiciu.Tego typu
            portale i ogłoszenia są po to aby czasami szybko coś sprzedać.Sam sprzedałem
            kilka przedmiotów za 1/3 wartości rynkowej z pełna dokumentacją handlową a i
            kupiłem też.Zwróć uwagę(o czym autor wątku nie piszę)że przedmiot licytacji i
            późniejsza finalizacja dotyczyła telefonu z dokumentacją
            pochodzenia(faktura).Ale nawet gdyby jej nie było to nie istnieje żadna
            przesłanka i okoliczności paserstwa.
            Znam sprawę.
    • maggi9 Re: oszustwo zbiorowe allegro 17.12.09, 15:56
      Pokaż mi kto taką sprawę wygrał?Dokładny przykład.Bo, że ludzie do sądu chodzą z
      takimi sprawami to się słyszy ale o wielkich "wygranych" jakoś nic.
      O ile się nie mylę w sądzie musiałbyś przedstawić dowód, że z racji nie
      otrzymania przedmiotu poniosłeś jakieś straty.Poszukaj na cafe allegro
      sobie.Raczej szans nie masz.
      • xpawell86x Re: oszustwo zbiorowe allegro 17.12.09, 18:43
        no słyszy się czasami że ktoś kupił samochód za złotówke albo jakąś łódź, wydaje mie się że to realne przypadki skoro można było czytać o tym w gazetach
        • avocem Re: oszustwo zbiorowe allegro 18.03.10, 17:16
          Ja wygrałem taką sprawę. O grubszej niż moja - jak dotąd - nie słyszałem. Do
          sądu idę tylko z typami, którzy ewidentnie ściemniają (na ogół podpierają się
          licznym potomstwem tudzież widmem bankructwa, długami i bezrobociem. A
          jednocześnie pomykają furami za kilkaset tysięcy złotych) bądź bezczelnie mnie
          ignorują. Innym, wiarygodnym, którzy napiszą, że się zwyczajnie pomylili z
          jakiegoś względu, odpuszczam bez problemu.

Andzela1, przyszłość też przewidujesz? Nie wiem skąd się wzięłaś, ale lepiej tam
          wróć i się nie wychylaj z tymi swoim mądrościami. Jak idziesz kupić sobie nową
          sukienkę i widzisz "promocję -90%" to też w myślach powtarzasz sobie takie
          głupoty jakie zaserwowałaś wyżej?
      • nglka Re: oszustwo zbiorowe allegro 20.12.09, 14:44
        maggi9 napisała:

> Pokaż mi kto taką sprawę wygrał?Dokładny przykład.Bo, że ludzie do sądu chodzą
        > z
        > takimi sprawami to się słyszy ale o wielkich "wygranych" jakoś nic.
        > O ile się nie mylę w sądzie musiałbyś przedstawić dowód, że z racji nie
        > otrzymania przedmiotu poniosłeś jakieś straty.Poszukaj na cafe allegro
        > sobie.Raczej szans nie masz.

Nie musiałby żadnych strad okazywać. Zawarcie transakcji na allegro jest wiążące OBIE STRONY czyli nie wywiązanie się w umowy jest karalne. W tym przypadku Kupujący mógłby domagać się ukarania Sprzedaza niedotrzymanie warunków umowy (wysyłka przedmiotu). Nie musi się domagać miliona, może poprosić o przekazanie przez Sprzedającego pewnej sumy na jakikolwiek charytatywny cel. Sprzedający może też zostac ukarany zawiasami.
        • nglka popr: strad = strat n/t 20.12.09, 14:45

• annna84 Re: oszustwo zbiorowe allegro 17.12.09, 21:26
      "Moje pytanie jest jednak > takie czy jest możliwość żeby otrzymać przedmiot
      który zamówiłem na allegro bądź jego równowartość rynkową? Słyszy się że ludzie
      kupują samochody za złotówkę i takie sprawy wygrywają."

Nie ma możliwości. Z tego co piszesz wynika, że sprzedający żadnych telefonów
      nie ma, a aukcję wystawił w celu wyłudzenia. Sąd może jedynie potwierdzić
      ważność zawartej umowy (i tak było w przypadku samochodu, łodzi) natomiast nie
      może zmusić sprzedawcy do wydanie rzeczy. Każdą umowę można bowiem zerwać. Można
      domagać się odszkodowania jeśli się udowodni, że odmowa sprzedaży naraziła
      kupującego na stratę. W Twoim przypadku nie ma szans na cokolwiek. Przykładowo:
      Gdyby w czasie zakupu przedmiot był wart 500 zł, a gdy już się okazało, że
      przedmiotu nie dostaniesz jego wartość rynkowa wynosiła 800 zł, to miałbyś
      podstawy do żądania odszkodowania 300 zł, bo o tyle byłbyś do tyłu przez niego.
      W Twoim przypadku aukcja była wyjątkową okazją, więc co udowodnisz przed sądem?

"co robić dalej? Iść na Policję? Prokureturę?"
      Policja ani prokuratura nie zajmuje się takimi sprawami. Jedynie sprawa cywilna
      w sądzie, bez szans na wygraną.
      • xpawell86x Re: oszustwo zbiorowe allegro 19.12.09, 11:05
        dziękuję bardzo za pomoc
        • holeton Re: oszustwo zbiorowe allegro 09.02.10, 22:33
          Nie słuchaj tych bzdur.120 dni od końca aukcji nie minęło.
          ZBIERZ DOKŁADNĄ DOKUMENTACJE.(wydruki zrzutów aukcji,opisy,skontaktuj się z
          innymi kupującymi).Złóż doniesienie na policję o przestępstwie ściganym z urzędu
          art 286 par.1 oraz innych(ale dobrze uzasadnij biorąc pod uwagę ciągłość
          czynów,ilość osób,działanie w grupie(właściciel konta i ta pani...).Masz 30 dni
          na potwierdzenie lub odrzucenie wszczęcia dochodzenia.Weż nr RSD i wypełnij
          formularz POK-może zdążysz...Czego Ci życzę i pozdrawiam
          • holeton Re: oszustwo zbiorowe allegro 09.02.10, 23:01
            W ferworze czytania tych "porad" dopiero teraz kapnąłem się,że nie jesteś
            stratny i poszkodowany na tej aukcji!
            No cóż miałeś szczęście,ale kto nie ryzykuje...
            Co do twojego właściwego pytania-to istnieje taka teoretyczna możliwość(czy
            przypominasz sobie casus faceta,który wystawił auto dla jaj,czy tam
            sprawdzenia-jak się tłumaczył-znajdź sobie wyrok w tej sprawie)Jesteś na liście
            kupujących w aukcji 848503436 a więc jesteś stroną umowy...

• avocem Re: oszustwo zbiorowe allegro 18.03.10, 17:22
        Annna84, nie jest tak jak piszesz. W przypadku gdy sprzedający nie ma możliwości
        wydania przedmiotu, który od niego kupiłeś, nie złoży w stosownym terminie
        oświadczenia o błędzie (które będzie musiał poprzeć dowodami w przypadku
        procesu), a więc de facto transakcja będzie miała wiążące skutki prawne, to
        możesz domagać się od niego odszkodowania w kwocie pozwalającej nabyć podobny
        przedmiot u innego podmiotu.
    • paul55 Re: oszustwo zbiorowe allegro 23.03.10, 21:02
      xpawell86x napisał:

> Czy mam jednak wpłacić te 500zł na konto?

Tak, wpłać jak najszybciej!
    • aaarekk Bo wszyscy myslicie że na allegro kupicie najtanie 02.05.10, 07:57
      NIEPRAWDA
      Jest nowa stronka aukcyjna.
      Niezaprzeczalnie najlepsza.
      Polecam, tu jest link: skocz.pl/dbvsz
      Prosta rejestracja i bardzo ciekawy program partnerski.
    • 14zer Re: oszustwo zbiorowe allegro 16.05.10, 22:32

• anetisz Re: oszustwo zbiorowe allegro 08.12.15, 16:09
      Uwaga na użytkownika xabathi!!!!!!!

Na Allegro ma dane: Agata Dziadzic, Librowszczyzna 6/13, 31-030 Kraków, Mail: franczeska.lenart@o2.pl, tel. 530853509

Przy (dzięki Bogu - zwrotnym) przelewie miała drugie imię i inny adres.

Sprzedaje markowe buty. Niby ma 100% pozytywnych komentarzy ale to OSZUSTKA, która prawdopodobnie nie dysponuje towarem.

Po zrobieniu zakupów u niej i przesłaniu pieniędzy kontakt się urwał. Dopiero interwencja Allegro i strach przed policją zmusiło panią do zwrotu pieniędzy.

Wciąż ma wystawione aukcje, stare zamyka Allegro w związku z przekroczeniem regulaminu, więc nie ma nawet możliwości wpisania komentarza!

UWAŻAJCIE! Przekażcie dalej.............
    • anetisz Re: oszustwo zbiorowe allegro 08.12.15, 16:09
      Uwaga na użytkownika xabathi!!!!!!!

Na Allegro ma dane: Agata Dziadzic, Librowszczyzna 6/13, 31-030 Kraków, Mail: franczeska.lenart@o2.pl, tel. 530853509

Przy (dzięki Bogu - zwrotnym) przelewie miała drugie imię i inny adres.

Sprzedaje markowe buty. Niby ma 100% pozytywnych komentarzy ale to OSZUSTKA, która prawdopodobnie nie dysponuje towarem.

Po zrobieniu zakupów u niej i przesłaniu pieniędzy kontakt się urwał. Dopiero interwencja Allegro i strach przed policją zmusiło panią do zwrotu pieniędzy.

Wciąż ma wystawione aukcje, stare zamyka Allegro w związku z przekroczeniem regulaminu, więc nie ma nawet możliwości wpisania komentarza!

UWAŻAJCIE! Przekażcie dalej..................

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka