Dodaj do ulubionych

Wasza opinia

30.10.05, 06:24
Ciekawy jestem jaka jest Wasza opinia na temat decyzji sadu odnosnie filmu
pana Dederki. Kto ma racje? Czy to etyczne krecic filmy ukryta kamera,
podawac przyklad kilku ludzi bez doswiadczenia jako obraz calej firmy?
Po drugie - czy czlowiek ma prawo byc podekscytowany swoja praca wierzyc, ze
to co robi jest sluszne jesli nawet jego postawa czy zachowanie nie podoba
sie innym?
Czy krytyka sposobu zarabiania pieniedzy /jesli samemu kreci sie film , aby
zarobic i dostac oklaski na jakim festiwalu/ nie jest przypadkiem bardzo
podobna do tego co robia bohaterowie filmu?
Czy czlowiek dobrze wychowany i wyksztalcony , nie majacy nic wspolnego z
ekonomia czy psychologia ma prawo uznac sie za autorytet dla calego
spoleczenstwa i tworzyc wykrzywiony obraz rzeczywistosci?
Przecierz z naszych rozmow na tym forum tez mozna wyjac pojedyncze zdania i
zrobic z nas wszystkich oszolomow.

Pozdrawiam Janusz
Obserwuj wątek
    • romek744 Re: Wasza opinia 30.10.05, 09:05
      Nagrywanie ukrytą kamerą czy tam dyktafonem jest ok i czasami dziennikarz w
      inny sposób nie może się dowiedzieć potrzebnych informacji. Ale podstawową
      zasadą przy robieniu tego typu filmów czy innych materiałów jest zweryfikowanie
      tego co się nagrało. Czasami dziennikarze wybierają tylko interesujące ich
      momenty nagrania, aby końcowy efekt materiału odzwierciedlał dany pogląd autora
      i osiągnął zamierzony rezultat - senscja, napięcie, oglądalność... Tak nie
      można robić i to powinno być karane! Jeśli ktoś nagra jakiegoś oszołoma, który
      mówi, że pracuje w firmie, w której chodzi się po rozrzażonych węglach za małą
      sprzedaż, to powinien sprawdzić czy się chodzi i najważniejsze - dać możliwość
      wypowiedzenia się dyrekcji firmy w tej kwestii. A nie od razu publikować, że to
      jest niezaprzeczalny fakt. Pamiętam, jak z rok temu TVN zrobił film o CEE
      (firma MLM z usługą szkoleniową). Autorka filmu - notabene dziennikarka - miała
      kilka informacji od sfrustrowanych ludzi, że to jest piramida finansowa.
      Pierwsza sprawa: powinna sprawdzić, dlaczego ci ludzie są sfrustrowani. Druga
      sprawa: pojechała do CEE z nastawieniem, że to jest piramida finansowa i taki
      trzeba zrobić materiał. Nagrała rozmowę z dyrektorem tej firmy, po czym wycięła
      z niej jego 3 sekundowe stwierdzenie w taki sposób, aby udowodnić swój pogląd.
      Do tego doszły czytane wypowiedzi narratora, kilka ujęć od pasa w dół, kilka
      zdań półgłówków, którym nic w zyciu nie wyszło i emisja w "Uwadze". Efekt był
      taki, że firma jest piramidą finansową. Cała Polska tak teraz sądzi. Tak się
      dzieje, jeśli ktoś bierze się za coś o czym nie ma zielonego pojęcia i klapki
      na oczach. Weźmy np. programy robione w TV Trwam - podobna sytuacja. Kiedy
      kręcą tam program o np. aborcji, zapraszają do studia zwolenników obrony życia
      poczętego. Wszyscy gadają, że za aborcje powinna być kara śmierci i starzy
      ludzie są zadowoleni, oglądalność wzrasta... A dlaczego by nie zaprosić do
      studia na kulturalną dyskusję także zwolenników aborcji? A no mogłoby coś wyjść
      nie po myśli realizatorów, prawda? Tylko, że przygotowywanie takich reportaży,
      filmów czy artykułów nie ma nic wspólnego z dziennikarstwem. To jest
      manipulacja społeczeństwa. Fakt: na pewno w Amway są jacyś oszołomi czy
      oszuści. Ale proszę mi pokazać w jakiej firmie z jakiejkolwiek branży ich nie
      ma? Widziałem ten film i może to za ostre, że zostałzakazany - ale na pewno
      został źle i tendencyjnie zrobiony. Osobiście dałbym inną karę autorowi:
      zesłanie na przymusowe studia do renomowanej szkoły dziennikarskiej.
      romek
    • tatakazik Re: Wasza opinia 30.10.05, 10:14
      Zgadzam się i popieram zdania poprzedników.
    • gxpert Moja opinia 31.10.05, 08:30
      Przyznam się, że nie widziałem tego "dzieła" sztuki publicystycznej. Ale wnioskując z wypowiedzi mogę uznać, że to "tendencyjne" dzieło :( A nie ma nic gorszego w pracy dziennikarskiej jak brak obiektywizmu i posługiwanie się manipulacja dla osiągnięcia jakiegoś tam celu. TO PO PROSTU NIE JEST RZETELNA PRACA DZIENNIKARZA I FILMOWCA DOKUMENTALISTY. Ot, to moja opinia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka