michaelus 09.02.04, 20:07 Do wszystkich, którzy mieszkają na Jęzorze i nie tylko. Co Ci się podoba w Jęzorze, a co nie? Jakie jest najładniejsze miejsce Jęzora, a jakie jest najbrzydsze? itd... Zapraszam do udziału w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
owzszdizm Re: >>Sosnowiec Jęzor 10.02.04, 16:32 Czy Jęzor jest częścią Zagłębia? Według malopa nie. On twierdzi, że to "ziemia chrzanowska"! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=8873243 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop Re: >>Sosnowiec Jęzor IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.04, 23:01 Część powiatu chrzanowskiego Nazwa pochodzi od przydomka młynarza Mateusza Sośnierza. W XVI wieku wokół jego młyna, na prawym brzegu Białej Przemszy powstał przysiółek wsi Niwka. Prawdopodobnie podczas wojen napoleońskich przysiółek został zniszczony i jego mieszkańcy przenieśli się na drugi brzeg rzeki, zachowując nazwę przysiółka. Na początku XX wieku był tu zajazd Michała Bestera. Do 1953 roku częś powiatu chrzanowskiego W 1953 roku Jęzor został włączony do Sosnowca. W latach siedemdziesiątych zlikwidowano tutaj kilka kopalń upadowych i jedną odkrywkową, które należały do jaworznickiej kopalni "Komuna Paryska". Prężną działalność prowadziło Przedsiębiorstwo Robót Kolejowo-Budowlanych przy ul. Orląt Lwowskich 126. Większą część Jęzora zajmują lasy, przebiega tędy linia kolejowa Kraków - Katowice i droga szybkiego ruchu Siewierz - Tychy. Odpowiedz Link Zgłoś
owzszdizm Re: >>Sosnowiec Jęzor 25.02.04, 17:50 Gość portalu: malop napisał(a): > W XVI wieku wokół jego > młyna, na prawym brzegu Białej Przemszy powstał przysiółek wsi Niwka. Przysiólek wsi Niwka. A to ciekawe. Dopiero zaborcy zniszczyli właściwy stan rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Z historii dzielnicy... 07.03.04, 20:10 sosnowiec.info.pl/modules/dzialy/view.php?id=1&t_id=36&root=files/dzielnice/jezor.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cover Re: >>Sosnowiec Jęzor IP: 80.48.246.* 11.03.04, 22:33 Zawsze się zastanawiam, czy tam wogóle cokolwiek jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Re: >>Sosnowiec Jęzor 12.03.04, 15:04 Gość portalu: Cover napisał(a): > Zawsze się zastanawiam, czy tam wogóle cokolwiek jest ? Może dworzec PKP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archi Re: >>Sosnowiec Jęzor IP: *.telenergo.pl 15.03.04, 10:47 Mieszkam na Jęzorze od 10 lat. Dzielnica fajna:na uboczu, spokojna, cicha chociaż trochę zaniedbana przez miasto. Dobrze położona - dobre połączenie z Sosnowcem, Katowicami i Jaworznem i blisko do trasy szybkiego ruchu. Co mnie zaskoczyło kiedy tu zamieszkałem jest dworzec Sosnowiec Jęzor chociaż ok. 3 km. od samego Jęzora w szczerym polu. Obok dworca niestety powstała ogromna hałda - wcześniej fajne tereny rekreacyjne do jazdy na rowerze. Wydaje mi się że nieduże zaangażowanie mieszkańców w Zagłębie Sosnowiec chociaż być może się mylę - nie znam tu zbyt wielu ludzi. Podobno przed wojną przy ulicy Plażowej nad Białą Przemszą były terny rekreacyjne dla mieszkańców Sosnowca. Obecnie rzeka wydaje się być coraz czyściejsza - widuję tu sporo wędkarzy. Gdzieś między Jęzorem a Brzęczkowicami przy ujściu Brynicy i B. Przemszy znajduje się "Trójkąt Trzech Cesarzy" ale wydaje mi się że to miejsce nie jest w żaden sposób oznakowane. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Re: >>Sosnowiec Jęzor 15.03.04, 14:16 Gość portalu: archi napisał(a): >Co mnie > zaskoczyło kiedy tu zamieszkałem jest dworzec Sosnowiec Jęzor chociaż ok. 3 km. > > od samego Jęzora w szczerym polu. A nie w szczerym lesie? ;-) > Gdzieś > między Jęzorem a Brzęczkowicami przy ujściu Brynicy i B. Przemszy znajduje > się "Trójkąt Trzech Cesarzy" ale wydaje mi się że to miejsce nie jest w żaden > sposób oznakowane. Próbowałem kiedyś po wale nad Białą Przemszą dojechać tam na rowerze. No ale co zobaczyłem. Nad trójkątem jest wiadukt kolejowy, a na dół za nic nie dało się zjechać na rowerze :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archi Re: >>Sosnowiec Jęzor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 22:29 Rzeczywiście w szczerym lesie a przynajmniej tym co z niego zostało. Odnośnie "Trójkąta Trzech Cesarzy" słyszałem od starszego mieszkańca Mysłowic że resztki tego co zostało z tego miejsca znajdują się w lasku na górce po stronie Brzęczkowic ale musisz przejechać wiaduktem kolejowym na drugą stronę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś