Dodaj do ulubionych

>>Sosnowiec Jęzor

09.02.04, 20:07
Do wszystkich, którzy mieszkają na Jęzorze i nie tylko.

Co Ci się podoba w Jęzorze, a co nie?
Jakie jest najładniejsze miejsce Jęzora, a jakie jest najbrzydsze?
itd...

Zapraszam do udziału w dyskusji.
Obserwuj wątek
    • owzszdizm Re: >>Sosnowiec Jęzor 10.02.04, 16:32
      Czy Jęzor jest częścią Zagłębia? Według malopa nie. On twierdzi, że to "ziemia
      chrzanowska"!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=8873243
      • Gość: malop Re: >>Sosnowiec Jęzor IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.04, 23:01
        Część powiatu chrzanowskiego

Nazwa pochodzi od przydomka młynarza Mateusza Sośnierza. W XVI wieku wokół jego
        młyna, na prawym brzegu Białej Przemszy powstał przysiółek wsi Niwka.
        Prawdopodobnie podczas wojen napoleońskich przysiółek został zniszczony i jego
        mieszkańcy przenieśli się na drugi brzeg rzeki, zachowując nazwę przysiółka.
        Na początku XX wieku był tu zajazd Michała Bestera.
        Do 1953 roku częś powiatu chrzanowskiego
        W 1953 roku Jęzor został włączony do Sosnowca.
        W latach siedemdziesiątych zlikwidowano tutaj kilka kopalń upadowych i jedną
        odkrywkową, które należały do jaworznickiej kopalni "Komuna Paryska". Prężną
        działalność prowadziło Przedsiębiorstwo Robót Kolejowo-Budowlanych przy ul.
        Orląt Lwowskich 126.
        Większą część Jęzora zajmują lasy, przebiega tędy linia kolejowa Kraków -
        Katowice i droga szybkiego ruchu Siewierz - Tychy.

• owzszdizm Re: >>Sosnowiec Jęzor 25.02.04, 17:50
          Gość portalu: malop napisał(a):

> W XVI wieku wokół jego
          > młyna, na prawym brzegu Białej Przemszy powstał przysiółek wsi Niwka.

Przysiólek wsi Niwka. A to ciekawe. Dopiero zaborcy zniszczyli właściwy stan
          rzeczy.
    • michaelus Z historii dzielnicy... 07.03.04, 20:10
      sosnowiec.info.pl/modules/dzialy/view.php?id=1&t_id=36&root=files/dzielnice/jezor.htm
    • Gość: Cover Re: >>Sosnowiec Jęzor IP: 80.48.246.* 11.03.04, 22:33
      Zawsze się zastanawiam, czy tam wogóle cokolwiek jest ?
      • michaelus Re: >>Sosnowiec Jęzor 12.03.04, 15:04
        Gość portalu: Cover napisał(a):

> Zawsze się zastanawiam, czy tam wogóle cokolwiek jest ?

Może dworzec PKP?
    • Gość: archi Re: >>Sosnowiec Jęzor IP: *.telenergo.pl 15.03.04, 10:47
      Mieszkam na Jęzorze od 10 lat. Dzielnica fajna:na uboczu, spokojna, cicha
      chociaż trochę zaniedbana przez miasto. Dobrze położona - dobre połączenie z
      Sosnowcem, Katowicami i Jaworznem i blisko do trasy szybkiego ruchu. Co mnie
      zaskoczyło kiedy tu zamieszkałem jest dworzec Sosnowiec Jęzor chociaż ok. 3 km.
      od samego Jęzora w szczerym polu. Obok dworca niestety powstała ogromna hałda -
      wcześniej fajne tereny rekreacyjne do jazdy na rowerze. Wydaje mi się że
      nieduże zaangażowanie mieszkańców w Zagłębie Sosnowiec chociaż być może się
      mylę - nie znam tu zbyt wielu ludzi. Podobno przed wojną przy ulicy Plażowej
      nad Białą Przemszą były terny rekreacyjne dla mieszkańców Sosnowca. Obecnie
      rzeka wydaje się być coraz czyściejsza - widuję tu sporo wędkarzy. Gdzieś
      między Jęzorem a Brzęczkowicami przy ujściu Brynicy i B. Przemszy znajduje
      się "Trójkąt Trzech Cesarzy" ale wydaje mi się że to miejsce nie jest w żaden
      sposób oznakowane. Pozdrawiam wszystkich
      • michaelus Re: >>Sosnowiec Jęzor 15.03.04, 14:16
        Gość portalu: archi napisał(a):
        >Co mnie
        > zaskoczyło kiedy tu zamieszkałem jest dworzec Sosnowiec Jęzor chociaż ok. 3
        km.
        >
        > od samego Jęzora w szczerym polu.

A nie w szczerym lesie? ;-)

> Gdzieś
        > między Jęzorem a Brzęczkowicami przy ujściu Brynicy i B. Przemszy znajduje
        > się "Trójkąt Trzech Cesarzy" ale wydaje mi się że to miejsce nie jest w żaden
        > sposób oznakowane.

Próbowałem kiedyś po wale nad Białą Przemszą dojechać tam na rowerze. No ale co
        zobaczyłem. Nad trójkątem jest wiadukt kolejowy, a na dół za nic nie dało się
        zjechać na rowerze :-(
        • Gość: archi Re: >>Sosnowiec Jęzor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 22:29
          Rzeczywiście w szczerym lesie a przynajmniej tym co z niego zostało.
          Odnośnie "Trójkąta Trzech Cesarzy" słyszałem od starszego mieszkańca Mysłowic
          że resztki tego co zostało z tego miejsca znajdują się w lasku na górce po
          stronie Brzęczkowic ale musisz przejechać wiaduktem kolejowym na drugą stronę.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka