1mama_2lobuzy
20.01.14, 20:41
Grzebałam trochę w necie i szukałam opinii na temat przedszkola Nr 51 w Sosnowcu, ale niewiele znalazłam. Miałam już trochę czasu na zapoznanie się z przedszkolem i wyrobienie sobie jako takiej opinii o tym obiekcie i chętnie dowiedziała się jakie są odczucia innych rodziców.
To już 3 przedszkole, do którego chodzimy. Przeprowadzka, przedszkole w wakacje a to daje nam możliwość porównania placówek i ich oferty.
No właśnie oferty. A w zasadzie jej braku. Niby jest angielski, karate czy gimnastyka korekcyjna, ale czy zwróciliście uwagę na godziny? 7.30 - 8.00 to jeszcze pół biedy gdy dziecko chodzi do przedszkola na 8.00. Inna opcja to 14.00-14.30 ale co z dziećmi, które są w przedszkolu do 16 czy 17???
Tak właśnie jest z nami. Chcielibyśmy na nie chodzić i nawet stać nas by za nie zapłacić, ale pracujemy, a tu trzeba przyjść do przedszkola, odebrać malucha, zaprowadzić na zajęcia i co dalej??? I tak albo gimnastyka korekcyjna albo praca.
Uważam, że ten stan rzeczy krzywdzi dzieci rodziców pracujących.
Aby nie było dosyć to przeczytałam coś takiego w jednym z artykułów: "W ocenie MEN, dodatkowe zajęcia będą mogły być finansowane z państwowych dotacji. Nowelizacja ustawy o oświacie, którą w czerwcu podpisał prezydent, przewiduje, że samorządy otrzymają pieniądze na każde dziecko niezależnie od tego, ile czasu ono spędza w przedszkolu. Dotacja na jedno dziecko (w wieku 2,5-6 lat) w okresie wrzesień-grudzień 2013 r. będzie wynosić 414 zł. W 2014 r. będzie to już 1242 zł na jedno dziecko (kwota roczna). Na ten cel w budżecie państwa zaplanowano na okres wrzesień-grudzień 2013 r. środki w wysokości 504 mln zł; w 2014 r. na ten cel przeznaczonych będzie 1 mld 560 mln zł."
Ponieważ jakoś wcześniej do mnie to nie dotarło, dzwonię do znajomych w Częstochowie i okazuje się, że te pieniądze są. Tam przedszkola dostały od samorządu po 30zł/dziecko i w ramach tych pieniędzy mają zorganizować wszystkim przedszkolakom zajęcia dodatkowe. Każdemu dziecku bez wyjątku.
Zatem się pytam co miasto Sosnowiec zrobiło z tymi pieniędzmi???? I dlaczego nasze dzieci dzieli się na lepszych i lepsiejszych???