Dodaj do ulubionych

Zagłębiowskie Forum Fotograficzne

IP: *.edu.pl / 212.244.173.* 19.01.06, 09:45
Zapraszam na strone Zagłębiowskiego Towarzystwa Fotograficznego www.ztf.prv.pl
Obserwuj wątek
    • praktykos Re: Zagłębiowskie Forum Fotograficzne 28.01.06, 15:03
      Niezła stronka, obiecująca ;-) podnosze wątek, bo myślę,że warto:P Moze warto
      wrzucuić info o stronce ZTF-u także na forach innych miast Zagłębia?
      • cover_wielki Re: Zagłębiowskie Forum Fotograficzne 28.01.06, 18:39
        Ciekawa stronka. W galeriach jeszcze tylko katalog Zagłębie w obiektywie ;) i
        będzie fajnie.
        • Gość: hellogrish.com Re: Zagłębiowskie Forum Fotograficzne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 12:00
          a my zapraszamy na sosnowiec.art.pl
          juz za 2-3 tygodnie nowy projekt zwiazany z sc.

pozdr
          g
          • praktykos Re: Zagłębiowskie Forum Fotograficzne 29.01.06, 13:45
            Wrzućcie potem też info z Vcr-owskim na "Ystotnym". Hej!
            • Gość: g Re: Zagłębiowskie Forum Fotograficzne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 11:11
              jakie info?
              • praktykos Re: Zagłębiowskie Forum Fotograficzne 01.02.06, 22:38
                Jak będzie na waszej stronie kolejna aktualizacja.
    • Gość: bella Re: Zagłębiowskie Forum Fotograficzne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 11:01
      www.sosnowiecfakty.pl/news.php?id=261
    • kelo Re: Zagłębiowskie Forum Fotograficzne 02.02.06, 11:22
      Widzę coraz większy zapał i entuzjazm. Życzę Wam powodzenia i wzlotu poponad
      poziomy. Mam nadzieję, że za lat kilaknaście Wasze sukcesy będą jednym tchem
      wymienianie obok sukcesów grupy "Zagłębie". A kto w waszej grupie będzie nowym
      prof. Chmielem - zapytałaby pani Kazia?
    • Gość: Blajpios bardzo się cieszę tym wątkiem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:28
      Już nawet dłuższy czas, pomimo "wyrzutów sumienia", jakie mi tworzy ;-) gdy widzę wpisy praktykosa, który swą obecnością przypomina mi forum ystotne, ciekawe w założeniach a czas nie pozwala go śledzić na bieżąco. Tak samo był czas powodem, że nie od razu wpisałem tu pewną myśl - ale dzięki temu ona się utwierdziła. Mianowicie, najpierw pomyślałem, że może warto by połączyć wszystkie te siły? Stworzyć jeden duży portal Fotografii Zagłębiowskiej? Zobaczmy przecież, że tak wielu jest ciekawych fotografików, którzy już tu zostali wymienieni, którzy jeszcze tu nie trafili, ale np. są wymienieni w bliźniaczym wątku "Sosnowiec na fotografii", znów dziś przez "Gospodarza Covera" podniesionym wyżej? Np. bardzo ciekawy amator jak pisze a przecież oryginalny fotografik Kol. marcus_antoniusz, swego czasu rozważający nawet czy nie zaprzestać działalności, bo do kogo dociera: a szkoda byłoby. Czy więc nie warto pomyśleć o połączeniu sił?
      To było zrazu.
      Teraz niedawno, bodaj wczoraj, doszła myśL: może przynajmniej by stworzyli ci twórcy webring "Zagłębiowskie Fotografie i Fotograficy"?
      • Gość: Blajpios poprawiam się: Kol. bella podniosła wątek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:30
        o Sosnowieckich fotografiach. To jest ostatni, dzisiejszy wpis. Za zmyłkę przepraszam.
    • kelo Re: Zagłębiowskie Forum Fotograficzne 02.02.06, 19:43
      A może wzorem innych forów czas poszerzyć to sosnowieckie o podforum "foto".
      Myślę, że administracja portalu przyklasnęła by temu pomysłowi. Warunkiem
      koniecznym jest moderacja takiego forum, ale to akurat nie jest trudne, wiem z
      doświadczenia, że panuje raczej względna dyscyplina w tej materii. Myślę, że
      kol. Cover byłby w stanie wyznaczyć (jeśli sam nie obejmie)moderatora forum.
      Ludzie mieszkający od lat poza miastem mieliby okazję zobaczyć zdjęcia swojego
      miasta, zarówno te zwykłe amatorskie jak i ocierające się o profesjonalizm czy
      wręcz profi. Aparatów cyfrowych już ci u nas dostatek i wiosna przed nami.
      • Gość: Blajpios propozycja Kol. Kelo też ciekawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 21:30
        Z mojego punktu widzenia, najważniejsze było, by zebrać razem całe bogactwo tych prac (przypominam przy okazji bardzo pochlebną opinię o jednej z nich, p.Ani Urgacz ze strony jednego z tuzów wśród fotografików polskich, Wł. Barchacza - a przecież i inni też prezentują ciekawe osiągnięcia). Takie zebranie "razem w jednym", choćby tu na Forum, jak pisze Kelo - byłoby też dużym przybliżeniem dla mieszkających daleko Sosnowiczan (pamiętam, że jedną z pierwszym prezentacji fotograficznych w internecie Sosnowca znalazłem chyba jeszcze w dziewięćdziesiątych latach na stronach architekta z Pogoni się wywodzącego, dość znanego w Polsce, w Warszawie, p.Mariana Czesława Sokołowskiego, który potem, niestety, chyba z racji ograniczenia miejsca na serwerze, zdjął je a szkoda, bo były też i z pięknym opisem... Tak więc - tym bardziej to pokazuje, jak warto o tę wspólnotę zadbać).
        Jednocześnie jednak, jak zaznaczyłem, po pewnym czasie zacząłem się obawiać, że poszczególni artyści, lub ich grupy, jednak w takim "zbiciu razem" mogą obawiać się o losy swej odrębności. Stąd pomysł webringu. Byłby wyrazem chociaż ich współpracy. Choć jednocześnie, gdyby do takiej formy nie doszło, rzeczywiście, taki "gospodarz forum" mógłby choćby przynajmniej wątek założyć, w którym wklejałoby się tylko odnośnik do danych stron i krótką prezentację. Podobnie - mógłby taki "Gospodarz Forum" założyć w wypadku braku przynajmniej webringu lub i obok niego: moderować całość takiego Forum Fotograficznego, jak kol. Kelo proponuje.
        • Gość: hellogrish.com Re: propozycja Kol. Kelo też ciekawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 21:43
          a jedna strona, prezentujaca fragment (powiedzmy po 5) zdjec
          kazdego z autorow + na samym koncu odnosniki do stron tychze autorow?

pozdr
          sosnowiec.art.pl
          • Gość: hello Re: propozycja Kol. Kelo też ciekawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 21:44
            posta z adresem tej strony mozna by na stale umiescic na tym forum
            (zawsze znajdowal by sie najwyzej)

sosnowiec.art.pl
            hellogrish.com
    • praktykos Re: Zagłębiowskie Forum Fotograficzne 03.02.06, 00:49
      Nie powinienem się może wypowiadać,jako że nie należę do ZTF-u, ale nazwa mówi
      wyraźnie,że jest to "Zagłębiowskie Towarzystwo" więc nie ma sensu ograniczać się
      tylko i wyłacznie do Sosnowca. Myślę,że to ważne. Z kilku powodów. Osobiście nie
      robię zdjęć,ale z dużą sympatią śledzę wątek dot.towarzystwa założony na
      "Ystotnym" i widze,że nie tylko z S-cem sa związani członkowie towarzystwa.
      W ogóle warto łączyć siły, jak napisał Blajpios (nie miej wyrzutów sumienia,
      proszę:-) ) i warto łączyć siły może pod zorganizowanie jakiejś wystawy
      ciekawej, wchodzenie w przestrzeń miast... Wszystko da się zrobić jeśli się
      działa "kupą mości panowie"(nooo z tym ostatnim argumentem przesadziłem).
      ___
      KULTURA W ZAGŁĘBIU? ---> www.ystotny.prv.pl
    • Gość: indienne Re: Zagłębiowskie Forum Fotograficzne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 11:41
      Mamy juz pierwsze plany, narazie pomysl na wystawe w knajpie, ale chyba za
      wczesnie by mówić cos wiecej.. O wszytskim w swoim czasie :)
      Pozdrawiam, ( dzięki Blajpios za miłes słowa )
    • Gość: indienne Re: Zagłębiowskie Forum Fotograficzne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 11:44
      Mamy juz pierwsze plany, narazie pomysl na wystawe w knajpie, ale chyba za
      wczesnie by mówić cos wiecej.. O wszytskim w swoim czasie :)
      Pozdrawiam, ( dzięki Blajpios za miłes słowa )

indienne.cba.pl
    • Gość: Blajpios "bo jest w jedności jakaś siła"... :-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 14:12
      Cieszy więc ten pozytywny zapał. Z mojej strony też dzięki za cierpliwość i życzliwość, szczególnie p. Ani, bo przecież to, co pisałem - to tylko stwierdzenie faktów, "należało Jej się". Także komuś, kto wpisał podpowiedź dla mnie, bym "z litości dla Czytelnika" pomyślał chociaż o stosowaniu "światła" w moich wypowiedziach, poprzez pisanie "a linea", bo mocno te teksty skondensowane. Bezpośrednio po tej wypowiedzi, kol. Kelo dopisał do tego właśnie wpisu, ukazując z pewną dozą filuterności, jak mam nadzieję - że owa uwaga n/t światła, to nie był jego wpis, co udowodnił stwierdzeniem, że on zawsze się loguje.
      Hm. A teraz nie wiem czemu, ale jakoś nagle te 2 wpisy zniknęły mi z pola widzenia, czyżby wycofane? Czy to możliwe, jak, dlaczego?
      W każdym razie, nawiążę jednak, do tamtych wpisów.
      Ktoś też już mi radził to "wprowadzenie oddechu" poprzez większą ilość akapitów - i w innych tekstach więcej się do tego stosuję; tu bowiem trochę się obawiam, by i tak ich nie wydłużać.
      Próbując zaś równie filuternie, jak kol. Kelo, napiszę tak: "a ja nie muszę ;-) ...się logować: bo i tak przecież widać, że to ja napisałem!"
      (to zresztą też w pewien sposób zapożyczone od tamtego "Ktosia", co poradził akapity).
      Gwoli wyjaśnienia zaś ogólniejszego dodam, że mam świadomość, że jak w jakiejś kwestii "strzelają mi do tego łeba" różne myśli, to w postaci skondensowanego współgrania różnych aspektów. Jak zaś jeszcze do tego dochodzi pośpiech, czas, to już naprawdę zagęszcza się. Trzeba by potem zająć się "rozprowadzeniem" tego - a to już dodatkowy problem, stąd kończy się w formie takiej, jaka jest. Wobec tych więc, co wczytają się - tym bardziej czuję się zażenowany. Za cierpliwość dzięki, przepraszam za kłopot.
      W końcu jednak, wracając do głównego wątku.
      Cieszy, że "coś dzieje się na zapleczu"... Myślę, że cóż, jakaś inicjatywa "zbierająca" także w internecie "do kupy" mogłaby być wsparta jakoś przez różne osoby, na przykład, choćby pewnie i ja mógłym z 2 czy 3 elpoczty skierować do takich osób, których prace napotkało się w sieci, czy to z Sosnowca, czy z Zagłębia, tak samo ci, którzy w sąsiednim wątku o Sosnowcu na fotografii wklejali tzw. linki. O webringu pomyślałem, jako o formie najlepiej scalającej z jednej strony może w społeczność - a zarazem w społeczność otwartą, nawet szerszą niż oficjalne Towarzystwo Fotografików i zachowującą przez to właśnie i odrębność poszczególnych jednostek, specyfikę osobowości.
      No i mimo wszystko w końcu najlepsze do przejęcia tej inicjatywy w pełni (nie na zasadzie pomocy przy wysłaniu elpocztów) - jednak byłyby chyba osoby wprost należące do tej grupy Fotografików, jeżeli nie wprost z samego Zagłębiowskiego Towarzystwa Fotograficznego.
      W wyszukiwarce grafiki wystarczy bowiem rzucić hasło Sosnowiec, czy Zagłębie, inne miasto - by odnaleźć odnośniki do wielu fotografii, także artystycznych, także dokumentalnych, często nawet w portalach szkolnych. Dla przykładu: strony Macieja Stobierskiego www.stobierski.art.pl/index.php strony M.A. Derlatki www.pics.website.pl/ strony Marcina Czerwika st3fan.art.pl/index.php?yr=0 tak "pierwsze z brzegu wzięte", są wśród wielu. Tyle, że ktoś spoza środowiska, nie wie, do jakiego stopnia już w takiej wspólnej inicjatywie są.
      Wobec powyższego wydaje się więc, że raczej inicjatywa kogoś, kto ma jakieś "osadzenie" w byciu fotografikiem może przynieść dobre rezultaty scalenia tych prezentacji.
      W dodatku zaś, jeżeli chodzi o ZTF samo w sobie, może taka inicjatywa zaowocować też i wciągnięciem większej ilości osób w tę orbitę.
      Tylko też ludzie z tego środowiska mogą wiedzieć, czy dana osoba już jest poinformowana o tych scalających inicjatywach, czy już się w nie włączyła - czy też ją należy dopiero zaprosić. Wiem, że to dodatkowe względem tego, o czym już jako o dziejącym się "w realu" wspominała kol. indienne. Absolutnie też nie chodzi mi o odciąganie od tamtych działań, mających zresztą przewagę "realności". Może jednak i w tym kierunku warto poszukać kontynuacji?
      Pozdrawiam.
      • cover_wielki Re: "bo jest w jedności jakaś siła"... :-)) 03.02.06, 22:49
        he he he, fakt logowac to Ty się blajpios nie musisz. Wprawdzie "skład i
        łamanie tekstu" da sie podrobić wystarczy zainstalować opere czy coś innego niż
        IE, no ale kwiecistości to ani hu ! hu !!... :)
        a teraz tak, ktoś juz "uderzył" do adminów o podpięcie forum z fotami jak w
        innych miastach ?
        • kelo Re: "bo jest w jedności jakaś siła"... :-)) 04.02.06, 08:07
          Cover ty się "czegoś innego" nie czepiaj...piszę z firefoxa i nie narzekam na
          składnię. Wracając do. Do adminów musi uderzyć zaufaniec jakiś, wisz, rozumisz
          ja na ten przykład, to czarna owca tego forum jestem. Wprawdzie jednemu forum
          foto adminuję - inteligentny się domysli któremu - i wiem, że raczej problemu z
          tym nie ma dlatego wnoszę zawołanie: zostań adminem, zostań adminem (przerwa na
          oklaski).
        • kelo Re: "bo jest w jedności jakaś siła"... :-)) 04.02.06, 09:27
          Zapodałem problem, ale dobrze będzie jak nie będę sam.
        • blajpios to "dla żartu" się zalogowałem! ;-) :-)) 04.02.06, 11:46
          Dzięki za podejście z dobrym humorem, rzeczywiście tak jest. Cóż, już w wątku Forumowicza roku padały ogólne sugestie, pojawiał się wspólny głos, że "cover_wielki mógłby być wręcz gospodarzem całego Sosnowieckiego Forum - i de facto w jakiś dyskretny sposób już nim jest". Toteż na apel, który zgłosił kelo tuż przede mną, dopisuję, że i ja uważam, iż cover_wielki jak najbardziej i takim moderatorem fotograficznym mógłby być, podobnie jak moderatorem całości sosnowieckiej. Tylko, głupio człowiekowi za tym optować, jeżeli sam wie, że niewiele tu jest od siebie w stanie dodać. Wiadomo, że nie chce się nikomu nic wmusić, nawet jeżeli mógłby to tak dobrze robić - ale też może mieć i inne trudności, które są znaczną przeszkodą. Podobnie - mógłby tym moderatorem być ktoś z Fotografików, albo nawet wprost ZTF. Z pewnością takie forum byłoby interesujące.
          • cover_wielki Re: to "dla żartu" się zalogowałem! ;-) :-)) 05.02.06, 14:49
            Informuje, że udałem się droga mailową z zapytaniem w sprawie, do adminów GW.
            Zobaczymy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka