Dodaj do ulubionych

Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-)

25.04.07, 21:48
Witam, ostatnio zastanawiam się nad wyborem szkoły, pytałem ludzi, szukałem
jakiś informacji o szkołach i w ogóle o wszystkim co związane z tematem.
Niestety ile ludzi, tyle opinii na temat każdej szkoły. Mam nadzieje, że może
Wy drodzy użytkownicy tego forum powiecie mi coś w miarę spójnego.
Jak wiecie mamy nabór elektroniczny, i moja lista szkół kształtuje się mniej
więcej tak:

1. Korczak
2. Norwid
3. jeszce nie wiem

O Korczaku słyszałem wiele dobrych słów. Mówi się, że po tej szkole jest się
dobrze przygotowanym do wszystkiego, a i ludzie w tej szkole są wporządku.

O Norwidzie słyszałem tak dużo dobrych opinii jak i złych, jedni mówią że
bardzo dobrze przygotowują z matematyki a i inne przedmioty są ok.
Drudzy, że Norwid to taka druga liga i jedyna słuszna opcja to Korczak.

W zasadzie to byłbym skłonny pójść do Korczaka ale liczę, że będę miał łącznie
około 125 pkt i nie wiem czy to wystarczy. Podobno jest taka zasada że do
danej szkoły dostaje sie osoba, która podała szkołę jako pierwszą np osoba ze
120 pkt, która dała szkołę X jako pierwsza na liście dostanie się prędzej od
osoby która miała np 130 pkt ale podała tą szkołę jako drugą. Usłyszałem o tym
dzisiaj i nie chce mi sie w to za bardzo wierzyć ;>

Proszę jeszce raz o jakieś Wasze opinie, PozdRower ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Minister Edukacji Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: 213.25.48.* 25.04.07, 21:56
      Biorąc pod uwagę styl w jakim to napisałeś wybrałbym zawodówkę.
      • Gość: nałkowiec ze stasi Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:28
        chyba trafiłem w "10"
    • Gość: Roman Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 09:56
      Dla pań tylko Plater, dla panów tylko Staszic.
      Wszystkie pozostałe licea w Sosnowcu to przy nich nawet nie II, ale IV liga.
      Nie zastanawiaj się, tylko rekrutuj się do Staszica.
      • Gość: Też roman Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.softpro2.pl 26.04.07, 14:26
        Taaak idź do Staszica. Szkoły z wieksza ilością snobów nie widziałem. Dobrze że
        ja mam to już za sobą... A szkoła jak każda inna. W każdym razie ja nigdy w
        życiu nie wybrałbym znowu Staszica, a i o Korczaku coraz więcej słyszy się o
        podobnym środowisku jak "Wielki Staszic"
        • Gość: liluniaczek Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.chello.pl 26.04.07, 18:32
          staszic????.. sami alkoholicy i cpuny... a tak wogole to jakie liceum
          wybierzesz to nie ma znaczenia... sama sie o tym przekonalam gdy je
          skonczylam... nikt nigdy nie zapyta do jakiego liceum chodzilas bo w
          rzeczywistosci nikogo to nie obchodzi.. waze ze skonczylas... najwazniejsze jest
          gdzie studiowalas... a tak wogole czy tylko ogolniaki istnieja?? nie mozesz
          wybrac np ekonomika?? czy czegos innego po czym masz dyplom?? rok duzej cie nie
          zbawi a napewno dyplom sie sprzyda.. ja jestem technik ekonomista... i wiem ze
          bylo warto... a teraz sobie studiuje
      • Gość: trata Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 22:14
        O nie..tylko nie Plater..pralnia mózgów..:/
    • szarisz Przemyśl, czy chcesz 26.04.07, 21:36
      być orłem wśród cieniasów, czy nawet i grać drugie skrzypce, ale wśród mistrzów....
      Chcesz mieć potem kumpli: lekarzy, prawników, czy też techników ekonomistów?
      Nie wiem jaka szkoła jest w zasięgu Twoich punktów, ale zasadę miej przez całe
      życie jedną: zawsze mierz najwyżej z możliwych...
      • Gość: bea Re: Przemyśl, czy chcesz IP: *.devs.futuro.pl 27.04.07, 13:44
        polecam ekonomika na grota roweckiego. suuper szkolka. jestem jej
        absolwentka:D:D
        • Gość: lilusienka do Trata... IP: *.chello.pl 30.04.07, 16:10
          ty uwazasz ze technik ekonomista to jest cos zlego?? to jest bardzo dobra
          skzola.... oczywiscie nie konczy sie na niej lecz uczy sie dalej studiujac... a
          co po ogolniaku jest ok? lepiej miec technika ekonomiste niz nic nie miec po
          ogolniaku... a pozatym ekonomistow w naszym ani w zadnym innym kraju nigdy nie
          braknie... po ogolniaku to do kopania łopata
    • Gość: Pst Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.telpol.net.pl 01.05.07, 13:49
      "Gazeta Wyborcza" katowicka z 21 III 2007 r. publikowała informacje o liceach na Śląsku i w Zagłębiu - tam dane na temat wyników ubiegłorocznych matur w szkole, sukcesów olimpijskich, kół zainteresowań, wyposażenia szkoły, pracowni, boiska, a to daje jakiś pogląd.
    • Gość: sara Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.telpol.net.pl 05.05.07, 22:24
      Jestem absolwentką Korczaka i myślę, że było ok. Atmosfera bardzo przyjemna,
      nauki jak wszędzie- czasem więcej czasem mniej i co najważeniejsze, ciągle są
      jakieś imprezy ;)
      • Gość: famme Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.net.autocom.pl 06.05.07, 12:13
        faktycznie, częstotliwość imprez to najważniejsza sprawa w momencie wyboru
        liceum.........ach te dzieciaki dzisiejsze..........
      • Gość: nałkowiec ze stasi Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 12:22
        czyli zamiast się uczyć liczą się dla ciebie tylko imprezy

ni8e znoszę imprezowiczów
        • Gość: była sosnowiczanka norwid i korczak co to takiego? IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.07, 15:03
          jeszcze kilka lat temu(no powiedzmy 10 lat temu) takowych LO nie było , z tego
          co piszecie wynika ,że staszic i plater nadal istnieją a co z prusem i
          roździeńskim ?? może ktoś wie?
    • Gość: sara Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.telpol.net.pl 08.05.07, 18:18
      Każdy wybiera, czy chce bywać na imprezach czy nie, ale muszę przyznać, że
      spędzanie czasu poza szkołą ze szkolnymi znajomymi sprawia, że idąc do szkoły,
      idzie się tam z chęcią, a co za tym idzie z chęcią się uczy. Wybór liceum...
      wydawać by się mogło, że to decyduje o całej przyszłości, a okazuje się, że to
      tylko kolejny etap nauki. Nikt nie będzie Cię nigdy pytał, gdzie chodziłeś do
      liceum. Będą się tylko liczyły studia i wyższe wykształcenie, a jeśli będziesz
      chciał się uczyć, to w każdej szkole zdasz dobrze maturę i pójdziesz na dobrą
      uczelnię, więc dlaczego chociaż nie spędzić tego czasu trochę rozrywkowo?
      A, i źle trafiliście z tymi krytykami mojej osoby, bo ani nie jestem dzieckiem,
      ani typem imprezowiczki.
      • Gość: nałkowiec ze stasi Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 19:17
        Sara perche ti amo...
      • Gość: ania Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 23:20
        No tak najlepiej idź do Staszica kuj kuj i kuj a potem wyrośniesz na
        przemądrzałego jajogłowego gbura. I kiedyś siądziesz sobie w fotelu i nie
        będziesz miał co wspominać z lat szkolnych bo siedziałeś w domu chodziłeś do
        biblioteki lub na kółka zainteresowań a szczytem szleństwa była wyprawa na
        zakupy do optyka po nowe mocniejsze okulary. Teraz jestem po prawie aplikuję
        mam znajomych ze szkoły którym też się powiodło (po medycynie farmacji itp ) i
        wszyscy skończyliśmy Korczaka. Gdy mamy spotkania klasowe to wspominamy nasze
        imprezy i nie tylko te szkolne.
        • Gość: nałkowiec ze stasi Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 12:41
          jeśli Ty Aniu masz kolce jak na każdego J.:)przystało to możliwe, że byliśmy
          razem na roku:)

mylę się?
          • Gość: nałkowiec ze stasi Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:31
            zapewne trafiłem w "10"
        • Gość: Marta Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.gemini.net.pl 10.05.07, 21:11
          Doprawdy, widzę, że Ania o realiach Staszica nic nie wie.. Post trochę na
          zasadzie sztuka dla sztuki, czyli dogryźć IV LO za dobre wyniki i renomę.
          Zauważ tylko, że to broń obosieczna. Jeśli chcesz, żeby inni postrzegali
          absolwentów Korczaka jako zawistnych bajkopisarzy, to proszę bardzo - pisz
          śmiało ;) Absolwenci Staszica z definicji będą chyba jedynymi kompetentnymi
          ludźmi opiniującymi tą szkołę..:]
        • raifik Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) 11.05.07, 00:02
          Myślę, że Ania ma sporo racji ;-) bo też uwazam ze nie tylko nauką się żyje a
          jak sie chce uczyć to po prawie każdej szkole można dobrze zdać maturke, ale
          może się mylę ... systko przede mną :]
          • Gość: super gosc ze stas Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.chello.pl 12.05.07, 08:42
            ja jestem po staszicu.... i co i nic... jakiejs szkoly bym nie wybral bylo by
            dobrze... nikt mnie pytal nigdy gdzie do szkoly chodzilem... licza sie studia...
            skonczylem te szkole 2 lata temu i nie bylo tak zle... a jesli chodzi o renome
            to miala ta szkola ja 10 lat temu... odkad zamiescilo sie tu bydlo tzn cpuny
            alkoholicy i wogole same dzieci kwiatki to ta szkola zamienila sie w jeden
            wielki bajzel... bylo raz nawet w tv ze dzieci po tej skzole sa
            zdemoralizowane... ale wszystko zalezy od rozumu.... ktory nie kazde dziecko ma...
            • Gość: Ania Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 21:56
              Może rzeczywiście wyżyłam się trochę na Staszicu ale denerwuje mnie
              stwierdzenie że tylko po Staśku ludzie osiągają coś w życiu bo tak nie jest.
              Zależy wszystko tylko i wyłącznie od człowieka. I nikomu mądremu imprezy i
              rozrywkowe życie nie przeszkodzą w karierze zawodowej. A tak naprawdę zależy
              kto jakie studia skończył i na to tylko zwracają uwagę pracodawcy a nie na
              liceum jak to już ktoś napisał i miał rację w 100% Fakt dobre liceum dobrze
              przygotuje do matury. Chodziłam do Korczaka za moich czasów do 6 liceum ( sama
              uczestniczyłam w wyborze nazwy :))i oprócz tego że dobrze przygotowali mnie do
              matury i egzaminów na UŚ ( to podpowiedź dla ciebie naukowiec :)) rocznik 77 )
              to jeszcze fajnie się tam bawiłam i było dla mnie przyjemnością chodzenie do
              szkoły. Pozdrawiam wszystkich nie tylko z Korczaka :))
            • Gość: Crouch Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.cable.ubr01.sand.blueyonder.co.uk 13.05.07, 12:57
              Co bylo o stasiu w tv, moze przytoczysz nazwe stacji, programu, tak poza tym
              bardzo przyjemna placowka.
    • Gość: Wiktor89 Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 23:59
      Polecam III LO im B.Prusa wysoki poziom mimo wszelkich spekuacji i plotek
      szczególnie z matematyki :P
      • Gość: klientka Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.static.ip.netia.com.pl 23.09.19, 21:40
        Odradzam liceum Prusa - zmarnowane lata, gdzie żaden nauczyciel nie był z powołania i nie potrafił w ciekawy sposób przekazać wiedzy. Stanowczo dla ambitnej osoby odradzam bo zostanie pokierowany tak że nie wiadomo co z sobą począć i na jakie studia się wybrać. Do dziś pamiętam mszczenie się i złośliwości Śliwińskiego Leszka, który nie rozumiał że historia nie jest dla wszystkich ciekawym przedmiotem i nie zostawia perspektyw poza nauczaniem w szkole. Skończyłam rachunkowość na UE, byłam księgową teraz programistą. Nigdy historia nie przydała mi się w życiu, nie byłabym w stanie też nic osiągnąć czy urwać się z Sosnowca dzięki historii. Nauczyciel tego nie rozumiał, mimo że sam jak pisał miał problemy z fizyką. Okropne miejsce, okropne dzieciaki - w mojej klasie byłam wyobcowana bo rozumiałam matematykę i miałam dobre oceny(bez nauki). Same dzieciaki które chciały przejść bez nauki. Swoje dziecko nigdy w życiu bym tu nie zapisała. Pozdrawiam
    • Gość: Kamila..:D Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.chello.pl 13.10.07, 09:40
      niewiem mysle ze to może byc prawda bo zasada jest taka kto pierwszy
      ten lepszy sama chce isc do norwida..a le za wiele pkt nie ebde
      miała ok. \100 :D jak dobrze pójdize moze sie spotkamy
      pozdrowienia.. z KAtowic:)
      • Gość: K Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.07, 17:47
        Ja skończyła Plater i bardzo polecam tą szkołę. Dałą nam solidne przygotowanie do studiów i dzięki niej nie przeżywamy na nich takiego szoku, jak wiele kolegów po innych szkołach. Wręcz przeciwnie, większość z moich znajomych uważa, że w Plater trzeba było uczyć się więcej niż teraz. Co do imprez, to bywało i to całkiem sporo. Wręcz powszechnym opiniom na wielu z nich bawiliśmy się wraz ze znajomymi ze Staszica. A pary mieszane (Plater-Staszic) też były bardzo często spotykane...sama miałam faceta z IV LO;-) Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chcesz się nauczyć i będziesz miał dużo samozaparcia zrobisz to wszędzie, ale jeśli jesteś podatny na środowisko to lepiej idź do dobrej szkoły ( takiej jak np Plater, Staszic), bo znam ludzi, którym zabrakło parę punktów, żeby dostać się do Plater i w innym LO ledwie zdali maturę.
        • Gość: xyz Re: Wybór LO w Sosnowcu - pomocy ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 20:30
          Ja śmiało mogę polecić Roździeńskiego, sama go kończyłam, ludzie są
          ok, dużo się dzieje, można się rozwinąć "społecznie", a co do nauki
          to zależy od przedmiotów, szczególnie dobrze można nauczyć się
          języków. Z dostaniem się na studia i zdaniem matury też problemów
          nie ma. Ja składałam dokumenty na 5 kierunków, w tym też na UJ i UW,
          dostałam się na wszystkie w 1. rekrutacji :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka