bartek27waw 16.09.10, 15:58 czy istnieje instrument pozwalajacy na zarabianiu na akcjach wtedy gdy cena akcji spada? typu ze wiesz ktorego dnia spadnie i wtedy mozesz obstawic/ kupic? z gory dziekuje za odpowiedz na moje banalne pytanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radiotrwam Re: pytanie techniczne 16.09.10, 16:48 > czy istnieje instrument pozwalajacy na zarabianiu na akcjach wtedy gdy cena akc > ji spada? Tak. Kontrakty na indeksy i na niektóre akcje. Ciekawym instrumentem są kontrakty restrukturyzowane i kontrakty CFD Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: pytanie techniczne 18.09.10, 12:43 to znaczy że jesteś posiadaczem wiedzy tajemnej:))) Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: pytanie techniczne 20.09.10, 14:22 Chyba jest. Bo jakoś nie słyszałem o kontraktach restrukturyzowanych. Restrukturyzować kontrakt ? Ciekawe po co ? I jak ? Radio - podziel się z nami tą wiedzą tajemną. Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: pytanie techniczne 20.09.10, 15:15 To takie kontrakty dla ubogich. Na GPW jest tego pełno. Wiekszość notowanych tam instrumentów o dziwnych nazwach i wystawianych w większości przez banki to takie kontrakty. Ich dobrą stroną jest że można zarabiac na krótkich Nie inwestuję w to bo nie jestem pewny płynności. Jeśli chodzi o szczegóły to BOŚ robił takie szkolenia G. Zalewski i nie pamiętam drugiego nazwiska . Musisz pogrzebać na stronach GPW , lub na stronach wystawców kontraktów Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: pytanie techniczne 20.09.10, 15:21 Czyli chodzi ci o tw. "struktury" oferowane przez banki. No to sprawa si wyjaśniła. Nie ma tu wiedzy tajemnej tylko przekręcenie nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: pytanie techniczne 20.09.10, 20:51 stefekmaly napisał: > Czyli chodzi ci o tw. "struktury" oferowane przez banki. No to sprawa si wyjaśn > iła. Nie ma tu wiedzy tajemnej tylko przekręcenie nazwy. Struktury w banku to jest konglomerat certyfikatu połączonego z ubezpieczeniem i diabli wiedzą czym tam jeszcze .... Mnie to bardziej przypomina rodzaj opcji. Jeśli poskładasz do kupy parę opcji to stworzysz strukturę. A w tym przypadku to bank stwarza taką strukturę i sprzedaje gotowy produkt. Natomiast kontrakt restrukturyzowany jest tanim substytutem kontraktu wystawianym nie przez GPW , lecz przez banki ( takie kontrakty również dopuszczone są do obrotu giełdowego) Aby kupić/ sprzedać kontrakt na GPW trzeba w wielu przypadkach posiadać bardzo wysokie zabezpieczenie tj.gotówka na rachunku . Kontrakty restrukturyzowane to tanie pochodne kontraktow giedowych wystawianych przez banki. Mam nadzieje ze czegos tu nie pokrecilem... Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: pytanie techniczne 21.09.10, 08:11 > Struktury w banku to jest konglomerat certyfikatu połączonego z ubezpieczeniem W banku nie nazywa sie to opcja ( aby nie wystraszyć klientów ), lecz lokata strukturyzowana. Przydałby się Ami aby wytłumaczyć te niuanse :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: pytanie techniczne 02.10.10, 21:00 W zasadzie chodziło mi o założyciela wątku, który wyjawił, że wie kiedy i jakie akcje wzrosna a które straca na wartości:)) Odpowiedz Link Zgłoś
eisenhower1112 Re: pytanie techniczne 03.10.10, 12:01 Krotka sprzedaż akcji.Odpowiednie opcje.Kontrakty futures. Zwracam Sie z propozycja do gospodarzy forum o przemyslenie potrzeby logowania na forum,ten pomysl zabil to miejsce .Nie ma tu po co wracac i czego czytac.Proponuje powrot do formuły sprzed 5 lat! Odpowiedz Link Zgłoś