Dodaj do ulubionych

I ZNOWU FED ZADECYDOWAŁ!!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 22:47
Piszę to na gorąco, po zamknięciu sesji w USA. Dzis ujawniono protokół z
posiedzenia FED z 22.03 br., ktory sygnalizuje, że FOMC nadal chce łagodnie
podnosić stopy, a inflacja zdaniem części gubernatorów jest bardzo
umiarkowana. Rynek momentalnie z poważnych minusów i postoju na wsparciach
przeszedł na plusy w stylu eksplozyjnym - ja także otwierałem dziś pierwszą
transzę longów na Nasdaq100 eminis. Choc osobiście uważam, że FED się myli i
w II polowie roku będzie zmuszony do szybkich podwyżek stóp (obrazki z
rentowności 10-letnich T-notes i 30 letnich T-bonds- obligacji rządu USA
sugerują długoterminowy ruch na rentownościach do strefy 5,5 - 6,0%. Jeśli
jutro, tj 13.04. miedź na NYMEX w N.Y. przebije magiczne 152 c/lb, na co się
zanosi od pewnego czasu, i pociągnie za sobą inne metale przemysłowe- Zn, Ni,
Al to prawdopodobieństwo tego scenariusza jeszcze wzrośnie) to na dziś chwilo
trwaj - znika główna przyczyna ostatnich spadków, a Ty WIGu20 ku uciesze
tych, co bawią się na GPW rośnij w kierunku 2500 punktów, gdzie napotkasz
niezwykle silny opór szczytu z 2000 r. i prawdopodobnie zakończysz swoje
wzrosty!!!!! Warto teraz popatrzeć na tzw. zagraniczne spólki, ulubieńców
Zachodu i wybrać tam coś - KAPITAŁ BEDZIE WRACAĆ DO POLSKI!!!!!
Pozdrawiam wszystkich i życzę sukcesów w tym ostatnim marszu w górę. Niech
moc będzie z Wami!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: keli Re: I ZNOWU FED ZADECYDOWAŁ!!!! IP: *.veranet.pl 13.04.05, 11:12
      Co do rynkow amerykanskich, to nie sledze ich tak dokladnie jak ty, wiec musze
      uwierzyc na slowo :)
      Ale Wig20 to co innego. Tez mysle ze powinnismy jeszcze troche w gore pojsc,
      ale czy o az 25% to nie wiem. Choc nie mialbym nic przeciwko temu :)
      Mam nadzieje tylko ze "zabawy" nie spapraja nam politycy swoimi igrzyskami...
    • Gość: tygrysek Re: I ZNOWU FED ZADECYDOWAŁ!!!! IP: *.net.autocom.pl 13.04.05, 16:49
      Niezle dzisiaj gruchnalo po otwarciu w stanach. Ja tez sadze ze jadnak powoli
      do gory bedziemy sie wspinac.

-------------------------------------
      Tygrysek
      republika.pl/forex_world/ - FOREX signals
      moosw.republika.pl - sygnały systemu na FW20
      • Gość: many Re: I ZNOWU FED ZADECYDOWAŁ!!!! IP: *.toya.net.pl 13.04.05, 17:09
        Zeby tylko wrocila gotowa z USA, bo bez tego nie bedzie wzrostu.
      • Gość: many Re: I ZNOWU FED ZADECYDOWAŁ!!!! IP: *.toya.net.pl 13.04.05, 17:11
        Wystarczy popatrzec na obroty w ostatnim okresie. Tylko USA nas uratuje.
      • Gość: EISENHOWER11 Re: I ZNOWU FED ZADECYDOWAŁ!!!! IP: *.jedwabne.sdi.tpnet.pl 15.04.05, 15:52
        poki co rynek wyglada jak nieboszczyk ,gdzie jest niby ten naplywajacy kapital
        chyba zabladzil po drodze a moze utknal naprzejsciu celnym.RPP tnie stopy i
        guzik to pomaga,FED podnosi i toniestety bedzie przeszkadzac.Nieboszczyk moze
        sie nie obudzic az do czasu wyborow ina to sie niestety zanosi.
    • Gość: HARRY PORTIER ODWOŁUJĘ!!! [Nie ma nieomylnych...:-(( Sorry!!!] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:26
      No cóż, nie ma nieomylnych. To, ze do tej pory na tym forum prognozy mi w miarę
      wchodziły, nie znaczy, że zawsze tak bedzie. Mam tylko nadzieję, ze nikt nie
      kupił dziś wskutek moich rekomendacji - jeśli tak to...jest mi przykro
      (cholera, jak to głupio brzmi, gdy chodzi o pieniądze!)... Wątpliwym
      pocieszeniem niech będzie dla niego to, że ja dziś też zamykałem ze stratą,
      część na pierwszym sell stopie, a część nawet przed drugim, pozycje
      wyzerowałem. To, co dzis się działo na świecie, pokazuje, ze z rynkiem coś jest
      nie tak, a mój optymizm wczorajszy jest chyba mocno na wyrost.

Po pierwsze - fatalna dziś aukcja bonów skarbowych w Polsce. Po takim FEDzie
      powinno być inaczej!!! To miał być pierwszy sprawdzian, czy zagranica zmienia
      zdanie.
      Jeśli nie było powrotu Mr Zagranycy, to znaczy, że wczorajsza (z 12.04.br.)
      reakcja na FED minutes była prawdopodobnie pułapką. Jeśli uwzględnić, że
      niedawno Indonezja nie sprzedała swoich bonów na aukcji, a tajska aukcja
      zakonczyła się połowicznym sukcesem, oznacza to GENERALNE WYCOFYWANIE SIĘ
      KAPITAŁU Z RYNKÓW WSCHODZĄCYCH. Dodając do tego spadające rezerwy obcych
      (głównie azjatyckich) banków centralnych trzymane z powiadomieniem FED w USA
      (są też takie "tajne" depozyty, o których FED "nie wie") - to obraz malejącej
      globalnej płynności rysuje się w pełnej okazałości - koniec łatwych pieniędzy
      zawsze szkodzi rynkom Emerging Markets. Potwierdzeniem jest tu rosnący w siłę
      USD - zawsze, gdy światowa płynność spada USD się umacnia! Dzisiejsze EURUSD
      wyglądało bardzo źle dla EUR....w zasadzie EUR połamało wsparcie na linii po
      dołkach od 2002...

Po drugie - na giełdach powinna była być rano mała euforia, z przebiciem 2017
      na WIG20 - nie było....skok o niecały 1% w Europie Zach? To mało, jak na zmianę
      trendu po takiej informacji. Liczyłem na lukę startową, a tu ledwo,
      ledwo...znowu coś nie tak.

Po trzecie - pewnie mało kto z to Was obserwuje, ale w Pakistanie, na giełdzie
      w Karachi mamy od pewnego czasu krach (po 10krotnym wzroście indeksu z
      ostatnich 3 lat). Krachy na high-flier'ach pojawiają się zawsze, gdy zmienia
      się klimat....

Po czwarte i NAJWAŻNIEJSZE: dzisiejsze USA. Wczorajszy wzrost został o ponad
      100% ściągnięty do dołu, zaprzeczając odwróceniu trendu wczoraj. Znowu jesteśmy
      na wsparciach typu "ostatnia deska ratunku". Mało tego, dzisiejszy korpus
      świecowy, zakrywa 90% wczorajszego dolnego cienia - to zachęta dla podaży - 8
      na 10 sytuacji tego typu powoduje dalszą jazdę w dół. Do tego spadki w formie
      Elliottowskich piątek i fakt, że Nasdaq i Nasdaq100 w zasadzie zamknęły się już
      lekko pod wsparciem. To wsparcie na DJIA i Nasdaq to linie trendu od dołków z
      X2002. Gdy pękną, a to coraz bardziej możliwe, to mamy koniec ruchu wzrostowego
      w USA!!!.
      Do tej pory "nie pasowało" mi, z obrazków, by szczyty z XII 2004 miały być
      koncem wzrostów i powrotem do secular bear w USA (zaczął się w 2000r.), choć
      tak podpowiadał Kalendarz Carolana (dał prognozę szczytu na 22.12.2004). Nie
      przejąłem się tym wtedy- Kurcze, może to był błąd i już za niedługo (ok. 1 -
      1,5roku) USA przetestuje dołki z X2002???
      W każdym razie NAJWYŻSZA OSTROŻNOŚĆ WYSOCE WSKAZANA, A NA FOREX RACZEJ GRAĆ NA
      UMOCIENIE USD (z wyjątkiem KRWUSD) - czyżby Koreański Won zapowiadał już
      problemy z Azją? To zaczyna tak lekko śmierdzieć...
      Pzdr. i SORRY!!!
      • Gość: niedźwiedź Re: ODWOŁUJĘ!!! [Nie ma nieomylnych...:-(( Sorry! IP: *.acn.waw.pl 14.04.05, 05:23
        Uzasadnień na spadek dałeś znacznie więcej niż na wzrost. Amerykańskie byki
        długo czekały na spadek surowców, a jak już się doczekały, to zostały pokonane
        przez niedźwiedzi. Pozdrawiam
      • Gość: keli Re: ODWOŁUJĘ!!! [Nie ma nieomylnych...:-(( Sorry! IP: *.veranet.pl 14.04.05, 10:55
        Spoko Harry :) Nie sadze by ktos tu nagle zaczal kupowac pod wplywem Twojego
        poprzedniego postu. Jesli tak, to moze winic tylko siebie. Rowniez wtedy, kiedy
        sugerujac sie tym postem zaczal sprzedawac.
        Ale zdziwil mnie wczoraj Twoj troszke nadmierny optymizm, za to dzis
        pesymizm. ;)
        Jesli chodzi o Wig20 to chyba nie pojdziemy w gore, dopoki nie odbijemy sie od
        linii trendu (na futach okolice 1880-1900). Takze na razie wszystko idzie
        zgodnie z planem. A jesli linie trendu przebijemy to tez dobrze :) Droga do
        spadkow bedzie otwarta.
        Pozyjemy, zobaczymy :)
        • Gość: HARRY PORTIER W USA CORAZ GORZEJ........ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 22:33
          I moje wczorajsze krakanie się sprawdziło, Keli...
          Juz wczoraj Dow Jones Transportation Average (śr. transportowa DJ) z hukiem
          połamał linię trendu od stycznia 2003, a dziś - DJIA (przemysłowy) - podwójny
          szczyt, S&P500 - podwójny szczyt, Nasdaq i Nasdaq100 odejście od połamanej
          wczoraj linii trendu. Fatalnie wygląda S&P Financials, S&P Retailers (sprzedaż
          detaliczna -wydatki konsumenta w USA na kredyt napędzały w ostatnich 2 latach
          globalny wzrost gosp.) Sam kredyt konsumencki nie wyglada jeszcze najgorzej:
          www.bullandbearwise.com/ConsumerCreditChart.asp
          , ale wyraźnie słabnie.
          Podaż pieniądza w USA od stycznia cały czas słabnie (wzrost wartości
          bezwzględnych coraz wolniejszy, w wartościach względnych ROC juz spada...):
          www.bullandbearwise.com/MoneySupplyChgChart.asp
          Ta podaż pieniądza pokazuje, że okres łatwych pienidzy skończył się w grudniu.
          Zbieżność z giełdami przypadkowa??
          To są wszystko wskaźniki wyprzedzające koniunktury w USA. Tam będzie gorzej...
          A wczorajsza szerokość rynku na spadkach 1:3?
          Potwierdzenie polamania trendu na EURUSD...
          Zastanawia mnie tylko siła DAXa - słabiutkie reakcje na złe sygnały z USA i to
          w sytacji, gdy Niemcy są na krawędzi recesji....
          Tyle, ze jak przypomnieć sobie 2000 r., to przed samym szczytem w USA i
          bezpośrednio po nim (Nasdaq był już w krachu!!)DAX był praktycznie
          najmocniejszym indeksem świata, z hukiem zaczął spadać nieco później....
          Nie, to nie musi być już koniec w USA, ale te podwójne szczyty muszą być
          szybko przełamane w górę. Im dłużej to nie nastąpi, tym większe
          prawdopodobieństwo, że w USA koniec. Na dziś daję już 60:40 że to jednak The
          End...
          A co z GPW? Gdyby te 2100 z drobiazgiem na WIG20 było szczytem, to mamy model
          taki: lekkie indeksy (np Midwig) i sam WIG robiły nowe szczyty, cały zas wzrost
          WIG20 byłby li tylko korektą spadków 2000-2001. Jakkolwiek tego nie sposób już
          wykluczyć, to uważam, że w Polsce ostateczny szczyt zrobi się podczas
          tzw. "hossy głupców" w USA - pierwszej dużej korekty spadków od szczytu
          (podobnej np. do Nasdaq'a z okresu czerwiec - wrzesień 2000), gdy drobnica
          wierzy w trwały powrót hossy, a wielcy redukują na wzrostach. Wzrosty są wtedy
          na małym obrocie i nie docierają do uprzedniego szczytu...
          Jestem pesymistą? Być może...ale za duzo czuję w ostatnich 2 dniach smrodu.
          • Gość: HARRY PORTIER Re: W USA CORAZ GORZEJ........Uzupełnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 22:36
            Podaż pienądza na MZM (Money Zero Maturity) wyglada już dużo gorzej niż na M3.
            Ten wykres mówi o wiele więcej:
            www.bullandbearwise.com/MZMChgChart.asp
            To przestaje być zabawne.....
          • Gość: Borek Re: W USA CORAZ GORZEJ........ IP: *.h.pppool.de 14.04.05, 22:38
            WMD :-))) nie tylko dla gieldy.

cagle.slate.msn.com/working/050412/sherffius21.gif
        • Gość: keli Re: ODWOŁUJĘ!!! [Nie ma nieomylnych...:-(( Sorry! IP: *.veranet.pl 15.04.05, 14:10
          Sorki ale sie troche przejezyczylem. Na indeksie mozemy zejsc do 1880-1900. Na
          futach troche nizej, jakies 1850.
          • Gość: Waldi Re: ODWOŁUJĘ!!! [Nie ma nieomylnych...:-(( Sorry! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 00:45
            Nasdaq -2% DRAMAT!!! Harry pytanie do ciebie - co się tam dzieje?????
            • Gość: m bo akcje były za drogie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 12:47
          • Gość: keli Re: ODWOŁUJĘ!!! [Nie ma nieomylnych...:-(( Sorry! IP: *.veranet.pl 21.04.05, 10:40
            Odbijemy czy nie odbijemy? Oto pytanie...ale na razie to sie chyba pomieszamy
            troche...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka