Dodaj do ulubionych

27% w BPH??? - pomocy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 15:48
Mam taki problem - dopiero bede kupowal po raz pierwszy akcje - mam otwarte
konto brokerskie w BPH i rachynek makler - poprzez internet chce dokonywac
transakcji zeby byly minimalne koszty - zdaje sie potracaja 0,4% prowizji ale
min 6zl czy tak? no ale o co mi chodzi - gdy wybiore jakas spolke i dam na
kupno akcji obojetynie jakiej spolki - i jest np 66zl za akcje - wybieram dla
przykladu jedna sztuke - ze chce kupic - i tam sa przeliczane koszty itp - i
podaje ze calkowity koszt to 90zl... 6zl wypisuje prowizji a calkowity koszt
bez prowizji to 84zl... o co chodzi? dlaczego to skasowalo 27% wiecej niz jest
kurs?
bardzo prosze o wypowiedzi i wskazowki a nie drwiny gdyz jestem poczatkujacym,
pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Gorbi Re: 27% w BPH??? - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 16:08
      Bardzo ciekawe :) Sugeruje zmienic biuro :) Jak widzisz zlosliwosc rzeczy
      marwych jest nieograniczona bo mnie nie wchodza polskie literki :)
    • Gość: amigo Re: 27% w BPH??? - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 16:11
      sprawdź na spokojnie jeszcze raz. Czy ty na pewno kupujesz akcje?? A może
      np.kontrakt (tam prowizja min jest większa) Znam system bph makler i poza
      spowolnieniami systemu i dziwnymi problemami informatycznymi jest ok. i bardzo
      czytelny. Przeczytaj dokładnie tabelę opłat i prowizji - czego dotyczą. Nie
      spotkałem się z przedstawianą przez ciebie sytuacją a handluję akcjami już od
      wielulat -i w systemie m@kler od wiosny tego roku.Na marginesie: optymalna
      minimalna wielkość pakietu transakcyjnego dla tego systemu wynosi 1500 zł.
      Wówczas prowizja minimalna przy zakupie jest równa nominalnej. Jeśli nie
      posiadasz kwoty co najmniej ok 10 000to daruj sobie na razie akcje - bo nie
      zbudujesz zdywersyfikowanego portfela (5x1500+rezerwa) lub będziesz dawał
      zarobić więcej bankowi niż sam zyskasz.
      PONADDTO: zadzwoń do infolinii - cena jak za rozmowę lokalną.
      • Gość: Robert Re: 27% w BPH??? - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 17:05
        A co oznacza zdywesyfikowany portfel? i dlaczego az tyle bym potzrebowal - nie
        wydaje mi sie, jesli by jedynymi oplatami jakie bym ponosil przy jednostkowej
        transakij to byloby te 0.4% to zarobilbym jak najbardziej, - bo chodzi mi o
        zakup akcji jak np pkn orlen czy cos - bo zdaje sie ze to sa akcje, i na okres
        jakichs paru tygodni - mam juz opracowana technike - tak ze za te pare tygodni
        jakie "przechowuje" akcje mailbym ok 7-12% zysku no minus te 0.4% - wiec nie o
        to mi chodzi - tylko o to ze skoro na zamknieciu jest kurs np. 66zl to dlaczego
        mi wyisuje ze koszt calkowity to 84zp no i dopiero od tego prowizja 6zl i razem
        wychodzi 90zl
        no chyba ze jest tak jak mowisz - ze nie kupuje tam gdzie trzeba - prosze wiec o
        rade - gdzie w maklerze sie ustawia kupowanie?
      • Gość: Robert Re: 27% w BPH??? - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 17:12
        Ja patrzyem W Zelcenia - ciagle - i daje np na kupno agory - bez OTP - kurs jest
        66.3zl daje ilosc 1, limit PKC, wazne na DZIEN, daje przelicz - i pokazuje -
        wartosc zlecenia 84.2zl , prowizja 6zl, wart.zlec. z prowizja 90.2zl... wiec o
        co chodzi? czy nie powinno to kosztowac 72.3zl???
        i jesli ktos moze to prosilbym o wyjasnienie o co chodzi z tymi limitami, WUJ,
        LimitAkt, WMin itp - bo sa tam niby jak sie nacisnie jakies podpowiedzi ale nie
        do konca je rozumiem,
        z gory dzieki, pozdr
        • corregidor Re: 27% w BPH??? - pomocy 18.08.05, 17:33
          Wiesz co, o ile nie robisz sobie jaj i piszesz te rzeczy na powaznie, to lepiej
          poczytaj sobie gdzies co to znaczy PKC i inne

Jak dajesz zlecenie kupna PKC to system gieldowy wyszukuje oferty sprzedazy i
          bierze taka na jaka trafi i zawiera transakcje.

Sprawdz gdzies historie transakcji w tym twoim systemie- niewykluczone ze na
          twoje zlecenie kupna system znalazl jedno zlecenie sprzedazy za te 84 z
          groszami i zawarl transakcje, a biuro doliczylo prowizje. Ktos ze twoja kase
          mogl kupic sobie szampana ;-)

I jesli jestes takim, przeraszam, betonem, to naprawde poczytaj sobie male co
          nieco, bo szybko wyskoczysz z calej kasy, a takie rany sa bolesne

• Gość: python Re: 27% w BPH??? - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 17:47
            corregidor ma w 100% rację. Wypłać na razie kasę z rachunku maklerskiego, niech
            cię nie kusi, kup sobie jakieś dobre książki na temat giełdy i pograj
            wirtualnie na onecie. Sorki ale z Twoich wypowiedzi Robert wynika że
            jesteś "zielony". Na giełdzie akurat teraz każdy spodziewa się dużej korekty
            lub nawet bessy. Wtopa murowana. Ja bym sobie na razie darował.
            Osobiście gram na onecie. Od początku gry jestem do przodu ponad 10tys. ale nie
            uważam abym był na tyle dobry aby zaryzykować swoje oszczędności.
            • Gość: Robert Re: 27% w BPH??? - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 19:06
              Dobra dobra, swoje wiem, jesli mam wtopic kase to wole teraz bo palnuje
              inwestowac do 1500zl niz jak bym mial wkladac kiedys w to duze wieksze sumy,
              robie to na wlasne zyczenie i ryzyko, czytalem troche juz o gieldzie,
              analizowaniu rynku itp itd i jedyne o co prosze to informacje jak konkretnie sie
              obslugiwac w tym internetowym koncie makler - bo nie mam pojecia - i jak
              slusznie zauwazyliscie jestem w tym zielony - ale jedynie jesli chodzi o obsuge
              tych internetowych procedur - nie wiem co gdzie w jakie pole wpisac itp - jesli
              bedziecie tak dobrzy to prosze o pomoc w tej kwestii...
    • Gość: zamyślony zdzich prowizja IP: *.icpnet.pl 18.08.05, 19:42
      A ja nie wiem czy lepiej w WBK czy BPH?
      Czy wiecie może czy prowizję biorą od zlecenia czy od transakcji?
    • Gość: mnb Re: 27% w BPH??? - pomocy IP: *.man.busko.pl 18.08.05, 20:05
      jesli skaldasz zlec kupna PKC. sytem blokuje kwote na tzw gorne widelki!!
      po zrealizowaniu transakcji rozliczane jest w/g ceny zakupu!!
    • Gość: Robert Re: 27% w BPH??? - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 18:12
      ? czy ktos mi pomoze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka