vavder 29.12.05, 14:13 Po ostatnich wzrostach i spadkach swarzędz stoi jak stał wcześniej... ale widoczny jest znów kurs na północ. Dla niektórych to bankrut a dla mnie właśnie wychodzi na prostą.... co o tym myślicie...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hurtor Re: Swarzędz? 29.12.05, 14:16 Przekroczy magiczną 1.00 zł, może wejdzie jakiś inwestor ;) "Paged chce skupić się na handlu w segmencie meblowym Grupa Paged, w skład której wchodzą spółki zajmujące się produkcją i handlem sklejką oraz meblami, planuje skoncentrować się na rozwijaniu handlu w segmencie meblowym - poinformował PAP prezes Pagedu Krzysztof Bukowski. "Mamy już wystarczająco rozbudowane moce produkcyjne, więc jeśli chodzi o segment meblowy, to będziemy koncentrować się teraz na budowaniu rynku zarówno w kraju, jak i za granicą" - powiedział Bukowski. "Chcemy przekształcać naszą działalność z produkcyjno-handlowej, etapami w handlowo-produkcyjną i rozwijać się poprzez wzrost w handlu. W 2005 roku przychody grupy wykreowane z działalności handlowej wyniosą około 80 mln zł" - dodał. Spółka planuje rozwijać odziały za granicą, które zajmują się kontraktową sprzedażą mebli do sieci hotelowych i gastronomicznych. Paged posiada już spółkę w Wielkiej Brytanii sprzedającą meble na rynku kontraktowym zarówno z własnych fabryk, jak i z Dalekiego Wschodu. W październiku w Polsce została założona druga spółka. Bukowski zapowiedział możliwość utworzenia kolejnej spółki działającej w tym segmencie w Stanach Zjednoczonych. "Trwają już zaawansowane prace i poważnie rozważamy taki ruch na rynku amerykańskim" - powiedział. Strategia Pagedu zakłada sprzedaż aktywów nie związanych z podstawową działalnością. W związku z jej realizacją spółka zawarła z WEPA Papierfabrik AFH GmbH umowę sprzedaży akcji Fabryki Papieru Piechowice SA za 3,06 mln zł. Aby jednak doszło do transakcji, konieczna jest m.in. zgoda prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów na nabycie akcji przez WEPA. "Według mojej wiedzy, zgody prezesa UOKiK trzeba się spodziewać na początku stycznia, a transakcja powinna być zamknięta do końca stycznia" - powiedział Bukowski. Paged chce odkupić od Skarbu Państwa pakiet mniejszościowy spółki Paged Sklejka, w której posiada akcje odpowiadające 75,09 proc. kapitału zakładowego. "Mam nadzieję, że transakcja ta zostanie sfinalizowana w pierwszej połowie 2006 roku. Po dokupieniu tych akcji od Skarbu Państwa nasze zaangażowanie wzrośnie do 99,5 proc." - powiedział Bukowski. Po trzech kwartałach grupa Pagedu ma 13,3 mln zł zysku netto i 226,7 mln zł przychodów, a prognoza grupy na 2005 rok zakłada uzyskanie 18,2 mln zł zysku netto i 310 mln zł przychodów." Honorcia Odpowiedz Link Zgłoś
vavder Re: Swarzędz? 29.12.05, 15:28 Co tak prychasz g-niu, twoje zdanie na temat swarzędza już znamy, jest takie samo jak zdanie o innych spółkach, czyli do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
hurtor Re: Swarzędz? 29.12.05, 16:05 Póki co jest 0,90 zł :) A ktoś kiedyś mówił, że 0,88 to maks ;) Honorcia Odpowiedz Link Zgłoś
vavder Re: Swarzędz? 29.12.05, 16:12 Znam dziewczynę, która była tam księgową... do niedawna. Na przekór temu co mówiła żeby nie wchodzić w Swarzędz, myślę że i tak warto... nie sądze aby mógł bardziej spaść, perspektywy ma o wiele lepsze niż poprzednio... myslę że kurs się względnie ustabilizuje na 1.20 w 1kw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Swarzędz? IP: *.chello.pl 29.12.05, 16:17 w okolicach1,2 to go miałem, to se ne vrati, bo i nie te czasy i akcji duzo więcej niż było, no kolejna strategia, o której nikt za niebawem nie bedzie pamietal, teraz sie kupuje badzieiwe a'la Black Red White a nie Swarzedz... Odpowiedz Link Zgłoś
vavder Re: Swarzędz? 29.12.05, 16:46 jak widać Swarzędz ok 7% poszedł, a to dopopiero początek, będzie ładna górka dla tych co wchodzą... Odpowiedz Link Zgłoś