Dodaj do ulubionych

PKC czy PCR

04.03.06, 09:24
witam ;)
często się zdarza, że zamierzam zainwestować w jakąś spółkę następnego dnia,
nie znam kursu otwarcia, na dodatek muszę być w pracy. ustawiam więc
zlecenie.. tylko no właśnie.. które jest bardziej ekonomiczne i we większości
przypadków opłacalniejsze? (chodzi mi tylko o kupno)
Obserwuj wątek
    • greg_skce Re: PKC czy PCR 04.03.06, 11:44
      Każda wersja jest moim zdaniem lekko szalona, wszystko zależy oczywiście od
      skali inwestowania. Zlecenie PKC jest w tym wypadku niedopuszczalne!
    • centauri333 Re: PKC czy PCR 04.03.06, 12:09
      zlecenia PKC i PCR można składać jedynie w trakcie sesji, przed sesją jedynie PCRO, ale chyba dopiero od 8:30, a po sesji to tylko zlecenia z limitem ceny, co niestety czasem bywa ryzykowne w przypadku akcji z dużymi wahaniami cen - można się nie załapać lub znacznie przepłacić za walor
      • tut666 Re: PKC czy PCR 04.03.06, 13:01
        dzięki, w trakcie sesji to tylko limitem gram. nie pozostaje mi nic innego jak
        zakup laptopa z bezprzewodowym Internetem :)
    • elamigo1 Re: PKC czy PCR 04.03.06, 22:56
      Jeśli maklerzy w Twoim banku pracują a nie dłubią w nosie to składając
      odpowiednie zlecenia z limitem oni powinni dbać byś kupił/sprzedał za rozsądną
      cenę. Ostatnio chwaliłem maklerów z bph. za mądre uruchomienia mojego zlecenia k
      z limitem aktywacji. i również zlecenia sprz z limitem. na kontraktach. Owszem
      dałem im pole manewru. Zawsze daję. Ostatnio nawet sprzedali jeden z moich
      kontraktów 30 punktów powyżej ceny z limitu (300 zł na plus-sam bym nie miał
      takich nerwów) O innych bankach nie wiem. boś kiedyś był dobry, bzwbk też. 6 lat
      temu zmieniłem na biuro maklerskie bph - i jestem z nich zadowolony (z maklerów
      - niekoniecznie z innych niuansów tego banku - jest dość speficzny -czyli nie
      dla każdego)
      na marginesie: nie pal się do składania zleceń w trakcie sesji. Jeśli nie chcesz
      być day traderem to moment składania zlecenia nie powiniem mieć dla ciebie
      większego znaczenia. Nawet śmiałbym twierdzić że w większości przypadków decyzje
      podejmowane na gorąco podczas sesji sa gorsze nię przemyslane na spokojnie. Na
      dodatek oszczędzasz na prowizjach.
      Sam rzadko dokonuję jakichkolwiek transakcji w czasie sesji. Tylko czasem widzę
      jakąś ewidentną "okazję" i wówczas kupuje podczas ostatniej godziny sesji - gdy
      można już się przymierzać do tego jaki będzie kurs zamknięcia.

pozdr
      • js.2 Re: PKC czy PCR 04.03.06, 23:13
        Nie ma zleceń bardziej lub mniej ekonomicznych, opłacalnych czy nie opłacalnych
        ani wesołych lub smutnych.
        Sam musisz zdecydować na czym bardziej Ci zależy.
        Jeśli chcesz mieć pewność kupienia określonej ilości akcji składasz PKC.
        Jeżeli złożysz zlecenie PCR i nie zostanie ono zrealizowane w jednej
        tranzakcji, niezrealizowana część zlecenia staje się zleceniem z limitem ceny.
        Czyli może tak się zdarzyć że złożysz zlecenie na 1000 akcji a kupisz tylko 1.
        • citro1 Re: PKC czy PCR 04.03.06, 23:51
          Radzę nie kupować po PKC to szaleństwo.Jak chcesz bardzo kupić,kupuj z
          limitem,który możesz ustalić na wyższym poziomie od planowanej ceny.Nie wskakuj
          do odjeżdżającego pociągu.Jak nie kupisz nic się nie stanie [nie zarobisz ]
          Rynek nie ucieknie.Transakcje zawierane pod wpływem emocji są z reguły
          złe.
          • skskala Re: PKC czy PCR 05.03.06, 01:29
            A jak ustawić zlecenie PCR w przypadku mbanku? I Na czym polega dokładnie
            specyfikacja PCR? (wady i zalety)
            • maecki Re: PKC czy PCR 05.03.06, 01:37
              prowadzenie rachunku brokerskiego w mbanku jest bezplatne, poniewaz jest malo
              funkcjonalny. moze na poczatek ok, ale jak juz chcesz pokombinowac, to nie ma
              wileu uslug, np. PCR albo Stop Loss.

www.mbank.com.pl/inwestycje/emakler/tabela.html
        • greg_skce Re: PKC czy PCR 05.03.06, 10:02
          Transakcji a nie tranzakcji, panie znawco gramatyki :-)
          • js.2 Re: PKC czy PCR 05.03.06, 10:17
            Masz rację Greg, choć powinno być raczej "znawco ortografii" nie gramatyki
    • tut666 Re: PKC czy PCR 05.03.06, 13:37
      No to juz wiem że lepsze jest PCR. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka