Dodaj do ulubionych

Budżet 2007-2013

09.11.06, 11:37
Przepraszam za prostackie pytanie, ale czy okre programowania 2007-2013 można
przedstawić w następujący sposób:
1) Polityka regionalna
a) EFRR
b) EFS
c) Fundusz Spójności (który przejął Programy Wspólnotowe)
2) Działania horyzontalne
a) Zintegrowany Program w dziedzinie edukacji
b) Kultura 2007
c) Youth in Action
d) Media 2007

Czy coś pominęłam albo pomyliłam? Dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • cotbus76 Re: Budżet 2007-2013 09.11.06, 14:42
      1. Czy pod hasłem Youth in Action masz na myśli Program Młodzież ?
      2. Co to jest Zintegrowany Program w dziedzinie edukacji ? W nowym okresie są
      jedynie Programy Operacyjne, Regionalne Programy Operacyjne oraz Europejska
      Współpraca Terytorialna (następca Inicjatyty INTERREG) ?
      3. A gdzie w tym zestawieniu nowe Inicjatyty Wspólnotowe ? Bo podobno są, ale
      są dopiero w fazie organizacyjno-planistycznej i info o nich trzeba szukać w
      serwisach UE
      • adamus.b Re: Budżet 2007-2013 09.11.06, 17:53
        Europejska Współpraca Terytorialna to chyba będzie finansowana z EFRR. Czyli w
        takim ujęciu będzie dobrze.
        W sumie najlepiej zobaczyć perspektywę finansową na lata 2007 - 2013 i
        rozróżniać na podstawie finansów.
        Pozdrawiam
      • ala_meller Re: Budżet 2007-2013 09.11.06, 19:04
        cotbus76 napisała:

> 1. Czy pod hasłem Youth in Action masz na myśli Program Młodzież ?
        Tak. Na stronie P.M. ta nowa nazwa już jest wymieniona.

> 2. Co to jest Zintegrowany Program w dziedzinie edukacji ?
        "Zintegrowany program kształcenia ustawicznego opiera się na obecnie
        realizowanych programach Socrates i Leonardo da Vinci, programie eLearning,
        inicjatywie Europass oraz różnorodnych inicjatywach finansowanych w ramach
        wspólnotowego programu działań na rzecz promowania instytucji działających na
        poziomie europejskim i wspierania konkretnych działań w zakresie edukacji i
        kształcenia. Poza tym program Erasmus Mundus, który właśnie został uruchomiony i
        będzie trwał do 2008 r., należy od 2009 r. włączyć do zintegrowanego programu
        jako program dodatkowy." Znalazłam to tutaj:
        eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2004:0474:FIN:PL:PDF -

> 3. A gdzie w tym zestawieniu nowe Inicjatyty Wspólnotowe ? Bo podobno są, ale
        > są dopiero w fazie organizacyjno-planistycznej i info o nich trzeba szukać w
        > serwisach UE
        Inicjatywy Wspólnotowe włączono do głównego nurtu Funduszu Spójności (jeśli
        dobrze rozumiem...)
        • cotbus76 Re: Budżet 2007-2013 09.11.06, 21:20
          Dziękuję za wyjaśnienia. Przyznam, że pracując w gminie i przygotowując do RPO
          straciłam trochę kontakt z zmianami innych programów niż nasze krajowe. Czas
          podszkolić.
          • adamus.b Re: Budżet 2007-2013 09.11.06, 21:27
            Aj tam podszkolić. Może jest dobrze wiedzieć, ale w praktyce jakoś mi się nie
            przydało. No chyba, ze się szkolenia prowadzi.
            RPO jest najważniejsze:)
            Pozdrawiam
            • ala_meller Re: Budżet 2007-2013 09.11.06, 21:32
              Hehe, no właśnie, szkolenia...
          • ala_meller Re: Budżet 2007-2013 09.11.06, 21:31
            Cóż, sama nie jestem pewna, czy ten uproszczony schemat jest zgodny z
            rzeczywistością. Prowadzę szkolenia z zakresu zarządzania projektami i
            chciałabym podać uczestnikom w syntetycznej formie ogólną mapę nowego okresu
            budżetowego, ale nigdzie do tej pory nie spotkałam się ze skrótowym, czytelnym
            opisem podziału na poszczególne fundusze. Może ktoś pomoże???
            • hubertus_zamoscicus Re: Budżet 2007-2013 10.11.06, 10:02
              jak coś znajdę to podeślę:)
              widać materia funduszy ue nie jest tak prosta, jak by się mogłoby wydawać :)
              a może stworzymy sieć obiegu informacji dla "szkolących fachowców-trenerów"?
              • ala_meller Re: Budżet 2007-2013 10.11.06, 10:28
                Świetny pomysł, tym bardziej, że większość oficjalnych informacji - nawet tych
                podstawowych - nie jest dostępna po polsku.
        • alohaa nowe inicjatywy 21.11.06, 11:11
          > > 3. A gdzie w tym zestawieniu nowe Inicjatyty Wspólnotowe ? Bo podobno są,
          > ale
          > > są dopiero w fazie organizacyjno-planistycznej i info o nich trzeba szuka
          > ć w
          > > serwisach UE
          > Inicjatywy Wspólnotowe włączono do głównego nurtu Funduszu Spójności (jeśli
          > dobrze rozumiem...)
          To dotyczy obecnych inicjatyw wspólnotowych (URBAN, EUAL, INTERRED, LEADER).
          Ale będą nowe inicjatywy: JEREMIE, JASPERS, i JESSICA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka