Dodaj do ulubionych

Stalprofil

04.03.06, 18:04
witam,

mój makler rekomenduje Stalprofil z wyceną 13,50. jest to pierwsza
rekomendacja KUPUJ od długiego czasu. myślicie że słuszna? w końcu wyniki
nieciekawe..
Obserwuj wątek
    • soros2 Re: Stalprofil 04.03.06, 20:25
      Myślę, że Twój makler jest bardzo leniwym gościem bo nie czyta raportów
      kwartalnych. Nie interesuje się także spółką, którą rekomenduje.
      Jak pisze sama spółka nie ma na razie poprawy w ich biznesie. Teraz kupuje się
      stal zagranicą bo złotówka mocna i stal zagraniczna relatywnie tania - w ten
      sposób takie spółki jak Stalprofil są często pomijane jako dostawca stali.
      Ja mam znajomego handlarza stalą - narzeka od ponad roku; co więcej ma spore
      szanse, że zbankrutuje bo nakupił mnmóstwo tego towaru a ceny spadły o
      kilkadziesiąt procent. Nie wygląda to najlepiej a kurs Stalprofilu od minimum
      poszedł w górę o około 100%.
      Szykuje się też wejście stalowni chińskich na rynek światowy pod koniec tego
      roku - to może być prawdziwa katastrofa dla takich firm jak Stalprofil, chociaż
      Mittal, jako główny akcjonariusz to jakaś tam gwarancja, że aż tak źle nie
      będzie.
      Aha, żeby nie było nieporozumień. Ja twierdzę, że ta spółka raczej nie będzie
      szybko warta 13,5 zł. Ale kurs oczywiście może skoczyć i do 1000 zł, np. po
      informacji, że ktoś typu Karkosik coś tu kombinuje.
      Wnioski sam sobie wysnuj.
      • tut666 Re: Stalprofil 05.03.06, 00:13
        tak, wiem że kondycja firmy jest nienajlepsza i to samo jest w raportach
        UWZGLĘDNIONYCH przez mojego maklera. mimowszystko 13,50. jak ktoś chce pełną
        rekomendację z uzasadnieniem to gg:4582462 pozdrawiam
    • tut666 Re: Stalprofil 05.03.06, 11:56
      proszę o wypowiedź ludzi z dużym doświadczeniem, jak to jest z rekomendacjami
      (akurat te nie były darmowe) i jak to sie ma do stalprofilu. może jednak warto
      skoro tak polecają?
      • citro1 Re: Stalprofil 05.03.06, 12:27
        Często, renomowane instytucje finansowe dają zupełnie odmienne rekomendacje
        patrz[ KGHM miesiąc temu ],a co dopiero Twój makler. A propos ,wyjaśnij mi co
        oznacza termin -mój makler?Jest to pracownik biura ,w którym składasz
        zlecenia,czy może twój osobisty doradca finansowy?
        • tut666 Re: Stalprofil 05.03.06, 12:50
          Pracownik biura - w ramach opłaty za prowadzenie konta co jakiś czas analitycy
          ogłaszają rekomendacje..
          • citro1 Re: Stalprofil 05.03.06, 18:53
            Co do fundamentów, to odsyłam Cię do postu wyżej.Technicznie, też nie
            ciekawie,wtorkowa luka w dół, wygląda brzydko,na poziomie 13zł opór.Szybka
            linia poprowadzona po dołkach grudzień luty przebita.Kupując teraz 11 zł do
            13zł zysk 2zł ewentualnie 11zł wsparcie na poziomie 9,50 zł strata 1,50zł.
            Ryzyko zysk/strata 2/1,5 .
            Zawodowcy otwierają pozycję przy zysk/strata co najmniej 3/1, a jeszcze
            lepiej 5/1, ale czasami trzeba ryzykować warunek [jeżeli potrafisz przyznać się
            do błędu i tniesz szybko straty]Kończąc ,jeżeli chcesz bardzo kupić, radzę
            poobserwować jak zachowa się kurs przy poziomie 10,60 ewentualna obrona ?
            • tut666 Re: Stalprofil 05.03.06, 19:01
              dzieki, we wszystkim masz racje i to samo pisze makler w uzasadnieniu
              rekomendacji.. cóż.. trzba będzie to na spokojnie przemyśleć
            • tut666 Re: Stalprofil 05.03.06, 19:03
              ale jesli nie stalprofil to czy jest cokolwiek w co opłaca się ulokować
              pieniądze na ten tydzień? może jakieś sugestie?
              • citro1 Re: Stalprofil 05.03.06, 19:23
                Co do sugestii,co kupic nie poradzę Ci.Nie wypływa to z braku mojej dobrej
                woli.Ja juz teraz jestem iwestorem długoterminowym,na krótko gram tylko czasami
                na kontraktach.Giełda to taka krwiożercza bestia ,która wymaga powolnego
                oswajania.Musisz sam, na podstawie własnych przemyśleń i wiedzy dokonywać
                wyborów. Dobra rada na przyszłość nie wierz ślepo rekomendacjom analityków i
                maklerów,bo gdyby wiedzieli pewne rzeczy to na pewno nie pracowaliby a używali
                życia na np. Bahamach .Życzę sukcesów
                • tut666 Re: Stalprofil 05.03.06, 19:26
                  :) w darmowe nie wierze, ale skoro w ramach abonamentu jakieś tam wydali to się
                  zainteresowałem.. A co do inwestycji to może Atlantis? Jeśli citro1 masz
                  doświadczenie w AT (u mnie średnio) to może powiesz 3 słowa o tej spółce? Bo
                  moim skromnym zdaniem jest właśnie odpowiedni moment do zakupu..
                  • citro1 Re: Stalprofil 05.03.06, 19:41
                    Krótko-czysta wydmuszka.Przychody w 2005r. w wysokości straganu z warzywami.
                    (Przepraszam właścicieli warzywniaków)263 tysiące.Rada:pomijaj spółki ,które są
                    notowane poniżej SK100.
                  • hubi74 Re: Stalprofil 05.03.06, 20:38
                    Ostatnio była rekomendacja "kupuj" cena 14 pln. Troche wtedy kurs urósł ale po
                    wynikach niestety zjazd, choć takie były przewidywane. Ja myślę , że powoli
                    dojdzie jednak do 13 pln. Zobaczymy. Tu jest AT co prawda z 14 lutego ale zawsze
                    coś. akcje.net/gessner/?type=13&id=1012
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka