Dodaj do ulubionych

pytanie do fulara 1

11.04.06, 08:55
Sorry ,że piszę tak bezpośrednio "wywołujac Cię z ławki",ale od pewnego czasu
śledzę forum giełdowe i czytając Twoje posty myślę, ze znasz się na
rzeczy.Proszę Cię o małą podpowiedź: otóz jesienią 2005 zainwestowałem znaczną
kwotę pieniędzy w fundusze inwestycyjne konkretnie w Arkę -zrównowazoną, po 7
miesiącach ucieszył mnie znaczący zysk (fundusz Akcji w tym czasie zarobił
drugie tle) i jak by to nazwac apetyt rosnie w miarę jedzenia chcę wiecej
tylko nie wiem czy jest to dobry czas na zmianę - myśle o funduszu Akcji.
Dodam że w ciagu najbliższego roku lub nawet więcej nie zamierzam wyciągac
kasy.Proszę o mała wskazówkę -ja sam jestem laikiem nie gram na giełdzie
zostawiam to specom od funduszy
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • fular1 Re: pytanie do fulara 1 11.04.06, 09:08
      oczywiscie ze odpowiem. studiowalem przed wejsciem dluuugo arke no i jest taka
      zasada.

1. z technicznej strony konwersje masz za darmo - oplata dystrybucyjna na f.
      zrownowazonym jest taka sama jak na f. akcji. => wiec bez przeszkod.
      2. co zauwazylem analizujac szczegolowo kazdy dzien f. arki. mianowicie f.
      zrownowazony to jest okolo 80% mozliwosci f. akcji.

co chce przez to powiedziec ze jesli arka akcji wzrasta 1% to zrownowazony
      0,8%, jesli 2% to ten około 1,6 - 1,7 % itd nawet w druga strone. tak to ma
      dzialac ale w czasie spadku tez cie chroni... czyli sa to sladowe ilosci -
      trzeba sie zastanowic choc na dluzsza mete to wyglada potem ze zrownowazony
      zarabia 35% a akcji 60%... niestety ale to dziala tez w strone druga

3. puki bedzie hossa smiala - oplaca sie wejsc w f. akcji bo naprawde maja
      dobre wyniki.

4. punkt chyba najwazniejszy. bo koniec teorii i strikte twoj przypadek. otoz
      mowiles ze juz masz dosyc dlugo f. zrownowazony. zakladam ze masz np 10 000 od
      tej jesieni w zrownowazonym. za pol roku bylo 30 %. wiec zarobiles 3000 zl.
      warto sie zastanowic czy przy konwersji jestes w stanie oddac belce 19% z 3000
      ( zakladam ze nie miales\as 100 000 bo wtedy podatek bedzie przedni ) to jest
      600 zl... te 600 zl pracuje na ciebie ciagle... procent skladany.

wiec wszystko zalezy jakie miales\as kwoty i czy ci podatku nie zal..

jesli zal - ja bym wplacil dodatkowa kase osobno na arke akcji. choc mowia ze
      to ostatnia fala hossy - jak wejdzie 18 swiezych wilkow na GPW sytuacja sie
      nieco znowu zmieni. upuszcza krwi stare damy na rzecz bujnych dzieciakow.

jesli ci nie zal - konwertuj i i tak masz zysk. jesli akcje beda leciec w dol -
      zrownowazony tak samo i tylko ciut wolniej. zysk wypracowany i tak i tak masz.

decyzja nalezy do ciebie
      • i789 Re: pytanie do fulara 1 11.04.06, 09:38
        bardzo Ci dziekuje trochę mi rozjaśniłeś sprawe szczerze mówiąc kwota jest
        wysoka ponad 100 000. Ponieważ okresie najblizszym ok 2-4 lat nie planuje ruszać
        tej kasy więc pomyślałąm sobie o konwersji.
        jeszcze raz pozdrawiam i zycze wysokich zysków
        • toma002 Re: pytanie do fulara 1 11.04.06, 09:41
          nie mozesz zalozyc ze przez 2-4 lata nie bedziesz ruszac - a jak bedzie bessa?
          jesli zdecydujesz sie na akcyjne to trzymaj reke na pulsie
          • i789 Re: pytanie do fulara 1 11.04.06, 09:48
            oczywiście że nie jest to pewna sprawa ,to jest tylko moje pobozne zyczenie aby
            sytuacja na giełdzie i sprawy rodzinne nie zmusiły mnie do wycofania kasy a co
            do tych akcyjnych to musze się jeszcz zastanowić ale dzięki za rady pozdrawiam
            • fular1 Re: pytanie do fulara 1 11.04.06, 14:32
              oczywiscie. jesli to jest ponad 100 000 to masz zysku kolo 30 000 zl (
              przepraszam za gotowe kwoty, no ale pytales )

z 30 000 zl to jest 6000 zl do panstwa. a procent skladany ma magie...

3m dalej w tym zrownowazonym albo poprostu czesc ( 20% ) konwertuj. sam
              zadecyduj ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka