Dodaj do ulubionych

SANWIL Info o rudych

12.05.06, 21:16
SANWIL:
Informacja poufna.
(Emitent - PAP - piątek, 12 maja 20:44)
Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Raport bieżący nr 9/2006
Zarząd SANWIL S.A. uprzejmie informuje, iż w dniu 12 maja bieżącego roku otrzymał
oficjalne stanowisko właściciela firmy TRIMPROOF LIMITED z siedzibą w Irlandii.
Firma TRIMPROOF w nawiązaniu do swojej wcześniejszej propozycji (Raport bieżący nr
38/2005 z dnia 2005.12.08) skonkretyzował zamiar nabycia 20% akcji Spółki SANWIL
S.A. Irlandzka firma zaproponowała przeniesienie do Polski parku maszynowego ze
swojej zatrzymanej fabryki w zamian za objęcie akcji. Stanowisko Zarządu SANWIL
S.A., przekazane do TRIMPROOF LIMITED jest następujące: Przyjęta przez Spółkę
(zaakceptowana przez WZA) strategia rozwoju, pozwala na obejmowanie nowych akcji
jedynie za wkłady pieniężne. Forma ta umożliwia szybkie i elastyczne
dostosowywanie
się do dynamicznie kształtujących się realiów gospodarczych. Efektywne
realizowanie
planów rozwoju Spółki oraz wzgląd na poszanowanie interesów dotychczasowych
akcjonariuszy, nie pozwala na skorzystanie na dzień dzisiejszy ze złożonej
propozycji. Jednocześnie Zarząd SANWIL S.A. zapewnia, że pomimo braku
zaangażowania
kapitałowego, współpraca stron w zakresie dostaw towarów (Umowa z dnia 2
lutego 2005
r. – Raport bieżący nr 6/2005) będzie nadal kontynuowana oraz przewiduje się
jej przedłużenie na dalszy okres.

Hmmm, sam nie wiem. Jak to odebrać pozytywnie czy niespecjalnie. Boje się ,że
jednak w poniedziałek mocno w dół. A Wy jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • ffiill Re: SANWIL Info o rudych 12.05.06, 21:23
      pewnie będzie spaaadek..
      ale mimo wsz ja uważam, że jest to dobre info, bo oznacza, że SANWIL został
      doceniony przez rudych, a z drugiej strony nie dał sobie wcisnąć byle starego
      sprzętu za wejscie inwestora.. nie teraz to za jakiś czas.. nie rudzi to inni..
      moim zdaniem warto trzymać SANWIL.. rudzi zamknęli produkcję, będą brali towar
      od SANWILu, moze gdzieś opchną maszyny i powrócą do rozmów!!!
    • citro1 Re: SANWIL Info o rudych 12.05.06, 21:23
      Proste jak chcą pakiet to muszą położyć gotówkę i prędzej,czy póżniej to zrobią.
      • ffiill Re: SANWIL Info o rudych 12.05.06, 21:25
        citro1 napisał:

> Proste jak chcą pakiet to muszą położyć gotówkę i prędzej,czy póżniej to
        zrobią
        > .
        albo zaczną skupować na GPW :-)
    • racheela Re: SANWIL Info o rudych 12.05.06, 21:28
      tak czy siak.....kurcze, troche sie wkurzyłam na tych rudzielców
      • hubi74 Re: SANWIL Info o rudych 12.05.06, 21:32
        Niestety też sie wkurzyłem, kisze to juz trzy miesiace i raczej wywalam.
        Mysle,że większość ludzi będzie roczarowana i też tak zrobi. Potem może sobie
        wzrośnie ale ja już chyba mam dosyć :(
        • racheela Re: SANWIL Info o rudych 12.05.06, 21:36
          a ja zobacze co sie będzie działo, w sumie to jestem ciekawa tego
          poniedziałkowego wywalania.
          W całym tym info podoba mi sie jedno zdanie:
          "wzgląd na poszanowanie interesów dotychczasowych
          akcjonariuszy, nie pozwala na skorzystanie na dzień dzisiejszy ze złożonej
          propozycji."
      • citro1 Re: SANWIL Info o rudych 12.05.06, 21:35
        Racheela to jest biznes,drzwi są cały czas otwarte.
        Podoba mi się postawa Buchajskiego,facet wie co ma.W poniedziałek zobaczymy jak
        zareaguje rynek,ja daje sanwilowi jeszcze kwartał.
        • racheela Re: SANWIL Info o rudych 12.05.06, 21:37
          no to sie rozumiemy:) ja też zostawiam
          • kukol69 Re: SANWIL Info o rudych 12.05.06, 22:56
            Proponuję nawet dokupować SAnwila i Mastersa - o tym drugim zresztą już pisał
            kiedys p. Mario.
          • dominig Re: SANWIL Info o rudych 12.05.06, 23:21
            Witam !
            Ale jestem wkurzony przez ten Sanwil. Nie mam pojecia o co chodzi tej spolce,
            ona jest nieprzewidywalna i bardzo dziwna: na indeksy nie reaguje, po dobrych
            wynikach kurs spada, informacji ze spółki jak na lekarstwo, a jak sa, to
            dwuznaczne. Teraz po tym info, nie wiem czego mozna sie spodziewac czy jest to
            chec zdolowania troszke kursu aby irlandczycy mogli kupic taniej. Po co był
            cały ten cyrk z tymi irl ? Podsumowujac powiem krótko, Sanwil jest najgorszą
            spolka GPW, dno !!!
            Szkoda ze trzymam jeszcze ten syf i łudze sie od prawie pół roku, ze cholera
            jasna bedzie zysk.
            Greg bardzo dobrze zrobiles, nic nie straciles, wrecz przeciwnie mniej nerwow !
            Pozdrawiam !!!
            • greg_skce Re: SANWIL Info o rudych 13.05.06, 11:26
              Cześć Dominig! Gdy sprzedawałem największy pakiet - miałem jakieś +18-19%, więc
              w sumie nie było tak źle. Potem był dalszy spadek, zastanawiałem się czy nie
              odkupić, ale w sumie kupiłem za wszystko MNI i nie załuję. Stopa zwrotu dużo
              większa a nerwów zupełnie się nie traci. Spokojny i powolny wzrost.
              Generalnie jednak ciągle śledzę poczynania Sanwilu i nie wykluczone, że jeszcze
              w niego głębiej wdepnę, ale nie teraz. Wbrew Waszym oczekiwaniom w poniedziałek
              może być wzrost, a potem dopiero wywalanie, tu jednak nie ma reguł i wszystko
              się może zdarzyć, trzeba trzymać rękę na pulsie. To co najbardziej mnie
              niepokoi w Sanwilu, to to, że brak informacji o kontraktach, są jakieś
              sugestie, domysły, niedomówienia, ale żadnych konretów. Na wyniki przełożyć się
              mogą tylko konkretne i większe kontrakty, póki co pozostajemy w strefie
              gdybania i oczekiwania na cud. Wyniki 1Q zaskoczyły mnie "in minus", po
              zapowiedziach spodziewałem się znacznie większych przychodów i zysku. Potencjał
              ta spółka ma, jednak jakoś trudno jej go wykorzystać. Pamiętajmy też o tym jaka
              jest jej kapitalizacja w stosunku do wartości księgowej i jak kształtują się
              wskaźniki rynkowe dla tej branży. Przy obecnej kapitalizacji, zysk powinien być
              jednak lepszy.
        • najprawdziwszy_zorro a ja wiem co będzie przez kwartał...!!! 12.05.06, 22:58
          ...sanwil będzie się bujał tak jak teraz:
          ..2,3,2,1,3,2,1,2,3,2
          ale z 0.8(...) na przedzie:)))
          a Wy będziecie go codziennie przeżywać i zakładać mu 100-pozycyjne wątki
          zgadłem :)) ?
          • racheela Re: a ja wiem co będzie przez kwartał...!!! 12.05.06, 23:27
            byłoby 99, ale z Twoim wyjdzie 100
          • greg_skce Re: a ja wiem co będzie przez kwartał...!!! 13.05.06, 11:27
            Milczenie jest cnotą, zwłaszcza jeśli nie ma się nic do powiedzenia. :-)
            • andzia138 Re: a ja wiem co będzie przez kwartał...!!! 13.05.06, 11:43
              Reakcja oraz całe to pseudo zamieszanie tylko potwierdza, że o biznesie to wy
              nie macie większego pojęcia. Myśleliście, że jak ktoś chce kupić jakikolwiek
              towar (w tym wypadku akcje) to będzie to ogłaszał zanim kupi ?
              Przecież to było takie zamydlanie od samego początku a teraz się wyjaśniło w
              taki sposób aby spółka wyszła z tego z twarzą.
              Proponuję abyście sobie znaleźli inny obiekt adoracji. Będzie to lepsze dla
              waszego zdrowia. I trochę umiaru w podejściu do jakiejkolwiek inwestycji czyli
              mniej euforii i wzajemnego poklepywania się a więcej sceptycyzmu.
              • greg_skce Re: a ja wiem co będzie przez kwartał...!!! 13.05.06, 12:03
                Ja proponuję co innego: żeby Andzia zajęła się oceną własnej wiedzy o biznesie
                i nie uogólniała na forum, nie znając nikogo i nie mając pojęcia jaką kto ma
                wiedzę. Przypominam też Andzi, że to jest forum otwarte i każdy niezaleźnie od
                wiedzy ma prawo zabierać tu głos i wyrażać własne poglądy. Głos zabierają tu
                początkujący i bardziej zaawansowani. Gdyby giełda i inwestycje były tak
                przewidywalne jak Ci się wydaje zapewne byłabyś już (ze swoją wiedzą) bardzo
                bogata i spędzała urocze wakacje na Karaibach. Tymczasem pisujesz tutaj, co
                oznacza, że wielka wiedza nie sprawdziła się zbytnio w praktyce?
                Nie obraź się, ale musiałem to napisać, bo jedynie słuszne opinie to my
                znaliśmy za komuny. Teraz te czasy minęły i każdy może robić co chce.
                Pozdrawiam.
                • citro1 Re: a ja wiem co będzie przez kwartał...!!! 13.05.06, 12:16
                  Ja dołożę jeszcze swoje trzy grosze.
                  Czytając posty Andzi,odnosze wrażenie ,że bardzo lubi komuś troszeczke
                  dokopać.Po mnie osobiści to spływa jak woda po kaczce,ale jest wielu młodych
                  inwestorów,których to może dotykać.Proponuje więcej konkretów,a mniej
                  sarkazmu,spotykamy się na tym forum,żeby sobie pomagać,dzielić informacjami,a
                  nie dokuczać.Masz taki ładny kobiecy nick,a taka drapieżna z Ciebie istota.
                  • andzia138 Re: a ja wiem co będzie przez kwartał...!!! 13.05.06, 12:25
                    Nie mam zamiaru nikomu dokopywać. Jak ktoś się poczuł urażony to sorry. Chcę
                    tylko aby do inwestycji podchodzic z wiekszym sceptycyzmem. Jak ktoś myśli, że
                    się skupi, tupnie lub podskoczy i wtedy akcje pójdą w górę to jest w błędzie.
                    Nie o to w tym wszystkim chodzi.
                    Analizujcie i dyskutujcie. To jest w porządku. Natomiast z wątku Sanwila
                    zrobiliście takie trochę kółko wzajemnej adoracji. Jest to na swój sposób
                    fajne, pamiętajcie tylko aby nie przesadzić.
                    Jeszcze raz przepraszam jeśli ktoś się poczuł urażony.
                    • greg_skce Re: a ja wiem co będzie przez kwartał...!!! 13.05.06, 12:32
                      Mnie tam nie obraziłaś, zresztą trudno to zrobić, takie już mam podejście.
                      Sądzę, że wątków o Sanwilu nie można nazwać towarzystwem wzajemnej adoracji, bo
                      jednak większość zarobiła na sanwilu i to sporo. Zalecenie o ostrożności jest
                      jednak pozytywne i celowe. :-)
                      Pozdrówka.
                  • greg_skce Re: a ja wiem co będzie przez kwartał...!!! 13.05.06, 12:30
                    Ja myślę, że niektórych może to dotykać i nie mają odwagi "publicznie" się
                    sprzeciwić, żeby nie być odebrani jako awanturnicy czy pyskacze.
                    Wywody Andzi również spływają po mnie jak po kaczce, zwłaszcza, że ekonomii i
                    prawa uczyłem się wiele lat, nie znaczy to jednak, że pozjadałem wszystkie
                    rozumy - wręcz przeciwnie. Kto ma wiedzę, zawsze zdaje sobie sprawę z tego -
                    ile mu jeszcze brakuje. Ech, co tam ładna pogoda trzeba szykować mięsko na
                    grilla, piwko chłodzić... w końcu gdzieś trzeba wydawać zarobione na giełdzie
                    pieniądze :-) :-)
                • dominig Re: a ja wiem co będzie przez kwartał...!!! 13.05.06, 23:47
                  Witam !!!
                  Greg, to było po prostu pięknie wykonane :) Dawno nie czytałem tak zwalającej z
                  nóg, wypowiedzi na temat czyjegoś postu. Jednym słowem, pojechałeś "naszej"
                  Andzi po rajstopach, aż wypieków dostała :)
                  Pozdrawiam !
                  Oj Andzia, Andzia ciuś ciuś :)
                  • greg_skce Re: a ja wiem co będzie przez kwartał...!!! 14.05.06, 12:03
                    Piszę po prostu co myślę. Jestem dość prostolinijny, czasem to przeszkadza ale
                    przynajmniej sytuacja jest jasna. Andzia mam nadzieję się nie obraziła
                    za "zniszczone rajstopy" ? :D :D :D
                    • kukol69 Re: a ja wiem co będzie przez kwartał...!!! 14.05.06, 12:47
                      Wszystko się zgadza ,stanowisko Buchajskiego jak najbardziej oczekiwane przez
                      inwestorów, Rudzi dotrzymali słowa –są zainteresowani Sanwilem,
                      A Pan Buchajski tworzy własną grupę

1. Przejęcie kontroli nad upadającym Sanwilem
                      2. Split akcji Sanwila dla poprawienia płynności ( podobnie może być na
                      Mastersie)
                      3. restrukturyzacja przedsiębiorstwa
                      4. zapowiedź nowej emisji ( i tu pojawił się problem – z pozyskaniem
                      niestety niezadawalającej ilości pieniędzy.)
                      5. odwołanie emisji- skupienie się na rozszerzeniu podstawowej
                      działalności firmy
                      6. Nieoczekiwana deklaracja Irlandczyków o zamiarze zakupu akcji 25 %(
                      pytanie .W jakim celu było to info?
                      Dla podniesienia akcji spółki w celu umożliwienia Buchajskiemu sprzedaży
                      pakietów-(komu? )
                      7. Komunikat o chęci wejścia na rynek motoryzacyjny , ikea , Winsan
                      Ukraina
                      8. Wyniki i cisza....
                      9. Buchajski za pieniądze pozyskane ze sprzedaży Sanwilu wchodzi w
                      Masters (spółka bez pomysłu na biznes ,ale ma jedną zaletę własną
                      nieruchomosć , hale produkcyjne ( potrzebne są tylko odpowiednie
                      maszyny........)- logistyka (położenie blisko granicy zachodniej i rudych
                      Jeżeli Buchajski postawił na rozszerzenie działalności może to również robić w
                      przejętym Mastersie ponieważ sam Sanwil nie będzie t w stanie zrealizować
                      wszystkich zamówień , o których nie bawem usłyszymy
                      10. Następna zaskakująca informacja rudych (tak jak poprzednia
                      zaplanowana we wrześniu – po odstąpieniu od emisji przez Sanwil) o pozyskaniu
                      20% akcji poprzez wniesienie aportem maszyn ,
                      Rudzi dotrzymali słowa dalej są zainteresowani Sanwilem , Buchajski publicznie
                      odmawia zna wartość swojej firmy.- Jest gość.
                      Odmawia wejscia w Sanwil – pozostaje mu natomiast Masters puste hale w których
                      pasowało by coś robić.
                      Jaka następna informacja?
                      Uważam, że posiadacze tego papieru powinni spać spokojnie.
    • del8 Re: SANWIL Info o rudych 14.05.06, 18:37
      Brawo!!!! Osoba od PR powinna dostac podwyzke. Dawno nie widzialem tak ladnie
      napisanego komunikatu. Wiadomo co sie dzieje teraz na gieldzie i Sanwil a
      wlasciwie Buchajski skrzetnie to wykorzystuje. Tak to niestety wyglada.
      Wczesniej spekulowalismy na temat pakietow ...i co? Ano prawdopodobnie poszly
      na rynek. Ja zarobilem i wiele osob napewno tez.
      Najkrocej: najblizsze dni pokaza kto tak naprawde posiada Sanwil. Silniejsi ,
      spekula czy szukajacy zlota tam gdzie go nie ma. Uwazam , ze napewno da
      zarobic, ale nie kazdemu!!!!!!
      Postaram sie wlaczyc w odpowiednim momencie.
      Pozdrowionka
      del8 dawniej iko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka