mamograf 05.04.07, 22:21 Czy jakies biuro malerskiw w polsce prowadzi akcje rumuńskie. A jezeli nie czy ktoś wie czy i jak mozna grac na giełdzie rumuńskiej i coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
6an1 Re: Giełda rumuńska pytanie 06.04.07, 18:59 Pamiętam, że niedawno pojawił się taki fundusz , inwestujący w rynki nowych krajów Unii, czyli Bułgarii i Rumunii. Jednak odradzałbym taki fundusz. Co innego inwestowanie bespośrednio, a co innego kiepsko zarządzany fundusz. Np. w roku 2006 Pioneer Rynku Chińskiego zarobił niecałe 10%, co prawda od maja, ale i tak wynik jest katastrofalny przy takim wzrośćie gospodarczym Chin (wzrost PKB 12%). Inne fundusze rynku chińskiego, gł. amerykańskie zarobiły do 76%. A jeśli chodzi o rynki Rumunii i Bułgarii, to wyniki będą pewnie jeszcze słabsze. Samo wejście do Unii nie musi być gwarancją wzrostu gospodarczego, przykładem może być ostatbnio Łotwa, gdzie obniżono prognozy. Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Giełda rumuńska pytanie 07.04.07, 07:43 Zobacz notowane na naszej giełdzie papiery z egzotycznych krajów np. astarta (ukraina),itp. - rozsądni inwestorzy obchodzą je szerokim łukiem Oni zapewne mają potencjał , ale mają też swoich bagsików , przywieczerskich,grobelnych ,jedruchów ,wieczerzaków.... Rynek ten jest bardzo niebezpieczny ,szczególnie dla obcych ,którzy nie nadążą za tubylcami z informacjami , newsami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mamograf Re: Giełda rumuńska pytanie 11.04.07, 00:26 Wiesz ... im większe ryzyko tym większe zyski. Jak patrze na wycene niektórych spółek tam to mnie w dołku sciska. Tam takich fonów strzelców gantów i innych chetnych do wystrzału jest cała fura. A w końcu w gazetach ktos poda info ze najlatwiej zarobic na giełdzie. No i wtedy i tam sie zacznie.. Nie mowię zeby zainwestowac jakies bajonskie kwoty ale 10000 zł tj ok 8000 RON-ów bym spróbował. Ale nie wiem jak. A do bukaresztu nie bardzo mi po drodze. Raz tam byłem w latach 80 i szybko nie pojadę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam lepsza propozycja niż rumunia 11.04.07, 20:10 w I Q 07 wskaźnik giełdy rumuńskiej wzrósł ok. 6% , zas w warszawie ponad 14%. Więć po co inwestować w u Drakuli w produkcję Dacii? Jeśli lubisz silne wrażenia i dobry zarobek to są jeszcze bardziej cywilizowane rynki niż rumunskie .Gdzie mozna było zarobić w tym samym czasie ponad 600% ...więc sie nie zastanawiaj.Rób szczepienia i wal do biura podróży forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27&w=60532593&a=60576153 Odpowiedz Link Zgłoś