Dodaj do ulubionych

Geneza Maja 2006

07.05.07, 13:00
Pragnę tylko przypomnieć, że ostatecznym zapalnikiem majowego krachu była
nadzwyczaj niespodziewana i nieoczekiwana podwyżka stóp procentowych w
Stanach.
Nawet Ja doszedłem do wniosku, że tylko dokładna powtórka zaskoczenia jest w
stanie powstrzymać nas przed dalszą hossą. Jeżeli FED obniży stopy lub
zapowie serię obniżek to ostatni Niedźwiedź Gorbi przejdzie do obozu Byków :)
Obserwuj wątek
    • ksawon Re: Geneza Maja 2006 07.05.07, 13:26
      Mimo Twoich zapewnień nic się nie zmieniłeś. Tak jak przy Talexie, co raz próbujesz udowodnić słuszność swojej pozycji – w tym przypadku braku pozycji, czy też oczekiwania na jej zajęcie. Szukasz akceptacji. Już nie musisz. Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Wkrótce będziemy mieli do czynienia z bardzo silną korektą. Tymczasem mamy nowy rekord WIG20. I to chyba nie ostatni dzisiaj.
    • js.2 Re: Geneza Maja 2006 07.05.07, 13:31
      Gorbi, daj spokój FED-owi. Otwórz L-ki i będzie korekta.
      • gorbibanki Re: Geneza Maja 2006 07.05.07, 13:59
        Dobrze wiesz, że to dopiero zadziała jak zrobię to z przekonania co do
        słuszności decyzji a nie ot tak poprostu pod publikę :)
        • js.2 Re: Geneza Maja 2006 07.05.07, 14:11
          Zrób to bez przekonania, ale dla dobra sprawy. Inaczej bedziemy się kisić przez
          parę tygodni.
          Otworzysz L-ki, mamy korektę.
          Weźmiesz duży kredyt pod otwarcie L-ek, mamy bessę.
          • prenditore Re: Geneza Maja 2006 07.05.07, 17:27
            W piątek na zamknięciu i dzisiaj na otwarciu była okazja na krótkie.
            Kto tego nie wykorzystał, to jego strata.
            • js.2 Re: Geneza Maja 2006 07.05.07, 21:16
              prenditore, jak dla mnie Twoja strategia ma dwa słabe punkty :

1. 5 min bez pozycji to 5 min wymazane z życia inwestora
              2. otwarcie pozycji 20 czy 100 pkt poza szczytem to dyshonor każdego
              szanującego się inwestora

Każdy lubi załapać się na szczycie, no może poza kupującymi akcje, dla których
              nie jest to powodem do dumy, ale polowanie na szczyty bywa bardzo bolesne.
              Poza tym są inwestorzy którzy bardziej cenią sobie spokojne inwestowanie od
              szarpania się podczas każdej sesji o 8 czy 10 pkt.
              Warto o tym pamiętać licząc cudze straty.
              • fular1 Re: Geneza Maja 2006 07.05.07, 21:26
                oj jak ja sie zgodze z nr 1................ oj jak ja sie zgodze...

w moim otoczeniu:

jesli pieniadze nie sa w akcjach, nie zarabiają.. gotówka nie zarabia !!!

oj jak ja sie zgodze z nr 1............
                • prenditore Re: Geneza Maja 2006 07.05.07, 21:39
                  O czym my wogóle mówimy.
                  Jeżeli na zamkniętych pozycjach ma się 10 i 28 pkt zysku minus prowizja i ktoś
                  tego nie widzi, to nie ma o czym dyskutować.
                  • js.2 Re: Geneza Maja 2006 07.05.07, 21:45
                    Fakt, 10 pkt - prowizja to 80 zł zysku.
                    Jakaś góra szmalu to jest, ale nim popadniesz w samozachwyt, pomyśl o tych
                    którzy w piąrek kupili akcje Ruchu.
                    Nagle góra szmalu zaczyna ginąć w oczach.
                    • fular1 Re: Geneza Maja 2006 07.05.07, 22:09
                      panowie, wszyscy wiemy ze tutaj nie chodzi o 100 czy 200 złotych.. tylko o
                      system tudzież schemat.... jesli on nawala - cała nasza frustracja.... ot...
                      • prenditore Re: Geneza Maja 2006 08.05.07, 10:04
                        Na rynku są trzy rodzaje inwestorów:

Ci co uczą się bardzo szybko, wolno i wcale.

Jeżeli ktoś podniecał się sztuczną górką w piątek, to jego sprawa.
                        Ja pozamykałem część tłustych eSek przed chwilą i idę od komputera, bo ruch
                        indeksu w każdą stronę mnie teraz zadowala.
                        • js.2 Re: Geneza Maja 2006 08.05.07, 10:57
                          Jest jeszcze czwarty rodzaj, dzieci hossy, popadający w samouwielbienie po
                          kilku udanych transakcjach.
                          Traktujący innych, którzy nie zechcieli skorzystać z ich cennych rad, jako
                          inwestycyjnych frajerów.
                          Warto o tym pamiętać zanim wtopisz z nawiązką to co zarobiłeś ( czego Ci nie
                          życzę )
                          • prenditore Re: Geneza Maja 2006 08.05.07, 15:00
                            Dzieci hossy to nie czwarta grupa, a trzecia.
                            Siedzą na giełdzie korzystając z hossy i niczego się nie uczą, bo kasa chwilowo
                            sama pcha im się do kieszeni.
    • gorbibanki Re: Geneza Maja 2006 08.05.07, 15:42
      Czyżby to już był Maj ??? Dolar się zachowuje tak jakby miały być jednak
      podniesione stopy w Stanach.
      • zawodowiec4 Re: Geneza Maja 2006 08.05.07, 15:56
        Patrz na jena, w szczególności do euro - jak w końcu jen się umocni to bedzie
        powtórka z lutego.
        A dolar ? Może kolej na tego śmiecia ? Nawet gó.. ma swoje pięć minut.
        A z podwyżkami stóp daj spokój Gorbi. Moje podejście jest takie:
        jak bedzie jutro podwyżka stóp - rakieta w górę w usa
        jak będzie obnizka - rakieta w górę w usa
        jak nic nie bedzie - rakieta w górę w usa.
        Proste.
        • prenditore Re: Geneza Maja 2006 08.05.07, 16:48
          Posłuchaj Zawodowca.
          Moim zdaniem w maju będziemy jeszcze bić rekordy na indeksach, a jak nie w maju
          to w czerwcu. Gdzieś te eSki trzeba odnawiać.
        • rudyrlis Re: Geneza Maja 2006 08.05.07, 17:25
          zawodowiec4 napisał:

> Patrz na jena, w szczególności do euro - jak w końcu jen się umocni to bedzie
          > powtórka z lutego.
          > A dolar ? Może kolej na tego śmiecia ? Nawet gó.. ma swoje pięć minut.
          > A z podwyżkami stóp daj spokój Gorbi. Moje podejście jest takie:
          > jak bedzie jutro podwyżka stóp - rakieta w górę w usa
          > jak będzie obnizka - rakieta w górę w usa
          > jak nic nie bedzie - rakieta w górę w usa.
          > Proste.

jednym slowem era kosmosu przed nami
    • gorbibanki Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 09:21
      Dalsze wyczekiwanie na spadki nie ma na razie już sensu. Długiej też nie ma
      sensu wystawiać bo tylko zapowiedź serii obniżek stóp w Stanach czyniłaby
      współczynnik zysk/ryzyko znośnym do zaakceptowania. Czekam na obiecane umowy a
      opcje zabezpieczają mi akcje.
      • prenditore Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 11:13
        Dopiero teraz mam możliwość obejrzenia notowań, i zamiast wzrostów mamy spadek
        na olbrzymich obrotach wraz ze wzrostem LOP.
        Strach pomyśleć, co będzie, jak Stany się skorekcą.
        Zobaczymy, czy opór nad 3500 wytrzyma.
        Ale ogólnie kierunek mi się podoba.
        • misty_zwany_krawcem Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 11:42
          a ja widzę, że indeks ciągnie w dół w zasadzie tylko KGHM i PKO.
          Na PKO się nie znam ale na temat miedzi mogę się wypowiedzieć.
          Nie jest dobrze, to znaczy powinna jeszcze spadać o ile w ogóle nie zaczęła trendu spadkowego. Moje prognozy na najbliższe godziny analizując AT są takie że tylko jakiś cud może ją uratować. Przydałby się jakiś strajk w Peru czy coś takiego :))
          • zawodowiec4 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 11:48
            Miedź wciąż w trendzie rosnącym. Mogą być tylko korekty. W usa spekula wchodzi
            od stycznia w miedź (kontrakty) - każdego tygodnia zajmują coraz większe długie
            pozycje. Tu może być jedynie techniczne pierd......cie w dół. Chyba, że umocni
            się jen i spekula zacznie kasować swoje aktywa. Ale to inna sprawa - na razie
            jen to totalny śmieć.
            Co do Polski - uwaga na tepsę - wygląda technicznie coraz lepiej (chociaż ta
            spółka mi się kompletnei nie podoba).
            • js.2 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 12:11
              Na tepsie istnieje ryzyko realizacji takiego dużego paskudztwa, które ma swoje
              początki w końcu ubiegłego roku.
            • misty_zwany_krawcem Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 12:16
              pisząc o miedzi myślałem o perspektywie kilkugodzinnej bądż kilkudniowej.
              Jeszcze raz popatrzyłem na wykres i nie widze dla niej ratunku. Złoto też jeszcze troche pospada. Zaraz mi stoplos żeżre długą na Wigu...
              Ile to człowiek musi się wycierpieć żeby coś wyrwać z tego rynku :))
              • planetyliscie Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 12:32
                A co sie stalo z PEKAO ??
                Przeciez oglosili lepsze wyniki niz prognozowane
                :(
                • js.2 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 12:37
                  A co się stało z KGH ?
                  Przecież w poniedziałek oglosili wyniki znacznie powyżej prognoz.
                  • prenditore Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 12:49
                    Przedtem rosło pod dobre wyniki i te wyniki zostały wcześniej zdyskontowane.
                    Teraz jest realizacja zysków w połączeniu z obawą o korektę w Stanach.
                    Pozostałe indeksy też słabną i obroty mamy spore jak na tę godzinę.
                    • gorbibanki Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 13:25
                      E, tam :) Masz rację, że to tylko realizacja zysków. Ja dzisiaj przestałem
                      wierzyć w spadki (wyjątek, krach w Chinach).
                      Czy nagłe zrezygnowanie (w sensie psychicznym) i dojście do wniosku, że już nie
                      spadnie to klasyczna kapitulacja misia ?
                      • rrj Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 13:28
                        To może być nagła depresja :)
                      • js.2 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 13:28
                        Do klasyka brakuje wsparcia swoich prognoz jakąś L-ką.
                        • gorbibanki Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 13:33
                          Tak dla jaj otworzyłem jednocześnie długą i krótką :) Czy to się liczy :)
                          • rrj Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 13:35
                            To nie załamanie, to schizofrenia...
                          • js.2 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 13:43
                            Dla jaj kup maść, jak masz z nimi problemy.
                            Tutaj otwieraj dla pieniędzy.
                      • rrj Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 13:34
                        A tak w ogóle, bo nie jestem w temacie i nie śledzę rynku. Skąd pomysł, że będą
                        jakieś spadki?
                        • gorbibanki Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 13:38
                          Do wczoraj liczyłem jeszcze na FED i podwyżkę stóp. Teraz został już tylko
                          nagły krach w Chinach. Ale on nie ma niestety konkretnej daty :(
                          • rrj Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 13:43
                            A czemu liczyłeś na podwyżkę? To nie miało sensu. Dlatego ja sobie odpuściłem
                            (poza tym jestem czym innym zajęty). W zeszłym roku przewidziałem podwyżkę 10
                            maja i wychodziło mi, że nic dwa razy się nie zdarza tak samo.

Krach w Chinach też nie będzie tak szybko.

Rynki są już tak wysoko, że spadki wywoła jakieś przypadkowe i nieprzewidywalne
                            wydarzenie. Więc nie ma się co silić aby je przewidzieć.
                            • kar351 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 13:56
                              No dobrze a co teraz widzicie na wig20 to co to jest jak nie spadki?
                              Pamiętajcie że ważną informacją jest deficyt w USA o godz 14.30
                            • citro1 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 14:05
                              Witam
                              Przychodzę sobie do domku,włączam notowania i co widzę - zapału nie starczyło
                              nawet na 60min.
                              Jak ja lubię ten rynek :-)
                              Stany na zielono wczoraj,a u nas bryndza dalej 3550 blisko i po szaleńczych
                              wzrostach z ubiegłego tygodnia pozostało wspomnienie.
                              Pisałem,że rynek jest słaby: dane, wyniki, euro 2012 surowiec miedzi na
                              szczytach,zachód na szczytach,a nasz grajdołek kisi sie i kisi.W sumie te spadki
                              jeszcze nic wielkiego nie znaczą,ale daje to trochę do myślenia

Czy leci z nami pilot?? leci tylko samolocik jakiś taki jak szybowiec.

Dolna banda na 3550/30 jak padnie to zjedziemy na niższy poziom i dalej maglowanie.
                              • citro1 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 14:43
                                Czesanko długich zaczynamy??
                                Sytuacja super dla grubasków,aż grzech jak by jej nie wykorzystali.
                                • js.2 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 14:52
                                  Bez usa-ńskiej pomocy, pokonanie z marszu 3550 może być trudne.
                                  • citro1 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 14:57
                                    Ba - nawet 3530,te 20pkt to taki mały filtr.
                                    Zobaczymy ,ważne,że coś się dzieje
                                    Po intensywności wypowiedzi widać jak bractwo siedzi na rynku i śledzi ruchy

• js.2 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 15:05
                                      Mów mi tak jeszcze !!!, bo moje S nieco się rozmnożyły.
                                      Może 3500 ???
                                      • citro1 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 15:11
                                        Kto wie, kto wie?
                                        Nie zbadane są wyroki" wielkich ustawiaczy"
                                        Masz dwa wyjście: jak zakładasz,że wsparcie zadziała to kasuj zysk,a jak uważasz
                                        inaczej to stopek na dzisiejszym maxie i nogi na stół,cygaro w zęby i luzik
                                        • js.2 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 15:15
                                          Dziś może zadziałać, ale to raczej kwestia czasu.
                                          A ja mam czas.
                                        • citro1 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 15:16
                                          LOPik spada - ten ruch z 3535 na 3520 zrobiły młode byczki.To one uciekają z
                                          pastwiska.
                                          Stare byki zachowują pełny spokój - jeszcze!
                                          • kar351 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 15:24
                                            Punkt opory na dłuższą metę 3450pkt. Na kontraktach można ustawic stop loss?
                                            Zbieram kaskę i po wakacjach wchodzę na spadki. Muszę zarobić na małych
                                            pieniądzach około 2.000. W akcje będę wchodził po korekcie w USA za 1-1,5 roku
                                          • js.2 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 15:25
                                            Stare byki mniej płochliwe. Ich ruszy zamknięcie luki.
                                            • citro1 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 15:32
                                              Podejrzewam,że przebicie lutowego szczytu juz wprowadzi sporo popłochu.
                                              ale na teraz 3550 się broni i na tym należy sie skupić
                                              • plessok Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 15:38
                                                mam nadzieje ze sie obroni,mimo zmian zachodzacych-ja od kilku sesji nie czuje
                                                zeby cos sie bronilo-bede musial odpalic stopa-jeszcze czekam-trichet dzis o
                                                presji inflacyjnej i podwyzkach gaworzyl oraz o duzym kredytowaniu,poza tym w
                                                angli podwyzszyli stopy o 25punktow-bac sie czy jeszcze czekac na rozwoj
                                                sytuacji
                                                • citro1 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 15:54
                                                  Czesanka cd.i mała paniczka na pastwisku
                                                  • js.2 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 16:02
                                                    Przed większą paniczką powstrzymuje nadzieja, że amerykańscy oszuści powtórzą
                                                    ostatni numer i po kiepskim otwarciu odpali rakieta.
                                                  • zawodowiec4 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 16:05
                                                    Po raz kolejny powtórzę - nie patrzcie na usa szukając tam wskazówek. Jak ma
                                                    się obronić wsparcie u nas to się obroni nawet jak tam będą spadki 2 - 3%.
                                                  • js.2 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 16:09
                                                    zawodowiec4, jesteś moim idolem ale.....nie zgadzam się z Tobą.
                                                  • gorbibanki Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 16:12
                                                    Dzisiaj w Stanach to może paść po danych o Deficycie budżetowym. I sprawdzi się
                                                    Twój scenariusz, że krótkoterminowo nie powinniśmy patrzeć na Stany ale
                                                    długoterminowo juz tak. A może to długoterminowo właśnie dzisiaj się zacznie.
                                                    Proszę o spokojne wyjaśnienia bo chcę się czegoś nauczyć bo ja sie już przy
                                                    swoim nie upieram :)
                                                  • citro1 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 16:08
                                                    Amerykańcy są tak wykupieni,że nawet jak nie chcą to muszą sie z korekcić.Nasze
                                                    grubaski to wiedzą i czują i postanowili na tym zarobić
                                                  • zawodowiec4 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 16:17
                                                    Tyle, że wątpię, że nasze grubaski mają nawet blade pojęcie kiedy ta korekta w
                                                    usa wystąpi. A wykupienie w usa może trwać i trwać. Tak samo jak może się
                                                    zakończyć za 5 minut (na co liczę). Dlatego nie wiązałbym naszych grubasków z
                                                    amerykańcami. Oni tu rozgrywają swoją grę. Ale dla mnie to tak naprawdę wsio
                                                    rawno.
                                                  • citro1 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 16:33
                                                    Z4 zgadzam sie z tobą co do momentu korekty w Stanach.Tego nikt nie wie kiedy
                                                    się zacznie.
                                                    Pora przylotów i odlotów jest ogólnie znana,ale dokładna data już nie.
                                                    Z resztą pisałem co to ma teraz za znaczenie czy sp500 ma 1505 czy 1525.
                                                    Nasz grajdołek wykazuje osłabienie i tylko go stać na jakieś jedno, dwudniowe
                                                    ruchy.Trzeba odpocząć nabrać powietrza inaczej sie nie da.
                                                    Mnie tam też wsio rawno - siedzę z boku i spokojnie patrzę.Konsolidacja trwa
                                                    nadal i takie ruchy należy olać.Średnioterminowo nic się nie zmienia od miesiąca.
                                                    Pozdrawiam
    • zawodowiec4 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 16:26
      No i proszę. Skończyło się dość ładnie. Na wykresach krótkoeterminowych
      (oscylatory) ładne sygnały kupna. Drobnica będzie miała nad czym myśleć do
      jutra. Mam lekką długą pozycję z ciasnym stopem ale nie powiem abym miał jakieś
      wielkie przekonanie (stąd mała pozycja).
      Teraz zmieniam rynek na troche bardziej oddalony - druga zmiana w usa.
    • makler2006 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 17:00
      A ja myśle że Stany dzisiaj odwalą nam niezłą zmyłę. Przez kilka dni otwierali
      sie na minusie żeby potem cały dzień rosną a nawet skończyć na plusach.
      Większość jest o tym przekonana. A wiadomo że większość nie ma racji. I Stany
      zamiast dalej iśc do góry to odwiną sie i skończą na sporym minusie- rzędu 1,0-
      1,5. A wtedy wszyscy co kupili dzisiaj na zamknięciu mogą sie nieźle naciąć.
      • prenditore Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 17:41
        Mamy korektę i ważne pytanie to na jakim wsparciu się ona zatrzyma. Chodzi o
        trafienie i prawidłowe odwrócenie się na długie.
        Błąd może kosztować zmniejszeniem zysku z krótkich i niepotrzebnym wybiciem
        stopów na długich, a to znowu jest strata.
    • makler2006 Re: Geneza Maja 2006 10.05.07, 18:06
      No i proszę co my tu mamy. Czyżby moje przewidywania z godziny 17 się
      sprawdziły. Niezłego psikusa jankesi zrobili. Dla niektórych (dla tych, co
      zapakowali sie na zamknięciu)może to być niezła pułapka. Ciekawe jak zareagują
      jutro u nas. Może nie będzie paniki...
      • kojuz Re: Geneza Maja 2006 12.05.07, 21:13
        Amerykanie w maju przytaczają często powiedzenie
        "sell in May and go away"
        które sugeruje że letni okres nie sprzyja inwestycjom w akcje. Historyczne
        stopy zwrotu pokazują, że w tym czasie lepiej wyjechać na dłuższe wakacje i
        odpocząć od giełdy

Obecna sytuacja na warszawskiej GPW przypomina mi grę w 3 karty którą
        można zobaczyc na autogiełdach, jarmarkach: jesli grupa ,,cwaniaków" wciągnie
        się w grę to można trochę wygrać, ale zawsze pózniej przegrywa albo go okradną
        gdy ma trochę szczęścia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka