Dodaj do ulubionych

pytanie laika

12.07.07, 23:29
Mam od dawna w biurze maklerskim rachunek inwestycyjny (BOŚ) i na nim papiery kilku spółek.
Zastanawiałałam się jak technicznie wygląda zakup pozycji długiej i krótkiej na indeks WIG 20 , oraz papiery notowane np. na CETO.
Nie widzę pozycji z CETO na moim arkuszu zleceń.
Nie rozumiem również jak technicznie składa się zlecenie długie , a jak krótkie.
Zaznaczam jednak że nie zamierzam się bawić kontraktami , gdyż moja praca zawodowa nie pozwala mi na stałe ślęczenie przed monitorem i taka zabawa mogłaby się skonczyć dla mnie niezłą wtopą.
Dlatego pytam z czystej ciekawości.
ola
Obserwuj wątek
    • siurak20 Re: pytanie laika 12.07.07, 23:42
      technicznie wyglada to tak samo jak zakup akcji. Masz arkusz zlecen dla FW20
      tak jak dla akcji z liczba i iloscia ofert i tak jak kupujesz akcje tak
      kupujesz kontrakt i to jest otwarta dluga pozycja. Jesli chcesz otworzyc krotka
      pozycje to sprzedajesz i to wszystko. Oczywiscie trzeba miec na rachunku
      pieniazki na depozyt. A z ceto wyglada roznie w roznych DM. W moim poprostu mam
      do wyboru zlozenie zlecenia na GPW lub na CeTO.
    • ksawon Re: pytanie laika 12.07.07, 23:46
      CETO - przez internet kupujesz w ciemno; nie słyszałem o DM, gdzie notowania
      byłyby online. Możesz zawsze zadzwonić do biura i zapytać maklera - oni mają
      podgląd na bieżące notowania.

Kontrakty - kupujesz/sprzedajesz "papier" FW20U7. Do kontraktów musisz mieć
      specjalny rachunek (odrębna umowa z DM). Jeśli nie widzisz FW20U7 to może nie
      masz zawartej tej umowy.
    • buka19 Re: pytanie laika 13.07.07, 00:10
      To wcale nie jest tak, ze musisz caly czas siedziec przy kompie i obserwowac
      sytuacje na rynku, od tego masz zlecenia stop loss, ewentualnie take profit.
      Szczerze mowiac grajac przez ponad rok na forexie zauwazylem, ze najwieksze
      sukcesy mialem jak ustawialem zlecenia i zamykalem kompa... Im wiecej siedzenia
      przy kompie tym wiecej nieracjonalnych decyzji przynamniej ja tak mialem ;) Po
      roku "ustrzelilem zonka" i dalem na looz, bo zaczynaly snic mi sie cyferki,
      waluty etc. hehe Nie wspominajac faktu, ze forex zaczyna notowania od 23 w
      niedziele do 23 w piatek... Ale teraz grajac na GPW jestem skazany na nude ;)
      Ale kiedys ktos swietnie porownal giełde do forexu: Gielda to lot samolotem
      pasazerskim, natomiast forex to lot mysliwcem F16 ;)
      • ola_adija Re: pytanie laika 13.07.07, 00:28
        Dzięki za informacje.
        Jestem zdania że nie zabieram się za coś co z jakiś względów nie bedę w stanie
        robić dobrze.Wiem że są stopy itp , że nie trzeba siedzieć cały czas przy
        kompie...
        Kontrakty wymagają jednak by przeprowadzać analizy całego rynku conajmniej w
        zakresie WIG 20 , oraz śledzić rynki zagraniczne , towarowe , walutowe etc.
        Tym bardziej ze zrozumiałych względów dla mnie nie jest forex.
        Na giełdzie inwestuję równolegle z inwestycjami w fundusze , po to by sprawdzić
        jaki mam zwrot w stosunku do funduszy.
        Giełda jako tako sie dla mnie sie skończyła w momencie wprowadzenia na cały
        rynek notowań ciągłych...
        Kiedyś nie mając komputera kreśliłam sobie wykres , szłam rano do biura
        maklerskiego i składałam zlecenie.W momencie wprowadzenia notowań ciągłych moje
        szanse jako inwestorki inwidualnej spadły ,gdyż wzrosty trwają niekiedy bardzo
        krótko i ja nie mam szans by to wychwycić i korzystnie sprzedać lub kupić
        papier.
        Pozostają dla mnie trendy długo i średnioterminowe.
        Dlatego sobie na tym spokojnie siedzę i resztę rynku traktuję jako ciekawostkę
    • ola_adija Re: pytanie laika 13.07.07, 00:12
      Sliczne Dzięki...
      Nie myślałam że to aż takie proste.
      Na moim rachunku nie widzę papierów z ceto.
      Choć chętnie bym sobie kupiła kilkanaście tysięcy papierów ,,liska".
      To tak dumnie brzmi być takim duzym udziałowcem jakieś firmy.
      Potwierdzenie nabycia bym sobie wydrukowała i powiesiła w ramce nad łóżkiem...
      Co do kontraktów to je widzę w arkuszu , lecz nie sprawdzałam czy ta funkcja
      jest u mnie aktywna.
      Pytałam bo widziałam u siebie tylko jednostki i nie wiedziałam jak odróżnić
      krótkie od długich.
      Ale nasuwa mi się kolejne pytanie :
      Mam kupione długie i ich nie zamykam. Lecz nachodzi mnie myśl żeby kupić
      jednocześnie krótkie by sprawdzić w jakim kierunku pójdzie rynek i na nim
      pozostać (a pozycje chybioną zamknać np. stopem).
      Gdybym to zrobiła to myślę że pozbyłabym się długich w momencie otwierania
      krótkich.
      - bo rozumiem że otwieranie długich to kupowanie / a ich zamykanie to sprzedaż
      swojej pozycji.
      - pozycja krótka to sprzedaż pożyczonych walorów i ich późniejsze wykupienie...
      Gdybym otworzyła długie , a potem krótkie to obawiam się ze system tego nie
      zrozumie i po prostu zrozumie to jako dyspozycje zamkniecia pozycji długiej?.
      Czy dobrze myślę ?
      • js.2 Re: pytanie laika 13.07.07, 00:28
        Bardzo dobrze.
        Na tej samej serii kontraktów możesz mieć albo długie albo krótkie.
        Ale dla chcącego.......
        Mozesz na jednej serii otworzyć krótkie a na innej długie.
        Albo rachunki w 2 BM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka