remedioz
20.02.06, 20:58
Mam możliwość wzięcia kredytu w CHF (235 tys) w Millenium lub Dombanku. Poczytałam co nieco na forum o Db. i nie znalazłam zbyt wielu pozytywnych opinii. Biorę kredyt przez Open Finance, a jednym z udziałowców OF jest Dombank (właściwie Getin), więc boję, się, że propozycja OF wzięcia kredytu w DB nie jest obiektywna.Z drugiej strony wydaje mi się, że DB proponuje warunki co najmniej równoważne z tymi z M. - oto one w skrócie:
DB:oprocentowanie 2,67, prowizja 1,5 %, spread 5,5%-6%, ubezpieczenie do czasu wpisu do KW - 1%, koszty okołokredytowe - ok 4750 PLN
M.:oprocentowanie 2,91, prowizja 1 %, spread 3,3%, ubezpieczenie do czasu wpisu do KW - 0.81%,koszty okołokredytowe - ok 3400, dodatkowo obowiązkowa polisa na życie.
Jedyne co mnie niepokoi w Dombanku to wysoki spread oraz wyższe koszty okołokredytowe - poza tym wydaje się wszystko w porządku. Nie jestem jednak specjalistą, więc proszę o radę tych, którzy się znają na bankowości lub mają jakieś doświadczenia pozytywne/negatywne z DB (o Millenium piszecie więcej na forum więc mam już jakieś rozeznanie w temacie)