Dodaj do ulubionych

Millenium czy Dombank??

20.02.06, 20:58
Mam możliwość wzięcia kredytu w CHF (235 tys) w Millenium lub Dombanku. Poczytałam co nieco na forum o Db. i nie znalazłam zbyt wielu pozytywnych opinii. Biorę kredyt przez Open Finance, a jednym z udziałowców OF jest Dombank (właściwie Getin), więc boję, się, że propozycja OF wzięcia kredytu w DB nie jest obiektywna.Z drugiej strony wydaje mi się, że DB proponuje warunki co najmniej równoważne z tymi z M. - oto one w skrócie:

DB:oprocentowanie 2,67, prowizja 1,5 %, spread 5,5%-6%, ubezpieczenie do czasu wpisu do KW - 1%, koszty okołokredytowe - ok 4750 PLN

M.:oprocentowanie 2,91, prowizja 1 %, spread 3,3%, ubezpieczenie do czasu wpisu do KW - 0.81%,koszty okołokredytowe - ok 3400, dodatkowo obowiązkowa polisa na życie.

Jedyne co mnie niepokoi w Dombanku to wysoki spread oraz wyższe koszty okołokredytowe - poza tym wydaje się wszystko w porządku. Nie jestem jednak specjalistą, więc proszę o radę tych, którzy się znają na bankowości lub mają jakieś doświadczenia pozytywne/negatywne z DB (o Millenium piszecie więcej na forum więc mam już jakieś rozeznanie w temacie)
Obserwuj wątek
    • kriss_333 Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 21:48
      bierz w mbanku - 2,45 %, 1 % prowizji przy skorzystaniu z promocji "Stac Cie na
      dom" www.mbank.com.pl/promocje/stac_cie/kredyt.html - DOTYCZY TEZ MIESZKAŃ !
      • remedioz Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 22:02
        Myśleliśmy o Mbanku, ale..mój mąż jest architektem i w ciągu ostatnich 3 miesięcy (akurat tych branych pod uwagę) miał 2-miesięczną przerwę w umowie o dzieło, ma ją dopiero od stycznia 2006, wcześniej do pażdziernika 2005...w Mbanku podobno nie podchodzą zbyt liberalnie do takich opcji, w Millenium i Dombanku są bardziej elastyczni...
        • kriss_333 Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 22:05
          podobno?? rozumiem, ze nie sprawdziliście?
          • remedioz Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 22:11
            ze wstydem przyznaję - zaufaliśmy pani z Open Finance...
            • kriss_333 Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 22:15
              No wlasnie. Ja dzis bylem u doradcy (nie Open) i spodobaly mi sie warunki dot
              mbanku, ale za 10 min bylem juz bezposrednio w mbanku i o wiele lepiej! ale
              doradcy nic nie zarabiaja od klientów...
              • remedioz Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 22:22
                uczciwie przyznam, że cały czas gryzie mnie sumienie, że nie złożyliśmy dokumentów w mbanku..oczywiście nigdy nie jest za późno. Znajomi (2 pary) biorą właśnie w mbanku i narzekają na jedno - czeka się ok 2 tygodni na otwarcie rachunku bankowego.
                a czy rzeczoznawca w Mbanku (mieszkanie z rynku wtórnego) jest płatny?
                • kriss_333 Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 22:31
                  co do rzeczoznawcy - nie wiem?, co do konta - jakie to ma znaczenie, ze czekaja
                  2 tygodnie. Przy braniu kredytu, konto otwiera pracownik mbanku od reki, tzn.
                  PIN dostaniesz pewnie po 2-ch tygodniach, ale kredyt jest uruchamiany bez
                  problemu. AAAA juz wiem, pewnie biora przez doradce i dlatego musza najpierw
                  mieć konto. Tak?
                  • remedioz Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 22:36
                    Taak, biorą też przez pośrednika...
                    W każdym razie mam decyzje w Dombanku i Millenium. Jest na forum wątek Millenium/Mbank i raczej nie ma różnicy między tymi bankami więc nie wiem czy jest sens składać do Mbanku. Ale chyba się przejdę do oddziału i zobaczę, jakie warunki proponują.
                  • kajka777 Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 22:37
                    kriss_333 napisał:

> co do rzeczoznawcy - nie wiem?,

nie jest płatny. Jeżeli mieszkanie jest w dużej aglomeracji, czyli tam, gdzie
                    obrót nieruchomościami jest znaczny, to nie płaci sie za wycene. Raczej
                    przyjmują cenę transakcyjną

co do konta - jakie to ma znaczenie, ze czekaja
                    > 2 tygodnie. Przy braniu kredytu, konto otwiera pracownik mbanku od reki, tzn.
                    > PIN dostaniesz pewnie po 2-ch tygodniach, ale kredyt jest uruchamiany bez
                    > problemu. AAAA juz wiem, pewnie biora przez doradce i dlatego musza najpierw
                    > mieć konto. Tak?

dokładnie tak jest. Pośrednicy nie zawsze się orientują, że do uruchomienia
                    kredytu nie jest potrzebne aktywowane przez klienta konto. Ważne, żeby je po
                    prostu założyc - najlepiej przez mLinię
            • kajka777 Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 22:35
              jak sytuacja jest niestandardowa zawsze należy pytać bezpośrednio w banku.
              Pośrednicy znają tylko standardowe procedury...
              Bo zawsze jest coś takiego jak odstępstwo, mBank zrobił się ostatnio wyjatkowo
              elastyczny
              • remedioz Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 22:44
                a jaki jest spread w Mbanku?i czy jest obowiązkowa polisa na życie (jak w Millenium)?
                • kajka777 Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 22:46
                  remedioz napisała:

> a jaki jest spread w Mbanku?i czy jest obowiązkowa polisa na życie (jak w
                  Mille
                  > nium)?

spread ok. 3,5%
                  nie ma polisy na życie ani żadnej innej.
                • kriss_333 Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 22:52
                  chyba razem z Kajka doprowadzimy do tego, ze pojdziesz do mbanku. P.S. m.in
                  dzięki Kajce byłem w mbanku i tam podpisuje w czwartek umowe.
                  • remedioz Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 23:00
                    bardzo możliwesmilejuż kombinuję coby jutro odwiedzić któryś z oddziałów czy kisków.
                    tak czy owak dalej mnie dręczy pytanie pzrewodnie wątku....
                    • kajka777 Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 23:05
                      remedioz napisała:

> bardzo możliwesmilejuż kombinuję coby jutro odwiedzić któryś z oddziałów czy
                      kiskó

oddział, nie kiosk. W kiosku nie udzielą ci informacji pełnej, tam się zajmują
                      kredytami ratalnymi, nie hipoteką.

• remedioz Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 23:09
                        inna sprawa, w ramach ciekawostki-znajomi o których pisałam wyżej dostali przez OF lepsze oprocentowanie niż bezpośrednio w Mbanku. i to o 3 punkty procentowe.
                        • kriss_333 Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 23:11
                          tzn. jakie ??
                          • remedioz Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 23:14
                            zapytam, jutro napiszę
                        • kajka777 Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 23:31
                          remedioz napisała:

> inna sprawa, w ramach ciekawostki-znajomi o których pisałam wyżej dostali
                          przez
                          > OF lepsze oprocentowanie niż bezpośrednio w Mbanku. i to o 3 punkty
                          procentowe

no 3 punkty procentowe, to raczej niemożliwe, procentów by nie starczyło (jeśli
                          chodzi o CHF) smile)
                          Czasem tak jest, że pewne kwoty kredytów, gdy nadchodzą z Open mają "odgórnie"
                          ustalone lepsze oprocentowanie, w ramach współpracy. Albo jeżeli taki Open
                          przesyła dużo wniosków do banku, to mają więcej argumentów w ręku, gdy
                          wnioskują o preferencyjną stopę procentową dla klienta. Zwykle jednak dotyczy
                          to w miarę duzych kredytów.
    • kriss_333 Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 23:10
      chwila, spread w DB wg mnie nie do przyjecia - bedzie Ci sie czkawka odbijac, a
      opr. w Milenium 2,91 jak sie ma do mbanku 2,45 ???
      • remedioz Re: Millenium czy Dombank?? 20.02.06, 23:15
        no właśnie to mi się nie podoba w DB a jest to czynnik jeden z ważniejszych w końcu...
        • remedioz Re: Millenium czy Dombank?? 21.02.06, 22:58
          no i jutro składam wniosek w mbanku...zobaczymy co z tego wyjdzie.
          • remedioz Re: Millenium czy Dombank?? 03.03.06, 16:46
            no i óż, z Mbanku nic nie wyszło.....
            powraca pytanie:Millenium czy Dombank??
            • kriss_333 Re: Millenium czy Dombank?? 03.03.06, 16:56
              a dlaczego nie wyszlo w mbanku?
              • remedioz Re: Millenium czy Dombank?? 03.03.06, 16:58
                nie uznali dochodów mojego męża-architekta z tytułu umów o dzieło....Millenium
                i Dombank nie miały takiego problemuwink
      • zbooycerz Re: Millenium czy Dombank?? 03.03.06, 17:15
        w mBanku by otrzymac w CHF 2.45% trzeba miec 30% wkladu wlasnego jesli sie jest
        nowym klientem

natomiast na 45 lat daja pod warunkiem, ze jako singlowa osoba nie przekroczysz
        70 roku zycia, w parze do 75 roku zycia

ostre kryteria zdolnosciowe

pierwszy kredyt tam mozna sobie pykac... jesli ma sie fure zdolnosci

BRE chyba przeczesuje swoje portfele na mniej ryzykowne

pzdr
        • kajka777 Re: Millenium czy Dombank?? 03.03.06, 23:12
          zbooycerz napisał:

>
          > BRE chyba przeczesuje swoje portfele na mniej ryzykowne
          >
          > pzdr

mBank został zawalony wnioskami i się zapchał totalnie (jak swojego czasu
          Fortis...), w tej chwili decyzje są po jakichś 2 tygodniach. Tylko kredyty pow.
          500tys są wciąż w miare szybko.
          Odrzucają więc sporo wniosków, przy których trzeba by było iść na odstępstwo.
          • remedioz Re: Millenium czy Dombank?? 04.03.06, 10:21
            dokładnie tak jest. trochę żałuję tego Mbanku, bo ma jednak dobrą ofertę...ale z drugiej strony zniechęcił mnie do siebie, na szczęście mam alternatywę. wybrałam w końcu Dombank, do którego nie jestem przekonanaw 100%, ale po obliczeniu i porównaniu kosztów kredytu (nie tylko okołokredytowych) Dombank/Millenium, wygrał Dombank (mimo, że przewalutowanie kosztuje 1,5%....).w każdym razie to, czy podjęłam dobrą decyzję, i tak wyjdzie w praniu
            • edytape2 Re: Millenium czy Dombank?? 06.03.06, 11:31
              Trzymam za Ciebie kciuki i za siebie, bo również złożyłam w środe wniosek w
              DomBanku :o) Też sie troszkę boję, głównie po przeczytaniu neagatywnych opinii
              na forum, ale mam nadzieję że podjęłam słuszną decyzję.
              Powodzenia
              • mag29 Re: Millenium czy Dombank?? 06.03.06, 11:51
                Witam, ja rowniez zlozylam wnioski w Millennium i Dombanku. Mialam male
                problemy w zwiazku z poreczeniem innego kredytu. I co? W Millennium zlozylam
                wniosek na poczatku lutego, do tej pory nie mam decyzji, przy czym wszystko
                wskazuje na to, ze bedzie ona negatywna. W Dombanku czekalam na decyzje
                tydzien - zdecydowanie mniej papierow, mniejsza biurokracja, przyjemniej. No i
                decyzja pozytywna. Polecam wszystkim naprawde, chocby ze wzgledu na obsluge.
                Dostalam nizsze oprocentowanie niz w Millennium, choc koszta okolokredytowe
                nieco wieksze, ale za to jednorazowe.
                • izaack Re: Millenium czy Dombank?? 06.03.06, 17:03
                  ja właśnie wzięłam w millenium (wg doradcy miał najlepsze warunki w mojej
                  niestandartowej sytuacji). Z obsługą nie miałam złych doświadczeń ale po
                  złożeniu wniosku czekałam aż miesiac na decyzję - sporo nerwów mnie to
                  kosztowało... w końcu wniosek został rozpatrzony pozytywnie ale nie polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka