Dodaj do ulubionych

Jaki broker/platforma?

IP: *.ipartners.pl 08.11.07, 16:01
Z jakich brokerów i platform korzystacie i dla czego? W polsce czy za granicą?
Czy ktoś jest w stanie porównać kilku? Chodzi mi nie tylko o spread ale np.
jakość pracy, szybkośc serwerów, funkcjonalność platform itp.

Dodatkowo: z jakich źródeł informacji korzystacie? Są to darmowe serwisy, czy
raczej wykupywany abonament?
Obserwuj wątek
    • ryszard21 Re: Jaki broker/platforma? 08.11.07, 16:35
      XTB - polska platforma, polski broker, nie ma problemów z wpłatą lub wypłatą
      środków. Próbowałem kiedyś z Easy Forex, ale zniechęciłem się ponieważ to
      cypryjski broker i były problemy z przelaniem pieniędzy, poza tym nie posiadali
      platformy w sensie programu - handel odbywa się za pomocą strony internetowej i
      nie było to dla mnie zbyt czytelne.
      • Gość: Qwinto Re: Jaki broker/platforma? IP: *.aster.pl 08.11.07, 18:59
        polecam platformę GTF
        www.gftuk.com
      • Gość: orek Re: Jaki broker/platforma? IP: *.chello.pl 11.11.07, 12:22
        To najmniej istotne,uwierz lub nie.Wystarczy,że wybierzesz którąś z
        wiodących na rynku .Najważniejsze jest doświadczenie a nie
        platforma,więc zanim zaczniesz grać- graj dużo na demo.Ćwicz ćwicz
        ćwicz.Jak zaczniesz grać dużym lewarem to jesteś skończony...
    • raposo2 Re: Jaki broker/platforma? 08.11.07, 19:07
      Ja osobiście gram na XTB.
      Czemu XTB? Zero problemów z przelewaniem środków, konto kwotowane w PLN co przy długoterminowym umocnieniu złotówki jest sporym atutem, możliwość grania na indeksach giełdowych i towarach.
      Platforma jest oparta na programie MetaTrader 4 co jest chyba największą zaletą. Używałem naprawdę wielu programów i ten bezwzględnie wygrywa. Coraz więcej brokerów już się na niego przerzuca, więc jeśli komuś nie leży XTB to nie problem znaleźć innego brokera z tym programem.
      Ale nie będę robił tu aż takiej reklamy :).
      Spready mogłyby być mniejsze na np. kiwi czy aud/usd (8pips, a większość zagranicznych brokerów daje 4-5p) chf/jpy (12p! reszta oferuje 4-5 pipsów), oraz przydałby się dostęp do dźwigni 1:500.

Jeśli patrzeć pod kątem spreadów to chyba najniższe spotkałem na Crown Forex (1pips na wszystkich parach z $, za to na reszcie większe) ale nie grałem tam na realu.

Co do źródeł informacji to nie ma żadnych problemów, żeby pozyskiwać najnowsze wiadomości za darmo w bardzo szybkim czasie. Są kalendarze, które pokazują wyniki danych makro z tylko kilkusekundowym opóźnieniem. Ale nie będę tu zamieszczał linków, bo jest tego dość sporo - a wystarczy trochę poszukać :-).

Pozdrawiam
      • Gość: gość Re: Jaki broker/platforma? IP: *.ipartners.pl 08.11.07, 22:23
        Co sądzicie o www.forextradesystem.com? Spread na podstawowych parach jest tylko
        2 pipsy.
        Czy na XTB zdażało Wam się, że składaliście lub zamykaliście zlecenie przy
        nagłych zmianach kursu o kilka/kilkanaście pipsów i platforma zgłaszała błędy
        lub zawieszała się na kilka sekund?
        • Gość: $ Re: Jaki broker/platforma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 01:58
          plusem jest:
          mały spread oraz możliwość płacenia kartą kredytową
          minusem:
          platforma w języku angielskim (niektórym może to przeszkadzać - nie mówię o
          wszystkich), prowizja za przelew depozytu -40$

Nie testowałem platformy, więc nie wiem jak się sprawuje.

Co do platformy XTB - nie wyświetla błędów ale podczas dynamicznych zmian rynku
          czasem się zawiesza (czas oczekiwania jest dość długi - wysoki ping)
      • Gość: Franek Re: Jaki broker/platforma? IP: *.chello.pl 09.11.07, 02:15
        A ja osobiście nie gram na XTB.
        Dlaczego?

Duży problem ze zleceniami większymi niż 1 lot. Każde zlecenie
        powyżej 1 lot idzie przez Dealing Desk - czyli 'recznie' jest
        zatwierdzane przez dealera. Jezeli tylko dealer ma jakiekolwiek
        watpliwośći co do ceny to ... opóznia transakcje i masz komunikat -
        "proszę czekac". Opóznienie sięga czasem kilkunastu minut ( wiem z
        własnego doświadczenia). Drugim faktem wynikającym z nieustannej
        obecności Dealing Desku jest rekwotowanie - czyli - chcesz kupić np
        po 100.00 - bo widzisz taką cene, a dealer odpowiada ze mozesz kupic
        po 100.05.
        Każdy kto tyka foreksu powinien zdać sobie sprawe że stroną
        przeciwną jego transakcji w 90% jest sam Broker !!! ( szczególnie
        dotyczy to towarów oraz indeksów). Może się okazać ze akurat twój
        zysk jest stratą brokera ( ciekawe prawda ??)W takim wypadku
        popadasz w konflikt interesów z brokerem.
        Punkty swapowe - dla niektórych par walut - zarówno long i short -
        ujemne !!! (usd/pln eur/pln gbp/pln oraz (sic.) najbardziej
        popularna eur/usd oraz jeszcze kilka innych )
        No i chyba najbardziej ciekawy zapis w regulaminie - punkt 21.1 oraz
        21.2 - mówiący o "Sile Wyższej"

Dla osób bardziej wtajemniczonych w forex polecam platformy ECN -
        ale to zdecydowanie wyzsza szkola jazdy

PS. Link do artykułu powiązanego z XTB
        biznes.interia.pl/wiadomosci-dnia/news/nowy-watek-w-interbrok-investment,922415
        • Gość: Mariusz Re: Jaki broker/platforma? IP: *.ipartners.pl 09.11.07, 09:45
          No właśnie. Na XTB mamy jeszcze:
          "podczas publikacji ważnych danych makroekonomicznych spread na głównych parach
          walutowych standardowo zwiększany jest do 10 pipsów. Szczegóły znajdą Państwo
          tu: www.xtb.pl/strona.php?p=42"

Rozumiem, że osobiście używasz ECN?
          • raposo2 Re: Jaki broker/platforma? 09.11.07, 13:18
            Fakt. Rozszerzany spread przy ważniejszych danych makro jest trochę frustrujący. Ale dość sporo brokerów praktykuje to działanie.
            A co do grania powyżej 1 lota to jeszcze nia miałem przyjemności... :)
            • Gość: tym razem ukryty Re: Jaki broker/platforma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 13:37
              Niestety Franek nie masz racji - na XTB można bez problemu zawierać transakcje
              powyżej 1 lota. Może masz zbyt wolny internet...
              • xmasters Re: Jaki broker/platforma? 09.11.07, 17:06
                Ja gram na xtb
                + szybka ralizacja zleceń wypłaty pieniędzy
                + Darmowy program do poket pc dzieki czemu ma giełde zawsze ze soba
                + brak prowizji od wypłaty
                + Rozliczenie konta w złotówkach
                + dobra obsłoga klijeta
                + czytelna platforma

- Informacjie mogly by być tłumaczone w platformir na polski
                No to tyle jak mi sie coś przypomni to dopisze
                serwisy
                www.parkiet.com
                www.waluty.pl
                www.xtb.pl :-)
              • Gość: Franek Re: Jaki broker/platforma? IP: *.chello.pl 10.11.07, 01:51
                Ja nie twierdze że nie da się zrobić transakcji opiewającej na
                więcej niż jeden lot.
                Oczywiście że się da :)
                tylko w 9 na 10 przypadków takiego zlecenia opiewającego np na 10
                lotów ( nawet na parze eur/usd) dostaniesz requote :) i propozycję
                ceny o kilka pips różniącą się od obecnej na rynku - oczywiście na
                twoją niekorzyść. I to własnie jest " niewidzialna ręka rynku" która
                w sposób własciwy zabezpiecza sobie własne bezpieczeństwo - inaczej
                mówiąć Dealing Desk.

PS . Mój internet działa bez zarzutu. Śmiga że aż miło dealować .....
                • Gość: tym razem ukryty Re: Jaki broker/platforma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 03:42
                  Do Franka:
                  W pewnych sytuacjach mogę sie z Tobą zgodzić czyli np. jeśli są bardzo
                  dynamiczne zmiany to czasem ciężko wejść w rynek.... niestety nie wiem dlaczego
                  i nie jestem pewny co do Twoich przypuszczeń odnośnie Dealing Desk. Nie jestem
                  pewny tylko z jednego powodu.... czyżby aż tam mało ludzi grało za więcej niz 1
                  lot ????
                  Sam nie wiem co o tym myśleć.... bo jakoś nie mogę uwierzyć w "ręczne"
                  udostępnianie wejścia na rynek.
    • Gość: harmonic trader Re: Jaki broker/platforma? IP: *.4web.pl 10.11.07, 11:47
      Odradzam granie na xtb to bardzo niewiarygodny broker, czesto
      manipulyja swieczkami dodaja knoty, zamykaja transakcje na stop
      lossach mimo, ze wykres go nie siegnal, bywa ze stop loss nie
      zadziala i transakcja zamyka sie na innym poziomie nawet z 10
      krotnie wieksza strata niz zakladales sam doswiadczylem takich
      numerow i naprawde jesli nie chcesz stracic nerwow i pieniedzy
      trzymaj sie z daleka od xtb. Czesto tez odczyty wskaznikow na xtb
      roznia sie zdecydowanie od inncyh platform szczegolnie dotyczy to
      volumenu.

Najbardziej wiarygodni brokerzy to:
      Oanda (jeden z najlepszych brokerow, jedyny minus oplata za wyplate
      srodkow ale male spready to rekompensuja).
      DukasCopy (jedyny minus to konto 50 000 $).
      Natomiast z polskich brokerow IDM (jedyny minus to oplata za
      transakcje ponizej 0.5 lota, za to daja chyba wszystkie mozliwe
      kombinacje par walutowych no i oczywiscie masa akcji).
      • Gość: obi Re: Jaki broker/platforma? IP: *.gprs.plus.pl 10.11.07, 19:57
        przeciez takie cos mozna reklamowac i to skutecznie
        • Gość: Piotrek Re: Jaki broker/platforma? IP: 83.238.70.* 10.11.07, 20:20
          Z reklamacjami też jest tragedia. Ja nie mam odpowiedzi od
          kwietnia
    • Gość: Laik Re: Jaki broker/platforma? IP: 80.50.235.* 10.11.07, 12:53
      Właśnie zamierzam założyć rachunek w XTB, ale po wypowiedziach poprzedników
      dotyczących zarzutów pewnych manipulacji i artykułu z Interii "Nowy wątek w
      Interbrok Investment", waham się. Czy Pan Paweł Śliwa byłby tak uprzejmy i
      mógłby pomóc mi i innym w mojej sytuacji, w rozwianiu tych wątpliwości? Z góry
      dziękuję.
    • Gość: TRADER Re: Jaki broker/platforma? IP: *.gprs.plus.pl 10.11.07, 13:55
      EFX Group. Spolka amerykanskiego MBTrading. Niewielki spread (od 1 pipsa z
      reguly, ale czasem bywa tez ujemny), wszystko za sprawa tego ze to ECN broker, a
      nie market maker. Tu zawiera sie transakcje na prawdziwym rynku miedzybankowym.
      Doskonala szybkosc platformy, wiele rodzajow zlecen i kilka innych cech sprawia,
      ze jest to rozwiazanie dla profesjonalistow i osob powaznie myslacych o forex.
      Zadnych polowan na SL-e, czysta gra. Wada: platforma na razie bez porzadnych
      wykresow, ale juz niedlugo. Poza tym Level II, dobry support. Miod. Min. depo to
      $400. Przelew do nich i od nich to kwestia wlasciwie 1-3 dni. Polecam.
      Co do serwisow z danymi makro czy analizami, to zastanowcie sie: trejdujecie
      sami czy nie. Bo zamiast korzystac z analiz moze lepiej wplacic kase na fundusz
      czy w Asset Management. Jak trejdowac samemu to wlasnym lub dopasowanym do
      siebie sysem, odpowiednim mm, a analizy? Analizy to opinie innych Wy chcac grac
      na tym rynku musicie miec wlasne opinie i ich sie trzymac.

Pozdrawiam
      • Gość: Mariusz Re: Jaki broker/platforma? IP: *.ipartners.pl 10.11.07, 16:33

Nie chodziło mi o serwisy z czyjąś analizą ale o dostęp do informacji na
        bieżąco. Np. publikacji najważniejszych wskaźników itp. Live a nie po 5 minutach.
        • Gość: TRADER Re: Jaki broker/platforma? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 11.11.07, 19:32
          OK. Rozumiem, chodzi o dane makro itd. Przyznam, malo mnie obchodza publikacje
          rapordow. Gram intraday i preferuje podejscie czysto techniczne. Fundamenty daja
          zarabiac, ale to nie jest to, co lubie. A o danych dowiaduje sie z darmowego
          kalendarza na forexfactory.com . I akurat interesuja mnie tylko godziny
          pojawiania sie waznych danych. Po prostu wtedy z reguly jestem poza rynkiem.
          A jesli chodzi o brokerow, to naprawde polecam tych ECN-owych (Dukascopy, EFX,
          Currenex i paru innych).
      • raposo2 Re: Jaki broker/platforma? 10.11.07, 16:41
        zeby cos analizowac trzeba miec dostep do danych, a o to koledze chodzilo.
        poza tym czytając wiele opinii można wyrobić sobie własną ;-)
        • xmasters Re: Jaki broker/platforma? 10.11.07, 17:21
          Nie rozumiem zażutów zwiozanych z xtb ja naprawde sobie ich bardzo
          cenie fachowośc obsługi i platforme nie ma i nie miałem
          najmniejszych prolemów z nimi. pozdrowienia dla ekipy xtb :-)
          • Gość: Drops Re: Jaki broker/platforma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 13:38
            Dlaczego Pan Paweł Śliwa nie odpowiada? Przecież dobrze zna XTB. Widocznie
            uczciwość nie pozwala mu powiedzieć prawdy o tym brokerze. Pozdrawiam.
            • Gość: Edvin Re: Jaki broker/platforma? IP: *.aster.pl 11.11.07, 20:54
              Bo moze niedziela jest to i nie odpowiada p. PŚ, litosci!
              A jak X-Trader nie dobry to ruszyły się ostatnio gieldowe kontrakty
              walutowe, i nawet są oferty po obu stronach. No tam to już rekwotow
              ani slipingow nie bedzie.
    • Gość: exodus24 Re: Jaki broker/platforma? IP: *.pronet.lublin.pl 12.11.07, 09:41
      Witam
      Ja sie jeszcze ucze ale korzystam z 3 platform.
      xtb- gram demo fajny wyglad i jej funkcjonalnosc dla mnie najlepsza. Posiada zlecenia trailing stop.Zeby zalozyc konto real trzeba wplacic min. 2000zl
      Liteforex- wyglada identycznie jak platforma xtb i jest tez po polsku. Broker ten oferuje kilka kont, z ktorych najtansze to takie, w ktorym mozna grac od 1$ i tam zaczne swoja przygode bo nie mam 2000zl
      Marketiva- platforma nie najgorsza ale odbiega od tych pozostalych, ale ma 2 wielkie plusy. Po pierwsze posiada czat, miedzynarodowy oraz z poszczegolnych krajow takze z Polski. Mozna pogadac na zywo z ludzmi.nie spotkalem sie z inna platforma, ktora mialaby cos takiego. Drugi to po zarejestrowaniu daja oprocz wirtualnej kasy 5$ real. Wiec mozna bez uderzenia po kieszeni sprobowac jak to jest w rzeczywistosci a nie tylko na demo.
      • Gość: obi Re: Jaki broker/platforma? IP: *.gprs.plus.pl 12.11.07, 15:11
        NA xtb fajnie sie gra
        Natomiat jesli chodzi o Marketive to nie wiarygodna bo nie ma nawet
        danych teleadresowych, itd, nie podpisuje sie normalnej umowy
        • Gość: exodus24 Re: Jaki broker/platforma? IP: 212.157.152.* 12.11.07, 19:15
          Wiem dlatego gram tylko ta kasa, ktora mi dali. Tymi 5$. A czat jest
          naprawde swietna sprawa poniewaz po pewnym czasie ludzie na tyle sie
          tam poznaja, ze wymieniaja sie numerami gg i zaczynaja sie kumplowac.
          • obiwe Re: Jaki broker/platforma? 12.11.07, 21:28
            no to niech sie szybko poznaja bo podejrzewam, ze jest to taka firma
            co sie pojawia i znika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka