Dodaj do ulubionych

Deweloper wymieni się z miastem? Działka za kin...

IP: *.pzu.pl 13.09.11, 08:41
No i pięknie bo ulica Długa z chyba najpiękniejsza perspektywą wsród ulic Warszawy jest zupełnie zapomniana i taka jakaś prowincjonalna. Może projektowany budynek jest nieco awangardowy ale w końcu...... ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: WSW O rety, co za maszkaron IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.11, 08:59
      Pasaż Simonsa to był cud architektury w porównaniu do tej cepelii, którą pokazał Juvenes. Ten budynek wygląda kiepsko nawet na wizualizacji. W realu to będzie koszmar a la szalone lata 90. Jest tak źle, że nawet ja stałem się właśnie krytykiem architektury... :/
      • Gość: emir Re: O rety, co za maszkaron IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.09.11, 09:26
        taaaak, jak zwykle! Krytykujemy i krytykujemy... co za naród malkontentów! ;-) A ja się cieszę, że powstają w Warszawie ciekawe budynki. I dobrze, że okolica się ożywi. Ta okolica zasługuje na więcej niż parking, bloki z płyty i narożny blaszak z pizzerią i kawiarnią...
        • Gość: pm co za maszkaron! IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 13.09.11, 13:15
          'A ja się cieszę, że powstają w Warszawie ciekawe budynki'

też sie ciesze, ze w wawie powstają ciekawe budynki, ale ten prezentowany do takich nie należny. biedne muzeum, ale będzie mieć szkaradne sąsiedztwo. wasakra!
          • Gość: jakubowska100 po pierwsze: ZA NISKI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 22:27
            Świetnie byłoby wybudować coś wyższego, co choćby w części stanowiło przeciwwagę dla 'błękitnego wieżowca'. Temu miejscu potrzeba wysokich budynków, nisko tu jak na wsi, same dwa, trzy piętra - o co chodzi? Dobrze zaprojektowany nada temu miejscu dynamikę, która zawsze jest dobra w przestrzeni dużego miasta. Druga sprawa to sama architektura - niestety na wizualizacji budynek przypomina bardziej urząd ZUS niż nawiązanie architektoniczne do moderny Simonnsa. To miejsce wymaga budynków - wysokich lub niskich, ale z jednym słowem kluczem - SZLACHETNYCH. muszą mieć klasę, dobre materiały etc. Ten budynek na wizualizacji to jest gust wieśniaków z lat 90tych. Ludzie ! Teraz jest 2011 ! Nie ma op'''alania się! ma być normalnie ! Poprzeczka jest zawieszona megawysoko jeśli idzie o architekturę w nowej Warszawie ! Rozpiszcie konkurs, przetarg na architekturę budynku mającego tu stanąć, pozwólcie budować wyżej i ... przede wszystkim ... wybierzcie megazdolnych ludzi do projektu, a nie pierwsze lepsze durne biuro z kilkoma króliczkami, którym tylko wydaje się , że są zdolne!!!! Macie jeszcze czas by to zmienić ! To miejsce jest super prestiżowe i historyczne ! Nie wolno zejść poniżej najwyższego poziomu, HEJ!!!???
    • Gość: Welarg Re: Projekt jest niedostosowany do otoczenia. IP: 148.81.254.* 13.09.11, 09:01
      Ten projekt jest bardzo ciekawy, ale dużo lepiej wyglądałby np. w okolicach ul. Stawki. Tu jest niedostosowany do otoczenia.
    • taka_prawda500 Deweloper wymieni się z miastem? Działka za kin... 13.09.11, 09:17
      Kolejne niesprzedawalne "apartamenta" w postaci salonokuchniojadalni (słowo celowo napisane razem, tak jak razem egzystują pomieszczenia, które powinny istnieć oddzielnie - kuchnia ze smrodami z garów i salon - dla odpoczynku, które to funkcje się wykluczają) i klitki do spania z wejściem z tegoż przerośniętego rozmiarami pomieszczenia? Faktycznie dla jednej osoby, bo jeśli mieszkają dwie, to każda chciałaby mieć dla siebie choćby mały pokój? I to jeszcze bez balkonu? I to w sytuacji, kiedy nowe mieszkania w Warszawie stoją puste i nie ma na nie chętnych? Nie mogę wprost uwierzyć, że na takie przeszacowane g... znajdą się jacyś chętni...znając życie, to metr takiego "apartamęta" będzie kosztować minimum 9.000. Typowe "prestiżowe" miejsce dla tępych lemingów których przywiało z największego zadu..a.
      • dorsai68 "Smrody"? 13.09.11, 10:08
        Nie jestem wielbicielem "otwartych" kuchni czy innych "aneksów", bo to prawda, co piszesz: kuchnia powinna mieć bezpośrednie połączenie jedynie z jadalnią, a pokój dzienny/salon to nie to samo.

Interesuje mnie jednak coś innego: co gotujesz, że u ciebie z kuchni śmierdzi?
        • taka_prawda500 Re: "Smrody"? 13.09.11, 10:43
          Zazwyczaj niewiele i potrawy "szybkoprzyrządzalne", właśnie dlatego że nie lubię kuchennych [niech Ci będzie;)] zapachów.
          • dorsai68 Re: "Smrody"? 13.09.11, 12:38
            Widzisz, od razu lepiej. ;-)

Mieszkania w tym budynku, o ile powstanie, będą takie jakie sobie ludzie kupią. To, czy kuchnia będzie otwarta czy zamknięta, przy obecnej technologii, zależy tylko i wyłącznie od ich właścicieli.
            Prywatnie uważam, że "otwarta na salon" kuchnia wygląda dobrze... ale tylko w folderze reklamującym meble kuchenne. I nie ma znaczenia, czy gotuje się w niej bigos, czy jedynie wodę na herbatę.
    • Gość: Warszawiak Architektura do bani IP: *.centertel.pl 13.09.11, 09:32
      A nie prosciej odbudowac pasaz Simmonsa - przynajmniej fasadowo.
      Architektura przedwojennej Wawy byla bardzo porzadna, klasyczna i ponadczasowa.
      Nie rozumiem czemu nikt w ratuszu nawet nie planuje nic takiego jak odbudowa budynkow w dawnym stylu, a nie nawet nie proponuje jakis PRowych rozwiazan.
      Mysle ze to chore stawiac jakies maszkarony w miejscu symbolicznych przedwojennych budynkow. Nowa archtektura Wawy jest w 90 % banalna i fatalna. Nie prosciej narzucic pewne estetyczne reguly ???
      • Gość: jacek Re: Architektura do bani IP: *.izacom.pl 13.09.11, 10:17
        Pasaz Simmonsa zajmowal o wiele wieksza dzialke niz ta, na ktorej planuje sie nowy budynek. Jak chcesz odbudowac pasaz? Zrobic makiete w skali 1:2? ;)
      • Gość: misiek Re: Architektura do bani IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.09.11, 08:48
        Najpierw zburzmy Rotunde i odbudujmy tam piekny przedwojenny budynek. Zlikwidujmy kiczowato-blaszane domy towarowe centrum i odtworzmy tam piekna pierzeje dawnej ulicy Marszalkowskiej. Ale to nierealne - mimo, ze bardzo wskazane, zeby zlikwidowac ta brzydowe, ktora teraz tam stoi.
        A mysle, ze akurat ten projekt jest ciekawy i jest forma odtworzenia Simonsa, tylko we wspolczesnej estetyce.
    • Gość: kk Lepszy projekt! IP: *.free.aero2.net.pl 13.09.11, 09:56
      Teren jak najbardziej powinien zostac zabudowany, tylko ze tam powinien powstac budynek pasujacy do otoczenia, ktore sie zachowalo - Arsenal, perpektywa Dlugiej. Niestety, przedstawiony projekt juz za dziesiec lat bedzie bardzo przestarzaly i do niczego nie pasuje. Nawet jezdnie w tym miejscu maja zachowane przedwojenne kocie lby i stare tory tramwajowe wstawienie tam nowoczesnego budynku, w stylu lat 90-tych jest bezsensowne! Gdzie jest naczelny architekt miasta????? Zatwierdzil te propozycje?!
      • sibeliuss Re: Lepszy projekt! 13.09.11, 11:04
        Gość portalu: kk napisał(a):

> Teren jak najbardziej powinien zostac zabudowany, tylko ze tam powinien powstac
        > budynek pasujacy do otoczenia, ktore sie zachowalo

De facto jest to tylko Arsenał. Bloczyska to lata 63-66, biurowiec Długa 44/50 to rok 54, więc o jakim otoczeniu mówimy?
        • Gość: tim Re: Lepszy projekt! IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.11, 13:39
          Jak tylko arsenal? Na Dlugiej przewazaja rekonstukcje kamieniczek i miejskich palacykow + socreal. Nawet te kilka uproszczonych mieszkaniowek jest dostosowanych gabarytami do zabytkow (dwa z nich maja spadziste dachy).
          Tych modernistycznych kolubryn z lat 60 postawionych z dupy strony szkoda komentowac tego co to zaprojektowal powinni powiesic za jaja.Kompletny brak szacunku dla otoczenia i charakteru ulicy.
          • dorsai68 Re: Lepszy projekt! 16.09.11, 10:29
            Spójrz TU
            i jeszcze TU oraz tutaj.

To nie nowy budynek będzie "nie na miejscu". To bloki z Solidarności psują efekt
      • Gość: Pete Re: Lepszy projekt! IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.09.11, 08:51
        myślę, że nowy budynek bardziej pasuje do otoczenia niż blokowiska po drugiej stronie Długiej i blaszak KFC i Pizzy Hut! Ludzie, wreszcie może powstać jakiś budynek na poziomie w okolicy pl. Bankowego, a na dodatek jeszcze będący nawiązaniem do podwojennego. Nie ma co marudzić i kontestować. Mi się podoba i jestem na TAK :)
    • thusz Deweloper wymieni się z miastem? Działka za kin... 13.09.11, 10:01
      W tym miejscu to koszmar, straszna kolubryna. A może inwestor pokazał by widoczek od strony ul Długiej - od strony Starego Miasta? Od razu wyskoczy skala tego grzmota: od tamtej strony jest spójna pierzeja budynków 3-4-kondygnacyjnych i ze spadzistymi dachami!
      Gdzie jest konserwator?!
    • Gość: Obserwator Deweloper wymieni się z miastem? Działka za kin... IP: *.net.stream.pl 13.09.11, 10:08
      na zachodzie ludzie nie wiedza gdzie lezy kalinningrad nie zdaja sobie sprawy rowniez z ruskiego ukladu warszawskiego ktory znalazl sie w rekach zachodu mysla ze to sa poloki ....nie bedzie dobrze
    • Gość: Kapitan Bomba Deweloper wymieni się z miastem? Działka za kin... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 19:49
      Jestem fanem nowych inwestycji w naszym mieście i z przyjemnością czytam tego typu artykuły. Wypełnia sie wnętrze miasta, które do tej pory straszy wojennymi dziurami. Śledzę także dyskusje na forach. Niestety internautom nic sie nie podoba. Także w tym przypadku. Pseudo argumenty obsmiewaja całkiem udany projekt, który łączy w sobie elementy zniszcznego Simonsa i nienachalnej architektury miejskiej w stylu niemieckim czyszwajcarskim. Moim zdaniem budynek wypełnia to miejsce, które nabiera całkiem nowych walorów. Ludzie myślcie pozytwnie.
    • Gość: porto Deweloper wymieni się z miastem? Działka za kin... IP: *.centertel.pl 13.09.11, 21:10
      Superbryla, fajne praeszkleńia, ciekawy pomysł ogólnie. Intersujaco wyglada to szczególnie od strony ul. Andersa. Gratuluje architektowi. Duża rzecz.
    • Gość: LM-R Deweloper wymieni się z miastem? Działka za kin... IP: *.centertel.pl 13.09.11, 21:13
      Tak najprościej krytykować, szczególnie jak się ńie ma osiągnięć. To takie łatwe. Projekt jest jednym z ciekawszych jakie widziałem w warszawie w ostatnich 2-3 latach. Oby budynek był wiernym odbiciem kreski architekta. Dobrze to Marta wał, miejsce wypełnione, zachowana perspektywa. Super robota.
      • Gość: tim Re: Deweloper wymieni się z miastem? Działka za k IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.11, 22:33
        Najciekawczy? Nie zgodze sie. Z topowych inwestycji ostatnich lat to Rezydencja Foksal, Restaura Górskiego, Trio i Murano przy Stawki.
    • Gość: Miśka Deweloper wymieni się z miastem? Działka za kin... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 21:30
      mam nadzieję, że inwestycję uda sie doprowadzić do końca. Mnie się podoba. Co najważniejsze zostanie solidnie zagospodarowany zaniedbany fragment Śródmieścia. Tylko piesków mi szkoda bo nie będą miały gdzie paskudzić. Ach ci niemili deweloperzy :)
    • Gość: Regulski Deweloper wymieni się z miastem? Działka za kin... IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.09.11, 08:53
      BRAWO - jestem za tym, żeby jak najszybciej do Kina Wars wprowadził się Teatr Kwadrat! A budynek dawnego Pasażu Simonsa ładnie, ciekawie i współcześnie odtworzony i wkomponowany.
    • Gość: warszawiak dobry projekt IP: *.escom.net.pl 14.09.11, 09:58

to dobry projekt - nawiązujący gabarytami do przedwojennego Pasażu Simonsa - nie bedąc jego pastiszem.

przypomina mi się wrzask i protesty przy innej inwestycji społki BBI Development - na miejscu kina Skarpa - Rezydencja Foksal.

Wyszło super - i moim zdaniem tak też na Długiej będzie.

Można zobaczyć tu realizację - moim zdaniem bardzo dobrą:

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=584413&page=24

.
    • Gość: Waw Maniak Deweloper wymieni się z miastem? Działka za kin... IP: *.lot.pl 14.09.11, 10:42
      W moim odczuciu nowa propozycja znakomicie uzupełnia zabudowę w okolicach arsenału. Jest nienachalna, odnosi sie do do tego co stało niegdyś w tym miejscu, a jednocześnie daje pewien powiew luksusu. Co do realizacji BBI przy Kopernika to uważam, że jest to najbardziej gustowny apartamentowiec w Warszawie. Fantastyczna mieszanka dobrej, niepretensjonalnej architektury z XXI z budynkami nawiązującymi do zabudowy przedwojennej. Projekt Simonsa ma szansę być inwestycją porównywalną co do jakości. Super!
    • Gość: Kasia Re: Deweloper wymieni się z miastem? Działka za k IP: 79.162.103.* 14.09.11, 12:42
      dobrze, że w tym rejonie miasta powstanie budynek, który będzie stanowił przeciwwagę estetyczną dla koszmarnych bloków z lat 60tych stojących wzdłuż al. Solidarności
      • Gość: njrne Re: Deweloper wymieni się z miastem? Działka za k IP: 79.162.103.* 14.09.11, 12:47
        przed wojną ten fragment miasta tętnił życiem, stały wysokie, okazałe budynki. zainteresowanych odsyłam na pl. Krasińskich, zobaczcie wystawę, która to pokazuje.
        teraz to zaściankowy, zaniedbany rejon. nawet Arsenał ginie przytłoczony blokowiskami. Dobrze, że zaprojektowano budynek nawiązujący do zburzonego obiektu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka