Dodaj do ulubionych

Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze brz...

IP: *.centertel.pl 12.11.12, 09:18
Nie ma słowa "szkieletor" - to kalka angielskiego skeleton, po polsku jest szkielet...
Obserwuj wątek
    • prinsik Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze brz... 12.11.12, 09:28
      Rzeczywiscie obrzydliwy
      • Gość: klimat AWFUL !!!!!! IP: 74.112.38.* 17.11.12, 20:27
        hope this block would get some better material all over this freakingly boring elevation
    • darek.styczek Mam nadzieję, 12.11.12, 10:02
      że to tylko nędzna wizualizacja...
      • johanna_haase Lepszy rydz... 12.11.12, 10:18
        ...niż nic.

Jak się za niego w końcu zabiorą, to wygeneruje kilkaset miejsc pracy: najpierw dla budowlańców, ochroniarzy, kierowców, architektów, potem dla recepcjonistek, pokojówek, pracowników biurowych, kucharzy, taksówkarzy, prostytutek, tłumaczy, przewodników itd. Wrośnie w miejską tkankę, po dwóch latach nikt nawet nie będzie go zauważał, bo - umówmy się - Warszawa w tej okolicy to też nie jest cudnej urody dziewica, a raczej przechodzona dziwka ze mizernymi śladami dawnej świetności. Więc lepiej, żeby jej szczerby załatać choćby tanim amalgamatem, niż żeby miała straszyć takimi ubytkami.
    • flying-duffy jeszcze brzydszy?? 12.11.12, 10:07
      No to czas najwyższy wpisać go do rejestru zabytków zanim inwestor zmieni zdanie!!
    • Gość: robo Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze brz... IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.12, 10:09
      Sorki ale wizualizacja jest 100% od obrzydliwego Marriotta. I tyle w temacie gustów.
    • Gość: a@bc.de Dla mnie OK IP: *.disney.com 12.11.12, 10:34
      Dla mnie OK i o niebo lepszy od pierwotnego projektu i od obecnie stojącego szkieletu. Nie jestem powiązany z nikim, przejeżdżam tamtędy codziennie, rozumiem, że budżet 3* hotelu musi być ograniczony. trzymam kciuki!
    • Gość: paweł Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze brz... IP: 168.168.33.* 12.11.12, 10:37
      Coraz częściej słychać o wyburzaniu budynków będących jeszcze w całkiem niezłej formie pod nowe wyższe biurowce. Tutaj odwrotnie - zamiast usunąć wątpliwej urody ogryzek budynku stojący w świetnej lokalizacji, a w jego miejsce postawić sporo wyższy, inwestor decyduje się zaadaptować szkielet, z którym za dużo zrobić się da. Kryzys nie jest chyba zbyt dobrym wytłumaczeniem, bo gdzie indziej się da, o czym świadczy przykład burzonego właśnie przy Jana Pawła hotelu Mercure, na którego miejscu ma stanąć biurowiec.
    • busqueros Re: Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze b 12.11.12, 10:44
      > Nie ma słowa "szkieletor" - to kalka angielskiego skeleton, po polsku jest szkielet...

Asperger.
    • Gość: Gabrielek Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze brz... IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.12, 10:44
      Jeszcze mało uwag na temat żałosnego stylu artykułu, to ja dorzucę szybciutko dwie. Trzeba się tradycyjnie poznęcać nad żenującym poziomem dziennikarstwa na gazetapeel. 1) Co jest takiego wybitnego w wieżowcach LiM i Intraco II? Owszem, też uważam, że są całkiem w porządku, ale miarkujmy się trochę z epitetami - istnieją bardziej neutralne. 2) "Krakusy" - albo się mylę (a nieomylny nie jestem), albo to słowo ma znaczenie o mocno negatywnym zabarwieniu emocjonalnym. Sama odmiana "te krakusy" a nie "ci krakusy" o tym świadczy. Można było "krakowska firma" lub "krakowiacy", ale "krakusy"? Przecież to brzmi, jakby celowo było obraźliwe! Według mnie, użycie tego słowa jeszcze jakoś ujdzie w kulturalnej rozmowie między znajomymi, ale w artykule prasowym to skandal. Poziom mniej więcej ten sam co "pedały" czy "żydy" (zamiast Żydzi). Że-na-da!
    • Gość: ravic1978 Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze brz... IP: 194.24.2.* 12.11.12, 11:51
      budynek Marriotta jest wybitny? Kto tak stwierdził?
    • blendyks obok wybitnych wieżowców Marriott i Oxford Tower 12.11.12, 14:01
      Panie redaktorze, na czym polega "wybitność" wieżowców o których pan pisze?
      A w ogóle całe okolice to jeden wielki syf pod zarządem burmistrza Śródmieścia, niejakiego Bartelskiego.
    • Gość: bartek Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze brz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.12, 15:15
      wczoraj kibole niszczyli moją Warszawę, dzisiaj jakiś deweloper. ludzie, opanujcie się!!!

poza tym przecież nie dalej jak kilka miesiecy temu pokazywany był projekt adaptacji szkieletora na nowy budynek pod nowym wlascicielem. i ten projekt był naprawde oryginalny i z klasą. dlaczego z niego zrezygnowano? nie chcemy miec kolejnego badziewia a la Liebeskind w samym centrum....

dla przypomnienia, nieaktualny już projekt adaptacji szkieletora:
      www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=77947101&postcount=1024
      www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=94671198&postcount=1108
      • Gość: Gość Re: Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze b IP: *.static.chello.pl 12.11.12, 16:03
        A swoją "szosą" 2.6m w świetle konstrukcji !!!!! Tłumaczy tylko fakt ,że pierwotnym inwestorem byli, co najmniej oszczędni jeśli nie chytrzy, Krakowianie. A więc wszystko kręci się wokół CK Austrii ( obecny deweloper widać też ).
    • alik-w-plomieniach Re: Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze b 12.11.12, 16:04
      Po pierwsze, "szkieletor" wzięło się z kreskówki o He-Manie, potem w Krakówku nazwano tak niedorobiony, tfu, niedokończony wieżowiec, a gazeciaki podchwyciły nazwę jako określenie na niedokończony budynek ogólnie.
      Po drugie, słodki Jezu, co za makabryła.
    • Gość: Walentyna Wnuk Re: Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze b IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.12, 16:10
      Ależ skąd. Przecież straszliwy Szkieletor był w Himanie. Widocznie autor tez oglądał ten rewelacyjny serial :)

A druga sprawa. Ten sam inwestor jest odpowiedzialny za potworka dumnie zwanego ZEBRA TOWER. Ewidentnie to wygląda jak realizacja odrzuconych projektów dla miast austriackich z lat '80-'90...
    • Gość: ted Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze brz... IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.11.12, 17:43
      Rany, dlaczego na tej ulicy nie ma ani jednego drzewa? To Europa, czy jakiś Bangladesz?
    • snowbird1 Skad ci ludzie sie biora? 12.11.12, 23:15
      Zastanawiam sie skad tacy ludzie jak ten redaktor Wojtczuk sie biora?
      Nie buduja zle. Buduja, to niewiele brakowalo, zeby nie napisal - wstrzymajcie budowe.
      Tak zle, tak niedobrze. Ja wiem, ze psychopaci tez sa wsrod dziennikarzy, tylko jakby ostatnio bylo ich tam wsrod nich wiecej.
    • zegrz Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze brz... 13.11.12, 11:30
      Hamerykański slums w centrum Warszawy...
    • Gość: ree Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze brz... IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 13:22
      Architektoniczne dno!
    • Gość: Hoover Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze brz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 14:31
      projekt super szkieletora pierwotnie wykonała słynna pracownia JEMS. Teraz nie pojawia się w artykułach w Wybiórczej. Ciekawe dlaczego. Co wstyd?
      • Gość: Warszawiak Re: Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.13, 10:51
        Jeżeli nie wiesz kto projektował to nie gadaj głupot. JEMS chciał projektować, budować i sprzedać, niestety się nie udało, bo inna firma to projektowała, niestety przez Hotel System poniosła znaczne straty i też odpływa z rynku, przykre :( Lepiej nie wprowadzaj ludzi w błąd.
    • eizoo Re: Dokończą budowę szkieletora. Będzie jeszcze b 06.02.13, 12:42
      Gość portalu: Polonista napisał(a):

> Nie ma słowa "szkieletor" - to kalka angielskiego skeleton, po polsku jest szki
      > elet...

Owszem jest.
      Imię własne czarnego charakteru z filmu animowanego He-Man; nie jest kalką lecz spolszczeniem imienia Skeletor faktycznie pochodzącego od skeleton.
      Ot i polonista
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka