Dodaj do ulubionych

Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń

• Gość: maciex Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:33
      nie martwcie się. podobno pierwszym exponowanym tam dziełem sztuki będzie
      Wyburzanie Centrum Sztuki" hehehe
    • Gość: weronika Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:33
      Taki budynek mialby racje bytu wszędzie, tylko nie w tej naszej ponurej szarej
      Warszawie! Tu - wszystko - tylko nie ten "nowatorski" projekt! To jest jak
      gwóźdź do trumny niestety. I znowu jesteśmy o jeden ogrooomny krok do tylu!
      • Gość: a Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:36
        www.kerez.ch
        • Gość: Nmq Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.chello.pl 13.04.08, 11:18
          O zgrozo. Przecież to będzie paskudnie wyglądało. Nie mówiąc już o
          wnętrzach. Coś strasznego. Jak można można wybrać tak słabą,
          koszmarną prace. Mam nadzieję, że warszawiacy zbojkotują to coś.
      • Gość: bleeee Kiepski projekt. bardzo kiepski. IP: *.acn.waw.pl 19.02.07, 16:58
        projekt ktory uzyskal II miejsce popieram.

ten projekt jest naprawde do d...
    • zegrz Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 19.02.07, 09:35
      Nic dziwnego że wygrał - po prostu odrysował zarys działki z planu
      zagospodarowania przestrzennego.
      Jako współautorów można mu dopisać Borowskiego i Kaczyńskiego Lecha.
    • Gość: ps znów nikt nie przyjedzie "to" oglądać...szkoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:41
      wieża eiffla może nie jest klasyką architektury ale paryż słynie z tego typu
      obiektów ...
      a my jak zwykle chcielibyśmy być najbardziej eleganckim miejscem na ziemi...
    • jabo23 Muzeum Sztuki Nowoczesnej - na miarę Blaszaków 19.02.07, 09:44
      To kolejna katastrofa dla Warszawy.
      Awangardowe pudełko? - Wolne żarty!
      Nie jest to efektowna konstrukcja "pod publiczkę". - To akurat prawda, tylko
      niby dla kogo ma być ta konstrukcja?!

Tą całą zachwyconą "elitę" architektoniczną trzeba czym prędzej wysłać gdzieś
      za krąg polarny. Niech projektują swoje awangardowe pudełka dla niedźwiedzi
      polarnych. Może one się poznają na tej tfurczości przez duże TFU.
      • Gość: bleeee Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej - na miarę Blaszakó IP: *.acn.waw.pl 19.02.07, 16:59
        popieram
    • Gość: Anna nihil novi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:49
      Generalnie mi sie nie podoba w ogole. Spodziewalam sie czegos naprawdę
      tworczego, a nie kolejnego pudełka.
      Mysle, ze Warszawa tez poskapi na materiały i bedziemy miec nastepna halę
      wystawową...
      Ale gdyby to pudło pomalować: arabeskami, sprayem, światłem i przewiązać ładną
      wstążką? Żartuję, jednak chyba tylko tyle twórczego można zrobić z
      takim "pudełkiem".
    • o_k_o Dobry projekt, ale nie przełomowy 19.02.07, 09:52
      To jest bardzo dobry projekt. Doceniam powściągliwość i minimalizm tej
      koncepcji, cechy szczególnie potrzebne w Warszawie, gdzie wciąż powraca swoiście
      pojęta bizantyjskość. Boję się, że wielu mówiących tu o "hańbie" widziałoby
      chętnie coś w tym nurcie rodzimej architektury.

Jednak ten projekt jest zbyt mało, jak to się teraz mówi, porażający. Takich
      budynków trzeba nam wszędzie w Warszawie jak najwięcej, ale muzeum sztuki
      współczesnej w samym środku miasta powinno być bardziej szalone, przełamywać
      formy, wprowadzać coś nowego, etc.

Nie będzie jednak tragedii, jeżeli powstanie taki budynek. To i tak krok do przodu.

• Gość: bleeee projekt do d... IP: *.acn.waw.pl 19.02.07, 17:00
        > Jednak ten projekt jest zbyt mało, jak to się teraz mówi, porażający.

porazajacy? jest to porazka, tak sie teraz mowi.
    • Gość: Ryba Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: 195.47.201.* 19.02.07, 09:56
      No cóż. Jestem akurat także zdania, że potrzeben było tu coś klasycznego w
      formie, nie zaś kolejna próba naśladowania Bilbao, Liebeskinda, Gherego itd.
      Niestety to co wybrano jest po prostu nijakie. Proporcje - owszem poprawne ale
      powinno to być znacznie lżejsze, bardziej przejrzyste, bez tej makabrycznej
      ściany szarego betonu dookoła (mozna się pochlastać). W sumie to taka
      faszystowska architektura w której dobrze prezentowałaby się nowa siedziba
      centrali jakiegoś szwajcarskiego banku. Nie wiem, może to zostanie rozwnięte w
      jakimś sensownym kierunku i zmodyfikowane ale na razie to chała...
      • Gość: antifa Dramat!!! IP: *.crowley.pl 19.02.07, 10:19
        Nie twierdzę, że autor zwycięskiego projektu jest złym architektem, że nie
        jest "klasykiem minimalu"... Ale w Warszawie, gdzie wszystko jest "minimal", do
        tego szare, czegoś takiego nie można było dopuśćić!!! Kolejny betonowy klocek
        (a niechby i ze "znakomitymi proporcjami"), zamiast ożywić centrum miasta i
        stać siejego wizytówką wpisuje się w tandetę stolicy. Aadzieja jeszcze w tym,
        że ktoś sie opamięta...
      • Gość: Nmq Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.chello.pl 13.04.08, 11:26
        Poprostu KICZ.
    • Gość: warszawiak Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.chello.pl 19.02.07, 10:00
      C#v! MNIE STRZELA - KOLEJNE PUDŁO W CENTRUM WWY
      • drzejms-buond Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 19.02.07, 10:07
        na miarę marzeń?
        bożżż, kiepskie te marzenia.
        MINIMALIZM? Minimalizm jest piękny ale...
        między prostotą a prostactwem jest różnica!
        JEST!

zaminić blaszaną beczkę na trumnę?
        trzeba miec tupet,zeby zaproponować coś takiego!

budynek i to w CENTRUM stolicy powinien zachęcać do wejścia,
        sztuka nowoczesna nie jest dla wszystkich- ten budynek też nie będzie!

-będę omijał wielkim łukiem!...i to nie triumfalnym!
      • Gość: fogel Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.07, 10:14
        nie moge powiedziec, ze jestem jakos szczegolnie zachwycony, natomiast tos wyzej
        wspomnial, ze jest to na razie tylko koncepcja. Budynaek wpasowuje sie w
        otaczajacą go przestrzen. Moze wydawac sie kckiem, ale jezeli uzyja dobrych
        jakosciowo materialow to moze wygladac calkiem fajnie. Np. we Wroclawiu na Rynku
        stoi bank zachodni. Wiele osob chcialoby go rozebrac, gdyz klocek, beton itd.
        Jezeli natomiast przyjzec sie sie z bliska, to elewacja pokryta jest kamieniem.

Wydaje mi sie, ze ten projekt bardzo ladnei sie zestarzeje. POdobnie bylo przed
        wojną z modernizmem, a jak fantastycznie teraz wyglada? Wiecej optymizmu moi
        Drodzy :)

pozdrawiam z Wrocławia
        • bermudas Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 19.02.07, 10:19
          ten budynek we Wrocku jest przedwojenny, nie z XXI wieku
    • Gość: RaV Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: 195.150.224.* 19.02.07, 10:04
      szkoda,ze nie pokazali innych projektow...
      • Gość: Tomasz Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: 212.16.16.* 19.02.07, 10:11
        Moim zdaniem wspaniale wkomponuje sie w otoczenie domow centrum i dworca
        centralnego ;))) taki sam styl ;)))
      • Gość: bleee lepszy projekt IP: *.acn.waw.pl 19.02.07, 17:04
        to jest projekt ktory mi sie o wiele bardziej podoba.

www.museumcompetition.pl/nagrody_more.php?id=2
      • mezzanine78 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 19.02.07, 21:42
        pokazali inne projekty - museumcompetition.pl/nagrody.php
        kilkając na numer można zobaczyć wizualizacje; mnie się podoba:
        museumcompetition.pl/nagrody_more.php?id=7
        oraz

museumcompetition.pl/nagrody_more.php?id=12
        budynki które mogłybyć wyjątkowe na skalę krajową
    • Gość: paweł Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.07, 10:10
      jakie masz kompetencje żeby tak twierdzić
    • Gość: POLAK Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: 195.205.171.* 19.02.07, 10:13
      Czwwy w ten sposob sprzedajemy Kraj ? komu to takie pilne i dlaczego
      opcokrajowiec? w Polsce brak fachowcow . Tylko w Warszawje tak trfoni sie kase.
    • Gość: aplusd_pl Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:15
      ale syf. Wstyd mi.
    • Gość: Warszawiak Widzę kolejną szarość w Warszawie! IP: 213.17.166.* 19.02.07, 10:16
      Muszę przyznać, żę kolejny raz jestem rozczarowany. Moim zdaniem projekt
      wygląda jak fabryczna hala tylko bez komina!
      Proponuję wznieść dwa budynki zbliżone wyglądem do nowej Biblioteki U.W. na do
      ul. Dobrej. Jeden umieściłbym przy Stacji metra Centrum, a drugi na miejscu
      hali KDT.

Poza tym apeluję do władz Warszawy o ściągnięcie tego koszmarnego wizerunku
      warszawskiej Syrenki! Za co mam kochać swoje miasto? Może za ten bałagan
      architektoniczny oraz za próby wymazywania zabytków z planu Warszawy!?
      • Gość: Guniver Re: Widzę kolejną szarość w Warszawie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:20
        Pudło będące dodatkiem do Pałacu Kultury, znakomicie się do niego dostosowuje,
        jak dodatkowe skrzydło. Broń Boże by nie zrobickonkurencji wspaniałje
        stalinowskiej budowli. To wyraz szacunku dla daru Stalina !!!
        • Gość: Warszawiak Płakać mi się chce jak jestem w Centrum Warszawy! IP: 213.17.166.* 19.02.07, 10:54
          Jestem wyobcowany w swoim mieście na maxa! Klimat tego miasta umarł razem z
          Powstańcami w 1944 roku. To prawda co mówią o kulturze w Warszawie, że odjeżdża
          ostatnim pociągiem do Krakowa!
          • Gość: b Re: Płakać mi się chce jak jestem w Centrum Wars IP: *.ianburke.co.uk 19.02.07, 11:04
            mi tez, ilekroc przyjezdam do Warszawy chodze bocznymi ulicami, bo tam jest
            ladnie europejsko, bo tam nasi architekci powojenni nie zdarzyli pogmerac...
            pudlo to jest dramat, warszawa po wojnie ma same pudla, same bloki i bedzie
            jeszcze jedno... coz znow wysiade na centralnym dojde tunelem do mariota i
            zaszyje sie z poludniowe srodmiescie i nie ogladne za plecy by mnie szlag nie
            trafil...
            • Gość: Warszawiak! Hoża, Wspólna, Żurawia, Wilcza, to jest Warszawa! IP: 213.17.166.* 19.02.07, 11:28
              To relikty prawdziwego miasta europejskiego, spacer po tych ulicach to podróż w
              przeszłość,aż ściska za serce. Niestety i tu w pewnych miejscach wkrada się
              szarość i nowoczesna pazerność!
              • Gość: awka Żal mi tej naszej kochanej Warszawy. IP: *.eranet.pl 19.02.07, 11:43
                Kolejne paskudztwo, bez charakteru i bez duszy. Ostatnio wciskano ciemnotę, że
                PKiN to cenny zabytek, a tymczasem prawdziwe zabytki niszczeja, sa wyburzane.
                Tłumaczy się to brakiem pieniędzy na konserwację. Bez komentarza....
                Kolejny cios w samo serce Warszawy.
    • Gość: aplusd_pl gigantyczna powierzchnia pod reklamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:21
      Ten projekt to jedna wielka powierzchnia pod reklamy.
      Samo pudełko nie "rozmawia" otoczeniem. Razi sztuczne schowanie pofalowanego
      sufitu za prostymi ścianami. Brakuje rozwiązania piątej elewacji (dachów).
      Przecież tam mogła być dodatkowa powierzchnia na działania, ekspozycje, akcje,
      kawiarnię itp.

Nie wygrał rozsądek - wybrano dobre źródło kasy z wynajmowania powierzchni pod
      reklamy.
      • Gość: pozdr. z Łodzi No, no, wielka rzecz, bardzo wyrafinowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:01
        No to z takiego czegoś Wasze miasto już się nie podniesie, bo i tak już leży.

To bardzo ładnie wyeksponowany cokół PKiN w dalszej perpektywie, to jakby
        ukoronowanie wpisu Pałacu do rejestru zabytków przez jego dalszą rozbudowę
        (byłem za wpisem z innych względów - świadectwo czasu). "Z daleka widać lepiej".

Opinia jury mogłaby być następująca:
        Projekt nagrodzono za bardzo głębokie zrozumienie kontekstu urbanistycznego i
        tak trudnej tradycji miejsca oraz jej twórcze rozwinięcie. Absolutny nichilizm
        formy trafnie odzwierciedla i nawiązuje do Domów Towarowych Centrum, a
        jednocześnie jako tło nie konkuruje z ornamentyką Pałacu Kultury. Architektura
        właściwie uzewnętrznia rangę wystawianej sztuki, która jest niczym w stosunku
        do osiągnięć kultury okresu socrealizmu, a jednoczesnie podświadomie kojarzy
        koegzystencję i twórczą ciągłość formy nowego oraz tradycji otoczenia i myslenia

Czy ktoś wie: to był konkurs urbanistyczny na otoczenie PKiN czy na obiekt?
        • testra Re: No, no, wielka rzecz, bardzo wyrafinowane 20.02.07, 00:56
          no, ale z tego w czym wasze miasto utknęło przez ostatnie kilka lat to chyba
          nie podniesie się dłużej niż Warszawa, więc komu służą takie tezy ?

życzę więcej powściągliwości autorom takich postów, choćby dla konstryktywnej
          wymiany poglądów, bo w tym przypadku Warszawa akurat ma jeszcze szansę, aby
          realizować awangarową ideę, a Łódź ? jaką ma ? poza krytyką szans Warszawy ?
          niech zrealizuje podobny konkurs międzynarodowy, wtedy z pewnością ją poprzemy.
    • Gość: quentin Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.aster.pl 19.02.07, 10:27
      wreszcie Warszawa zyskała szansę na odrobinę europejskiej awangardy i
      normalności, zamiast tanich fajerwerków jak do tej pory, które zakompleksieni
      warszawiacy sadzą z upodobaniem na każdym rogu ulicy, a rozstrzygnięcie jury
      pozwala przynajmniej odzyskać wiarę w sens organizacji konkursów w Polsce po
      skandalach, jakia miał miejsce, również w tym konkursie jeszcze w czerwcu.
      • Gość: m1 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.magma-net.pl 19.02.07, 18:13
        Świetna architektura-mamy natomiast problem z odbiorem sztuki przez
        internautów. Potrzebne są korepetycje.
        • testra Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 20.02.07, 00:32
          w świetle tych wypowiedzi, to już samo przez sie się rozumie, tylko gdzie
          sładać takie wnioski o korepetycje ? Do prezydenta Warszawy, do Sejmu, do Rządu
          RP, do prezydenta RP, czy też do Brukseli lub do Strasburga ?
    • bazyl_f a mnie sie PODOBA 19.02.07, 10:32
      Na poczatku pomyslalem to co wiekszosc - Pudlo
      Przekonaly mnie
      1. koncepcje wnetrza - moim zdaniem duzo ciekawsze niz w pozostalych projektach
      museumcompetition.pl/nagrody_more.php?id=1
      2. ilosc negatywnych opinii na forum :)))
      (wybaczcie Rodacy, ale patrzac wokol widac jak na dloni, ze kompletnie nie
      znamy sie na architekturze, wiec jesli cos nam sie bardzo nie podoba jest
      szansa, ze przetrwa okresowe mody i bedzie czyms wiecej niz kolejnym
      nowoczesnym budynkiem w miescie)
      • Gość: b ok no fajna ta nowa hala kupiecka, ale co z muzeum IP: *.ianburke.co.uk 19.02.07, 11:10
        bo nie wiem?? to w koncu tam bedzie muzeum czy nowa hala kupiecka z potezna
        elewacja na reklamy?? bo sie pogubilem
        • Gość: wk Re: ok no fajna ta nowa hala kupiecka, ale co z m IP: *.aster.pl 20.02.07, 01:15
          to może warto, abyśmy przy tej okazji przynajmniej dowiedzieli się w końcu czym
          jest zawód architekta w krajach europejskich ? zamiast podtrzymywać tu
          spekulacyjne prawo w tym zakresie z okresu PRL-u.
      • cubikon Re: a mnie sie PODOBA - trudno 19.02.07, 12:26
        Masz rację, My Polacy kompletnie się na architekturze nie znamy, czego dowód
        właśnie nam zafundowano. W zasadzie nie ma sensu rozbierać hali KDT, można by
        tam urządzić muzeum... ileż to pieniędzy można zaoszczędzić.
        Nie jestem w stanie zrozumieć co w tym projekcie może się podobać, jeżeli ktoś
        wie jakie było uzasadnienie tego wyboru, to błagam niech się podzieli, bo ja z
        całą swoją tolerancją do gustów nie jestem w stanie się niczego pozytywnego
        doszukać.
      • welarg Re: A ja myślałem, że to projekt przebudowy Dworca 19.02.07, 14:07
        Zdziwiłem się, że I nagroda to projekt muzeum. Na początku myślałem, że to
        projekt przebudowy Dworca Warszawa Centralna.
      • Gość: geremi Re: a mnie sie PODOBA IP: *.acn.waw.pl 19.02.07, 14:32
        Tak kur...
        Na sztuce współczesnej też się nie znamy, jak nie widze nic co by było
        warościowe w niebieskim kwadracie na białym tle (swojego czasu zobaczyłem
        zdjęcia takich i podobnych prac z jakiejś modernistycznej galerii w Warszawie)
        to sie nie znam... Ignorant ze mnie!
        Ale kur... ja takich prac nie musze oglądać. Wystarczy że nie pójde do tej
        galerii!
        A TO COŚ! Będę na to skazany, za każdym razem jak będe w centrum bo tego już
        sie nie da niczym przesłonić. Przykro mi, nie studiuję architektury, nie chodzę
        do filharmonii, nie czytam balzaca w oryginale, ale mimo to czuję się
        inteligentną osobą z poczuciem gustu, która czekała na coś naprawdę
        wyjątkowego. Budynek Tate Modern w Londynie też mnie nie olśniewa i większości
        londyńczyków również. Znaczy że mamy się na tym wzorować w Warszawie??
        Nie chciałem tu wcale rozlanej plamy czy precelka, nie o to chodzi. Liczyłem na
        przyjemną, charakterysttczną architekturę, coś co wzbudzi zachwyt i przykuje
        moją uwagę jak będe przejeżdżał samochodem.
        Tymczasem jestem totalnie rozbity, rozgoryczony wynikiem tego konkursu,
        tymbardziej że wśród wyróżnionych prac można znaleźć o stokroć lepsze o
        podobnej koncepcji ale nie przypominające do bólu KDT-u w szarości i bez
        reklam, skrzyżowanego z elewacją galerii centrum (czy jakiś z
        wielkich "znawców" na tym forum zapomniał że jest to największa biała plama w
        warszawie a nie dobra architektura). I jeszcze ten dach, Boże uchowaj, dobrze
        że chociaż jego nie będę musiał oglądać z perspektywy przechodnia...
        KOSZMAR!!!
        Nowy symbol, wizerunek Warszawy??!! Dla kogo, dla miłośników minimalistów
        (którym niewątpliwie jest przecież Borowski [ironicznie])... Pytam się, dla
        kogo ma być to muzeum zbudowane??!!
        Ja chcę publiczną dyskusję!
        Więcej, podważam zgodność tego projektu z regulaminem konkursu! Cytat z
        regulaminu: "Ta nowa instytucja kultury ma ożywić relacje pomiędzy artystami i
        ich dziełami a odbiorcami. Muzeum będzie miejscem żywym, w którym sztuka
        współczesna przenika się z życiem miasta. Architektonicznie budynek Muzeum
        powinien być formalnym i znaczeniowym kontrapunktem dla Pałacu Kultury, a jego
        bryła – rozpoznawalnym na świecie, nowym symbolem Warszawy. Muzeum wraz z
        przyległym placem i parkiem stanie się najważniejszym miejscem publicznym w
        rewitalizowanym centrum Warszawy."
        Czy tylko ja widzę coś niepokojącego w zwycięskiej pracy?
        Pozdrawiam normalnych Warszawiaków, nie "znawców"
    • Gość: trygonometr Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę naszych możli.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:34
      Ale takie podejście do architektury już było i to w znacznie lepszym wydaniu.
      (Ludwig Mies van der Rohe 1886 - 1969). Robienie pięknej nowoczesnej kamiennej
      elewacji i ścian z betonu, to nie jest awangardowa architektura.
      Budynek wpisuje się idealnie w domy centrum (wystarczy zrobić na nich
      piękna "foto-kamienną" elewację). Będą razem tworzyć coś w rodzaju
      łódzkiej "Manufaktury", czyli wódka, majtki odkurzacze i... kompozycja
      unistyczna Strzemińskiego. A to chyba też już przestarzała koncepcja ?
      Reasumując. Zgadzam się że nie powinno budować się krzykliwego, komercyjnego
      gargamela. Ale nic na siłę panowie. Prawdopodobnie nie było z czego wybrać.

A propos, te dwie pierwsze kondygnacje to parking ? :)
    • bronimir My zbudujemy bunkier "Opatrzności Bożej" 19.02.07, 10:37
      tu Szwajcarzy nas nie przebiją.
      • Gość: quentin Re: My zbudujemy bunkier "Opatrzności Bożej" IP: *.aster.pl 19.02.07, 21:51
        pomyśl o tym, my też nie mamy żadnych szans, aby pobić Szwajcarów, ani pod tym,
        ani pod wieloma innymi względami, zdrowym rozsądkiem niestety nie grzeszymy,
        może tylko możemy wypowiedzieć im wojnę i poddać się na drugi dzień, aby
        uchronić się sami przed zupełną degrengoladą, choć może już na to za póżno ...
    • testra Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 19.02.07, 10:45
      bravo po tysiąckroć dla jury konkursu - tym razem poległ pretensjonalizm, a
      zwyciężył umiar, skromność i rozsądek !!!
      • Gość: arch wspolczuje majacym takie szre marzenia... IP: *.ianburke.co.uk 19.02.07, 10:55
        przeciez ten budynek bedzie przy PEKINIe wygladal jak portiernia? Co to ma w
        ogole byc?? kopia domow towarowych centrum?? takie macie marzenia?? smutne to
        marzenia...
        "zycie czlowieka ma kolor jego wyobrazni" Marek Aureliusz
        • Gość: arch Bo wokol Palacu tylko park bedzie dobrze wygladal IP: *.ianburke.co.uk 19.02.07, 10:59
          ps: budynek zrobiony przez szwajcarska pracownie pasuje do niemieckich do
          szwajcarskich do austryjackich miast do tamtej tkanki i skali, ale niestety nie
          do Warszawy...
          Z drugiej strony ten konkurs dowodzi jednego, tezy jaka kiedys powiedzial
          pewien anonimowy architekt:
          "Palac Kultury trzeba zburzyc koniecznie, bo my nie jestesmy w stanie wokol
          niego budowac" I teraz jasno widac ze kazdy obiekt "kaczka", "precelek" czy
          pudlo wyglada przy Palacu smieszni, bo przy palacu niesmiesznie wyglada tylko
          park - zielony park z drzewami
    • Gość: lwik Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.aster.pl 19.02.07, 10:51
      Ten projekt to tragedia!!! jak bedzie wygladac w sasiedztwie Tarasów i
      Libeskinda?? :|
      • Gość: quentin Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.aster.pl 19.02.07, 22:33
        kolego, wobec takich śmieci,... po prostu, ... będzie wyglądał dostojnie.
    • Gość: soren Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.171.85.230.crowley.pl 19.02.07, 10:54
      Wreszcie! Warszawa nie ma centralnego placu. Zagospodarowanie okolic pekinu, mam nadzieję, uzdrowi tę sytuację.
    • jan_telecki Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 19.02.07, 10:55
      palac kultury jest tak gargamelowaty ze postawienie obok niego "kaczki" byłoby
      koszmarem - złote tarasy sa tego swietnym przykladem.

przy "pekinie" wytrzyma tylko minimalizm. czy z minimalistycznych koncepcji ta
      byla najlepsza - trudno powiedziec.
    • Gość: bartek Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:56
      Moim zdaniem koncepcja muzeum jest trafna (najlepsza z nagrodzonych bądź
      wyróżnionych w konkursie – innych nie znam). Centrum Warszawy jest
      wystarczająco chaotyczne, a ekspresyjny budynek nie zapewni niezbędnego
      porządku i ładu (tego typu realizacje robią największe wrażenie w kontraście do
      stonowanego i uporządkowanego otoczenia). Wiele zależy od faktury elewacji i
      materiału z jakiego powstanie (ta metalizująca na Kunstmuseum w Vaduz robi
      ogromne wrażenie).
    • Gość: va Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.marquard.pl 19.02.07, 11:00
      Hańbą są te ohydne hale. Poza tym to wstyd, ze tyle lat po wojnie a w centrum stolicy państwa klepisko,
      błoto i bazar. No cóż. Jesteśmy słomianami.
      Mam jednak cichą nadzieję, że słoma się wykruszy.
      • Gość: Łodzianin Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:19
        Forma obiektu jest jak forma sztuki współczesnej, która osiąga gigantyczne
        ceny, ale nikt nie chce jej mieć w domu i nikt jej nie rozumie. Te ściany to
        jak obrazy Opałki, tylko po realizacji architekt powinien na nich leżeć i
        malować jakąś historię współczesnej cywilizacji nad Wisłą. KRYZYS I DEKADENCJA:
        w architekturze, sztuce, muzyce, życiu społecznym, politycznym i osobistym,
        powiedzmy w końcu to sobie. Czas juz na jakieć wartości, plastik nie wytrzymuje.
        • Gość: quentin Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.aster.pl 19.02.07, 22:36
          Łodzianin, przyjedź tu "wytłomaczyć" to warszawiakom, jak się odważysz ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka