Gość: maciex Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:33 nie martwcie się. podobno pierwszym exponowanym tam dziełem sztuki będzie Wyburzanie Centrum Sztuki" hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:33 Taki budynek mialby racje bytu wszędzie, tylko nie w tej naszej ponurej szarej Warszawie! Tu - wszystko - tylko nie ten "nowatorski" projekt! To jest jak gwóźdź do trumny niestety. I znowu jesteśmy o jeden ogrooomny krok do tylu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:36 www.kerez.ch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nmq Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.chello.pl 13.04.08, 11:18 O zgrozo. Przecież to będzie paskudnie wyglądało. Nie mówiąc już o wnętrzach. Coś strasznego. Jak można można wybrać tak słabą, koszmarną prace. Mam nadzieję, że warszawiacy zbojkotują to coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleeee Kiepski projekt. bardzo kiepski. IP: *.acn.waw.pl 19.02.07, 16:58 projekt ktory uzyskal II miejsce popieram. ten projekt jest naprawde do d... Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 19.02.07, 09:35 Nic dziwnego że wygrał - po prostu odrysował zarys działki z planu zagospodarowania przestrzennego. Jako współautorów można mu dopisać Borowskiego i Kaczyńskiego Lecha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps znów nikt nie przyjedzie "to" oglądać...szkoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:41 wieża eiffla może nie jest klasyką architektury ale paryż słynie z tego typu obiektów ... a my jak zwykle chcielibyśmy być najbardziej eleganckim miejscem na ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś
jabo23 Muzeum Sztuki Nowoczesnej - na miarę Blaszaków 19.02.07, 09:44 To kolejna katastrofa dla Warszawy. Awangardowe pudełko? - Wolne żarty! Nie jest to efektowna konstrukcja "pod publiczkę". - To akurat prawda, tylko niby dla kogo ma być ta konstrukcja?! Tą całą zachwyconą "elitę" architektoniczną trzeba czym prędzej wysłać gdzieś za krąg polarny. Niech projektują swoje awangardowe pudełka dla niedźwiedzi polarnych. Może one się poznają na tej tfurczości przez duże TFU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleeee Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej - na miarę Blaszakó IP: *.acn.waw.pl 19.02.07, 16:59 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna nihil novi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:49 Generalnie mi sie nie podoba w ogole. Spodziewalam sie czegos naprawdę tworczego, a nie kolejnego pudełka. Mysle, ze Warszawa tez poskapi na materiały i bedziemy miec nastepna halę wystawową... Ale gdyby to pudło pomalować: arabeskami, sprayem, światłem i przewiązać ładną wstążką? Żartuję, jednak chyba tylko tyle twórczego można zrobić z takim "pudełkiem". Odpowiedz Link Zgłoś
o_k_o Dobry projekt, ale nie przełomowy 19.02.07, 09:52 To jest bardzo dobry projekt. Doceniam powściągliwość i minimalizm tej koncepcji, cechy szczególnie potrzebne w Warszawie, gdzie wciąż powraca swoiście pojęta bizantyjskość. Boję się, że wielu mówiących tu o "hańbie" widziałoby chętnie coś w tym nurcie rodzimej architektury. Jednak ten projekt jest zbyt mało, jak to się teraz mówi, porażający. Takich budynków trzeba nam wszędzie w Warszawie jak najwięcej, ale muzeum sztuki współczesnej w samym środku miasta powinno być bardziej szalone, przełamywać formy, wprowadzać coś nowego, etc. Nie będzie jednak tragedii, jeżeli powstanie taki budynek. To i tak krok do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleeee projekt do d... IP: *.acn.waw.pl 19.02.07, 17:00 > Jednak ten projekt jest zbyt mało, jak to się teraz mówi, porażający. porazajacy? jest to porazka, tak sie teraz mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryba Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: 195.47.201.* 19.02.07, 09:56 No cóż. Jestem akurat także zdania, że potrzeben było tu coś klasycznego w formie, nie zaś kolejna próba naśladowania Bilbao, Liebeskinda, Gherego itd. Niestety to co wybrano jest po prostu nijakie. Proporcje - owszem poprawne ale powinno to być znacznie lżejsze, bardziej przejrzyste, bez tej makabrycznej ściany szarego betonu dookoła (mozna się pochlastać). W sumie to taka faszystowska architektura w której dobrze prezentowałaby się nowa siedziba centrali jakiegoś szwajcarskiego banku. Nie wiem, może to zostanie rozwnięte w jakimś sensownym kierunku i zmodyfikowane ale na razie to chała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antifa Dramat!!! IP: *.crowley.pl 19.02.07, 10:19 Nie twierdzę, że autor zwycięskiego projektu jest złym architektem, że nie jest "klasykiem minimalu"... Ale w Warszawie, gdzie wszystko jest "minimal", do tego szare, czegoś takiego nie można było dopuśćić!!! Kolejny betonowy klocek (a niechby i ze "znakomitymi proporcjami"), zamiast ożywić centrum miasta i stać siejego wizytówką wpisuje się w tandetę stolicy. Aadzieja jeszcze w tym, że ktoś sie opamięta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nmq Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.chello.pl 13.04.08, 11:26 Poprostu KICZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.chello.pl 19.02.07, 10:00 C#v! MNIE STRZELA - KOLEJNE PUDŁO W CENTRUM WWY Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 19.02.07, 10:07 na miarę marzeń? bożżż, kiepskie te marzenia. MINIMALIZM? Minimalizm jest piękny ale... między prostotą a prostactwem jest różnica! JEST! zaminić blaszaną beczkę na trumnę? trzeba miec tupet,zeby zaproponować coś takiego! budynek i to w CENTRUM stolicy powinien zachęcać do wejścia, sztuka nowoczesna nie jest dla wszystkich- ten budynek też nie będzie! -będę omijał wielkim łukiem!...i to nie triumfalnym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fogel Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.07, 10:14 nie moge powiedziec, ze jestem jakos szczegolnie zachwycony, natomiast tos wyzej wspomnial, ze jest to na razie tylko koncepcja. Budynaek wpasowuje sie w otaczajacą go przestrzen. Moze wydawac sie kckiem, ale jezeli uzyja dobrych jakosciowo materialow to moze wygladac calkiem fajnie. Np. we Wroclawiu na Rynku stoi bank zachodni. Wiele osob chcialoby go rozebrac, gdyz klocek, beton itd. Jezeli natomiast przyjzec sie sie z bliska, to elewacja pokryta jest kamieniem. Wydaje mi sie, ze ten projekt bardzo ladnei sie zestarzeje. POdobnie bylo przed wojną z modernizmem, a jak fantastycznie teraz wyglada? Wiecej optymizmu moi Drodzy :) pozdrawiam z Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
bermudas Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 19.02.07, 10:19 ten budynek we Wrocku jest przedwojenny, nie z XXI wieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RaV Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: 195.150.224.* 19.02.07, 10:04 szkoda,ze nie pokazali innych projektow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: 212.16.16.* 19.02.07, 10:11 Moim zdaniem wspaniale wkomponuje sie w otoczenie domow centrum i dworca centralnego ;))) taki sam styl ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee lepszy projekt IP: *.acn.waw.pl 19.02.07, 17:04 to jest projekt ktory mi sie o wiele bardziej podoba. www.museumcompetition.pl/nagrody_more.php?id=2 Odpowiedz Link Zgłoś
mezzanine78 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 19.02.07, 21:42 pokazali inne projekty - museumcompetition.pl/nagrody.php kilkając na numer można zobaczyć wizualizacje; mnie się podoba: museumcompetition.pl/nagrody_more.php?id=7 oraz museumcompetition.pl/nagrody_more.php?id=12 budynki które mogłybyć wyjątkowe na skalę krajową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.07, 10:10 jakie masz kompetencje żeby tak twierdzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: 195.205.171.* 19.02.07, 10:13 Czwwy w ten sposob sprzedajemy Kraj ? komu to takie pilne i dlaczego opcokrajowiec? w Polsce brak fachowcow . Tylko w Warszawje tak trfoni sie kase. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aplusd_pl Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:15 ale syf. Wstyd mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Widzę kolejną szarość w Warszawie! IP: 213.17.166.* 19.02.07, 10:16 Muszę przyznać, żę kolejny raz jestem rozczarowany. Moim zdaniem projekt wygląda jak fabryczna hala tylko bez komina! Proponuję wznieść dwa budynki zbliżone wyglądem do nowej Biblioteki U.W. na do ul. Dobrej. Jeden umieściłbym przy Stacji metra Centrum, a drugi na miejscu hali KDT. Poza tym apeluję do władz Warszawy o ściągnięcie tego koszmarnego wizerunku warszawskiej Syrenki! Za co mam kochać swoje miasto? Może za ten bałagan architektoniczny oraz za próby wymazywania zabytków z planu Warszawy!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guniver Re: Widzę kolejną szarość w Warszawie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:20 Pudło będące dodatkiem do Pałacu Kultury, znakomicie się do niego dostosowuje, jak dodatkowe skrzydło. Broń Boże by nie zrobickonkurencji wspaniałje stalinowskiej budowli. To wyraz szacunku dla daru Stalina !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Płakać mi się chce jak jestem w Centrum Warszawy! IP: 213.17.166.* 19.02.07, 10:54 Jestem wyobcowany w swoim mieście na maxa! Klimat tego miasta umarł razem z Powstańcami w 1944 roku. To prawda co mówią o kulturze w Warszawie, że odjeżdża ostatnim pociągiem do Krakowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Płakać mi się chce jak jestem w Centrum Wars IP: *.ianburke.co.uk 19.02.07, 11:04 mi tez, ilekroc przyjezdam do Warszawy chodze bocznymi ulicami, bo tam jest ladnie europejsko, bo tam nasi architekci powojenni nie zdarzyli pogmerac... pudlo to jest dramat, warszawa po wojnie ma same pudla, same bloki i bedzie jeszcze jedno... coz znow wysiade na centralnym dojde tunelem do mariota i zaszyje sie z poludniowe srodmiescie i nie ogladne za plecy by mnie szlag nie trafil... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak! Hoża, Wspólna, Żurawia, Wilcza, to jest Warszawa! IP: 213.17.166.* 19.02.07, 11:28 To relikty prawdziwego miasta europejskiego, spacer po tych ulicach to podróż w przeszłość,aż ściska za serce. Niestety i tu w pewnych miejscach wkrada się szarość i nowoczesna pazerność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awka Żal mi tej naszej kochanej Warszawy. IP: *.eranet.pl 19.02.07, 11:43 Kolejne paskudztwo, bez charakteru i bez duszy. Ostatnio wciskano ciemnotę, że PKiN to cenny zabytek, a tymczasem prawdziwe zabytki niszczeja, sa wyburzane. Tłumaczy się to brakiem pieniędzy na konserwację. Bez komentarza.... Kolejny cios w samo serce Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aplusd_pl gigantyczna powierzchnia pod reklamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:21 Ten projekt to jedna wielka powierzchnia pod reklamy. Samo pudełko nie "rozmawia" otoczeniem. Razi sztuczne schowanie pofalowanego sufitu za prostymi ścianami. Brakuje rozwiązania piątej elewacji (dachów). Przecież tam mogła być dodatkowa powierzchnia na działania, ekspozycje, akcje, kawiarnię itp. Nie wygrał rozsądek - wybrano dobre źródło kasy z wynajmowania powierzchni pod reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdr. z Łodzi No, no, wielka rzecz, bardzo wyrafinowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:01 No to z takiego czegoś Wasze miasto już się nie podniesie, bo i tak już leży. To bardzo ładnie wyeksponowany cokół PKiN w dalszej perpektywie, to jakby ukoronowanie wpisu Pałacu do rejestru zabytków przez jego dalszą rozbudowę (byłem za wpisem z innych względów - świadectwo czasu). "Z daleka widać lepiej". Opinia jury mogłaby być następująca: Projekt nagrodzono za bardzo głębokie zrozumienie kontekstu urbanistycznego i tak trudnej tradycji miejsca oraz jej twórcze rozwinięcie. Absolutny nichilizm formy trafnie odzwierciedla i nawiązuje do Domów Towarowych Centrum, a jednocześnie jako tło nie konkuruje z ornamentyką Pałacu Kultury. Architektura właściwie uzewnętrznia rangę wystawianej sztuki, która jest niczym w stosunku do osiągnięć kultury okresu socrealizmu, a jednoczesnie podświadomie kojarzy koegzystencję i twórczą ciągłość formy nowego oraz tradycji otoczenia i myslenia Czy ktoś wie: to był konkurs urbanistyczny na otoczenie PKiN czy na obiekt? Odpowiedz Link Zgłoś
testra Re: No, no, wielka rzecz, bardzo wyrafinowane 20.02.07, 00:56 no, ale z tego w czym wasze miasto utknęło przez ostatnie kilka lat to chyba nie podniesie się dłużej niż Warszawa, więc komu służą takie tezy ? życzę więcej powściągliwości autorom takich postów, choćby dla konstryktywnej wymiany poglądów, bo w tym przypadku Warszawa akurat ma jeszcze szansę, aby realizować awangarową ideę, a Łódź ? jaką ma ? poza krytyką szans Warszawy ? niech zrealizuje podobny konkurs międzynarodowy, wtedy z pewnością ją poprzemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quentin Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.aster.pl 19.02.07, 10:27 wreszcie Warszawa zyskała szansę na odrobinę europejskiej awangardy i normalności, zamiast tanich fajerwerków jak do tej pory, które zakompleksieni warszawiacy sadzą z upodobaniem na każdym rogu ulicy, a rozstrzygnięcie jury pozwala przynajmniej odzyskać wiarę w sens organizacji konkursów w Polsce po skandalach, jakia miał miejsce, również w tym konkursie jeszcze w czerwcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m1 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.magma-net.pl 19.02.07, 18:13 Świetna architektura-mamy natomiast problem z odbiorem sztuki przez internautów. Potrzebne są korepetycje. Odpowiedz Link Zgłoś
testra Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 20.02.07, 00:32 w świetle tych wypowiedzi, to już samo przez sie się rozumie, tylko gdzie sładać takie wnioski o korepetycje ? Do prezydenta Warszawy, do Sejmu, do Rządu RP, do prezydenta RP, czy też do Brukseli lub do Strasburga ? Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl_f a mnie sie PODOBA 19.02.07, 10:32 Na poczatku pomyslalem to co wiekszosc - Pudlo Przekonaly mnie 1. koncepcje wnetrza - moim zdaniem duzo ciekawsze niz w pozostalych projektach museumcompetition.pl/nagrody_more.php?id=1 2. ilosc negatywnych opinii na forum :))) (wybaczcie Rodacy, ale patrzac wokol widac jak na dloni, ze kompletnie nie znamy sie na architekturze, wiec jesli cos nam sie bardzo nie podoba jest szansa, ze przetrwa okresowe mody i bedzie czyms wiecej niz kolejnym nowoczesnym budynkiem w miescie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b ok no fajna ta nowa hala kupiecka, ale co z muzeum IP: *.ianburke.co.uk 19.02.07, 11:10 bo nie wiem?? to w koncu tam bedzie muzeum czy nowa hala kupiecka z potezna elewacja na reklamy?? bo sie pogubilem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk Re: ok no fajna ta nowa hala kupiecka, ale co z m IP: *.aster.pl 20.02.07, 01:15 to może warto, abyśmy przy tej okazji przynajmniej dowiedzieli się w końcu czym jest zawód architekta w krajach europejskich ? zamiast podtrzymywać tu spekulacyjne prawo w tym zakresie z okresu PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
cubikon Re: a mnie sie PODOBA - trudno 19.02.07, 12:26 Masz rację, My Polacy kompletnie się na architekturze nie znamy, czego dowód właśnie nam zafundowano. W zasadzie nie ma sensu rozbierać hali KDT, można by tam urządzić muzeum... ileż to pieniędzy można zaoszczędzić. Nie jestem w stanie zrozumieć co w tym projekcie może się podobać, jeżeli ktoś wie jakie było uzasadnienie tego wyboru, to błagam niech się podzieli, bo ja z całą swoją tolerancją do gustów nie jestem w stanie się niczego pozytywnego doszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
welarg Re: A ja myślałem, że to projekt przebudowy Dworca 19.02.07, 14:07 Zdziwiłem się, że I nagroda to projekt muzeum. Na początku myślałem, że to projekt przebudowy Dworca Warszawa Centralna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geremi Re: a mnie sie PODOBA IP: *.acn.waw.pl 19.02.07, 14:32 Tak kur... Na sztuce współczesnej też się nie znamy, jak nie widze nic co by było warościowe w niebieskim kwadracie na białym tle (swojego czasu zobaczyłem zdjęcia takich i podobnych prac z jakiejś modernistycznej galerii w Warszawie) to sie nie znam... Ignorant ze mnie! Ale kur... ja takich prac nie musze oglądać. Wystarczy że nie pójde do tej galerii! A TO COŚ! Będę na to skazany, za każdym razem jak będe w centrum bo tego już sie nie da niczym przesłonić. Przykro mi, nie studiuję architektury, nie chodzę do filharmonii, nie czytam balzaca w oryginale, ale mimo to czuję się inteligentną osobą z poczuciem gustu, która czekała na coś naprawdę wyjątkowego. Budynek Tate Modern w Londynie też mnie nie olśniewa i większości londyńczyków również. Znaczy że mamy się na tym wzorować w Warszawie?? Nie chciałem tu wcale rozlanej plamy czy precelka, nie o to chodzi. Liczyłem na przyjemną, charakterysttczną architekturę, coś co wzbudzi zachwyt i przykuje moją uwagę jak będe przejeżdżał samochodem. Tymczasem jestem totalnie rozbity, rozgoryczony wynikiem tego konkursu, tymbardziej że wśród wyróżnionych prac można znaleźć o stokroć lepsze o podobnej koncepcji ale nie przypominające do bólu KDT-u w szarości i bez reklam, skrzyżowanego z elewacją galerii centrum (czy jakiś z wielkich "znawców" na tym forum zapomniał że jest to największa biała plama w warszawie a nie dobra architektura). I jeszcze ten dach, Boże uchowaj, dobrze że chociaż jego nie będę musiał oglądać z perspektywy przechodnia... KOSZMAR!!! Nowy symbol, wizerunek Warszawy??!! Dla kogo, dla miłośników minimalistów (którym niewątpliwie jest przecież Borowski [ironicznie])... Pytam się, dla kogo ma być to muzeum zbudowane??!! Ja chcę publiczną dyskusję! Więcej, podważam zgodność tego projektu z regulaminem konkursu! Cytat z regulaminu: "Ta nowa instytucja kultury ma ożywić relacje pomiędzy artystami i ich dziełami a odbiorcami. Muzeum będzie miejscem żywym, w którym sztuka współczesna przenika się z życiem miasta. Architektonicznie budynek Muzeum powinien być formalnym i znaczeniowym kontrapunktem dla Pałacu Kultury, a jego bryła – rozpoznawalnym na świecie, nowym symbolem Warszawy. Muzeum wraz z przyległym placem i parkiem stanie się najważniejszym miejscem publicznym w rewitalizowanym centrum Warszawy." Czy tylko ja widzę coś niepokojącego w zwycięskiej pracy? Pozdrawiam normalnych Warszawiaków, nie "znawców" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trygonometr Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę naszych możli.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:34 Ale takie podejście do architektury już było i to w znacznie lepszym wydaniu. (Ludwig Mies van der Rohe 1886 - 1969). Robienie pięknej nowoczesnej kamiennej elewacji i ścian z betonu, to nie jest awangardowa architektura. Budynek wpisuje się idealnie w domy centrum (wystarczy zrobić na nich piękna "foto-kamienną" elewację). Będą razem tworzyć coś w rodzaju łódzkiej "Manufaktury", czyli wódka, majtki odkurzacze i... kompozycja unistyczna Strzemińskiego. A to chyba też już przestarzała koncepcja ? Reasumując. Zgadzam się że nie powinno budować się krzykliwego, komercyjnego gargamela. Ale nic na siłę panowie. Prawdopodobnie nie było z czego wybrać. A propos, te dwie pierwsze kondygnacje to parking ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir My zbudujemy bunkier "Opatrzności Bożej" 19.02.07, 10:37 tu Szwajcarzy nas nie przebiją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quentin Re: My zbudujemy bunkier "Opatrzności Bożej" IP: *.aster.pl 19.02.07, 21:51 pomyśl o tym, my też nie mamy żadnych szans, aby pobić Szwajcarów, ani pod tym, ani pod wieloma innymi względami, zdrowym rozsądkiem niestety nie grzeszymy, może tylko możemy wypowiedzieć im wojnę i poddać się na drugi dzień, aby uchronić się sami przed zupełną degrengoladą, choć może już na to za póżno ... Odpowiedz Link Zgłoś
testra Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 19.02.07, 10:45 bravo po tysiąckroć dla jury konkursu - tym razem poległ pretensjonalizm, a zwyciężył umiar, skromność i rozsądek !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch wspolczuje majacym takie szre marzenia... IP: *.ianburke.co.uk 19.02.07, 10:55 przeciez ten budynek bedzie przy PEKINIe wygladal jak portiernia? Co to ma w ogole byc?? kopia domow towarowych centrum?? takie macie marzenia?? smutne to marzenia... "zycie czlowieka ma kolor jego wyobrazni" Marek Aureliusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch Bo wokol Palacu tylko park bedzie dobrze wygladal IP: *.ianburke.co.uk 19.02.07, 10:59 ps: budynek zrobiony przez szwajcarska pracownie pasuje do niemieckich do szwajcarskich do austryjackich miast do tamtej tkanki i skali, ale niestety nie do Warszawy... Z drugiej strony ten konkurs dowodzi jednego, tezy jaka kiedys powiedzial pewien anonimowy architekt: "Palac Kultury trzeba zburzyc koniecznie, bo my nie jestesmy w stanie wokol niego budowac" I teraz jasno widac ze kazdy obiekt "kaczka", "precelek" czy pudlo wyglada przy Palacu smieszni, bo przy palacu niesmiesznie wyglada tylko park - zielony park z drzewami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lwik Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.aster.pl 19.02.07, 10:51 Ten projekt to tragedia!!! jak bedzie wygladac w sasiedztwie Tarasów i Libeskinda?? :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quentin Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.aster.pl 19.02.07, 22:33 kolego, wobec takich śmieci,... po prostu, ... będzie wyglądał dostojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soren Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.171.85.230.crowley.pl 19.02.07, 10:54 Wreszcie! Warszawa nie ma centralnego placu. Zagospodarowanie okolic pekinu, mam nadzieję, uzdrowi tę sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_telecki Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń 19.02.07, 10:55 palac kultury jest tak gargamelowaty ze postawienie obok niego "kaczki" byłoby koszmarem - złote tarasy sa tego swietnym przykladem. przy "pekinie" wytrzyma tylko minimalizm. czy z minimalistycznych koncepcji ta byla najlepsza - trudno powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:56 Moim zdaniem koncepcja muzeum jest trafna (najlepsza z nagrodzonych bądź wyróżnionych w konkursie – innych nie znam). Centrum Warszawy jest wystarczająco chaotyczne, a ekspresyjny budynek nie zapewni niezbędnego porządku i ładu (tego typu realizacje robią największe wrażenie w kontraście do stonowanego i uporządkowanego otoczenia). Wiele zależy od faktury elewacji i materiału z jakiego powstanie (ta metalizująca na Kunstmuseum w Vaduz robi ogromne wrażenie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: va Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.marquard.pl 19.02.07, 11:00 Hańbą są te ohydne hale. Poza tym to wstyd, ze tyle lat po wojnie a w centrum stolicy państwa klepisko, błoto i bazar. No cóż. Jesteśmy słomianami. Mam jednak cichą nadzieję, że słoma się wykruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:19 Forma obiektu jest jak forma sztuki współczesnej, która osiąga gigantyczne ceny, ale nikt nie chce jej mieć w domu i nikt jej nie rozumie. Te ściany to jak obrazy Opałki, tylko po realizacji architekt powinien na nich leżeć i malować jakąś historię współczesnej cywilizacji nad Wisłą. KRYZYS I DEKADENCJA: w architekturze, sztuce, muzyce, życiu społecznym, politycznym i osobistym, powiedzmy w końcu to sobie. Czas juz na jakieć wartości, plastik nie wytrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quentin Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej na miarę marzeń IP: *.aster.pl 19.02.07, 22:36 Łodzianin, przyjedź tu "wytłomaczyć" to warszawiakom, jak się odważysz ... Odpowiedz Link Zgłoś