Gość: Chmielu O Shady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 11:31 Wcześniej kulturalnie teraz ostrzej. Sama żyjesz w wyimaginowanym świecie lalek i zabawek poprzykręcanych do sufitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shady Re: O Shady IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.07.05, 11:47 Dlaczego sama? Jestem facetem ;-) Jestem ostry bo z twardogłowymi tak trzeba. Wybacz, jeżeli ktoś na boisku albo na trybunach domaga się karnego za odepchnięcie barkiem, a potem drze mordę gdy sędzia wlepia kartkę albo karę czasową zawodnikowi, który nakładką wchodzi w kolano przeciwnika, to jest to chore!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mania Re: O Shady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 12:27 Przeczytałam całe to forum i artukul i jestem w szoku...! PZPN ma nowe "wspaniałe" pomysły - to tylko ułatwi ustawianie meczów. Ale po części zgadzam sie z Shadym, ponieważ wszyscy troche dolewamy oliwy do ognia:kobice, piłkarze, działacze! Trzeba sie opamietac bo potem morze byc zapóźno! PZPN naprawde powiniem POMYŚLEĆ nad sposobem zwalczania korupcji.Ten przepis raczej nie jest droga do celu! Jest mi przykro ze to wszystko sie dzieje w naszym kraju! Jestem wk...ona tym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zlodzieje!!! Ale teraz bedzie mozna brac lapoweczki, juz sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 11:57 sedzia pewnie geby ciesza. 5 czerwonych za brzydka mine i walkower, wszystko zgodnie z przepisami buahahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shady Aleś ty durny jest... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.07.05, 12:01 Gdyby sędziowie chcieli dawać żółtka czy czerwienie za wszystko, za co się tylko należy, to mało który mecz kończyłby się o czasie. Większość kończyłaby się zdekompletowaniem jednej z drużyn, albo w końcu zawodnicy nauczyliby się grać jak należy. Ale wy, kibole, za durni jesteście, żeby to zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogo Re: Czerwona kartka za zdziwioną minę? IP: 80.48.38.* 21.07.05, 11:58 Ta kibiców może też będą wyrzucać z trybun- sprzedawczyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chmielu Do Shady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 12:00 Sorry, to było nie tobie tylko o tym analfabecie. A wracając do sprawy: Nie wiem czy grasz czynnie w piłkę, jeżeli tak to powinieneś wiedzieć, że to nie jest gra towarzyska przy stoliku popijając brendy i przyjemnie gaworząc. W grę wchodzą duże emocje i nie zawsze można na boisku się opanować. To prawda, często dochodzi do przesady z tym chamstwem względem sędziów, ale nie należy go ograniczać takimi durnymi uchwałami. PZPN nie ma na wzglądzie dobro kultury na boisku tylko dobro własnych kieszeni i posad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shady co do tego przepisu... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.07.05, 12:12 Jestem czynnym uczestnikiem meczów piłkarskich, więc nie są mi obce emocje. Jednak, jak to ktoś już wcześniej w tej dyskusji zauważył, PZPN ta uchwałą Ameryki nie odkrył. Przepis o karaniu wykluczeniem zawodników, którzy znieważają sędziów od dawna funkcjonuje w zbiorze przepisów, sędziowie jednakowoż nie egzekwowali go tak często, jakby mogli czy powinni po prostu dlatego, żeby mecz nie kończył się na kolorowo. Jesień dla wszystkich sędziów zapowiada się tragicznie, bo z uwagi na ostatnie wydarzenia wszyscy będą się czuć upoważnieni do tego, żeby na każdym meczu każdą, ich zdaniem, błędną decyzje sędziego zrzucać na karb przekupstwa... Na boisku sędzia jest sam (lub jest ich trzech), ma przeciwko sobie 22 piłkarzy na boisku, rezerwowych i dwie grupy kibiców. Uświadomcie to sobie wreszcie, że trzeba być niesamowicie silnym psychicznie i mieć w czymś oparcie, żeby stawić czoła takiej tłuszczy, która kieruje się tylko prymitywnymi instynktami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chmielu Re: co do tego przepisu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 12:38 Po części masz racje. Też jestem za tym aby ograniczyć samowolę i pyskówki na boisku.Jednak uchwała PZPN o którą się kłócimy zawiera rarzące luki, a mianowicie daje zbyt szerokie pole do interpretacji sędziemu, a to też człowiek, więc się myli(w polskich standartach sędziowania pomyłki są nader częste); PZPN powinno martwić się teraz nie o zrażone uczucia sędziego, lecz o problemach we wnątrz, czyli korupcję. Zauważ, że uchwała wychodzi w momencie mnogości afer związanych z tą instytucją, która kombinuje jak tu wyjść z czystymi rączkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shady Re: co do tego przepisu... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.07.05, 12:49 To prawda, co mówisz. Myślę, że możemy się obaj zgodzić, że ta uchwała nie jest niczym złym, tyle że moment jest mało odpowiedni. Powinna ona być poprzedzona rzetelną czystką w środowisku. Opinia publiczna i środowisko sportowe powinno dostać najpierw sygnał, że robimy zamiatanie, a potem dopiero wymagamy szacunku. Tym niemniej, o czym się nie mówi, w ligach niższych, gdzie korupcja jest naprawdę zjawiskiem sporadycznym, ta uchwała może pomóc sędziom, którzy nie są tak dobrze chronieni jak chociażby na boiskach klubów szczebla centralnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chmielu Re: co do tego przepisu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 13:05 Chcę tutaj zwrócić uwagę nie tylko na zły moment. Zgadzam się z faktem, że uchwała może pomóc na niższych szczeblach gdzie korupcja jest znikoma(ponieważ nie ma tam dużych pieniędzy). Niestety, uchwała wprowadza zament tam gdzie te pieniądze są. A gdzie zament zawsze znajdą się ludzie aby go wykorzystać. Poza tym wiele przepisów zawartych w uchwale jest niejasnych, a to też powinno być zmienione. Niestety to moja ostatnia wypowiedź, ponieważ muszę lecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1908 Re: co do tego przepisu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 13:25 > Jestem czynnym uczestnikiem meczów piłkarskich, więc nie są mi obce emocje. chyba jako ciec stadionowy i rozumiem twoj bol bo trzeba sprzatac po kibicach papierki, bo nie dosc ze sie wydzieraja zamiast w skupieniu ogladac mecze, to jeszcze sobie lubia rzucic jakims konfetti czy czyms innym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shady Re: co do tego przepisu... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.07.05, 13:30 Czynny uczestnik meczu, to nie cieć, który czeka na jego koniec i ogląda go z boku. co komu po umiejętności czytania, jak nie rozumie tekstu czytanego. wyłuszczę Ci to - masz do wyboru: jestem piłkarzem, sędzią, trenerem, obserwatorem, lekarzem lub kibicem. Wybierz, co Ci się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1908 Re: co do tego przepisu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 13:38 > wyłuszczę Ci to - masz do wyboru: jestem piłkarzem, sędzią, trenerem, > obserwatorem, lekarzem lub kibicem. wybieram: pacjentem szpitala psychiatrycznego. dzisiaj sam zjadles kisielek i pozwolono ci posiedziec przy internecie? tylko nikt ci nie powiedzial, ze umiejetnosc pisania to nie tylko walenie w klawisze na klawiaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1908 Re: co do tego przepisu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 13:28 jeszcze co do bycia sedzia. no faktycznie nic tylko im wspolczuc ale jak tak im zle, to po co za to sie biora? przymusu nie ma a poki co w tym kraju nie ma nawet takiego zawodu jak 'sedzia pilkarski'. praca pod presja ale jak ktos nie daje rady, to niech sie za to nie bierze, proste nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shady Re: co do tego przepisu... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.07.05, 13:35 Twój pomysł można spokojnie odwrócić. Jak się wam nie podoba piłka w Polsce, to po co ją oglądacie? Denerwuje was? To po grzyba się denerwujecie? Płaci wam za to ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1908 Re: co do tego przepisu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 13:47 ni w p*zde ni w oko te twoje porownania. denerwuje nas wlasnie dlatego, ze jest polska. jak bym pochodzil z albanii, czy wloch to bym sie interesowal stanem tamtejszej pilki a interesuje sie polska pilka bo pochodze stad. polska pilka to nie prywatny folwark listkiewicza i jego swity ale to tez kibice, ktorzy ogladaja mecze w tv, placa za bilety, dzieki czemu sa sponsorzy i daja kase na pzpn, z ktora nie wiadomo co sie potem dzieje. i dlatego mamy prawo zadac zmian, bo kibicem sie jest a sedzia bywa. rozumiesz te subtelna roznice czy masz za daleko do rozumu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shady Re: co do tego przepisu... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.07.05, 14:13 Nie, sędzią się nie bywa. Żeby być sędzią, to nie można nim bywać. Bycie sędzią to codzienne treningi, to przygotowywanie do egzaminów, to szkolenia, to bierząca znajomośc przepisów i zmian w nich. To co widzisz na boisku to tylko ten widoczny aspekt bycia sędzią. Sędzia, który tylko "bywa" kariery na tym polu nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek No tak. IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 21.07.05, 12:01 PZPN uznal że jeśli sędzia drukuje to i tak nie wolno mu zwrócicic uwagi że drukuje bo: 1) sędzia ma zawsze racje 2) a jesli nie ma racji to patrz na punkt 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shady Re: No tak - bardzo mądre IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.07.05, 12:13 Czyli wszyscy sędziowie drukują. To znaczy że wszystkie kluby tez kombinują. Dlaczego kufa wszystkiemu winni mają być sędziowie? Sędzia nie weźmie, jeżeli nikt mu nie da... każdy medal ma dwie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur [...] IP: *.32.221.203.acc13-dryb-mel.comindico.com.au 21.07.05, 12:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shady A ciebie to chyba w dziecińswie matka skrzywdziła. IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.07.05, 12:16 A co Listkiewicz Ci coś ukradł? Kurka, nie kocham tego faceta, ale drażni mnie, jak ktoś rzuca hasła, pluje pianą z krzywego pyska po to tylko żeby na kimś wyładować swoją wściekłość. Idź człowieku pozamiataj ulice, jakiś pożytek z tego będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madman89 Re: A ciebie to chyba w dziecińswie matka skrzywd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 12:58 Listkiewicz ukradł mi przyjemność kikicowania i oglądania polskiej piłki. Nie od dzisiaj wiadomo, że Listek jest prezesem bo dużo drukował za młodości. A co do Ryszki- W dwóch ostatnich latach przynajmniej 3 meczy sprzedał: Wisła P.-Polonia Zagłębie-Groclin 2 mecz finału PP Któryś mecz Wisły Kraków- Po nim Wisła wysłała oficjalną prośbę o odsunięcie Ryszki od jej meczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shady Re: A ciebie to chyba w dziecińswie matka skrzywd IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.07.05, 13:01 Mnie to tę przyjemność odebrali zawodnicy i kibice. A co do drukowania przez Ryszkę i Listkiewicza... no cóż, list od Wisły nie jest dowodem w sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
terria1 Re: Czerwona kartka za zdziwioną minę? 21.07.05, 12:41 Wyścig na największy kretynizm trwa, stawka jest doborowa.,,kalosze " gotowi na wszystko,wyrzucajcie więc za przepocone koszulki,bo to oznaka braku szacunku, za nieświeży oddech no i oczywiście przed meczem żądajcie wyznania miłości.I jeszcze jedna sprawa- jaka jest definicja zdzi3wionej miny?Jaki obserwator- weryfikator tym się zajmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shady Re: Czerwona kartka za zdziwioną minę? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.07.05, 12:50 Zdziwiona mina występuje w tytule tego artykułu, a nie w przepisach ani uchwale... trzeba czytać całość, a nie tylko tytuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Czerwona kartka za zdziwioną minę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 12:53 heheh to dla pzekupionych sędziów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyk Re: Czerwona kartka za zdziwioną minę? IP: *.inpoland.pl 21.07.05, 13:17 teraz to beda mogli robic jeszcze wiecej niz wczesniej,swiete krowy,proponuje zeby kibice zajeli sie sedziami,a Listkiewiczowi zycze rychlej smierci,moze wtedy zwolni swoja posade,inaczej nikt mu jej nie odbierze,cala ta klika trzyma sie razem zreszta nie maja innego wyjscia bo kazdy ma cos na sumieniu a dopuki Liskiewicz jest na stolku sa bezpieczni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shady Re: Czerwona kartka za zdziwioną minę? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.07.05, 13:23 A ja proponuję, żeby kibiców nie wpuszczać na mecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były forumowicz Shady, gdzieś Ty wlazł?! IP: *.icpnet.pl 23.07.05, 09:20 Gratuluje Ci determinacji w tej walce z wiatrakami, w jaką się zaangażowałeś. Ale z kim Ty rozmawiasz? Z kibolstwem? Nie widzisz, jakie reguły tu obowiązują? Gorsze niż w skorumpowanej części rozgrywek ligowych... Po pierwsze: musisz pluć na Listkiewicza, bo on nie zbudował stadionów, nie wywalczył dla reprezentacji mistrzostwa świata a dla klubów wygranej Ligi Mistrzów, jest złodziejem, za młodu drukował. On musi odejść, bo tylko w ten sposób uzdrowi się polską piłkę. Poza nim odejść muszą ... (tu wpisz nazwisko dowolnego działacza). Acha, i nie wolno mieć żadnych rozwiązań konstruktywnych, np. zaproponować konkretnej osoby na miejsce Listka, bo ta osoba to przecież też złodziej Po drugie: musisz być za "oczyszczeniem" całego środowiska, wyplenieniem korupcji (cokolwiek to słowo oznacza) o ile - uwaga - nie dotyczy to klubu, któremu kibicujesz. Wszyscy kupują, a na Twój klub po prostu uwzięli się dziennikarze i ten złodziej M.L. Po trzecie: nawet jak sędzia dostanie na boisku zawału i upadając przypadkiem dmuchnie w gwizdek, to musisz to uznać za próbę odgwizdania kupionego karnego. Sędziowie tylko biorą, oszukują i oczywiście chleją z działaczami. Bo nie chleją tylko piłkarze i kibice. Po czwarte: Najważniejszą składową piłki nożnej są kibice. Płacę 20 zł za bilet, albo włażę na mecz przez płot (bo kocham swój klub), więc jestem jego właścicielem, jestem mądrzejszy od wszystkich prezesów i trenerów. Co mi tu będzie jakiś Cupiał trenera zmieniał, ma dawać kasę i robić to, co kibic chce, albo won. Po piąte: kibice to aniołki tylko stale ta wredna policja ich prowokuje. No oni tylko robią fantastyczną oprawę meczu w postaci latających pięknymi parabolami kamieni, a te bydlaki w mundurach od razu gumowymi kulkami w nich. No nie, chamstwo i arogancja władzy... Strzelać to trzeba do Listkiewicza i sędziów, a nie kibiców. Uwaga - dotyczy tylko kibiców własnej drużyny, kibice przeciwników to zwykłe bydło Jeżeli nie będziesz stosował tych reguł to lepiej się tu nie pokazuj, chyba, że lubisz być nazywanym debilem, analfabetą, homoseksualistą, komunistą itp. Ja nie lubię i dlatego się tu już dawno nie pokazuję. Przecież forum jest dla "prawdziwych kibiców", a nie agentów zbrodniczego PZPN. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr potasik Maseczki na twarze i po sprawie ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 13:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marrro Re: Czerwona kartka za zdziwioną minę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 13:34 Nie rozumiem, przecież już kara się zawodników za niesportowe zachowanie, więc po co wprowadzać jakieś dodatkowe przepisy? I z czego cieszą się sędziowie? Z tego, że do tej pory za takie niesportowe zachowanie nie potrafili karać? A może nie znają przepisów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyk Re: Czerwona kartka za zdziwioną minę? IP: *.inpoland.pl 21.07.05, 14:16 Tak jak kibice wzieli w swoje rece wczorajsze wejscie na mecz LEGI z DOLCANem tak teraz wezmy sie za sedziow oni tylko nas sie boja Precz z pzpn,rozliczamy komune a z tym gowneerm nikt nie chce zrobic porzadku,po kazdym meczu rozliczenie smieci do bolu. LEGIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Czerwona kartka za zdziwioną minę? IP: *.pl / *.smsnet.pl 21.07.05, 15:44 w nizszych ligach i na szczeblach regionalnych rzeczywiscie trzeba byc odwaznym facetem zeby sie brac za sedziowanie ale tam tez najwiecej jest brudu chodzi zazwyczaj o male kwoty sytuacja proporcjonalnie sie zmienia kiedy wstepujemy na upadly padol pierwszoligowy biora zadziej ale za to grube tysiace w pzpn przydaloby sie zmienic pana listkiewicza a jak go tak cenia za granica to niech sobie tam robi dalsza kariere a ludzi z pzpn to nie ma szans ruszyc dopuki wszyscy nie powymieraja jak te dinozaury przepis byl ale mam wrazeniae ze po jego uwypukleniu sedzia bedzie mial niemal wladze absolutna i jako gracz niepodoba mi sie to ze po tym jak ktos mnie sfauluje i pan sedzia nieodgwizdze bede musial chodzic z zadowolona mina i udawac ze nieboli a nie daj Bog jeszce sobie zaklac pod nosem toz to jest prawdziwy nonsens Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cheyennee Re: Czerwona kartka za zdziwioną minę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 20:38 Gdzie my żyjemy? Dopiero zaczęto karać arbitrów za korupcję, a teraz dano im do ręki nową broń ! Już nie będzie musiał dyktować karnych, wystarczy,że wyrzuci kogoś za pokazanie "ździwionej miny". W osłabieniu źle się gra. Co za paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
lk-b-01 tzw" środowisko" 21.07.05, 21:09 Mam nadzieję, że środowisko z powagą potraktuje uchwałę i powstrzyma się od jakichkolwiek komentarzy. Wtedy nie będzie kar. LUDZIE! ........ (BRAK WIĘCEJ SŁÓW) kpią czy o droge pytaja?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz.lynx Re: Czerwona kartka za zdziwioną minę? IP: *.netia.com.pl 23.07.05, 20:15 Czy kibiców też dotyczy ten żałosny pomysł? W PZPN-ie powinno się komuś przypomnieć że żyją i funkcjonują dzięki piłkarzom i kibicom. Odpowiedz Link Zgłoś