Dodaj do ulubionych

Warszawka w duuuupe dostala

IP: *.imperiumnet.pl 11.08.05, 21:50
Brawo!

Zadomana w sobie warszawka dostala w dupe i to za swoja glupote. Brawo!
Obserwuj wątek
    • Gość: aras Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 11.08.05, 21:54
      caly poznan smieje sie z legii. PATALACHY!!!!
    • Gość: MaX. Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: *.imperiumnet.pl 12.08.05, 00:29
      Racje. Od poczatku meczu kaszanka robili. Czy oni przynajmniej raz strzelili w swiatlo bramli? Jedyny jasny punkt w ich druzynie to bramkarz. Przynajmniej dowiedzieli sie gdzie jest ich miejsce w swiatowej pilce. Jakos Groklin, malomiasteczowy zespol, potrafil zagrac a wielecy Warszfianie jak pozery - silni w gebie, a jak przyjdzie co do czego to zero.

Dobrze im tak.
    • althamer Re: Warszawka w duuuupe dostala 12.08.05, 10:09
      Czy Wy macie mózgi? Zyski generowane przez Warszawe rozchodzą się potem po
      innych wojewódzkich miastach Polski. Prościej: Warszawa dokłada do każdego
      innego dużego miasta w Polsce. Gdyby nie blisko 2-milionowa Warszawa to nasz
      wzrost gospodarczy nie wynosiłby ok 5% (jak to jest teraz) tylko ok 1-2%.

Na przyszłość myśleć zanim coś napiszecie. To nie boli.

I wcale nie jestem z Warszawy ani nigdy tam nie nie mieszkałem.
      • Gość: Simon Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: 195.116.16.* 12.08.05, 11:01
        althamer-> Czy wiesz, że
        - Warszawa zostałą stolicą m.in. z powodu, że król chciał czystego powietrza.
        Warszwa była wsią zanim została stolicą.
        -Największe inwestycje z budżetu państwa idą właśnie do Warszawy, choć te
        dysproporcje nie są tak duże jak te po wojnie.
        -Gdybyśmy stolicą mianowali np. Gniezno lub dowolnie inne miasto to
        przedstawicielstwa wszystkich innych firm przeniosłyby się tam i tamto miasto
        najprężniej rozwijałoby się i przynosiło najwięcej zysku.

Więc nie ma sensu bić pokłonów, nikt nie jest niezastąpiony nawet miasto
        zamieszkałe przez 2 miliony ludzi.

Co do Legi, to prezes Walter sprzedał sobie Boruca i Saganowskiego i myślał, że
        z resztą patałachów świat podbije. Podczas gdy brutalna prawda jest taka że
        Legia jest obecnie średniakiem polskiej ligi.

• althamer Re: Warszawka w duuuupe dostala 12.08.05, 13:37
          >Warszwa była wsią zanim została stolicą.

Z każdym innym miastem było tak samo. Miasta się samoczynnie nie tworzą :)
          Każde przechodzi ten sam proces tworzenia. Na miejscu Londynu też kiedyś były
          lasy...czy to pomniejsza jego rangę w Europie?

Nie ma się co oszukiwać - fakty są takie, że stolicą jest Warszawa. Jakoś o
          powstaniu Warszawskim nie wspomniałeś...między innymi dzięki tamtym ludziom
          mamy Polskę na mapie.

> Więc nie ma sensu bić pokłonów, nikt nie jest niezastąpiony nawet miasto
          > zamieszkałe przez 2 miliony ludzi.

Ja nie bije pokłonów, tylko mnie wkurza jak ktoś się cieszy z nieszczęscia
          polskiego klubu w pucharach. Nie jestem kibicem Legii i wiem, że jest ligowym
          średniakiem z zerowymi szansami na mistrzostwo. Chodzi tylko o tą głupią
          mentalność wyśmiewania się z nieszczęścia innych. Legia grała w 10 prawie cały
          mecz i przegrała pechowo.

Mam znajomych pracujących w Warszawie. Są to ludzie na poziomie, pracujący
          naprawdę ciężko (ale i za dosyć duże pieniądze). Nie jest łatwo w stolicy się
          utrzymać i wyjść na swoje, wiem to po nich. I uprzedzając pytanie: ze wsi też
          nie pochodzą.

Pozdrawiam.

I do tych wszystkich ludzi: byliście chociaż raz w Warszawie?
          • Gość: Nowis Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: 195.116.16.* 13.08.05, 00:40
            > >Warszwa była wsią zanim została stolicą.
            >
            > Z każdym innym miastem było tak samo. Miasta się samoczynnie nie tworzą :)
            > Każde przechodzi ten sam proces tworzenia. Na miejscu Londynu też kiedyś były
            > lasy...czy to pomniejsza jego rangę w Europie?

Chodzi o to, że niczym szczególnym sie nie wyróżniała zanim została stolicą.
            Kwestia zwykłego kaprysu, mnie to nie przeszkadza, ale też nie zachwyca i nie
            imponuje jak co po niektórym...
            Swoją drogą przedmówcy mają rację co do niezrównoważonego rozwoju kraju,
            zobaczymy jak sytuacja dalej sie potoczy.

> Ja nie bije pokłonów, tylko mnie wkurza jak ktoś się cieszy z nieszczęscia
            > polskiego klubu w pucharach. Nie jestem kibicem Legii i wiem, że jest ligowym
            > średniakiem z zerowymi szansami na mistrzostwo. Chodzi tylko o tą głupią
            > mentalność wyśmiewania się z nieszczęścia innych. Legia grała w 10 prawie cały
            > mecz i przegrała pechowo.

Legia nie przegrała pechowo tylko zasłużenie, grała w dziesiątkę przez głupotę
            piłkarza. Reszta zespołu niezbyt wiele też pokazała. Gdyby dalej przeszła Legia
            obiektywnie powiedziałbym, że wygrał gorszy zespół. Jednak przyznam się, że
            przegrana Legii sprawiła mi satysfkcję, z powodu pewnego nadymania się piłkarzy,
            prezesa i kibiców zespołu, pewnych przechwałek, ale to już moje przyziemne
            poczucie sprawiedliwości. Gdyby jednak pokazali klasę zwróciłbym honor.

> Nie ma się co oszukiwać - fakty są takie, że stolicą jest Warszawa. Jakoś o
            > powstaniu Warszawskim nie wspomniałeś...między innymi dzięki tamtym ludziom
            > mamy Polskę na mapie.

Nie widzę korelacji. Przez szacunek dla zmarłych zwykle pozostawiam Powstanie
            Warszawskie bez komentarza. Dla Ciebie zrobię wyjątek, ponieważ się o to
            upominasz. Wszystko wskazuje na to że różnica pomiędzy tym czy byłoby powstanie
            czy nie opiera się na tym, że w 1 przypadku ktoś (tzn. cały kraj) musiał płacić
            pieniądze na odbudowę miasta a w drugim nie. Powstanie choć chwalebne w
            założeniach przyniosło tylko krew zacnych ludzi. Wolałbym by Polacy nie zginęli
            w tym powstaniu ponieważ okazało się niepotrzebne i bezskuteczne.

> Mam znajomych pracujących w Warszawie. Są to ludzie na poziomie, pracujący
            > naprawdę ciężko (ale i za dosyć duże pieniądze). Nie jest łatwo w stolicy się
            > utrzymać i wyjść na swoje, wiem to po nich. I uprzedzając pytanie: ze wsi też
            > nie pochodzą.

wielkie lol

Ja mam znajomych w Angli ciężko pracują i dobrze zarabiają tylko mieszkania
            drogie. Właściwie nie wiem czemu mają służyć takie wypowiedzi. Jakis pojedynek
            na znajomych?
      • Gość: Tod Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: *.imperiumnet.pl 12.08.05, 13:34
        I wlasnie o to tu biega, ze warszawka skupia wszystko u siebie nie dajac innym istniec. Teraz jeszcze wybuduja sobie stadion narodowy, potem spodek przeniosa, pewnie jeszcze Wisle Krakow wykupia bo oni musza miec wszystko. I dlatego sie ludzie ciesza, ze dostali po dopie: bo miec fundusze i zaplecze to jeszcze nic! Trzeba miec ducha walki i checi, a oni tego nie maja!
        • althamer Re: Warszawka w duuuupe dostala 12.08.05, 13:42
          Przecież w każdej europejskiej stolicy najważniejsze wydarzenia
          społeczne/kulturalne/polityczne/artystyczne są w stolicy. W KAŻDYM. To
          normalne, bo stolica jest miejscem mającym skupiać właśnie takie wydarzenia.

Zagraniczny inwestor nie będzie pukać do Wrocławia, Łodzi czy Płocka. Będzie
          pukać do stolicy. A że jest nią akrurat Warszawa? Tak jest i tego nie zmienisz.

Tak samo broniłbym każde inne polskie miasto gdyby było stolicą: Łódź, Kraków,
          Wrocław, Katowice czy co tam jeszcze. Po prostu stolica musi być w centrum, to
          jest niejako z definicji ustalone.
          • Gość: MaX. Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: *.imperiumnet.pl 12.08.05, 22:07
            Nie zawsze tak jest! Byles kiedys w USA? Tam nie tylko stolisa kraju, ale i stolice stanow sa na drugim miejscu - Los Angeles. A jak w kanadzie jest - Toronto. A moze Australia i Nowa Zelandia? Jak bylbys gdzies i zobaczyl jak to jast naprawde, a nie je na mapie to moze bys cos powiedziual. Jest cos takiego jak zrownowazony rozwoj, u nas tego brak.
            Na szczescie jestem ze Slaska i u mnie cos jeszcze jest. Ale co maja powiedziec ludzie ze wschodniej strony Wisly? Tam juz dzicz powoli sie robi, ludzie uciekaja, wyprzedaja sie i migruja. Z tym trzeba walczyc. Ale wystarczy, ze gostek z malej wioski przyjedzie do Wa-wy i juz zapomina o korzeniach bo on wielki Warszowiok sie stal! Problem Warszawy wlasnie lezy w tych przybyszach z zewnatrz!
            • althamer Re: Warszawka w duuuupe dostala 13.08.05, 00:28
              >Nie zawsze tak jest! Byles kiedys w USA? Tam nie tylko stolisa kraju, ale i sto
              >lice stanow sa na drugim miejscu - Los Angeles. A jak w kanadzie jest - Toronto
              >. A moze Australia i Nowa Zelandia? Jak bylbys gdzies i zobaczyl jak to jast na
              >prawde, a nie je na mapie to moze bys cos powiedziual. Jest cos takiego jak
              >zrownowazony rozwoj, u nas tego brak.

Być może tak jest w USA i Australii. Przyznaje - nigdy tam nie byłem i zbytnio
              się tym nie interesowalem. Moje zdanie wypowiadałem głównie na przykładzie
              miast europejskich. A ostatecznie Polska to miasto europejskie. Ale fakt, mój
              bład, powinnienm napisać "w każdej stolicy europejskiej".

>Na szczescie jestem ze Slaska i u mnie cos jeszcze jest. Ale co maja powiedziec
              >ludzie ze wschodniej strony Wisly? Tam juz dzicz powoli sie robi, ludzie uciek
              >aja, wyprzedaja sie i migruja. Z tym trzeba walczyc. Ale wystarczy, ze gostek
              >z malej wioski przyjedzie do Wa-wy i juz zapomina o korzeniach bo on wielki
              >Warszowiok sie stal! Problem Warszawy wlasnie lezy w tych przybyszach z
              >zewnatrz!

Może masz rację. Ale ja znam paru przyjezdnych i jakoś nie zauważyłem żeby się
              wywyższali. Może jacyś inni? Może oni mieli szczęście, że nie zdziczeli?

Ja też jestem ze Śląska. A Katowice nieźle się trzymają :) Pzdr.

• Gość: harthausen Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 12:17
                przykład miast europejskich nie jest za dobry. Są i owszem stolice silnie
                przytłaczające resztę kraju (Budapeszt, Ateny, Wiedeń, Sofia, chyba cała
                Skandynawia i na pewno coś jeszcze) ale są i kraje o bardziej zrównoważonym
                rozwoju
                Niemcy - Hamburg, Monachium i cały okręg Ruhry
                Hiszpania - Barcelona, Walencja
                Włochy - Mediolan, Neapol
                Francja - Lyon, Marsylia, Bordeaux
                Szwajcaria -Genewa, Lozanna , Lucerna, Zurich (he, he, he)
                itd, itd...
                Naturalnie stolice tych państw są największe, no ale chyba mieszkańcy tych
                miast,które wymieniłem dobrze sobie w nich żyją, i niekoniecznie na siłę pchają
                się do stolicy.
                Jak to określił MaX we wcześniejszym poście - zrównoważony rozwój. Inaczej
                stolica zostaje molochem (Meksyk, Kuala Lumpur, Bangkok, Buenos Aires) a reszta
                kraju się wyludnia i upada.
                Tego byś chyba nie chciał?
                Już teraz uważacie , że w Warszawie jest za dużo przyjezdnych , pracę Wam
                zabierają.
                Jak nie będzie tego "zrównoważonego rozwoju" to pół Polski do Was się zwali.
                Dla 20 -30 procent będzie przyzwoita praca mieszkanie i życie.
                Reszta do slumsów.
                Chyba nie warto.
                Pozdro.
      • Gość: Jacek Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 19:01
        althamer napisał:

> Czy Wy macie mózgi? Zyski generowane przez Warszawe rozchodzą się potem po
        > innych wojewódzkich miastach Polski. Prościej: Warszawa dokłada do każdego
        > innego dużego miasta w Polsce.

Szkoda że nie napisałeś ile to Śląsk kiedys zrobił dla Warszawy i innych miast.
        Sporo pieniędzy wytworzonych przez kopalnie na Śląsku szło do innych miast.
        Poza tym nie piszemy tu o Warszawie, lecz o Legi jej klubie piłkarskim.
        Nie jestem przeiwnikiem stolicy, ale też uważam że Legis słusznie przegrała mecz.
    • tony82 Re: Warszawka w duuuupe dostala 12.08.05, 12:30
      Mają tragicznego trenera to i tragicznie grają.
      • piotr33k2 Re: Warszawka w duuuupe dostala 12.08.05, 23:57
        słaby mecz dwóch słabych drużyn z tym że jedna okazała dodatkowo słabsza
        psychicznie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka