Gość: Tod IP: *.imperiumnet.pl 11.08.05, 21:50 Brawo! Zadomana w sobie warszawka dostala w dupe i to za swoja glupote. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aras Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 11.08.05, 21:54 caly poznan smieje sie z legii. PATALACHY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaX. Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: *.imperiumnet.pl 12.08.05, 00:29 Racje. Od poczatku meczu kaszanka robili. Czy oni przynajmniej raz strzelili w swiatlo bramli? Jedyny jasny punkt w ich druzynie to bramkarz. Przynajmniej dowiedzieli sie gdzie jest ich miejsce w swiatowej pilce. Jakos Groklin, malomiasteczowy zespol, potrafil zagrac a wielecy Warszfianie jak pozery - silni w gebie, a jak przyjdzie co do czego to zero. Dobrze im tak. Odpowiedz Link Zgłoś
althamer Re: Warszawka w duuuupe dostala 12.08.05, 10:09 Czy Wy macie mózgi? Zyski generowane przez Warszawe rozchodzą się potem po innych wojewódzkich miastach Polski. Prościej: Warszawa dokłada do każdego innego dużego miasta w Polsce. Gdyby nie blisko 2-milionowa Warszawa to nasz wzrost gospodarczy nie wynosiłby ok 5% (jak to jest teraz) tylko ok 1-2%. Na przyszłość myśleć zanim coś napiszecie. To nie boli. I wcale nie jestem z Warszawy ani nigdy tam nie nie mieszkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: 195.116.16.* 12.08.05, 11:01 althamer-> Czy wiesz, że - Warszawa zostałą stolicą m.in. z powodu, że król chciał czystego powietrza. Warszwa była wsią zanim została stolicą. -Największe inwestycje z budżetu państwa idą właśnie do Warszawy, choć te dysproporcje nie są tak duże jak te po wojnie. -Gdybyśmy stolicą mianowali np. Gniezno lub dowolnie inne miasto to przedstawicielstwa wszystkich innych firm przeniosłyby się tam i tamto miasto najprężniej rozwijałoby się i przynosiło najwięcej zysku. Więc nie ma sensu bić pokłonów, nikt nie jest niezastąpiony nawet miasto zamieszkałe przez 2 miliony ludzi. Co do Legi, to prezes Walter sprzedał sobie Boruca i Saganowskiego i myślał, że z resztą patałachów świat podbije. Podczas gdy brutalna prawda jest taka że Legia jest obecnie średniakiem polskiej ligi. Odpowiedz Link Zgłoś
althamer Re: Warszawka w duuuupe dostala 12.08.05, 13:37 >Warszwa była wsią zanim została stolicą. Z każdym innym miastem było tak samo. Miasta się samoczynnie nie tworzą :) Każde przechodzi ten sam proces tworzenia. Na miejscu Londynu też kiedyś były lasy...czy to pomniejsza jego rangę w Europie? Nie ma się co oszukiwać - fakty są takie, że stolicą jest Warszawa. Jakoś o powstaniu Warszawskim nie wspomniałeś...między innymi dzięki tamtym ludziom mamy Polskę na mapie. > Więc nie ma sensu bić pokłonów, nikt nie jest niezastąpiony nawet miasto > zamieszkałe przez 2 miliony ludzi. Ja nie bije pokłonów, tylko mnie wkurza jak ktoś się cieszy z nieszczęscia polskiego klubu w pucharach. Nie jestem kibicem Legii i wiem, że jest ligowym średniakiem z zerowymi szansami na mistrzostwo. Chodzi tylko o tą głupią mentalność wyśmiewania się z nieszczęścia innych. Legia grała w 10 prawie cały mecz i przegrała pechowo. Mam znajomych pracujących w Warszawie. Są to ludzie na poziomie, pracujący naprawdę ciężko (ale i za dosyć duże pieniądze). Nie jest łatwo w stolicy się utrzymać i wyjść na swoje, wiem to po nich. I uprzedzając pytanie: ze wsi też nie pochodzą. Pozdrawiam. I do tych wszystkich ludzi: byliście chociaż raz w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowis Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: 195.116.16.* 13.08.05, 00:40 > >Warszwa była wsią zanim została stolicą. > > Z każdym innym miastem było tak samo. Miasta się samoczynnie nie tworzą :) > Każde przechodzi ten sam proces tworzenia. Na miejscu Londynu też kiedyś były > lasy...czy to pomniejsza jego rangę w Europie? Chodzi o to, że niczym szczególnym sie nie wyróżniała zanim została stolicą. Kwestia zwykłego kaprysu, mnie to nie przeszkadza, ale też nie zachwyca i nie imponuje jak co po niektórym... Swoją drogą przedmówcy mają rację co do niezrównoważonego rozwoju kraju, zobaczymy jak sytuacja dalej sie potoczy. > Ja nie bije pokłonów, tylko mnie wkurza jak ktoś się cieszy z nieszczęscia > polskiego klubu w pucharach. Nie jestem kibicem Legii i wiem, że jest ligowym > średniakiem z zerowymi szansami na mistrzostwo. Chodzi tylko o tą głupią > mentalność wyśmiewania się z nieszczęścia innych. Legia grała w 10 prawie cały > mecz i przegrała pechowo. Legia nie przegrała pechowo tylko zasłużenie, grała w dziesiątkę przez głupotę piłkarza. Reszta zespołu niezbyt wiele też pokazała. Gdyby dalej przeszła Legia obiektywnie powiedziałbym, że wygrał gorszy zespół. Jednak przyznam się, że przegrana Legii sprawiła mi satysfkcję, z powodu pewnego nadymania się piłkarzy, prezesa i kibiców zespołu, pewnych przechwałek, ale to już moje przyziemne poczucie sprawiedliwości. Gdyby jednak pokazali klasę zwróciłbym honor. > Nie ma się co oszukiwać - fakty są takie, że stolicą jest Warszawa. Jakoś o > powstaniu Warszawskim nie wspomniałeś...między innymi dzięki tamtym ludziom > mamy Polskę na mapie. Nie widzę korelacji. Przez szacunek dla zmarłych zwykle pozostawiam Powstanie Warszawskie bez komentarza. Dla Ciebie zrobię wyjątek, ponieważ się o to upominasz. Wszystko wskazuje na to że różnica pomiędzy tym czy byłoby powstanie czy nie opiera się na tym, że w 1 przypadku ktoś (tzn. cały kraj) musiał płacić pieniądze na odbudowę miasta a w drugim nie. Powstanie choć chwalebne w założeniach przyniosło tylko krew zacnych ludzi. Wolałbym by Polacy nie zginęli w tym powstaniu ponieważ okazało się niepotrzebne i bezskuteczne. > Mam znajomych pracujących w Warszawie. Są to ludzie na poziomie, pracujący > naprawdę ciężko (ale i za dosyć duże pieniądze). Nie jest łatwo w stolicy się > utrzymać i wyjść na swoje, wiem to po nich. I uprzedzając pytanie: ze wsi też > nie pochodzą. wielkie lol Ja mam znajomych w Angli ciężko pracują i dobrze zarabiają tylko mieszkania drogie. Właściwie nie wiem czemu mają służyć takie wypowiedzi. Jakis pojedynek na znajomych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tod Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: *.imperiumnet.pl 12.08.05, 13:34 I wlasnie o to tu biega, ze warszawka skupia wszystko u siebie nie dajac innym istniec. Teraz jeszcze wybuduja sobie stadion narodowy, potem spodek przeniosa, pewnie jeszcze Wisle Krakow wykupia bo oni musza miec wszystko. I dlatego sie ludzie ciesza, ze dostali po dopie: bo miec fundusze i zaplecze to jeszcze nic! Trzeba miec ducha walki i checi, a oni tego nie maja! Odpowiedz Link Zgłoś
althamer Re: Warszawka w duuuupe dostala 12.08.05, 13:42 Przecież w każdej europejskiej stolicy najważniejsze wydarzenia społeczne/kulturalne/polityczne/artystyczne są w stolicy. W KAŻDYM. To normalne, bo stolica jest miejscem mającym skupiać właśnie takie wydarzenia. Zagraniczny inwestor nie będzie pukać do Wrocławia, Łodzi czy Płocka. Będzie pukać do stolicy. A że jest nią akrurat Warszawa? Tak jest i tego nie zmienisz. Tak samo broniłbym każde inne polskie miasto gdyby było stolicą: Łódź, Kraków, Wrocław, Katowice czy co tam jeszcze. Po prostu stolica musi być w centrum, to jest niejako z definicji ustalone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaX. Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: *.imperiumnet.pl 12.08.05, 22:07 Nie zawsze tak jest! Byles kiedys w USA? Tam nie tylko stolisa kraju, ale i stolice stanow sa na drugim miejscu - Los Angeles. A jak w kanadzie jest - Toronto. A moze Australia i Nowa Zelandia? Jak bylbys gdzies i zobaczyl jak to jast naprawde, a nie je na mapie to moze bys cos powiedziual. Jest cos takiego jak zrownowazony rozwoj, u nas tego brak. Na szczescie jestem ze Slaska i u mnie cos jeszcze jest. Ale co maja powiedziec ludzie ze wschodniej strony Wisly? Tam juz dzicz powoli sie robi, ludzie uciekaja, wyprzedaja sie i migruja. Z tym trzeba walczyc. Ale wystarczy, ze gostek z malej wioski przyjedzie do Wa-wy i juz zapomina o korzeniach bo on wielki Warszowiok sie stal! Problem Warszawy wlasnie lezy w tych przybyszach z zewnatrz! Odpowiedz Link Zgłoś
althamer Re: Warszawka w duuuupe dostala 13.08.05, 00:28 >Nie zawsze tak jest! Byles kiedys w USA? Tam nie tylko stolisa kraju, ale i sto >lice stanow sa na drugim miejscu - Los Angeles. A jak w kanadzie jest - Toronto >. A moze Australia i Nowa Zelandia? Jak bylbys gdzies i zobaczyl jak to jast na >prawde, a nie je na mapie to moze bys cos powiedziual. Jest cos takiego jak >zrownowazony rozwoj, u nas tego brak. Być może tak jest w USA i Australii. Przyznaje - nigdy tam nie byłem i zbytnio się tym nie interesowalem. Moje zdanie wypowiadałem głównie na przykładzie miast europejskich. A ostatecznie Polska to miasto europejskie. Ale fakt, mój bład, powinnienm napisać "w każdej stolicy europejskiej". >Na szczescie jestem ze Slaska i u mnie cos jeszcze jest. Ale co maja powiedziec >ludzie ze wschodniej strony Wisly? Tam juz dzicz powoli sie robi, ludzie uciek >aja, wyprzedaja sie i migruja. Z tym trzeba walczyc. Ale wystarczy, ze gostek >z malej wioski przyjedzie do Wa-wy i juz zapomina o korzeniach bo on wielki >Warszowiok sie stal! Problem Warszawy wlasnie lezy w tych przybyszach z >zewnatrz! Może masz rację. Ale ja znam paru przyjezdnych i jakoś nie zauważyłem żeby się wywyższali. Może jacyś inni? Może oni mieli szczęście, że nie zdziczeli? Ja też jestem ze Śląska. A Katowice nieźle się trzymają :) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harthausen Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 12:17 przykład miast europejskich nie jest za dobry. Są i owszem stolice silnie przytłaczające resztę kraju (Budapeszt, Ateny, Wiedeń, Sofia, chyba cała Skandynawia i na pewno coś jeszcze) ale są i kraje o bardziej zrównoważonym rozwoju Niemcy - Hamburg, Monachium i cały okręg Ruhry Hiszpania - Barcelona, Walencja Włochy - Mediolan, Neapol Francja - Lyon, Marsylia, Bordeaux Szwajcaria -Genewa, Lozanna , Lucerna, Zurich (he, he, he) itd, itd... Naturalnie stolice tych państw są największe, no ale chyba mieszkańcy tych miast,które wymieniłem dobrze sobie w nich żyją, i niekoniecznie na siłę pchają się do stolicy. Jak to określił MaX we wcześniejszym poście - zrównoważony rozwój. Inaczej stolica zostaje molochem (Meksyk, Kuala Lumpur, Bangkok, Buenos Aires) a reszta kraju się wyludnia i upada. Tego byś chyba nie chciał? Już teraz uważacie , że w Warszawie jest za dużo przyjezdnych , pracę Wam zabierają. Jak nie będzie tego "zrównoważonego rozwoju" to pół Polski do Was się zwali. Dla 20 -30 procent będzie przyzwoita praca mieszkanie i życie. Reszta do slumsów. Chyba nie warto. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Warszawka w duuuupe dostala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 19:01 althamer napisał: > Czy Wy macie mózgi? Zyski generowane przez Warszawe rozchodzą się potem po > innych wojewódzkich miastach Polski. Prościej: Warszawa dokłada do każdego > innego dużego miasta w Polsce. Szkoda że nie napisałeś ile to Śląsk kiedys zrobił dla Warszawy i innych miast. Sporo pieniędzy wytworzonych przez kopalnie na Śląsku szło do innych miast. Poza tym nie piszemy tu o Warszawie, lecz o Legi jej klubie piłkarskim. Nie jestem przeiwnikiem stolicy, ale też uważam że Legis słusznie przegrała mecz. Odpowiedz Link Zgłoś
tony82 Re: Warszawka w duuuupe dostala 12.08.05, 12:30 Mają tragicznego trenera to i tragicznie grają. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Warszawka w duuuupe dostala 12.08.05, 23:57 słaby mecz dwóch słabych drużyn z tym że jedna okazała dodatkowo słabsza psychicznie . Odpowiedz Link Zgłoś