vicca 02.06.04, 14:43 Niby jeden z 7 grzechów głównych. Ale kiedy staje się tym grzechem? Kiedy nie chce nam się czegoś zrobić w danym momencie? Pzdr Vicca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kvinna Czy pojęcie "lenistwo" istnieje w psychologii? 02.06.04, 14:51 Może to "brak motywacji"? To tak na marginesie :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Lenistwo 02.06.04, 14:55 vicca napisała: > Niby jeden z 7 grzechów głównych. > Ale kiedy staje się tym grzechem? A zdefiniujesz pojecie grzechu, bo nie rozumiem? > Kiedy nie chce nam się czegoś zrobić w danym momencie? To handelek. Cos za cos - nie zrobie tego (lekcji nie odrobie), bo zrobie to (bede sie wylegiwac w hamaku). Raczej nie brak motywacji, tylko motywacja do czegos innego. zet. Odpowiedz Link Zgłoś
kvinna Nie - "nie mogę" 02.06.04, 14:59 tylko, "kurwa, nie chce mi się"? :) Stawiam jednak na brak motywacji, motywacja do czegoś innego to już jednak rzecz wtórna. Czynność zastępcza. Wysprzątać cały dom zamiast się uczyć. Skopać ogród zamiast...Czasem pożyteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Nie - "nie mogę" 02.06.04, 15:12 kvinna napisała: > Stawiam jednak na brak motywacji, motywacja do czegoś innego to już jednak > rzecz wtórna. Czynność zastępcza. Wysprzątać cały dom zamiast się uczyć. > > Skopać ogród zamiast...Czasem pożyteczne. Zapetlamy sie w pojeciach. Ja bym skopania ogrodka czy wysprzatania domu nie nazwala lenistwem. Lenistwo to jest wg mnie to, co Angole pieknie nazywaja 'vegging out' - 'warzywowanie sie'. Ja mam duzo motywacji do warzywowania sie (nie to, zeby zawsze i wszedzie, ale mam). U mnie to _jest_ motywacja. zetta Odpowiedz Link Zgłoś
kvinna tak, ale 02.06.04, 15:21 z punktu widzenia "nadzorcy Twojej czynności niewykonanej", jesteś leniem. Generalnie masz rację. Warzywowanie? "Relaks" może? Odpowiedz Link Zgłoś
zlewozmywak1 Re: Lenistwo 02.06.04, 14:59 Jak juz bierzesz na warsztat tych siedem grzechów, to z kazdym z nich mozesz tak pożąglować. Lezeniem do góry dupą można nieźle nakwasić. Musze uwazać. Odpowiedz Link Zgłoś
alka_xx czym do góry???? 02.06.04, 15:39 dotad zawsze kojarzyło mi się z brzuchem:))) zlewozmywak1 napisał: . Lezeniem do góry dupą można nieźle nakwasić. Musze uwazać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmax20 Re: Lenistwo IP: *.b.dial.de.ignite.net 02.06.04, 16:31 był taki fajny wierszyk o leniu, Brzechwy? Na tapczanie siedzi (leży?) leń... chętnie bym go tutaj przytoczył, ale zapomniałem, skleroza, zdaje się, że szło: nic nie robi cały dzień... może tam jest odpowiedź na to pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś