Gość: Sokół Bengalski Re: Amerykańskie bazy w Polsce IP: 80.51.235.* 08.01.04, 08:35 No, to wypas, bo Jeziora Powidzkie i Skorzęcińskie to najczystsze znbiorniki w rejonie, ulubione miejsce letnich wypadów tysięcy ludzi z okolic. Przy hałasie samolotów już chyba nie będzie tak fajnie, poza tym ciekawe jak będzie z czystością wód.Może to nie Ruski, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesar Amerykańskie bazy w Polsce IP: 19.167.121.* 08.01.04, 08:36 A może by tak założyć kilka polskich baz wojskowych na terenie USA. Dogadać się z Kanadą i wybrać jakieś korzystne strategicznie rejony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sokół Bengalski Tam są piękne jeziora i domki wczasowe. IP: 80.51.235.* 08.01.04, 08:37 No, to wypas, bo Jeziora Powidzkie i Skorzęcińskie to najczystsze znbiorniki w rejonie, ulubione miejsce letnich wypadów tysięcy ludzi z okolic. Przy hałasie samolotów już chyba nie będzie tak fajnie, poza tym ciekawe jak będzie z czystością wód.Może to nie Ruski, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: Tam są piękne jeziora i domki wczasowe. IP: *.polsl.pl 08.01.04, 09:42 A czy inaczej będzie w Ustce? Czy to znaczy, że juz nie pojadę do pobliskich Rowów, bo nie będę chciała spędzać urlopu w ryku latających samolotów? Czy jestem mniej ważna od Amerykanów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Tak , w tych sprawach taki ktos jak ty... IP: *.35.221.203.acc14-dryb-mel.comindico.com.au 08.01.04, 16:23 sie nie liczy.Polska jest wazniejsza od jakiejs zasmarkanej Emilki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Amerykańskie bazy w Polsce IP: 212.14.0.* 08.01.04, 09:00 Mam nadzieje, że dokładnie obfotorafują GI oraz pobiorą od nich odciski palców (nisi Strażnicy Graniczni oczywiście) i postuluję również żeby pobrać od nich materiał genetyczny, żeby było wiadomo kto ma płacić alimenty polskim panienkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USoludek A może tak referendum ??? IP: *.waw.gratka.pl 08.01.04, 09:15 To jest za powazna sprawa. Należy zrobyć referendum i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiX Ja za Referendum Jak Demokracja to Demokracja. IP: *.dc1.56k.execulink.com 08.01.04, 10:04 Pospieszmy sie zanim, sąsiedzi wprowadzą nam poprawkę do konstytucji w sprawie liberum veto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart1906 Re: Amerykańskie bazy w Polsce IP: proxy / 10.224.163.* 08.01.04, 09:17 oddajmy im jeszcze nasze zony, samochody... my mamy w usa jakies bazy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart1906 Re: Amerykańskie bazy w Polsce IP: proxy / 10.224.163.* 08.01.04, 09:19 usa i co brandzlujesz sie z tego powodu?? bo bezpieczenstwa to na nie zapewni zadnego, a sciagnac moze rozne niebezpieczenstwa matole jeden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eunuch Murzynek Bambo IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.04, 09:20 Murzynek Bambo co w Polsce mieszka, czarna ma skorke to nasz kolezka Murzynek Bambo po polsku mowi, czarna ma skorke jak pasta Buwi Murzynek Bambo tak sie nazywam mama jest Polka, a tata - Rambo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Murzynek Bambo IP: *.telia.com 08.01.04, 13:57 Synu prawa ,rozsadku i wiary Wzlec do gory jak orzel Nad lasy, nad gory, nad morze Spojrzyj na moje dary. Lec wyzej , wyzej i wyzej W bezchmurny , przejrzysty dzien Rzuc okiem na pole ciemne Gdzie ludzki grzech rzuca cien Spojrzyj na bol i cierpiene Zoltych , czerwonych czy czarnych I powtorz moje marzenie O szczesciu biednych i marnych Kto jest dla Ciebie wrogiem Kto pisze histori dzieje Czy ten co swym okiem srogim Spala lasy i knieje Spojrzyj i podnies brwi Rozwierz swoje pazury Poszukaj sladow krwi Zapikuj w dol przez chmory Udez z nienacka w ciemiezce Morderce mych dzieci i starcow Popakuj ich do garcow i przeslij do mnie na adres: Himelen 1:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~serwo Re: Amerykańskie bazy w Polsce IP: 213.186.94.* 08.01.04, 09:23 bez referendum?"Ami go home"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Amerykańskie bazy w Polsce IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.04, 09:26 Wygląda na to, że komuniści nie mogą żyć bez zapraszania obcych wojsk. Kiedyś zaprosili ruskich, teraz amerykańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: Amerykańskie bazy w Polsce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.04, 09:31 Naprawdę nie rozumiem. Ledwo 10 lat temu udało się pozbyć Rosjan, a juz teraz wszyscy się tak strasznie palą żeby wpuścić Amerykanów. Po co? Czyżby Polska była zagrożona, NATO nie wystarcza? Jeśli tak to po co było do niego wchodzić? A może po prostu zgłosić akces do USA a nie do Unii? Za długo juz trwa względna niepodległość? Znowu potrzebny nam Wielki Brat, który nas ma chronić? Nie widzę żadnego powodu dla którego Polska powinna przyjąc armię amerykańską, ani strategocznego, ale politycznego. Jak na razie to wszelkie próby podlizania się amerykamom nie przyniosły nam jeszcze żadnym wymiernych korzyści. Gotów jestem się załozyć, że tak też będzie i tym razem. No chyba, że zostaną np. zniesione wizy do USA - poniżająca procedura ich uzyskiwania świadczy o tym jak nas w USA traktują, pomimo długoletnich doświadczeń polskich władz w wazeliniarstwie i ślepym poparciu dla wszelkich działań amerykańskich. Problem w tym, że jak juz się kogoś do domu wpuści to potem nie sposób się go pozbyć. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Jeśli nie rozumiesz, to zanczy że masz problem... 08.01.04, 09:55 Gość portalu: Tadeusz napisał(a): > Naprawdę nie rozumiem. Ledwo 10 lat temu udało się pozbyć > Rosjan, a juz teraz wszyscy się tak strasznie palą żeby wpuścić > Amerykanów. Po co? Czyżby Polska była zagrożona, NATO nie > wystarcza? Właśnie dlatego, że Polska jest w strukturze NATO, potrzebne są takie bazy, by w razie konieczności NATO (czyli w praktyce US Army) mogło przerzucić drogą lotniczą wsparcie do Polski. W warunkach pokojowych w tej bazie będzie stacjonować kilkudziesięciu, może kilka setek znudzonych logistyków. I właśnie istnienie takich baz, poparte dowodem w postaci manewrów, w ramach których w kilka godzin przerzuci się do Polski kilkanaście tysięce GI Joes ze sprzętem stanowi zabezpieczenie kraju, nie sam fakt politycznego zaangażowania w NATO. > Nie widzę żadnego powodu dla którego Polska powinna przyjąc > armię amerykańską, ani strategocznego, ale politycznego. Jak na > razie to wszelkie próby podlizania się amerykamom nie przyniosły > nam jeszcze żadnym wymiernych korzyści. Ja widzę. Nasza armia nie byłaby w stanie zatrzymać armii urkaińskiej ani nawet tych jednostek rosyjskich, które stacjonują w Okręgu Kaliningradzkim. Na dobrą sprawę, to ja wcale nie jestem pewnien, czy i z Białorusią byśmy sobie poradzili mając blisko 10% armii "gdzieś w świecie" ... > Problem w tym, że jak juz się kogoś do domu wpuści to potem nie > sposób się go pozbyć. Pozbyliśmy się jakoś Armii Czerwonej, czyli to nie całkiem prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Jeśli nie rozumiesz, to znaczy że masz proble IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.04, 10:10 Dodam tylko do argumentacji chaladii, że tak naprawdę w tej chwili nie bardzo wiem w czyim domu mieszkam i myslę, że te "bazy" mogą "mój dom" pomóć mi uczynic własnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Jeśli nie rozumiesz, to znaczy że masz proble IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.04, 10:16 Gość portalu: Marian napisał(a): > Dodam tylko do argumentacji chaladii, że tak naprawdę w tej chwili nie bardzo > wiem w czyim domu mieszkam i myslę, że te "bazy" mogą "mój dom" pomóć mi > uczynic własnym. I sądzisz, że jedna czy dwie bazy zagwarantują Ci bezpieczeństwo. To raczej jesteś w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie wiem Re: Jeśli nie rozumiesz, to znaczy że masz proble IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.01.04, 11:17 czy to jest takie trudne??? z historii mozemy sie dowiedziec ze zawsze nas wyruch... teraz zbliza sie kolejny raz a ja moge sie zalozyc ze jak przyjdzie co do czego to oni zamiast nam pomagac jeszcze nas dobija i zrobia sobie z nas poligon. tak jak z iraku. polacy zawsze sami walczyli o swoj kraj i jak znam zycie to dalej tak bedzie bo kto ruszy palcem za polaczkow?? nikt chyba ze na tym zarobi. a kiedy mozn zarobic wtedy kiedy jest wojna. zastanawiam sie jak dlugo narod wytrzyma ten burdel i kiedy wkoncu wyjdzie na ulice, a co wtedy panowie amerykanie beda zacierac raczki i powiedza calemu swiatu ze nam pomagaja. armia na ulicach. tylko ze juz nie bedzie Pana Jaruzelskiego, ktory bedzie szybszy od nich wysylajac nasze wojska. wtedy juz nazwiemy to okupacja a nnie stanem wojennym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Jeśli nie rozumiesz, to zanczy że masz proble IP: *.ihug.net 08.01.04, 22:34 > > Naprawdę nie rozumiem. Ledwo 10 lat temu udało się pozbyć > > Rosjan, a juz teraz wszyscy się tak strasznie palą żeby wpuścić > > Amerykanów. Po co? Czyżby Polska była zagrożona, NATO nie > > wystarcza? > > Właśnie dlatego, że Polska jest w strukturze NATO, potrzebne są takie bazy, by > w razie konieczności NATO (czyli w praktyce US Army) mogło przerzucić drogą > lotniczą wsparcie do Polski. W warunkach pokojowych w tej bazie będzie > stacjonować kilkudziesięciu, może kilka setek znudzonych logistyków. I właśnie > istnienie takich baz, poparte dowodem w postaci manewrów, w ramach których w > kilka godzin przerzuci się do Polski kilkanaście tysięce GI Joes ze sprzętem > stanowi zabezpieczenie kraju, nie sam fakt politycznego zaangażowania w NATO. Na pamiec wykute maksymy i propaganda. Jak mozna tak slepo wierzyc? W Trzeciej Rzeszy tez slepo wiezyli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realnosc dont wary dont be too much happy IP: *.abhsia.telus.net 08.01.04, 09:54 amerykanskie bazy w polsce:)... bedzie wiecej pustych puszek po cocacoli, biednym w okolicach baz sie ciut polepszy... puki co to jest rok wyborow w USA i rok wstapienia polski do Unii Europejskiej ....takie nowiny za tydzien moga sie okazac banka mydlana:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realnosc Re: dont wary dont be too much happy IP: *.abhsia.telus.net 08.01.04, 10:17 Największa baza US Army w Polsce ma powstać w Powidzu - dowiedziała się "Gazeta"... ..co sie gazeta dowiedziala a czego nie wie ? ja wygram w totolotka albo nie wygram ...czym sie tak podniecac? :) ...warto zrozumiec ze takie nowinki to zycie prasy ...jezeli gdzies sie czyta ze w Australii krokodyl zje francuskiego turyste w Lutym to jeszcze nie czas na wysylanie wiencow pogrzebowych czy kondolencji dla premiera Francji :)))... osobiscie nie wierze zeby US bylo w stanie zebrac pieniadze na budowe nowych baz przez najblizszych 5 lat:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruskie Pierogi A Głupota jeszcze bardziej IP: *.dc1.56k.execulink.com 08.01.04, 10:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo ZAMKNIJ DZIOB, NIEUKU !,,, IP: *.28.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 08.01.04, 13:16 MASZ ZALEGLOSCI W HISTORII POLSKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: ZAMKNIJ DZIOB, NIEUKU !,,, IP: *.ihug.net 08.01.04, 22:51 Zazwyczaj nie komentuje takich opdpowiedzi ale nie moge sie powstrzymac tym razem. Nigdy nie myslalem ze prostactwo moze byc az tak eleganckie w swojej prostocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Amerykańskie bazy w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.04, 10:07 No nie. Amerykanów rozumiem. Ale czy w tej GW nie znacie geografi Polski. Przecież nawet na waszej mapce widać, że Powidz nie ma żadnego związku z Pomorzem. Leży na wschód od Poznania. Tuż koło Gniezna. Gdzie tu Pomorze. Według takiego rozumowania to Siedlce leżą na granicy Mazowsza i Mazur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadowolony Re: Amerykańskie bazy w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.04, 10:26 Czyżby kolejny pakt Ribentrop-Mołotow? Linia Wisły będzie granicą? Ha, ja mieszkm po zachodniej stronie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat Zero zarobku.... IP: *.acn.waw.pl 08.01.04, 10:28 wszystko amerykance- lacznie z papireme toaletowym beda zwozic z usa lub chin. Nam tylko zostanie zabieranie gowna z wc....i paraca dla miesjcowych panienek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezz Re: Zero zarobku.... IP: 156.42.68.* 08.01.04, 10:39 Wszyscy tylko mowia jak to polskie dziewczyny beda sie sprzedawac amerykanskim zolnierzom, ze az dym bedzie szedl. Ciekawe co na to polskie dziewczyny. Sadze, ze powinny dac wam dobrego kopa w twarz i rzeczywiscie poszukac sobie amerykanskich facetow. Polscy i tak traktuja je jak najtansze k... i do tego jeszcze biedni jak myszy koscielne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha ale co nam da IP: *.expro.pl 08.01.04, 10:37 ta ich obecność - czy faktycznie MUSIMY mieć obce wojska, wcześniej rosyjskie, teraz amrykańskie? Czy ciągle musimy lizać czyjeś pięty? Czy nie wystarczy, że jesteśmy w NATO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conrad NARESZCIE! Niech na zachodzie protestuja ! IP: 194.154.219.* 08.01.04, 10:40 Niech na Zachodzie protestuja - tym lepiej dla nas. Bedzie wiecej Amerykanow w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arecki Re: Amerykańskie bazy w Polsce IP: *.polkomtel.com.pl 08.01.04, 10:44 Byle nie KRZESINY. Nalot na lotnisko w Krzesinach znajduje się nad dośc zaludnionym obszarem: Luboń, Robakowo, Borówiec, fragment Poznania - razem kilkadziesiąt tysięcy osób. Wszyscy modlą się o lokalizację w Powidzu. Arecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Nareszcie w Polsce !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.04, 10:56 Brawo w końcu witamy US ARMY, teraz można będzie poczuć się żeczywiście bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realnosc Re: Nareszcie w Polsce !!!! IP: *.abhsia.telus.net 08.01.04, 11:00 Gość portalu: Artur napisał(a): > Brawo w końcu witamy US ARMY, teraz można będzie poczuć się > żeczywiście bezpiecznie. Wierze ze Artur teraz nie bedzie musial uzywac prezerwatyw ...tak bezpiecznie sie czuje po artykule gazety :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly Re: Amerykańskie bazy w Polsce IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.01.04, 11:00 co to a debile rzadza tym krajem kiedy wreszcie wygonilismy ruskich to teraz bedziemu chodowac ameryke no i co jeszcze moze wejdziemy im w tylek bez mydla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rea a to była taka piękna okolica... IP: *.icpnet.pl 08.01.04, 11:01 Powidz ma piękne, jeszcze w miarę czyste jezioro, dokoła którego są kempingi i prywatne domy, nie ma wielkich ośrodków, to świetne miejsce na wakacje. Dotychczas wojskowa baza lotnicza nie była bardzo uciążliwa, ale obawiam się, że to się zmieni. Nie sądzę, żeby ludzie chcieli wypoczywać na lotnisku w huku silników odrzutowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekolog Re: a to była taka piękna okolica... IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 08.01.04, 11:16 No fajnie. Niedaleko jest rozległy Nadwarciański Park Krajobrazowy i wyniosłem się z nad Ustronia Morskiego z wędkowaniem bo mi sowieckie aeroplany latały /dla zgrywy/ nad głową. W Wilczynie koło Powidza piloci urzadzili sobie Migoland latając wzdłuż jeziora rynnowego strasząc faunę i popisując się /jak mniemam /wypoczywającym panienkom. Przeniosłem się nad starorzecze Warty aby w spokoju dożyć resztę żywota łowiąc ryby. Już obecne popisy lotników burzyły do dna nieskażone odmęty toni. No i masz . US Army i koledzy bin Ladena teraz mi dadzą popalic. Hadko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: a to była taka piękna okolica... IP: 130.60.71.* 08.01.04, 12:42 Czuz gosci i pracy im raczej przybedzie. Gość portalu: Rea napisał(a): > Powidz ma piękne, jeszcze w miarę czyste jezioro, dokoła którego > są kempingi i prywatne domy, nie ma wielkich ośrodków, to > świetne miejsce na wakacje. Dotychczas wojskowa baza lotnicza > nie była bardzo uciążliwa, ale obawiam się, że to się zmieni. > Nie sądzę, żeby ludzie chcieli wypoczywać na lotnisku w huku > silników odrzutowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realnosc Re: Amerykańskie bazy w Polsce IP: *.abhsia.telus.net 08.01.04, 11:07 nie ma zadnych US baz w polsce i nie ma zadnych widokow na to... to co gazeta sie dowiedziala to jest propaganda pro bushowska w roku wyborow w USA ...nie dajcie sie oglupiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Witamy Amerykanow! IP: *.remote.ualberta.ca 08.01.04, 11:09 Ruscy i Szkopy moga teraz siedziec cicho! Odpowiedz Link Zgłoś