Dodaj do ulubionych

Do UE bez Zielonej Karty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 14:05
A Litwa, Łotwa Estonia??
Obserwuj wątek
    • Gość: pszemcio Re: Do UE bez Zielonej Karty IP: *.cec.eu.int 26.01.04, 14:16
      na Litwie maja wlasny system - chcesz czy nie chcesz zaplacic musisz na granicy
      a zielonej karty na ten kraj wykupic sie nie da. Co do LV i EE to musialem w
      lecie 2002 dokupic zielona karte na te dwa kraje - wydatek kilkadziesiat
      zlotych za pare dni - zdzierstwo.
      • zaq28 Re: Do UE bez Zielonej Karty 26.01.04, 14:46
        dokladnie - na Litwie maja wlasny system i kantuja jak sie da :( w zeszlym
        roku (koniec wrzesnia 2003) zaplacilismy oficjalnie 79 litow (ale kurs wymiany
        waluty to oni tez maja specyficzny wiec po przeliczeniu wszystkiego wyszlo, ze
        za ubezpieczenie zaplacilismy ponad 200 zl, a przez Litwe jechalismy nie cale
        5 godzin bo to byl tranzyt. A co do Łotwy i Estonii to wystarczyła nasza
        Zielona Karta. Niczego nie musielismy dokupowac.
    • Gość: gość Re: Do UE bez Zielonej Karty IP: 62.29.253.* 26.01.04, 14:25
      Do którego państwa obecnej UE będziemy jeździć bez zielonej karty? Przecież
      cały początek wyklucza wniosek końcowy. Czy ktoś to czyta???
      • Gość: MG Re: Do UE bez Zielonej Karty IP: 213.17.181.* 26.01.04, 14:30
        Mnie tez cos tu nie pasuje. 1+15+9 to jest 25, skąd więc nagle na koncu 29?
    • Gość: Doki Re: Do UE bez Zielonej Karty IP: *.97-201-80.adsl.skynet.be 26.01.04, 14:37
      No, to juz jest lepiej niz obrona nicejska. Kurdemoll, to ja, chcac jezdzic,
      musze miec zielona karte (czyli po prostu dowod ubezpieczenia OC), a goscie z
      Polski juz nie...
      • Gość: andrzej Re: Do UE bez Zielonej Karty IP: *.acn.waw.pl 26.01.04, 15:24
        Gość portalu: Doki napisał(a):
        > musze miec zielona karte (czyli po prostu dowod ubezpieczenia OC), a goscie z
        > Polski juz nie...

No ale za to goście z Polski już nie pojadą do Szwajcarii ;] a Ty tak.
    • Gość: andrzej Zielona karta? IP: *.acn.waw.pl 26.01.04, 15:29
      W UE ubezpieczenie samochodu jest koloru zielonego i popularnie mówi się na nie
      "zielona karta".
    • Gość: JZ Co to jest "jednolita" umowa OC? IP: 146.21.1.* 26.01.04, 17:53
      CZy mamy sie postarac o nowy papierek? Bo ten swistek ktory mam z ub. roku
      jakos "jednolicie" nie wyglada... Wszystkie rubryczki po polsku, czasem cos
      przekreslone, czasem poprawione. Zagraniczny policjant nawet tego nie wezmie do
      reki.

JZ
    • Gość: tomek Re: Do UE bez Zielonej Karty IP: *.Smoczka.ptc.pl 26.01.04, 17:56
      Chyba informacja jest niekompletna."Zielona karta"jako dowód obowiązkowego OC
      komunikacyjnego w ruchu zagranicznym istnieć będzie nadal i coś mi się zdaje,że
      jego koszt zostanie wliczony w nasze dotychczasowe ubezpieczenie
      krajowe.Wniosek jest prosty znów będziemy więcej płacić.
      • Gość: Emeryt z Bydgoszcz Re: Do UE bez Zielonej Karty IP: *.telsten.com / *.telsten.com 26.01.04, 21:25
        Jestem malo inteligentny i nic nie moge zrozumiec z tej dyskusji.Wybieram sie
        w tym roku samochodem do Francji i na Litwe.Powiedzcie co powinienem wykupic?
        Zielona karte dostaje od swojego ubespieczyciela razem z OC i AC.
    • Gość: Travel Re: Do UE bez Zielonej Karty IP: *.amwaw.edu.pl 26.01.04, 22:35
      Po prostu będziemy wzajemnie uznawać swoje ubezpieczenia OC.
      Koszty żadne, bo będąc np tydzień na Słowacji przez tenże tydzień nie
      korzystasz z ubezpieczenia OC w kraju ( będąc autem w SK nie można
      jednocześnie stuknąć kogoś w PL)

Ps.

Czwarty rok w ramach pakietu w PZU otrzymuje na cały rok zieloną kartę za
      darmo, więc dla mnie nic się nie zmieni.

PS 2.
      Od pażdziernika Litwa jest członkiem Zielonej Karty i wyjazd tam to tak, jak
      wyskok do CZ czy SK ( a litewskie piwko jest super!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka