Dodaj do ulubionych

Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik

19.02.10, 09:09
Wczorajsza (18.02.10) "kropka nad i" była znakomitą analizą aktualnej
sytuacji politycznej wykonaną przez prof. Staniszkis.

Odróżniała się zdecydowanie od sieczki jaką nam się wciska w większości
programów publicystycznych. Przyznam się, że ja już nie mam sily słuchać tych
klisz w wykonaniu innych politologów i polityków w których jest zdarty
Leitmotiv: ach jaki straszny jest ten pis i jaka dobra platforma.
Ostatnio takie hucparskie tańce wodzireje opinii publicznej odbyli nad
wywiadem Jarosława Kaczyńskiego dla "newsweeka".
Swoją drogą, takie zaklinanie rzeczywistości, takie hucpy mogą zakończyć sie
jakąś wielką klapą.

Staniszkis ma odwagę nie śpiewać w takich chórach... głośno mówi, ze te chóry
fałszują. Fałszują i dziennikarze i polityce.
Przede wszystkim Brak jest merytorycznej dyskusji.

Oto Najważniejsze co wypunktowała pani profesor,
to:
- przymilanie się Giertycha do PO... i jego przypuszczalne powiązania z Opus
Dei. Bardzo prawdopodobne zważywszy, ze jeden z Giertychów jest szyszką w
Watykanie. Z tej mieszanki Giertycha patrona faszyzującej i skompromitowanej
młodzieży wszechpolskiej i PO jeszcze może być niezły koktajl mołotowa.

- Bardzo trafnie ocenia siłę polityczną Cimoszewicza. Jego zbliżenie do PO
spowodowało, ze jego zwolennicy przenieśli swoje sympatie z SLD do PO.
Właściwie Cimoszewicz mógłby spokojnie założyć swoją partię. Z Cimoszewiczem
Tusk robi dobry dil. A Cimoszewicz jakby zapomniał jakie spotkały go
upokorzenia ze strony PO... co go pięc lat temu wyrzuciło z trasy do pałacu
prezydenckiego! To były haki. Prawdziwe a nie domniemywane jak te pod adresem
Kaczyńskiego i wyśpiewywane teraz przez Giertycha i companieros.

- No i po trzecie. Ocena projektowanych reform... i wskazanie, ze to
propozycje PiSu sa prorozwojowe! Natomiast PO proponuje nam co najmniej tylko
stagnację... jesli nie cofanie się.

W komentarzach po audycji na forum tvn24 rozległy się krzyki i piski. Nie
dziwię się, być może prof. Staniszkis jest ostatnim niezależnym politologiem
za co niektórzy mieliby ochotę wtrącić ją do lochu jak tego posłańca, który
przynosi złe wiadomości.
Obserwuj wątek
    • republika.republika Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik 19.02.10, 09:26
      sawa.com napisała:

> - przymilanie się Giertycha do PO... i jego przypuszczalne powiązania z Opus
      > Dei.

To był zabawny moment rozmowy, Staniszkis została przyłapana na konfabulacji.
      "między wiem, a myślę" - prawie jak Jarek

ps. zabawne jest to jak pisowskie pelikany szybko łyknęły "prawdę", że przez 2
      lata rządziła Polską koalicja PO+SO+LPR - a PiS nie miał nic wspólnego z
      premierem Lepperem i premierem Giertychem (nb. z premierem Marcinkiewiczem z też
      :)) ). Ciekawe kiedy prezydent Kaczyński w ramach swojej kampanii prezydenckiej
      wyprze się związków z premierem Kaczyńskim?
      • hrabia.mileyski Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik 19.02.10, 09:35
        Pozwolę sobie zacytować swój post z innego wątku, a nawiązujący do pytania Olejnik na temat Rosoła. Staniszkis była raczej przerażona, ale niektórzy na tym forum maja całkowite odmienne zdanie, niż pani profesor.
        Cyt.
        Ja raczej przychylam się do opinii J.Staniszkis, która była wręcz przerażona postawą tych młodych ludzi, którzy są tym następnym pokoleniem, które będzie chciało objąć rządy w Polsce. Pewnie obejmie, bo teren rozpoznany, plecy odpowiednie, wzorce nabyte i sponsorzy polityczni mocni.
        Cynizm, krętactwo, prywata i raczej bardzo swobodny i luźny stosunek do służby państwu i dobra ogólnego to cechy już nabyte i aż nadto widoczne.
        Mimo iż młody, to sprawiał wrażenie, że na polityce zęby zjadł, że przeszedł "dobrą" szkołe i przyswoił sobie wzorce, o których można jedynie mówić, że była i jest nadzieja, że odejdą.
        Ale młody Rosół i jemu podobni pokazują, że tego rodzaju nadzieje są płonne.
        Przykre to. Tego przygnebiającego obrazu nie przykryje nawet to, że posługują się sprawnym językiem i potrafią zgrabnie dyskontować rzeczy dla nich niewygodne.
        Rośnie nowe pokolenie Drzewieckich, Misiaków, Palikotów, może Chlebowskich - Chlebowskich tylko mentalnie, bo ci młodzi już nie są tak prymitywni.
        Prawdopodobnie z kręceniem lodów poradzą sobie o niebo sprawniej. Wiedzą, jak robi się karierę.
        Polska naprawde ma pecha do swej klasy politycznej.

To całkiem niewesoła konstatacja i smętne widoki na polityczną przyszłość Polski.
        • republika.republika panie hrabio, Zakład czeka :))) 19.02.10, 09:41

forum.gazeta.pl/forum/w,28,106528456,106582322,z_pisowskiej_logikimasz_5_.html
        • prawieemeryt Re: Może uwierzyłbym Prof. Staniszkis 19.02.10, 09:47
          w jej wywody gdyby w kalejdoskopie nazwisk "nowego pokolenia" nie
          zabrakło innych poza PO-wskimi. Skoro jednak innych nie ma jej
          zdaniem to w takim razie tak źle z tą Polska nie jest nieprawdaż? Bo
          wtakim razie reszta młodego pokolenia to kohorty aniołów - wystarczy
          się tylko pozbyć PO.
          • sclavus Re: Może uwierzyłbym Prof. Staniszkis 19.02.10, 16:20
            Można by sięgnąć do przeszłości i po to:
            Cokolwiek by Staniszkis przewidywała, przepowiadała... - zawsze się
            sprawdza na opak...
            Na opak!
            Zawsze!
            Ani jednej trawfnej diagnozy, nic z przewidywań...
            No cóż! - Okulary! Okulary pomagają widzieć ostrzej, ale czy
            trafniej? Spróbować można... :)
        • gszatek ślepe, stare, durne czy też ogromnie cyniczne? 19.02.10, 14:21
          PO kryguje się ale prywata idzie pełną parą...

PIS się nie kryguje - im prywatę akceptują największe autorytety:

"Będę konsekwentny w odzyskiwaniu dla ludzi PiS urzędu po urzędzie,
          przedsiębiorstwa po przedsiębiorstwie, agendy po agendzie. Odzyskamy
          te miejsca, których obsada zależy od państwa. PiS musi tam rządzić.
          Trzeba jasno powiedzieć, że 16 miesięcy po wygranej PiS żaden
          działacz czy zwolennik naszej partii, który wykrwawiał się w naszych
          kampaniach wyborczych, nie może cierpieć głodu i niedostatku. Ci
          ludzie muszą w satysfakcjonujący sposób przejąć władzę w części
          sektora podlegającej rządowi".

/Jacek Kurski na Zjeździe Wyborczym PiS,4 marca 2007w Gdańsku:/
        • uu.kiko Prof.Staniszkis u Moniki Olejnik;hrabia.mileyski 19.02.10, 17:21
          Zgadzam się! Racja!
      • normalnyczlowiek1 Nie potrafisz obiektywnie patrzeć na polityków 19.02.10, 10:32
        republika.republika napisała: ps. zabawne jest to jak pisowskie pelikany szybko łyknęły "prawdę", że przez 2 lata rządziła Polską koalicja PO+SO+LPR

---> stąd twoje konfabulacje i tendencyjne sądy.
        Nikt nie ma żadnych wątpliwości, że praktycznie jedynymi pelikanami są wielbiciele Tuska i PO, łykający gładko już od lat wciąż powtarzane oczywiste bzdury, dotyczące nie tylko ich przeszłości, spojrzenia na rzeczywistość i planów na przyszłość, ale także ich wiedzy, inteligencji oraz poczucia przyzwoitości. Najlepszym przykładem są stare, doświadczone miryzbychy i młode, ambitne, asertywne rosołki, służące niczym chłopcy na POsyłki każdemu, jeśli tylko opłaci się to w dalszej karierze - których inwencji twórczej i rzeczywistym poczynaniom wszyscy mogli ostatnio dokładnie się przyjrzeć.

> a PiS nie miał nic wspólnego z premierem Lepperem i premierem Giertychem (nb. z premierem Marcinkiewiczem z też :)) ). Ciekawe kiedy prezydent Kaczyński w ramach swojej kampanii prezydenckiej wyprze się związków z premierem Kaczyńskim?

---> I tu w pełnej krasie objawiają się twoje zdolności konfabulacyjne. Wypowiedzi prof. Staniszkis dotyczyły ostatnich ponad dwóch lat, czyli okresu rządów PO. Poparcie w tym okresie ze strony lepperowców, giertychowców i millerowców dla PO, Tuska, wyrażane poprzez opluwanie, w stylu Niesiołowskiego, wszystkiego co pisowskie, wzrastało a nieformalne sojusze w ten sposób się umacniały. Apogeum tego mamy obecnie, kiedy to zarówno Giertych jak i Miller nie zawahali się posunąć do granicy absurdu, oczerniając Kaczyńskiego i PiS.

Ty oczywiście, nie mając do dyspozycji żadnych argumentów, usiłowałaś przykryć temat "rewelacjami" o dawnych koalicjach z lat 2005 - 2007, w które tak nawiasem mówiąc, PiS zostało na siłę wpędzone. Ale tak czy inaczej, nie ma to nic wspólnego z analizą obecnej sytuacji dokonaną przez prof. Staniszkis...
        • prawieemeryt Re: PiS zostało na siłę wpędzone 19.02.10, 10:42
          Jak to zwykle się robi ze stadem baranów, choćby mu przewodził
          genialny sratek. To ci mówię Ja złóg esbecki i agent. Zresztą ty
          wiesz najlepiej - ja już się pogubiłem w twoich nominacjach.
          • normalnyczlowiek1 Mylisz tamten pragmatyzm z obecnym owczym pędem 19.02.10, 11:02
            prawieemeryt napisał: Jak to zwykle się robi ze stadem baranów,

---> stada baranów wpatrzonych w mirówzbychówrosołków ... no i oczywiście: ze
            szczególnie uwielbieniem wpatrzonych w bac(ćk)ę Tuska!

> ja już się pogubiłem w twoich nominacjach.

---> Nie przywiązuję się do nazwisk, lecz patrzę na korelację słów z czynami.
            Jeśli zauważyłeś w moich ocenach jakieś niekonsekwencje, to bardzo chętnie, z
            twoją pomocą, je odrzucę.
            • prawieemeryt Re: bardzo chętnie, z twoją pomocą, je odrzucę. 19.02.10, 12:02
              Nie oczekuję odrzucania własnych poglądów i przekonań - nie dawaj
              tylko do zrozumienia, że inne partie polityczne poza PO w tym akurat
              momencie nie mają swoich mirówzbychówrosołków. W każdej odpowiednio
              licznej grupie społecznej- formalnej czy nie formalnej - zestawionej
              bez względu na kryterium znajdziesz takich multum. Ideał i raj
              będziesz miał w niebie - chociaż ja wątpie szczerze skoro tam idzie
              stąd. Podobno!
              • normalnyczlowiek1 bardzo chętnie, z twoją pomocą, je odrzucę. 19.02.10, 13:05
                prawieemeryt napisał: Nie oczekuję odrzucania własnych poglądów i przekonań

---> Minimalnie nie tak mnie zrozumiałeś. Mówiąc o odrzuceniu, miałem na myśli, nie odrzucanie czyichkolwiek poglądów i przekonań, ale chodziło mi o wykazanie na czym polegają jakieś niekonsekwencje, logiczne i faktograficzne sprzeczności w poszczególnych wnioskach lub poglądach.

> nie dawaj tylko do zrozumienia, że inne partie polityczne poza PO w tym akurat momencie nie mają swoich mirówzbychówrosołków.

---> Widzisz problem na tym polega, że ani ja ani nikt nigdy tak nie twierdził. Tak to rozumiesz, bo to zadziałała często przeze mnie (złośliwie - to fakt) przyzywana bolszewicka socjotechnika, stosowana przez niektórych interlokutorów, mająca na celu stworzenie każdorazowo wrażenia, że jeśli się wytyka czyjeś błędy, to automatycznie twierdzi się, że samemu takich lub innych błędów się nie popełnia.
                "Oczywistą oczywistością" jest fakt istnienia i funkcjonowania w każdym społeczeństwie i w prawie każdej dziedzinie aktywności zawodowej, marginesu osób (grup) funkcjonujących w sposób nieformalny. Cała "zabawa" polega na tym, by ten margines pozostawał marginesem a nie był tym, co ja nazywam: Prawnie Sankcjonowanym Złodziejstwem ... Z tym właśnie mieliśmy wielokrotnie do czynienia w okresie tzw. transformacji i mamy do czynienia obecnie, pod "światłymi" rządami Donalda Tuska.
                A jak pokazują wszelkie znaki na niebie i na ziemi:
                Pod latarnią okazało się najciemniej!
                :)
        • kancelaria_p_prezydenta Wasza teza że PiS zostało na siłę wpędzone 19.02.10, 12:38

w koalicję z Samoobroną i LPR jest może dobra dla ślepych wyznawców
          PiSu na żenująco niskim poziome intelektualnym.

Niestety (dla Was) ludzie nawet średnio wykształceni ale wychowani
          w chrześcijańskim i europejskim kręgu kulturowym nie przyjmują takiej
          argumentacji, bo wywodzi się z nieznanej poza PiSem rodzaju
          moralności.
          Tak jakby winić zgwałconą okradzionego że sobie jest winien bo nie
          chciał dobrowolnie oddać pieniędzy, a zgwałconą kobietę ze jest winna
          gwałtu bo nie chciała mu się dobrać oddać dobrowolne.

Reszta Twojej argumentacji, może nawet głoszonej w dobrej wierze,
          jest w większości na na podobnym poziomie. I dlatego nie znajdzie
          uznania poza Twoim środowiskiem.

• kancelaria_p_prezydenta Re: Wasza teza że PiS zostało na siłę ... errata 19.02.10, 12:44
            > Tak jakby winić zgwałconą okradzionego że sobie jest winien
            > bo nie chciał dobrowolnie oddać pieniędzy, a zgwałconą
            > kobietę ze jest winna gwałtu bo nie chciała mu się dobrać
            > oddać dobrowolne.

Coś się poprzestawiało, powinno być:

Tak jakby winić okradzionego że sam sobie jest winien
            bo nie chciał dobrowolnie oddać pieniędzy, a zgwałconą
            kobietę ze jest winna gwałtu bo nie chciała mu się
            oddać dobrowolne.
          • normalnyczlowiek1 To nie teza lecz fakt.No i przykłady chybione! 19.02.10, 13:20
            kancelaria_p_prezydenta napisał: Wasza teza że PiS zostało na siłę wpędzone

---> Głównym a wszystkim dobrze znanym powodem nie powstania POPiS-u było dążenie nocnozmianowców, by koniecznie zawładnąć resortami siłowymi. Przed wyborami jawili się swojemu elektoratowi jako fachowcy od gospodarki i naprawiania państwa, ale gdy już mieli podjąć się konkretnych zobowiązań, okazało się, że zależy im głównie na położeniu łapy na wszystkim, co się choćby kojarzy ze służbami i tajnymi dokumentami.
            Na takie dictum Kaczyński nie mógł się zgodzić. W efekcie, były tylko dwie drogi: albo nowe wybory albo koalicja z LPR i SO...
            • obraza.uczuc.religijnych Re: To nie teza lecz fakt.No i przykłady chybione 19.02.10, 13:27
              Kłamiesz bezczelnie. Platfusy nie chciały zawładnąć, tylko chciały
              współodpowiadać za resorty siłowe. Twoja kłamliwa bajeczka
              przypomina te wszystkie dyrdymały a la Kłamiński.
            • kancelaria_p_prezydenta PO nie potwierdziło , wiec to jest teza a nie fakt 19.02.10, 14:28

Ponadto kłamiesz.

To nie "nocnozmianowcy", jak nazywasz PO, chcieli zagarnąć resorty
              siłowe lecz "neokomuniści" jak mówię na PiS.
              Dowodem na to jest fakt że w koalicji z Samoobrona i LPRem,
              obsadzili wszystkie stanowiska siłowe.
              • normalnyczlowiek1 Po co się kolejny raz ośmieszasz? 19.02.10, 14:44
                kancelaria_p_prezydenta napisał: To nie "nocnozmianowcy", jak nazywasz PO,
                chcieli zagarnąć resorty siłowe lecz "neokomuniści" jak mówię na PiS.

---> Nocnozmianowcy, neokomuchy, wsioki, esbecy, kapusie, moczarowcy, bolszewia
                ... to ten sam element!

PiS nie musiał niczego zagarniać, gdyż wygrał wtedy wybory i wszystko jemu się
                należało. Mimo to, chciał się podzielić władzą, ale ...

> Dowodem na to jest fakt że w koalicji z Samoobrona i LPRem, obsadzili
                wszystkie stanowiska siłowe.

---> Czyli przyznajesz, że PIS był konsekwentny także i w ich przypadku.
                • dziobak.brunatny Plącząc pojęcia i mieszając wszystko ze wszystkim 19.02.10, 15:54
                  nigdy nie zrozumiesz, że PiS to najgorsze zagrożenie dla Polski. Haczyński to tylko nędzny cynik rządny władzy, którą chciałby wykorzystać dla dobra marginesu społecznego jakim jest Zakon-PC (nawet PiS traktuje instrumentalnie), a nie dla ogółu obywateli.
                  • normalnyczlowiek1 Dlatego,w przeciwieństwie do ciebie,nie plączę 19.02.10, 16:14
                    dziobak.brunatny napisał: Plącząc pojęcia i mieszając wszystko ze wszystkim
                    nigdy nie zrozumiesz,

---> i nie mieszam ... szczególnie tam gdzie łatwo mozna posłużyć się faktami.

> że PiS to najgorsze zagrożenie dla Polski.

---> Co ty! Nie masz na to żadnego argumentu, tylko same kłamstwa - podobnie jak
                    właśnie w tej chwili Niesiołowski w TVP Info. Łże z pianą na ustach nie
                    potrafiąc nic sensownego powiedzieć. Tylko zaklina rzeczywistość.

> dla dobra marginesu społecznego jakim jest Zakon-PC

---> To i tak lepiej od Tuska i PO, służących państwu ...... Sobiesiakom .....
                    na paluszkach z łapkami w górze....
                • kancelaria_p_prezydenta Po co ŁŻESZ? 19.02.10, 16:13
                  normalnyczlowiek1 napisał:

> PiS nie musiał niczego zagarniać,
                  > gdyż wygrał wtedy wybory i wszystko jemu się
                  > należało.

Kłamiesz.
                  PiS zdobył największa liczbę głosów, ale mniej niż 50%+1 głos
                  więc NIE WSZYSTKO MU SIĘ NALEŻAŁO.
                  • normalnyczlowiek1 A ty nadal PObolszewicku zaklinasz rzeczywistość? 19.02.10, 16:23
                    kancelaria_p_prezydenta napisał: Po co ŁŻESZ?
                    PiS zdobył największa liczbę głosów, ale mniej niż 50%+1 głos więc NIE WSZYSTKO
                    MU SIĘ NALEŻAŁO.

---> Dawaj cytat, w którym napisałem, że zdobył 50%+1 !!!
                    By proponować skład rządu i decydować, kto jaką funkcję obejmie, wystarczy
                    wygrać
                    wybory - nie jest potrzebne zdobycie większości głosów!
                    • kancelaria_p_prezydenta Kłamiesz! Okresowo, cyklicznie... 19.02.10, 17:08

> ---> Dawaj cytat, w którym napisałem, że zdobył 50%+1 !!!

Pokża mieksce w którym napisałem ze to napisałeś kłamco i oszuście.

"wygrać wybory" to znaczy zdobyć 50% + 1 głos.
                      PiS nie zdobył 50% + 1 głosy więc nie wygrał wyborów,
                      więc nie należało mu się wszystko.
                      Ponieważ zdobył największa liczbę głosów należało mu się
                      pierwszeństwo w formowaniu koalicji rządowej, albo utworzenie
                      rzadu mniejszościowego.
                      • normalnyczlowiek1 Co ty!W rosołka się bawisz udając,że "polski język 19.02.10, 20:38
                        kancelaria_p_prezydenta napisał: PiS zdobył największa liczbę głosów, ale mniej
                        niż 50%+1 głos

---> trudna język"? Zarzucając mi kłamstwo, jako argumentu użyłeś (wytłumaczę:
                        to co następowało po słowie "ale") 50%+1. To jednoznacznie świadczy, że
                        twierdzisz, że ja na ten sam argument się powołałem! Czyli ty skłamałeś,
                        prawda? :)

PS. Nie będziesz już więcej głupich argumentów podawał, bym nie musiał stosować
                        łopatologii?
                        • kancelaria_p_prezydenta Udowadniam co że ŁŻEŚZ! 20.02.10, 22:52

> Zarzucając mi kłamstwo, jako argumentu użyłeś(..)
                          > to co następowało po słowie "ale") 50%+1.

Napisałem tak:

Kłamiesz.
                          PiS zdobył największa liczbę głosów, ale mniej niż 50%+1 głos

I powtarzam. Kłamiesz bo:
                          NIE WSZYSTKO SIĘ KACZYŃSKIEMU NALEŻAŁO bo nie wygrał wyborów,
                          ( czyli nie zdobył 50%+1 głosu)

Dawno nie dyskutowałem z takim idiotą jak ty.
                          Bo wierze że nie robisz z siebie idioty tylko niem jesteś.
    • haen1950 Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 09:35
      Dekalog polityki polskiej 2010

1. Nie wolno korzystać ze wsparcia politycznego osób niewiarygodnych
      nawet gdy oznacza to utratę jakichś korzyści politycznych. Giertych
      firmował rząd Kaczyńskiego i Leppera i niszczył polską demokrację i
      edukację. Dlatego jego przysługi w osłabianiu Kaczyńskiego są mało
      znaczące. Co więcej deklarowanie możliwego wejścia kogoś takiego jak
      Giertych do PO jest całkowitym nihilizmem politycznym, który jak
      każdy nihilizm zniszczy naszą formację. Dziś Giertych, a jutro kto?
      Lepper? Dorn? Kaczyński?

Dzień przyjęcia Giertycha do PO to mój ostatni dzień w partii.

2. Nie wolno się wypowiadać politycznie o osobach, które się kocha
      gdyż to zawsze powoduje niesmak u odbiorców. Widać wówczas jak coś,
      co ma się w ludzkim życiu za najbardziej niezwykłe – miłość –
      zostaje sprowadzone na poziom targowiska. Dlatego Jadwiga
      Staniszkis – kochająca się w Jarosławie Kaczyńskim od lat – jest tak
      śmieszna gdy mówi o Kaczyńskim, choć posługuje się językiem
      technologicznym i przemawia z pozycji profesora socjologii.

• masuma Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 09:39
        No to mi się zrehabilitował za tę wtopę z Żoną Sikorskiego :-)
        • haen1950 Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 09:44
          To nie była wtopa. Przynajmniej dla mnie. Ja też uważam, że
          Kaczyńscy promują Sikorskiego na swego głównego wroga, tym samym na
          kandydata platformy.

I każdy wie, że amerykańsko-semickie pochodzenie żony Sikorskiego to
          żer dla prostacko prymitywnego elektoratu PiS.

Palikot bardzo oględnie ten problem określił.
          • masuma Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 10:01
            A co mnie i normalnych Polaków obchodzi elektorat PISu?!
            • haen1950 Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 11:37
              Zdziwiłbyś się, jak wielu tzw liberałów w głębi swej jaźni jest
              antysemitami. Nigdy się do tego nie przyznają, bo nie wypada. Ale
              tak jest. Kaczory bardzo na to liczą.

To też platfusy muszą brać pod uwagę głosując. Za pięć lat
              mentalność może się zmienić na tyle, że Sikorski spokojnie może
              zostać prezydentem.
              • elena4 Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 13:01
                A co tu ma do rzeczy antysemityzm. Ta pani jesdt nie do przyjęcia i już. Juz
                teraz zachowuja sie jak gdyby przed wojna zamieszkiwało tylko 3 miliony Żydów i
                nikt inny. Pamietasz ten skandal połozenia kwiatów jedynie pod pomnikiem
                Bohaterów Getta przez amerykańskiego durnia?
                Wyobraź sobie co będzie jak ona zostanie prezydentową. Żadna Amerykanka nie
                będzie nam tu przewodzic, chocby miała miec modne dzisiaj, żydowskie
                pochodzenie. Wypad!
                • haen1950 Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 13:25
                  No właśnie. O tym piszę.
                  • elena4 Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 13:35
                    No ale to nie antysemityzm, tylko reakcja na zachowanie strony przeciwnej. Nikt
                    nas tu szantazował nie będzie.
                    • 3henryk Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 06.04.10, 11:58
                      elena4 napisała:

> No ale to nie antysemityzm, tylko reakcja na zachowanie strony przeciwnej. Nik
                      > t
                      > nas tu szantazował nie będzie.

Jesteś tak zacietrzewiona, że rozum ci odebrało.
                • joannabarska Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 18:17
                  elena4 - jestes antysemitka w natarciu. Swinstwo! Amerykanie
                  madrzejsi: wybrali Obamę!
                  • elena4 Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 19:07
                    No to niech nastepnym razem wybiorą panią Applebaum i zaakceptują Radka w
                    BIałym Domu.

Tu nie ma miejsca na sentymenty. Staram sie myslec politycznie.
                    No i nie lubię kiedy sie mnie szantazuje. "Jak nie będziecie głosowac na
                    Sikorskiego, to znaczy , ze jesteście antysemitami"
                    No i dobrze. Jestem.
          • synu Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 10:46
            Nie promuja bo to by swiadczylo o wierze w wygrana Kaczynskiego.
            Nawet Jarek nie jest az takim naiwniakiem.
            W PiS szybciej przelkna przegrana Lecha z Komorowskim niz z
            Sikorskim.
            • trzecikot Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 11:26
              synu napisał:

> Nie promuja bo to by swiadczylo o wierze w wygrana Kaczynskiego.
              > Nawet Jarek nie jest az takim naiwniakiem.
              > W PiS szybciej przelkna przegrana Lecha z Komorowskim niz z
              > Sikorskim.

Touche!
          • normalnyczlowiek1 Zachowujesz się jak Szczuka, która krytykowana za 19.02.10, 11:13
            haen1950 napisał: amerykańsko-semickie pochodzenie żony Sikorskiego to żer dla
            prostacko prymitywnego elektoratu PiS.

---> głupawe i tendencyjne wypowiedzi, poskarżyła się w NY, że Polacy atakują
            ją, bo jest Żydówką - tylko że praktycznie nikt z krytykujących o tym nie
            wiedział i nikt na to nie zwrócił ani razu uwagi.

> I każdy wie,
            > Palikot bardzo oględnie ten problem określił.

---> Tak, wie to każdy bolszewik w stylu Palikota, który wzorem PObratymców,
            każdą przez siebie wymyśloną głuPOtę, usiłuje wciskać w inne usta...
      • hrabia.mileyski Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 09:43
        Twoje opinie są skażone głównie tym, że nie potrafisz odnieść się do czyjegoś
        poglądu nie atakując osoby, która go głosi.
        A to są całe twoje poglądy: personalne ataki i mieszanie ludzi z błotem.
        Wydajesz się urodzony w maglu.
        • haen1950 Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 09:50
          Nie chce mi się szukać postów nt babci Staniszkis. W dużym skrócie -
          zawsze uważałem ją za kryptofaszystkę, wielbicielkę zamordyzmu z
          hasłem naczelnym "silne państwo".

Nie cierpi Tuska głównie dlatego, że jest dla niej zbyt "miękki".
          • republika.republika Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 10:07
            haen1950 napisał:

>
            > Nie cierpi Tuska głównie dlatego, że jest dla niej zbyt "miękki".

nie cierpi Tuska, bo nie jest jej znajomym. Pani Jadzia lubi tych, o których
            może powiedzieć: Ludek, Jarek, Leszek. Ogólnie to jej poglądy są tak proste jak
            poglądy Gosiewskiego, ubiera je tylko w napuszone słowa i dorabia "teorie" niby
            naukowe. Fakt że tak często występuje w mediach świadczy o mizerii medialnej.
            • normalnyczlowiek1 Jak widać,maszPOglądy znacznie bardziej prymitywne 19.02.10, 10:53
              republika.republika napisała: Ogólnie to jej poglądy są tak proste

---> ... bo zatrzymały się na etapie koalicji PiS-u z LPR i SO i poza ten krąg
              wyjść już żadnym sposobem nie potrafisz - tak jak Niesiołowski i reszta mu
              podobnych palikotów.
        • x2468 Re: Mój osąd jest zgodny z Palikotem 19.02.10, 12:53
          Pan hrabia swietnie poinformowany.Czyzby pan hrabia "robil" w maglu?
    • prawieemeryt Re: Usiadły dwie baby 19.02.10, 09:41
      i pogadały. Nawet nie wiem o czym bo zwróciłem uwagę na "wystrój". U
      jednej powaliły mnie na pysk BUTY a u drugiej MAKIJAŻ.
      • dziobak.brunatny Cyt.: "Generalnie paradoksalnie" po tych słowach 19.02.10, 09:58
        przepełnionych głębią profesorskiej myśli, opartej na spiskowej teorii dziejów wg PiS, można było spokojnie wyłączyć TV ...
    • dziobak.brunatny I Damkaa spiskowych teorii znowu coś 19.02.10, 09:42
      naplątała ... patrzącej z uwielbieniem TY Monica
    • homosovieticus Giertych i Cimoszewicz to "małe pikusie" 19.02.10, 09:58
      w porównaniu o tezie "stagnacji" jako o prawdziwym celu
      polityki Platformy.
      Mówiac inaczej, Platforma konserwuje antydemokratyczny i
      antywonorynkowy układ III-ciej
      RP
      • wujaszek_joe Re: Giertych i Cimoszewicz to "małe pikusie" 19.02.10, 10:42
        Jak wiadomo, układ jest demokratyczny wtedy, kiedy jeden brat jest premierem, a
        drugi prezydentem.
        • homosovieticus Jak powinno być wszystkim wiadome demokratyczny 19.02.10, 11:19
          układ nie ma nic wspólnego z pokrewieństwem ludzi zajmujacych
          wysokie stanowiska w Państwie jesli ludzie ci zostali wybrani na te
          stanowiska w wolnych i powszechnych wyborach.

wujaszek_joe napisał:

> Jak wiadomo, układ jest demokratyczny wtedy, kiedy jeden brat
          jest premierem, a
          > drugi prezydentem.
          • hrabia.mileyski Założę się, że Ci Józef nie uwierzył :) 19.02.10, 11:29
            • homosovieticus Josif D.był typem przywódczym, nic dziwnego, że 19.02.10, 12:03
              nie ufał tym, którymi chciał kierować.
              Forowy Joe to nie typ przywódczy ani zbyt interesujący.
              Ubolewam nad tym faktem umiarkowanie.
          • wujaszek_joe Re: Jak powinno być wszystkim wiadome demokratycz 19.02.10, 11:58
            to co chrzanisz o konserwowaniu antydemokratycznego i antywolnorynkowego układu
            III-ciej RP?
            • homosovieticus To opinia Pani Staniszkis. Moja jest ostrzejsza! 19.02.10, 12:04
              wujaszek_joe napisał:

> to co chrzanisz o konserwowaniu antydemokratycznego i
              antywolnorynkowego układu
              > III-ciej RP?

• normalnyczlowiek1 Nie on"chrzani"lecz fakty krzyczą...a miryzbychy 19.02.10, 12:05
              wujaszek_joe napisał: to co chrzanisz o konserwowaniu antydemokratycznego i
              antywolnorynkowego układu III-ciej RP?

---> ... rosoły tylko to potwierdzają.
              • wujaszek_joe Re: Nie on"chrzani"lecz fakty krzyczą...a miryzby 19.02.10, 12:21
                miryzbychy wyleciały. Za PISu tacy ludzie byli chronieni.
                • normalnyczlowiek1 Nie "wyleciały",lecz odleciały ... na Florydę 19.02.10, 13:07
                  wujaszek_joe napisał: miryzbychy wyleciały.

---> ... na zasłużony odPOczynek.
                  • wujaszek_joe udajesz idiotę, 19.02.10, 14:38
                    ale tak naprawdę to nie musisz udawać
                    • normalnyczlowiek1 Do was mam równać??? Nigdy!!! :))) 19.02.10, 15:06
                      wujaszek_joe napisał: udajesz idiotę,

---> Kłamiesz, że za PiS-u przekręciarze byli chronieni i udajesz, że nie
                      widziałeś zachwytu w oczach (w słowach też) platfusów, choćby po przesłuchaniu
                      mira i zbycha ... nie mówiąc o rychu!
                      • wujaszek_joe Re: Do was mam równać??? Nigdy!!! :))) 20.02.10, 02:00
                        Lipiec, Dąbrowski, Kurski, Lipiński no i sam wódź co to się na Srebrnej uwłaszczył
    • wujaszek_joe Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik 19.02.10, 10:42
      > propozycje PiSu sa prorozwojowe!
      jakie propozycje PISu są prorozwojowe?
      • etwas-geheimnis Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik 19.02.10, 12:35
        Te co weciak wetowal ,a piss przedstwilby jako swoje.:-) Cos chyba nawet tak
        było ,że PO przedstawiło ustawe przygotowana jeszcze przez Piss a oni i tak
        głosowali przeciw:-)
    • prawieemeryt Re: O czym ta 19.02.10, 10:47
      krwiście wypacykowana wiekowa kaczka kwacze?
    • lepkie.lapki Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik 19.02.10, 11:15
      sawa.com napisała:

> W komentarzach po audycji na forum tvn24 rozległy się krzyki i piski.

Żadne krzyki i płacze nas nie przekonajom, że białe jest białe a czarne jest
      czarne - to chyba dobre podsumowanie tego postu z poziomu wycieraczki pana prezesa.
      • normalnyczlowiek1 Także ty nie wstydzisz sięPOkazywać swojej głuPOty 19.02.10, 12:28
        lepkie.lapki napisał: Żadne krzyki i płacze nas nie przekonajom

---> przyznając się, że nie rozumiesz prostego powiedzenia. Gdyby stać było
        ciebie na chwilę refleksji, to sam sobie byś wytłumaczył, że ktoś mówiąc:
        "Jestem uczciwy bo jestem sędzią" (Jestem "biały", bo z definicji sędziowie są
        "biali"), mówi głupoty ... tak jak i ty tutaj, pisząc z POziomu
        niesiołowsko/palikotowej wycieraczki...
        Tak więc, żaden komuch mnie nie przekona, że mówi prawdę, wybielając siebie i
        mówiąc, że "białe jest białe"!

Ooo! Masz teraz w TVP, jak lewica mówi o kolejnych złodziejskich praktykach
        Tuska, który się "wybiela" likwidując VAT na SMS-y - a jest to - jak dowodzą -
        ich pomysł.
        Tusk to właśnie taki gadacz, że "białe jest białe"... :)))
        • obraza.uczuc.religijnych No to Mariusz Kłamiński będzie miał robotę 19.02.10, 12:34
          Kto to widział by likwidować jakieś podatki czy opłaty?!?! Przecież
          to jest szkodzenie interesowi ekonomicznemu państwa poprzez
          zmniejszanie wpływów do budżetu!!!
    • w.i.l Nie dajmy się zwariować. 19.02.10, 12:00
      Skończmy raz z PoPiSem, który bezustannie zajmuje się samym sobą.
      Żaden z jego członów nie jest lepszy.
      Głosujmy na inne partie.
    • kancelaria_p_prezydenta Przepięknie zmanipulowanie. Nie wiadomo 19.02.10, 12:12
      sawa.com napisała:

co z tego jest autorstwa Staniszkis a co Twoje.
      A przecież wystarczyłoby wypowiedzi Staniszkis wziąć w apostrofy.

Ten post sprawia wrażenie jakby był elementem portfolio kandydata
      na rzecznika prasowego PiS, albo dziennikarza TVP, lub ŁRzepy.
      • prawieemeryt Re: Ten post sprawia wrażenie jakby był 19.02.10, 12:18
        Bo jest!
    • etwas-geheimnis Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik 19.02.10, 12:30
      Miłosc pani profesor jest slepa. Gdzie te prorozwojowe propozycje Pissu? Moze to
      co mam w sygnaturce?
      • normalnyczlowiek1 Uważasz,że oddanie tych sfer dla mirarychazbycha 19.02.10, 13:45
        etwas-geheimnis napisał: Gdzie te prorozwojowe propozycje Pissu? Moze to co mam w sygnaturce?

---> i rosołka (czyli dla nikogo?), najlepiej przysłuży się rozwojowi państwa .......................
        .................... sobiesiaków?
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Uważasz,że oddanie tych sfer dla mirarychazby 19.02.10, 13:56
          Kto i gdzie napisał to, co usiłujesz bezczelnie wcisnąć? Sam
          wymyślasz te pierdoły?
          • normalnyczlowiek1 Sygnaturki trochę-tajemniczego nie umiesz znaleźć? 19.02.10, 14:21
            obraza.uczuc.religijnych napisał: Kto i gdzie napisał to
        • etwas-geheimnis Re: Uważasz,że oddanie tych sfer dla mirarychazby 20.02.10, 00:09
          Uwazam że gospodarka powinna byc w rekach prywatnych. Proste i jasne ustawy .
          Kłody usuniete. Zaden Sobiesiak nie szukałby wtedy ,,dojsc".
          • normalnyczlowiek1 Nie do końca masz rację. 20.02.10, 16:24
            etwas-geheimnis napisał: Uwazam że gospodarka powinna byc w rekach prywatnych.
            Proste i jasne ustawy . Kłody usuniete. Zaden Sobiesiak nie szukałby wtedy ,,dojsc".

---> Żeby nie szukać żadnych "dojść", to musiałoby nie istnieć państwo jako
            takie. Każdy dobrze wie, że część dziedzin życia, w tym także część gospodarki i
            usług, musi znajdować się w rękach państwa, ze względów oczywistych. Nie ulega
            wątpliwości, że powinno być "jak najmniej państwa", ale nie należy a wręcz nie
            powinno się go spychać na zupełny margines - powinno przy tym odgrywać
            bardziej rolę arbitra i "ostatecznej instancji odwoławczej", niż konkurenta

w jakiejkolwiek dziedzinie. Właśnie te "proste i jasne ustawy" pomogłyby w
            utrzymywaniu właściwych proporcji, właściwych relacji pomiędzy urzędnikiem a
            przedsiębiorcą. W wielu krajach już dawno temu poradzono sobie właśnie
            szczególnie z tym problemem i to w prosty sposób: Nikt nie mógł uchylać się od
            rzeczywistej odpowiedzialności za swoje słowa, decyzje i czyny - ani urzędnik,
            ani zwykły obywatel. Do tego wysokie i stabilne zarobki w sferze urzędniczej
            powodowały, że urzędnicy z wielką starannością przestrzegali prawa i procedur a
            także mocno zabiegali, by każdy obywatel - ale każdy w jednakowym stopniu
            - był usatysfakcjonowany ich pracą.
    • basia.basia Staniszkis się skompromitowała, niestety:( 19.02.10, 12:33

Ja też program oglądałam ale wczoraj zrobiło mi się przykro (lubię panią
      Staniszkis), bo wyszło na jaw, że pani profesor polega na sieczce, którą
      nam serwują media. Wypowiadała się w różnych sprawach a się okazało, że
      zna je tylko z cudzych opinii. Tak było np. z wywiadem Kaczyńskiego
      z Newsweeka - utrzymywała, że dziennikarze wymusili na nim niemądre
      wypowiedzi i specjalnie sterowali wywiad ku sprawom trzeciorzędnym.
      Wywiadu nie czytała! Olejnik jej dowiodła, że się myli.
      Obrona prezydenta wypadła idiotycznie - chwaliła to, że on odznaczył
      poległego policjanta. Na tle 3 lat idiotyzmów to ma być jego zasługa!
      Krytykowała kontrakt gazowy ale nie powiedziała jak, jej zdaniem, można
      zmusić Rosjan, żeby podpisali kontrakt na naszych warunkach.
      Krytykowała Tuska za prawybory, bo się kandydaci zużyją i może on knuje
      wystawienie jakiegoś trzeciego. No nie! To też powtarzanie gdybania
      dziennikarzy.
      • prawieemeryt Re: lubię panią Staniszkis 19.02.10, 12:50
        Och mój Boże! A dlaczego ja nie mogę? Dla mnie ona od zarania jest
        Kaczysławą Staniszkis. I pozostanie na wieki- jak jej niepowtarzalny
        makijaż. Babcia kaczyniaków - wnukom wszystko wybaczy i ich przed
        społeczeństwem obroni i wytłumaczy. Tylko kto jej zechce słuchać,
        bardziej niż ich.
      • camille_pissarro To Ty się kompromitujesz, specjalisto od 19.02.10, 13:34
        "copy , paste", ponieważ poza wycinankami nie potrafisz nic sensownego sama
        spłodzić.Staniszkis mogłabyś krytykować, gdybyś miała co najmniej taki dorobek
        naukowy co profesor.Zarzucasz Staniszkis, że krytykuje "komandę Tuska" opierając
        się wyłącznie na przekazie medialnym, a to Ty żywisz się wyłącznie tym
        przekazem.Twój przekaz o tym, że lubisz Jadwigę Staniszkis jest nieszczery. może
        faktycznie byś ja polubiła gdyby grała z "komadą Tuska" do jednej bramki ;-).Tak
        się jednak składa , że Sopocianka Staniszkis woli być w drużynie Sopocianina
        Kaczyńskiego niźli też pochodzącego z Sopotu obecnego premiera Polski...
    • a.adas Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik 19.02.10, 12:44
      Jedno mnie intryguje: Co złego jest w Opus Dei?

Co jest tak złe w roku 2010, a było ok w roku 2006?
      • homosovieticus Pytasz co złego jest w Opus Dei? 19.02.10, 13:56
        Może w Polsce jest to jedyna poważna siła moralno-polityuczna,
        która może przeciwstawić się europejskiej koncepcji
        diasporyzmu.
        i dlatego nie znajduje uznania w oczach tzw.
        racjonalistów czyli medialnych wykształciuchów i wykształciuszek
        • prawieemeryt Re: Nie ma to jak 19.02.10, 14:04
          ominąć istotę pytania! I niech rozmówca idzie w PiS_du.
          • homosovieticus Moja odpowiedż, tylko prostym umysłom, 19.02.10, 16:13
            ubogim w wiedze o trendach zjednoczeniowych w UE, wydaje się być
            pozbawioną najistotniejszych, zdaniem moim, powodów dla, których
            Opus Dei jest tak silnie krytykowana przez "intelektualistów III-
            ciej RP i ich bezmyślnych uczniów z FK".

prawieemeryt napisał:

> ominąć istotę pytania! I niech rozmówca idzie w PiS_du.
      • sawa.com Jedno mnie intryguje: Co złego jest w Opus Dei? 19.02.10, 14:12
        Chodzi o coś innego...

ze Giertych jeden z najwiekszych obok Leppera destruktorów i watażków na
        polskiej scenie politycznej ubiera sie w płaszcz opromieniony ideą Opus Dei...
        i chce razem z Gowinem tworzyć prawe skrzydło PO. Co gorsze Gowin jest gotw
        przystać na takie towarzystwo.
        okazją do spotkania z Bogiem, do służenia innym i do poprawy społeczeństwa. Opus
        Dei współpracuje z kościołami lokalnymi, oferując środki formacji
        chrześcijańskiej (zajęcia, rekolekcje, opieka duchowa), z myślą o osobach, które
        chcą odnowić swoje życie duchowe i apostolstwo.
        • a.adas Re: Jedno mnie intryguje: Co złego jest w Opus De 19.02.10, 14:23
          destruktor, watażka? Może jeszcze faszysta? Pardon, faszystowski koń. Który mówi.

Za dużo GW robi z mózgu papkę.
        • kancelaria_p_prezydenta Zwyczajnie kłamiesz sawo.com 19.02.10, 14:35
          sawa.com napisała:

> Chodzi o coś innego...

Nawet nie jestesśw stanie napisać CO TAKIEGO samodzielnie
          zdestabilizował lub zniszczył Lepper lub Giertych.

> ze Giertych jeden z najwiekszych
          > obok Leppera destruktorów i watażków na
          > polskiej scenie politycznej

Akurat ani Giertych ani Lepper nie byli destruktorami,
          bo nie byli w stanie nic zniszczyc.
          Destruktorami sa Lech i Jarosław Kaczyński którzy zniszczyli
          zarówno polityke zagraniczna Polski a także wiele elementów porządku
          demokratycznego wewnątrz Kraju.
          • joannabarska Re: Zwyczajnie kłamiesz sawo.com 19.02.10, 14:49
            Nie mogę sluchac pani profesor. Juz sie nie da.
            • normalnyczlowiek1 [...] 19.02.10, 15:11
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • normalnyczlowiek1 PO bolszewicku kłamiesz,kancelario_p_p! 19.02.10, 15:00
            kancelaria_p_prezydenta napisał: Zwyczajnie kłamiesz sawo.com
            Nawet nie jestesśw stanie napisać CO TAKIEGO samodzielnie zdestabilizował lub
            zniszczył Lepper lub Giertych.

---> Bronisz ich a nie wiesz jaki mieli bezposredni zakres odpowiedzialności???

> Destruktorami sa Lech i Jarosław Kaczyński którzy zniszczyli
            zarówno polityke zagraniczna Polski

---> Podałeś "świetne" przykłady. :)))
            Jak można było zniszczyć coś co nie istniało???
            Na placówkach zagranicznych rządziły ekipy komuchów, esbeków, wsioków... Sama
            polityka zagraniczna polegała głównie na uleganiu innym. Dopiero Kaczyńscy
            próbowali wszystko naprawiać.
            Odpowiedz sobie: Dlaczego pierwszą decyzją po powstaniu rządu Tuska, było
            przywrócenie do pracy w MSZ i na placówkach czerwonej zarazy, usuniętej dopiero
            co przez PiS???

> a także wiele elementów porządku demokratycznego wewnątrz Kraju.

---> Z tym "porządkiem demokratycznym" to też dobry żart. Właśnie
            mirozbychorosoł przypomnieli wszystkim, na czym polegała demokracja w wydaniu PO
            oraz przez pierwsze 16 lat "transformacji" w wydaniu "POprzedniczek" PO.
            • kancelaria_p_prezydenta Kłamiesz po neobolszewicku normalny1 19.02.10, 17:16

> kancelaria_p_prezydenta napisał: Zwyczajnie kłamiesz sawo.com
              > Nawet nie jestesśw stanie napisać CO TAKIEGO samodzielnie
              zdestabilizował lub
              > zniszczył Lepper lub Giertych.
              >
              > ---> Bronisz ich a nie wiesz jaki mieli bezposredni zakres
              odpowiedzialnośc
              > i???
              >
              > > Destruktorami sa Lech i Jarosław Kaczyński którzy zniszczyli
              > zarówno polityke zagraniczna Polski
              >
              > ---> Podałeś "świetne" przykłady. :)))
              > Jak można było zniszczyć coś co nie istniało???

Ano rozmontować trójkąt Weimarski, zaognić stosunki z Rosją
              i z Unia Europejska. Ochłodzić stosunki ze Stanami Zjednoczonymi.
              Doprowadzić do wypadnięcia Polski z czołowych państw UE do jej
              drugiej a nawet trzeciej ligi.

Faktycznie nie było to łatwe, ale Kaczyńscy podołali.
              • normalnyczlowiek1 Właśnie w TVP padła w pigułce ocena polityki 19.02.10, 20:50
                kancelaria_p_prezydenta napisał: Ano rozmontować trójkąt Weimarski, zaognić
                stosunki z Rosją i z Unia Europejska. Ochłodzić stosunki ze Stanami Zjednoczonymi.

---> zagranicznej Bartoszewskiego/Sikorskiego. Na tych frontach, które
                wymieniłeś, plus Niemcy, Białoruś, Ukraina, "rura bałtycka" ... całkowita
                porażka. Jedynym ich "sukcesem" jest powrót komuchów i esbeków do ambasad i
                konsulatów!
                • kancelaria_p_prezydenta Gdyby PiS nie rozmontował Trójkąta Wieimarskiego 20.02.10, 08:45
                  i nie spuścił Polski do III ligi państw UE,
                  głos Polski LICZYŁBY się w europejskiej i światowej polityce.

To co opisałeś jest NAJLEPSZYM potwierdzeniem moich tez.
            • kancelaria_p_prezydenta Re: PO bolszewicku kłamiesz,kancelario_p_p! 19.02.10, 17:20

Właśnie mirozbychorosoł przypomnieli wszystkim, na czym polegała
              demokracja w wydaniu PO.

Przed Rosołem i Sobiesiakówną, były na przykład p.p Pati-Koti znajoma
              ministra Ziobro(PiS) i Raczyńska znajoma matki Braci
              Kaczyńskich(PiS)

>
    • ave.duce "propozycje PiSu sa prorozwojowe!" > wow! ;))) 19.02.10, 14:46
      Zwłaszcza projekt Konstytucji RPiSpolitej!

:p
    • trzymilionowy.post Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik 19.02.10, 17:15
      Umalowanymi ustami w stylu TIRówki pani Jadzia zapomniała chyba dodać,
      że Platforma z samego założenia ma łączyć, a nie dzielić.
    • uu.kiko sawa.com napisała!!! B.b. dziekuję! 19.02.10, 17:18
      Wreszcie rozsądny, rzeczowy i kulturalny głos na FK!
      Nic dodać nic ując!!!!!!!!!
      • ave.duce [...] 19.02.10, 17:24
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • bella_donna Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik 19.02.10, 19:30
      sawa.com napisała:

> być może prof. Staniszkis jest ostatnim niezależnym politologiem

Staniszkis jest socjologiem a nie politologiem. A to, że od lat przyjaźni się
      Kaczyńskimi nie oznacza, że jest niezależna.

To, że tych kilku politologów i socjologów wynajmowanych przez media powtarza w
      kółko to samo, nie czyni Staniszkis lepszą od nich. Tak samo klepie ciągle tą
      samą mantrę, tyle że odmienną od tamtych.

• sawa.com Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik 19.02.10, 22:02
        bella_donna napisał:

> Staniszkis jest socjologiem a nie politologiem. A to, że od lat przyjaźni się
        > Kaczyńskimi nie oznacza, że jest niezależna.
        >
        > To, że tych kilku politologów i socjologów wynajmowanych przez media powtarza w
        > kółko to samo, nie czyni Staniszkis lepszą od nich. Tak samo klepie ciągle tą
        > samą mantrę, tyle że odmienną od tamtych.

Owszem studiowala socjologię... ale od lat zajmuje się politologią... za
        "Postkomunizm" dostała polskiego Nobla (Nagrodę Fundacji na rzecz Nauki Polskiej).
        Wszechstronna znajomośc socjologii i filozofii czyni jej analizy polityczne
        przenikliwe wręcz do "żywej kości" i ukazuje je w ich wielowarstwowości.
        • ave.duce Przenikliwość prof. Staniszkis ;))) 19.02.10, 22:26
          ...
          do "żywej kości" i ukazuje je w ich wielowarstwowości ...

... PiS-owi Staniszkis przepowiada natomiast powolną marginalizację i
          rozpad. - Wróżę PiS los AWS w tym sensie, że nastąpią podziały, a ludzie, dla
          których polityka jest zawodem, nie będą chcieli wraz z Jarosławem Kaczyńskim iść
          na emeryturę. Marazm i marginalizacja PiS-u to dla nich oznacza - powiedziała
          Staniszkis.

(...)

Zdaniem Staniszkis, szanse Lecha Kaczyńskiego na reelekcję są minimalne. Główne
          problemy prezydenta to jego mała skuteczność i zbyt duża emocjonalność. Nie
          potrafił również dobrać sobie dobrych współpracowników.

Staniszkis uważa, że taktyka współpracy politycznej z koalicją Wojciecha
          Olejniczaka jest korzystniejsza dla SLD niż działania Grzegorza Napieralskiego.
          Temu drugiemu przewiduje marginalizację. - Olejniczak przeprowadził tę skuteczną
          i stawiającą SLD w korzystniejszej sytuacji grę. Gdy będzie ona kontynuowana, to
          na pewno umocni SLD na scenie politycznej. Strategia Napieralskiego jest
          archaiczna i nieskuteczna. SLD w końcu postawi na Olejniczaka - stwierdziła
          Staniszkis ...

Sprawdza się co do joty!!! ;))))))))))))))))

:p
          • narod.wolski Sawo.com! Ty nie kochasz Pana Prezesa ! 20.02.10, 00:01
            Sawo.com! Jak możesz?!!!
            Znów wywołałaś temat, który z założenia musiał skończyć się żartami i złośliwymi
            dowcipami z Pana Prezesa i Pana Prezydenta. Przecież wiesz, że kiedy tylko na
            Forum pojawi się znienawidzony nick Ave.Duce (też niby na cześć Pana Prezesa),
            należy się spodziewać, że każda słuszna inicjatywa zostanie obrócona w niwecz. A
            co dopiero dwuznaczna i wątpliwa.
            PO Tobie można się spodziewać, to że naprawdę jesteś com. i za wpisy na Forum
            bierzesz wynagrodzenie w srebrnikach wypłaconych PO upadku stoczni.
            A związkowcy z Przewodniczącym Śniadkiem
            głodują...
            • sawa.com Re: Sawo.com! Ty nie kochasz Pana Prezesa ! 20.02.10, 08:06
              łubu dubu... niech żyje nam prezes naszego klubu - powiadasz?

no prezesa nie kocham... ale kocham ave duce. W ogóle to nie pisze dla żadnych
              srebrników, ale, zeby ave duce mogla sobie po dowcipkować.

Co do srebrników? to robię znaczy sie pisze tak rzadko że na suchy chleb bym nie
              zarobila.
              • ave.duce Dzięki, Sawo.com! :))) 20.02.10, 19:57
                Doceniam. Ale czy "przenikliwa" prof. Staniszkis wie, do jakich celów jest przez Ciebie wykorzystywana?

... Staniszkis, życzliwa projektowi naprawy Rzeczypospolitej i pierwotnie sprzyjająca PiS bezlitośnie obnaża anachronizm projektu braci Kaczyńskich. Ich problemem nie jest rewolucyjny zapał, tylko brak zrozumienia, jak dziś sprawuje się władzę. ...

www.youtube.com/watch?v=FU3pRjHR95U&feature=related
                • dystans4 Re: Dzięki, Sawo.com! :))) 01.03.10, 22:02
                  Faktycznie (dopiero teraz przeczytałem tekst bloga). Ale chwilę później Pani
                  Profesor wróciła na łono Pana Prezesa i chwali go, jak wprzódy. A słynna,
                  przecudnej urody szminka nie zniknęła ani na chwilę. :)))
        • bella_donna Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik 20.02.10, 20:53
          sawa.com napisała:

> Owszem studiowala socjologię... ale od lat zajmuje się politologią...

Nie. Jest i była socjologiem, pracownikiem naukowym Instytutu Socjologii UW, a
          jej specjalizacja to socjologia polityki, która jest czymś innym niż politologia.

za
          > "Postkomunizm" dostała polskiego Nobla (Nagrodę Fundacji na rzecz Nauki Polski
          > ej).

Sorry, ale już mnie znudziły te "polskie noble". Nobel jest jeden i
          międzynarodowy. A polityczny tytuł nie czyni publikacji politologiczną.

> Wszechstronna znajomośc socjologii i filozofii czyni jej analizy polityczne
          > przenikliwe wręcz do "żywej kości" i ukazuje je w ich wielowarstwowości.
          >

Pozwolisz, że jako socjolog z wykształcenia wyrażę opinię odmienną. W ostatnich
          latach analizy pani profesor są raczej powierzchowne i często nieobiektywne, a
          to w przypadku naukowca z tytułem profesorskim jest wręcz skandaliczne.
          • kriss_7 Re: bella ... tak ... 20.02.10, 21:31
            Babusia już do wnusiów pilnowania ...
          • sawa.com bella_donna 20.02.10, 23:55
            > Nie. Jest i była socjologiem, pracownikiem naukowym Instytutu Socjologii UW, a
            > jej specjalizacja to socjologia polityki, która jest czymś innym niż politologi
            > a.

Czyżbyś uważala, ze socjolog nie może uprawiać politologii?

Socjologia polityki jest analizą bardziej wnikliwą... zajmuje się zlożonymi
            relacjami polityki i rzeczywistości społecznej...

W moim rozumieniu politologia jest bardziej publicystyczna... bardziej
            powierzchowna... płaska... brak jej trzeciego wymiaru.
            • bella_donna Re: bella_donna 21.02.10, 00:23
              sawa.com napisała:

> Czyżbyś uważala, ze socjolog nie może uprawiać politologii?

Może, ale nie musi.

> Socjologia polityki jest analizą bardziej wnikliwą... zajmuje się zlożonymi
              > relacjami polityki i rzeczywistości społecznej...
              >
              > W moim rozumieniu politologia jest bardziej publicystyczna... bardziej
              > powierzchowna... płaska... brak jej trzeciego wymiaru.

Bardzo dziękuję za powyższe definicje. :)

• dystans4 Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik 23.02.10, 11:32
          Pani Staniszkis jest przyjaciółką Panów Kaczyńskich, a to oznacza, że jest
          niezależna, za to "dostała polskiego Nobla (Nagrodę Fundacji na rzecz Nauki
          Polskiej)". :)

Przecież nie za rozum. O rozumie świadczy potwierdzenie opinii przez życie, nie
          znajomości.
    • 1a-z Prof. Staniszkis na prezydente PL 20.02.10, 00:04
      to jedyby wartosciowy polityk intelektualista w Polsce.
      • kum.z.antalowki Re: Prof. Staniszkis na prezydente PL 20.02.10, 00:14
        1a-z napisał:

> to jedyby wartosciowy polityk intelektualista w Polsce.

No popatrz, a ona pisze o sobie "Zwierzę niepolityczne".

swietny neologizm wymysliłeś: j e d y b y (pasuje, choć to zapewne
        przypadkowa literówka)
        • 1a-z Re: Prof. Staniszkis na prezydente PL 20.02.10, 01:56
          n obok b na klawiaturze, ale jedyby tyz piknie ;)
      • narod.wolski Re: Prof. Staniszkis na prezydente PL 20.02.10, 00:28
        A przepowiednie Pani Profesor zawsze się sprawdzają...
        • etwas-geheimnis Re: Prof. Staniszkis na prezydente PL 20.02.10, 00:44
          Które?
          • narod.wolski Re: Prof. Staniszkis na prezydente PL 20.02.10, 13:37
            Chyba wszystkie, poza jedną. Zaraz po wyborach '2007 POwiedziała
            "Platforma ma kapitalny pomysł na państwo" (Platforma, czy Tusk, nie pamiętam,
            mam zapisane). Pewnie obstawiała powtórkę kryształowej nocy medialnej PiS/SO
            Anno Domini 2005. Pomyliła się, biedaczka. Ale szybko naprawiła błąd!
    • kriss_7 Re: Staniszkis siebie zdewastowała stara kutwa 20.02.10, 09:33
      ... powinna już odejść ...
    • kriss_7 Re: ... cieniu odjeżdźaj .... 20.02.10, 20:31
      Babcia Jaga niech już lepiej nie kłapie czerwonymi wargami ...
      ... bo kto jak kto,
      pojmuje cokolwiek ...
      Ona celuje w dym ...
      • kazik.k Re: ... cieniu odjeżdźaj .... 06.04.10, 14:24
        krzykliwy makijaz tej starszej pani nie daje jej zadnej wiarygodnosci a jeje
        n-deckie ciagoty znane sa nam dobrze!sic tansit gloria mundi!!a poszla sobie!!!
    • kecawa Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik Jarek OK 20.02.10, 23:36
      Jarek OK!
      • kriss_7 Re: jesteś wacek naprawdę ... 21.02.10, 00:06
        ... a babusia czerwonousta niech się nie cisniejuje, bo zawału dostanie i czyja
        będzie wina ??
        Tuska ... :(
    • kazik.k Re: Prof. Staniszkis u Moniki Olejnik 06.04.10, 14:22
      pani prof.staniszkis jest tylko taka frustratka pro-pisowska ktora bardzo czesto
      strzela gafy w swoicj prognozach politycznych/w czasie ostatnich wyborow glosila
      wygrana kaczynskich?!zapomniales? co do propozycji pisowskich odnosnie postepu
      gospodarczego to niezbyt precyzyjnie to wygladzlo!natomiast jesli piszesz o
      "opus dei" to co drugi pisowki koltun jest w tym bagnie!!reasumujac pis niczego
      nie potrafi zrobic dla tego kraju oprocz zadym i wyrzynania politycznych
      przeciwnikow -co przeciez udowadnial przez dwa lata lamiac prawo konstytucje i
      dobre obyczaje!do czego sie dotkneli to spierdolili ku smiechowi calej europy!ty
      i pani staniszkis mozecie sobie gegac i pluc na po /nie jestem jej fanem/ ale
      wiekszosc polakow na nich zaglosuje bo lepsza po jak ta kupa gowna zwana pisem!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka