Gość: gaucho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 20:37 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34438,1924397.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gaucho Re: "PASJA" MELA GIBSONA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 20:41 www.nczas.com/?a=show_article&id=1677 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaucho dyskusja na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 20:46 newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Watek=68908&WatekStr=1&Artykul=9029 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: dyskusja na forum IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 20.02.04, 20:50 A już go ocenzurowali !Oczywście to tlum Marsjan krzyczal na krzyż z NIM! Uwolnić Barabasza! Ale może ks Wujek byl anytsemitą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaucho Re: "PASJA" BUDZI PASJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 20:52 "Pasja" budzi pasje Przebywający w Rzymie przewodniczący żydowskiej Ligi przeciwko Zniesławianiu (Anti-Defamation League), Abraham Foxman, zaapelował do episkopatów różnych krajów, w tym Polski, aby przypomniały negatywne stanowisko Kościoła wobec antysemityzmu. Miałoby to zrównoważyć skutki amerykańskiego filmu "Pasja" o ostatnich godzinach życia Chrystusa. - Urodziłem się w Polsce. Podczas wojny jako dziecko zostałem uratowany przez Polkę, która ryzykowała życiem, a mnie nawet ochrzciła. Nie sądzę, aby Polska była bardziej podatna na antysemityzm niż inne kraje - tak przewodniczący Anti- Defamation League odpowiedział na pytanie "Rzeczpospolitej", dlaczego wymienił w kontekście kontrowersyjnego filmu właśnie Polskę, gdzie "Pasja" będzie miała swoją europejską premierę. Abraham Foxman dodał, że niebezpieczeństwo ożywienia przez film stereotypów antysemickich, obarczających wszystkich Żydów odpowiedzialnością za śmierć Jezusa, dotyczy także innych krajów katolickich. Po rozmowach z Ligą przeciwko Zniesławianiu biskupi amerykańscy postanowili wydać książkę przypominającą nauczanie Kościoła katolickiego o stosunkach chrześcijańskio-żydowskich. - Jest smutnym paradoksem, że po ćwierćwieczu pontyfikatu obecnego papieża, który dla dialogu z judaizmem zrobił więcej niż wszyscy jego poprzednicy, w 40 lat po soborowej deklaracji "Nostra Aetate", stwierdzającej, że odpowiedzialności za mękę i śmierć Jezusa nie można przypisywać ani wszystkim wówczas żyjącym Żydom, ani Żydom w naszych czasach, to my musimy przypominać o tym nauczaniu -<\!s> stwierdził Foxman. Według niego największym nadużyciem ze strony reżysera i producenta filmu Mela Gibsona jest próba przedstawienia własnej wizji jako historycznej prawdy. Film Gibsona, w którym występuje wielu włoskich aktorów, częściowo zrealizowany w Italii, znalazł w tym kraju również gorących zwolenników. Po specjalnym pokazie w redakcji "Corriere della Sera" dziennik wydrukował, poczynając od pierwszej strony, obszerny esej, w którym znany pisarz katolicki Vittorio Messori, autor m.in. tomu rozmów z papieżem "Przekroczyć próg nadziei", odrzuca oskarżenia o zawarcie w "Pasji" ładunku potencjalnego antysemityzmu. Wskazuje, że Żydami byli nie tylko Annasz i Kajfasz (opisani zresztą negatywnie w Talmudzie), ale także, pokazani w filmie w sposób bardzo piękny, Jezus, jego Matka, Maria Magdalena i apostołowie oraz Szymon z Cyreny. Okrucieństwo wykazują natomiast rzymscy żołnierze. Według Messoriego przyjęcie "Pasji" na długie lata przesądzi o losach filmu religijnego na świecie. Jacek Moskwa z Rzymu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tete Re: "PASJA" BUDZI PASJE IP: w3cache.* / *.2-0.pl 20.02.04, 21:41 Robią Gibsonowi dobrą reklamę. Z ciekawości i na źłość ortodoksom pójdę zobaczyć i namówię innych. To w sumie film min. o przodkach psycholi w pejsach, sutanach i turbanach no to się wkurzają. Życze Gibsonowi dużo zdrowia to "środowisko" mu nie wybaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: "PASJA" BUDZI PASJE IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 05:28 Mówisz to z pozycji ateisty! A dla chrześcjanina ten film to prawdziwe rekolekcje! OBY TRAFIL POD STRZECHY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tete Re: "PASJA" BUDZI PASJE IP: w3cache.* / *.2-0.pl 21.02.04, 10:40 Zgadza się mówię jako niekatolik. Co nie znaczy, że nie szanuję wierzących. Więcej - nigdy nie chciałbym upadku KK i obrzydzeniem napawa mnie to co wypisuje się na forum czy w NIE ws. Kościoła. Wobec Gibsona mam duży szacunek - postawienie się finansjerze żydowskiej w US wymaga ogromnej odwagi. Takiej samej jak w Polsce wsadzenie do więzienia księdza łamiącego prawo. I takiej samej odwagi wymaga wsadzenie do pierdla Nieznalskiej. Jeśli wsadzimy do paki i Urbana i Rydzyka i Nieznalską a zostawimy normalnych to będzie raj na ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus RAJ na ziemi już budowali komuniści! 21.02.04, 10:47 Gość portalu: tete napisał(a): > Zgadza się mówię jako niekatolik. Co nie znaczy, że nie szanuję wierzących. > Więcej - nigdy nie chciałbym upadku KK i obrzydzeniem napawa mnie to co > wypisuje się na forum czy w NIE ws. Kościoła. Wobec Gibsona mam duży szacunek - > > postawienie się finansjerze żydowskiej w US wymaga ogromnej odwagi. Takiej > samej jak w Polsce wsadzenie do więzienia księdza łamiącego prawo. I takiej > samej odwagi wymaga wsadzenie do pierdla Nieznalskiej. Jeśli wsadzimy do paki i > > Urbana i Rydzyka i Nieznalską a zostawimy normalnych to będzie raj na ziemi Raj na ziemi obiecywali komunisci.I kłamali.A TY zastanowiłeś sie co mowisz? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tete Re: RAJ na ziemi już budowali komuniści! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 21.02.04, 11:00 Nie bierz tego zbyt serio :-)). Jestem realistą Co do komunistów to wystarczy poczytać literaturę z początku XX w. Sam byś został komunistą. Nikt nie przypuszczał wtedy, że właśnie kapitalizm będzie bardziej moralny i sprawiedliwy od komunizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: RAJ na ziemi już budowali komuniści! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 09:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: RAJ na ziemi już budowali komuniści! IP: 5.5R* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 22.02.04, 09:31 www.thepassionofthechrist.com/splash.htm Odpowiedz Link Zgłoś