Dodaj do ulubionych

Instrukcja jazdy autobusem MPK

IP: *.magma-net.pl 29.02.04, 15:55
Dobre. Czyli wystarczy MIEC bilet, kasowac juz nie trzeba...
Obserwuj wątek
    • Gość: anka GRATULACJE!!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.02.04, 16:17
      Najlepszy ubaw bedzie we wtorek i piątek na Zawodziu w czasie gdy ludzie
      wracaja z rynku.Tam normalnie ludzie sie zabijają przy wsiadaniu a teraz tylko
      jedne drzwi bedą otwierane. Nic tylko pogratulować!!!!
      • Gość: katastrofa winszuję:) IP: *.rybnet.pl / *.rybnet.pl 01.03.04, 08:37
        dojdzie do tego że zamiast busem ludzie będą chodzić na piechotę- ci
        porządnikasujący bilet też. ale skoro p. prezes dyrektor czy jakmutam doszedł
        do wniosku ze wprowadzając w częstochowie schemat znany z pksu zarobi........:)
        to nie jest duże miasto ..... ze stradomia do centrum 25 minut piechotą z
        centrum na tysiaclecie 25 minut....... :) ludzie....... ja i tak sie
        wyprowadzam za miesiąc:P
        • Gość: ostatnia Re: winszuję:) IP: *.ssk.com.pl 01.03.04, 15:44
          Zarządzenie częstochowskiego MPK, to absurd w skali kraju...
          Nie mieszkam w Częstochowie juz 13 lat, ale na bieżąco śledzę co się dzieje w
          moim rodzinnym mieście. Śmieje się z nas juz cała Polska.
          Kto to wymyslił i dlaczego mieszkańcy się nie zbuntują..
          Dlaczego mam pokazywać bilet kierowcy??
          W tym układzie proponuję inne rozwiązanie: tak jak było kiedyś lub jest w
          PKS'ach niech kierowca kasuje pasażerom bilet przy wsiadaniu, wtedy to bedzie
          miało jakis sens,chociaż i to nie jest dobre rozwiązanie.
          Cóż Częstochowa jest potocznie zwana "Świętym Miastem", może to tłumaczy te
          cuda w częstochowskim MPK.
          A tak na marginesie moze MPK powinno pomysleć nad wprowadzeniem biletów
          czasowych,chyba miałoby wieksze zyski niż z tych wszystkich pseudoreform -
          zmiany rozkładów jazdy, likwidacja niektórych linii czy wsiadanie przodem.
          • Gość: lublinianka Re: winszuję:) IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 02.03.04, 09:57
            W Lublinie było podobnie,piszę było bo się skończyło. Prezes MPK musiał odejść.
            A zaczęło się od tego, że w ramach naprawy finansów swojej firmy, zastąpił
            bilety czasowe (też poroniony pomysł) stałymi, tańszymi z tym, że zlikwidował
            sieciówki.Wkurzyli się studenci, bo uczelni u nas jest kilka, mają filie i
            akademiki w różnych częściach miasta, więc jeżdżenia sporo. Zaczął się
            bunt,oprócz działań oficjalnych, petycji itd.było np. przekazywanie biletów
            przez osoby wysiadające, wsiadającym.Kiedy akcja została opisana w prasie
            prezes oskarżył dziennikarkę która sprawdzała osobiście jak to działa, o jazdę
            bez ważnego biletu.Zakazał też używania w pojazdach mpk telefonów komórkowych i
            nakazał wsiadanie przednimi drzwiami.Te zakazy nie były nigdy respektowane
            nawet przez kierowców(może dlatego że sami pracownicy też z prezesem mieli "na
            pieńku"). Studenci po ciężkich bojach odzyskali sieciówki, za to prezes Miłosz
            zwany "poetą", podniósł ceny biletów z 1,30 na 2 zł i zabrał wszystkie ulgi
            innym pasażerom tzn.zniżki i darmowe przejazdy osobom po 70,dzieciom do lat 4,
            inwalidom i ich opiekunom itd.Teraz wkurzyli się wszyscy, zaczęła się wojna
            prezes kontra mieszkańcy, kilka tysięcy podpisów za jego usunięciem,kilkuset
            emerytów, rencistów, niemowlaków i innych zdesperowanych zorganizowało wiec pod
            ratuszem jako że, zarząd miasta popierał prezesa w jego poczynaniach(okazało
            się że prezes i prezydent miasta to szwagry).I w końcu przegrał bo prezydent
            zaczął bać się o własną skórę.Teraz w mpk siedzi NIK(sprawdza m.in. ile
            kosztowało ubranie kierowców w uniformy), na firmę została nałożona kara przez
            UOKiK, prezes po wywaleniu żąda odszkodowania, a bilet kosztuje 1,60.Czekamy
            co będzie dalej. Dodam jeszcze że w Lublinie funkcjonuje komunikacja prywatna
            przejazd kosztuje 1 zł i nie zmienia się od lat.Autobusy prywatne nie są może
            najnowsze ale jeżdża punktualnie (są uwzględnione w rozkładzie jazdy na
            przystankach), jest ich oczywiście mniej niż mpk, ale wiele osób jeździ tylko z
            nimi.Ale to już inna historia.
            • kierowca_mpk Re: winszuję:) 02.03.04, 10:49
              Faktycznie! Z prywatnymi w Lublinie jest inna historia. Tych przewoźników jest 27 (dwudziestu siedmiu). Do ich autobusów wsiada się przednimi, a w godzinach szczytu środkowymi drzwiami, gdyż jest konduktor. Jeżdżą na najlepszych - jeśli chodzi o kasę - rozkładach. Nie jeżdżą w soboty, niedziele i święta, bo im się nie opłaca. Złotówkę wrzuca się do czapki konduktora, a gdy się wsiada pierwszymi drzwiami - do czapki kierowcy. Pasażer nie otrzymuje żadnego dowodu-biletu, że odbył podróż takim autobusem. Ciekawy jestem z kim dzielą się utargiem. Oczywiście mam na myśli kogoś z Waszego urzędu miasta.

• Gość: malutki Re: GRATULACJE!!!-tramwaje? IP: 155.158.60.* 01.03.04, 18:35
        A kto byl tak przytlumiony, ze wymyslil, iz w tramwajach bedzie odwrotnie? Czy
        tu kogos nie popiescilo przypadkiem? W czestochowskich tramwajach wsiada sie
        wszystkimi drzwiami, a wysiada tylko przednimi, ciasnymi. Ze niby co? Ze przy
        wyjsciu z magicznego pojazdu mam pokazac skasowany bilet, a jak tego nie zrobie,
        to pan za szybka mnie nie wypusci na moim przystanku? No gdzie tu logika? W
        ogole to jakas jedna wielka paranoja!!! My, obywatele, placimy podatki
        (wiekszosc z nas) miedzy innymi za to, zeby nam sie dobrze i wygodnie zylo
        (przynajmniej tak mysla optymisci). W zwiazku z tym placimy chyba tez za
        kontrolerow, ktorych zadaniem jest sprawdzanie biletow w srodkach komunikacji
        miejskiej. Dlaczego zatem, zamiast, a wlasciwie oprocz nich, musimy sie jeszcze
        meczyc z musztra wsiadania i wysiadania z pojazdu odpowiednimi drzwiami. I
        jeszcze trzeba przy tym radzic sobie z nerwami, czy prad zwawo napierajacy na
        drzwi wciagnie mnie razem z soba do srodka, czy tez ochoczo wypchnie mnie,
        stwierdzajac, ze jest wazniejszy i on pierwszy musi wsiasc, bo jeszcze nie
        zdarzy. Ludzie, takie idiotyczne przepisy sa chyba nie na nasze realia (tloki) i
        nie na realia pojazdow MPK (czyt. obdrapanych gruchotow). Nikt przy zdrowych
        zmyslach nie mogl wpasc na tak genialny pomysl! Ja rowniez gratuluje! (glupoty)
      • kornic Re: GRATULACJE!!! 01.03.04, 21:21
        He,dzisiaj to była masakra.Zawsze jeżdżę do szkoły autobusem nr 12 i chociac
        podstawiali przegubowiec to i tak nie było sie czego złapac.A disiaj wyszli z
        siebie.Podjechał jakis busik(krótki)i kierowca tylko jedne drzwi otworzył.No
        myslałam,ze zejde z tego swiata.Nie musiałam sie nawet trzymac bo był taki
        scisk,ze nie dało sie przewrócić.jakbym zemdlała to by nikt nie zauważył,bo
        pwnie nie osunełabym sie na ziemie.Ej,za co ja płace tyle kasy co miesiąc jak
        PKP oferuje takie warunki jazdy?W zime to jeszcze półbiedy,ale jak latem
        wsiądzie zgraja spoconych facetów to tylko płakać.zastanawiam sie czy nie kupic
        sobie roweru...no bo jak to inaczej zrobic??
    • Gość: Kuba Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.inds.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.04, 16:37
      Brawo! O tak, więcej takich dobrych ponmysłow! A wziąć się za brud w mieście
      nie łaska? A dróg połatać nie łaska? Lepiej utruć, za przeproszeniem tyłki,
      nam, prostym ludziom! Jasne, nie będzie opóźnień, nie będzie kolejek... Taaa,
      już to widzę. Tak samo było poprzednio gdy wprowadzono ten idiotyzm. Dziękuję z
      całego serca wszystkim odpowiedzialnym za przeforsowanie tego projektu. Z
      całego serca popieram bezmyślne zapatrzenie we wzorce zachodnie. Gratuluję
      inteligencji wszystkim pomysłodawcom tej żenady.
    • Gość: czytelnik Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.02.04, 17:31
      Elegansio udany pomysł pogratulować głupoty. Autorzy napewno nie jeżdżą do
      pracy autobusem, paniska podjeżdżają swojmi wypasionymi bolidami.
      Ja już kupiłem bicykla za jedyne 250 zł, czekam tylko aż śnieg zajdzie i za
      przeproszeniem pi-er-do-lę tę całą ferajną z MPK. A zakup welocypeda zwruci mi
      się już po kilku miesiącach, pozatym dymając bicyklem robię milowy krok dla
      swojej zdrowotności - polecam.
      Pomysł z MPK godny jest rozszeżenia na inne działy życia - elegansio !!!!
      • laura-laura Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK 01.03.04, 18:43
        Pierwszy etap, to zdrowie fizyczne, nastepny etap, zdrowie psychiczne!
        "dymajac" "zwruci" sie od reki.
        Zycze duzo sukcesow
        Laura
        • Gość: Krzychu Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.03.04, 21:34
          I "pozatym" "napewno" "rozszeżą" mu się horyzonty myślowe.
          • Gość: czytelnik Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 08:25
            Krzychu to ty jesteś ten przestrzelony frajer z Garncarskiej, jeśli tak to
            chłopie prosty nie pisz nic ngdy więcej na tym forum. Tu nie ma miejsca dla
            przestrzelonego frajerstwa
        • Gość: czytelnik Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 08:17
          Lauro wiedz jedno - "gdyby głupota mogła unosić tobyś latała jak gołębica"
    • Gość: Agata Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 17:44
      juz sie denerwuję co będzie jutro. Nie wiem dlaczego nie ma silnych , na tych
      bezmózgowców z MPK. Kierowca niech prowadzi autobus, a MPK niech zatrudni
      konduktorów. Moze wyjdzie na tym lepiej. A kierowcy , to zachowuja się jak
      ostatnie gbury. MPK nie miałoby strat gdyby woziło tylko powietrze. Wtedy łatwo
      wyliczyć zużycie paliwa i pensję kierowcy.
      Bilety trzeba chyba trzymać w zębach , a na dodatek ładnie uśmiechać się do
      kierowcy.Bo może 'jaśnie pan' się zdenerwuje i nas nie wpuści do autobusu.
      Wszystko to mi przypomina PRL.
    • Gość: joshi Miejski Przyjaciel Kieszonkowców IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.02.04, 17:52
      Widać, że prezes Nabrdalik zawarł umowę z kieszonkowcami, którzy teraz będą
      czaić na ludzi szukających biletu przy kierowcy, a potem wiadomo.
    • Gość: oklahoma w NYC to działa, czemu nie miałoby u nas? IP: 212.160.108.* 29.02.04, 18:25
      Będąc w Nowym Jorku wielokrotnie korzystałem z komunikacji autobusowej i
      wygląda to w taki sposób, jak ma być u nas. I jakoś to działa; w tym zabieganym
      mieście każdy zachowuje spokój i czeka cierpliwie, aż dostanie się do środka
      pojazdu; to chyba kwestia przyzwyczajenia (a może wyższego poziomu kultury i
      zrozumienia podstawowych zasad współżycia w społeczeństwie?).
      Osobiście mnie zdziwiło, że pasażerowie posłusznie podporządkowywali się
      poleceniom kierowcy przez mikrofon, aby przesuneli się na tył autobusu lub jak
      niepełnosprawny wsiadał do autobusu, co wymagało wysunięcia dla niego
      specjalnej platformy i zajeło dobrą minutę, a co nie spotkało się wyrazami
      zniecierpliwienia pasażerów.
      Pomysł jest dobry, o ile przyniesie on wymierne zyski i wyeliminuje gapowiczów
      (podobno dzięki temu ceny biletów nie ulegną zmianie).
      Nie wiem jednak po co jeszcze kontrolerzy są potrzebni-trzeba im w końcu
      płacić, chyba że pracują na akord, czyli od złapanej "sztuki".
      Ale nie można się łudzić, że czas postoju autobusu na przystankach będzie taki
      sam, jak dotychczas.
      Konieczne jest również wyposażenie autobusów w nagłośnienie.
      Jednak najważniejsze są relacje między ludźmi i to od nich zależy powodzenie
      przedsięwzięcia.
      • Gość: Hirek Re: w NYC to działa, czemu nie miałoby u nas? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 10:29
        Całkowicie sie zgadzam z przedmowca. Widzialem takie rozwiazenie w Irlandii -
        gdzie byly autobusy pietrowe /nie ma tam innego srodka lokomocji/, a wsiadalo
        sie i wysiadalo tylko jednymi drzwiami. Dodatkowo wiekszosc pasazerow kupowala
        na biezaca bilety u kierowcy. I jakos dzialalo, pomimo tloku nigdy nie spotkalem
        sie z jakas nieuprzejmoscia, czy tez niecierpliwoscia. - Wynika z tego ze sie to
        mozliwe. A skala utrudnienia, czy tez ewentualnych opoznien zalezy jednynie od
        kultury pasazerow.Pozdrawiam
        • Gość: Krzysiek Kasprzyk Re: w NYC to działa, czemu nie miałoby u nas? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.04, 23:14
          nie byłem w irlandii więc nie wiem, zakładam tylko że tam w autobusach nie ma
          babć wracających z rynku objuczonych siatami,nie ma tylu ludzi w jednym
          autobusie,i nie ma kieszonkowców ,którzy tylko patrzą gdzie ktoś chowa portfel
          po okazaniu biletu.poza tym jak sam mowisz kupuje się bilet u kierowcy a u nas
          podobno można tylko na pętli,więc jęsli wsiądę przystanek dalej to mnie
          szoferzyna do środka nie wpuści. I tak między nami, skoro wymagasz od ludzi
          podpisywania sie imieniem i nazwiskiem to może zaświeć przykładem:-)
    • Gość: oyxts Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.proxy.aol.com 29.02.04, 18:42
      Czestochowianie pokazali ze sa prymitywami,nikt niechce placic za bilet!!!
      A to wszysto jest spuscizna po komunie.Na calym swiecie ludzie wsiadaja
      przednimi drzwiami,a unas nie moga sie nauczyc kultury!!!Az wstyd przyznac sie
      ze jest z Czestochowy!!!Zycze MPK powodzenia w uczeniu debili!!!
      • Gość: Agata Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 18:54
        trochę się zagolopowałeś w wygłaszaniu tej opinii. Ja zawsze mam bilet
        (sieciowy), moja rodzina też. I nie jeżdżę na gapę. Chyba ,że jesteś kierowcą
        MPK i dlatego tak piszesz.Oni we wszystkich widzą gapowiczów, ale sami nie
        umieją się zachować. W swoich kabinach przewożą znajomych, rodzinę i w dodatku
        z nimi rozmawiają. nie mówią juz o ich ubiorze.
      • Gość: Pasażer Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 20:26
        Pomysł wsiadania przednimi drzwiami jest idiotyczny , powoduje znaczne
        utrudnienia dla pasażerów a napewno nie przyniesie większych wpływów ze
        sprzedaży biletów.Czy np. pasażer mający zajęte dwie ręce a mający bilet
        miesięczny ma go trzymać w zębach? Kierowca nie jest w stanie sprawdzić czy
        okazany z daleka przez pasażera bilet jest ważny oraz czy pasażer skasował
        właściwy bilet. W ciągu miesiąca jestem kontrolowany przez kontrolerow
        conajmniej kilkanaście razy. Gdybym nie posiadał biletu zapłaciłbym kary ponad
        tysiąc złotych i MPK zyskałoby kilkanaście razy więcej niz zapłaciłem za bilet
        miesieczny. Owszem sporadycznie zdarzają się osoby , które nie mają biletów ,
        ale w prawie 100% są to osoby ,które nigdzie nie pracują , nie posiadają
        żadnego majątku i są nieściągalne dla komornika czy innego windykatora. W
        związku z tym twierdzenie dyrektora MPK , że wpływy ze sprzedaży biletów
        wezrosną o 3 miliony złotych jest pozbawione sensu , świadczy jedynie o
        całkowitej niekompetencji władz MPK i prezydenta Wrony , który swojego kumpla
        powołal na stanowisko dyrektora MPK.
      • Gość: do oyxts Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 19:28
        prymitywny to akurat jesteś ty, skoro uważasz że jest CALY SWIAT a potem tylko
        debile z Częstochowy . Cieszę się że nie mam tej twojej kultury!!!!!!!
    • Gość: kto$ Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.04, 19:17
      serdecznie pozdrawiam pana krzysia nabrdalika.w zasadzie bycie debilem to chyba
      fajna sprawa i do tego taka kaske sie za to dostaje
      • Gość: Hirek Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 10:38
        Szanowny panie kot$iu. Niech Pan sie lepiej zastanowi co Pan pisze, a jesli jest
        Pan tego pewien, to czemu nie podpisze sie Pan z imieniem i nazwiskiem??
        Pozdrawiam
        Aha - zeby uniknac nieporozumien - nia mam nic wspolnego z MPK.
        • Gość: veris Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 17:50
          Nie masz nic wspólnego z MPK i dlatego tak piszesz bo jakbyś np jeździł
          środkami komunkacji miejskiej to pisałbyś inaczej. Cóż-punkt widzenia zalezy od
          punktu siedzenia.
    • Gość: Jurek Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 20:54
      MPK więcej zarobiłoby gdyby zlikwidowło własne przywileje. Nawet kierowcy MPK
      jadąc do cioci na imieniny powinni płacic za bilet. Z jakiej racji niekiedy
      biedni pasażerowie MPK maja płacić za bezpłatne przejazdy pracowników MPK i ich
      rodzin , to skandal , czsy komunistycznych przywilejów w MPK należy
      niezwłocznie zlikwidować.
      • Gość: Ela Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.premex.pl 29.02.04, 22:13
        Ten pomysł wydaje mi się do kitu.Jak to sobie wyobrażacie, kiedy do autobusu
        wsiada matka z dzieckiem lub dwoma, trzyma w ręku zakupy i torebkę i szuka
        biletu blokując w ten sposób wejście innym pasażerom do autobusu. Wiadomo że w
        tym wypadku najważniejsze są dzieci, które musi bezpiecznie wprowadzić,postawić
        zakupy i dopiero wyjąść bilet i skasować. Może taki system zdaje egzamin na
        zachodzie, gdyż tam nie ma takiego tłoku w autobusie co u nas. Dlatego nie
        uważam, jak ktoś tu wspomniał, że Częstochowianie to debile i brak im kultury
        osobistej.Uważam, że pomysł jest beznadziejny.Kierowca ma prowadzić autobus a
        nie użerać się z ludźmi.
        • Gość: Meri Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: 212.160.108.* 02.03.04, 08:10
          Często bywam w Warszawie i rownie często korzystam ze stołecznej komunikacji
          miejskiej.Kierowcy autobusów są kulturalni, schludnie i elegancko ubrani (nawet
          w dni powszednie) a do tego czują się zobowiązani aby w razie potrzeby pomóc
          wsiąść do pojazdu osobie niepełnosprawnej lub matce z dzieckiem w wózku.Jazda
          po Warszawie to czysta przyjemność (mimo niestety licznych korków, które jednak
          nie wpływają w żaden sposób na brak punktualności).U nas korków wielkich nie
          ma, mimo to jednak sa przypadki ze autodus przyjezdza na wet 10 min po czasie
          albo o (zgrozo!) pare min. przed wyznaczoną godziną.Nie wspomne juz że zakaz
          palenia w pojzadach obowiązuje tylko pasażerów .......
    • Gość: PREZES MPK niech lepiej zrobi sprzatanie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 23:39
      MPK niech lepiej wypierze siedzenia z materialu ktore sa zamontowane w nowszych
      autobusach. Po prostu sa czarne z brudu jak wchodze do takiego autobusu to m
      isie zygac chce i ktoregos dnia wyzygam sie kierowcy do szoferki jak tych
      siedzen nie wypiora. Skoro ktos wpadl na pomys na fotele z materialu to niech
      je teraz PIERZE !!! a jak nie to chiech zdemontuja i zamontuja ze skaju tak jak
      w starych autobusach!!!
      • barrakkuda Re: Instrukcja MPK... 29.02.04, 23:52
        W kilku słowach: Język czeski to małe piwo, a każda POLSKA instrukcja - bez
        znaczenia czy to oryginał, czy tylko przekład - do dooooopy! Można się najwyżej
        pośmiać. Kiedy MPK przejdą wreszcie do lamusa, bo słuchać i korzystać - hadko?
        Barrakkuda
      • Gość: Krzychu Re: MPK niech lepiej zrobi sprzatanie!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.03.04, 21:57
        Twoje "żyganie" można o d_u_p_ę roztrzaskać. Gdybym ja się wyrzygał... O! to byłoby coś!!! Tu sobie zajrzyj: so.pwn.pl/
    • Gość: mama i ja Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 01.03.04, 00:55
      buahha :D
      Te koles z USA - buahahah :D

nie wiem czy zauwazyles, ale tam w USA macie METRO! chyba wiekszosc ludzi nie
      uzywa autobusow tylko wlasnie metra! To tak jakby Wam otwierali tylko pierwze
      drzwi w tymze metrze! U nas nie ma nawet porzadnego tranawju! U nas jezdza
      TYLKO autobusty!
      Kazde takie porownian, ze niby za granica jest tak samo itp. uwazam za gupote!
      Jak bedzie metro i inne pojazdy szynowe, wiecej autobusow to wtedy mozecie
      sobie porownywac Cz-we do reszty miast!
    • Gość: XKX Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.org / *.org 01.03.04, 07:21
      Gratuluje MPK pomysła - jak to ma zwyczajmawiac Ferdek Kiepski. W tej chwili
      przejazd autobusem Centrum - al. Pokoju bedzie trwał 30- 40 min czyli jescze
      troche a wiosna czy latem niewiele dłuzej wyjdzie dojsc do tramwaju - chyba ze
      MPK tam tez planuje wprowadzi owa intelygentą zasade. Proponuje pójsc dlej da
      to jeszcze wieksze oszczednosci :) - po co dystrybucja biletów w kioskach niech
      wzorem PKS -u bilety sprzedaje i kasuje jedyne kierowca co prawda tak bedzie
      jeszcze dłuzej ale kogo to w zasadzie obchodzi jak szaleć to na całego - jak z
      autobusów mieskich zrobiliśmy PKS -y to pójdzmy dalej i zróbmy wszystko tak jak
      w PKs-ach.
    • Gość: Jacx Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 09:27
      Sluszne spostrzezenie.od poczatku mnie to zastanawialo.Niby sa
      kontrolezy,ale.poza tym co z tymi ktorzy podrabiaja bilety,a wiem ze sa
      tacy,czy kierowca bedzie z lupa sledzil autentycznosc?
    • Gość: alfa Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 10:02
      Dodatkowe 3 mln zł ze sprzedaży biletów? Czy te pieniądze choć w pewnym stopniu
      zostaną wykorzystane na inwestycje? Czy możemy się spodziewać rozwoju
      komunikacji tramwajowej w naszym mieście?
      • Gość: student Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 10:36
        Dzisiaj rano autobus lini 22 na przystanku przy ul.św.Augustyna powinien być o
        godz.7,15 odjechał o godz.7,7 . Rozumię 1 minutę wsześniej ale 8 minut. Uczę
        sie na politechnice i przez pieprzonego kierowcę lini 22 ojca fatygowałem żeby
        zawiózł mnie pod politechnikę. Ojciec jest po II zawałach i żeby się nie
        spóżnic na godz.8 na zajęcia musiałem go fatygować.Więc co jest do jasnej
        cholery z z tym zasranym MPK. może by ktoś z tego bajzlu zainteresował dla kogo
        jest rozkład jazdy i dlaczego kierowca odjechał tak wsześnie z przystanku Mam
        bilet miesięczny i niemam zamiaru być robiny w konia przez jakiegoś prostaka z
        MPK Proszę o odpowiedż kogoś z tego bajzlu?

MPK
        • laura-laura Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK 01.03.04, 20:35
          Panie Studencie,
          po przeczytaniu Panskiej wypowiedzi,odnosze wrazenie ze jest pan wolnym
          sluchaczem na politechnice,gdyz ktos majacy mature potrafi sie poprawniej
          wyslawiac. Bycie studentem jednak do czegos zobowiazuje.
          Pozdrawiam
          Laura
    • Gość: Jaro Re: A co z Tramwajem ? ? ? IP: 212.160.234.* 01.03.04, 10:45
      Ja często jadę tramwajem i co teraz będzie z drugim wagonem ? Czy będzie pusty
      jeździł ? Kto tam sprawdzi bilet przy wsiadaniu no kto ????
      A tak na serio to ten pomysł z wiadaniem tylko przodem jest porąbany !!!!
      Wymyślili to Ci co jeżdżą prywatnymi a raczej często służbowymi autkami !!!
      • redakcja_czestochowa Re: A co z Tramwajem ? ? ? 01.03.04, 10:47
        Spokojnie. Zasada przednich drzwi dotyczy tylko autobusów.
        • Gość: Jaro Re: A co z Tramwajem ? ? ? IP: 212.160.234.* 01.03.04, 10:52
          A to fajnie ale z drugiej strony to dyskryminacja "autobusowiczów" !?!?!
        • Gość: niespokojna Re: A co z Tramwajem ? ? ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 19:40
          więc dlaczego nie napiszecie uczciwie ,że w tramwajach dla urozmaicenia będzie
          odwrotnie???.Lud się napewno ucieszy!.
      • Gość: Rob Re: A co z Tramwajem ? ? ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 14:06
        Mysliciele z MPK ponaklejali piekne znaki drogowe w tramwajach, a kiedy
        namaluja na podlodze pasy i miejsca do parkowania (stania) i czy każdy pasazer
        musi zmac przepisy Kodeksu drogowego?
        • Gość: Snowie Re: A co z Tramwajem ? ? ? IP: *.pl 01.03.04, 15:54
          Gdyby pasażerowie trzymali się ustalonych zasad, o wiele lepiej by była
          komunikacja zorganizowana.
      • Gość: Snowie Re: A co z Tramwajem ? ? ? IP: *.pl 01.03.04, 15:51
        Wcale nie, bo kierownictwo MPK jeździ autobusami i tramwajami!
    • Gość: Diabeł Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 10:48
      Ładna bzdura już to widze jak autobusy nie będą miały spóźnienia.
    • Gość: mpek [...] IP: *.ists.pl / *.crowley.pl 01.03.04, 10:58
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: x Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.03.04, 11:30
      Zaściankowe porównywania p. N. "będzie tak jak na zachodzie" są nie na
      poziomie, po prostu zacofane, owiane oddechem PRLu. Co to znaczy
      dokładnie "jego zachód"? Proszę podać konkretne państwa i przykłady.
      Od wielu wielu lat mieszkam zagranicą, poza tym w związku z charakterem pracy
      dużo podróżuję. W Bolonii, Salzburgu, Venlo, Monachium, Norymberdze,
      Düsseldorfie, Wuppertal, Dortmundzie, Essen, Duisburg, Kolonii, Hamburgu czy
      Bielefeldzie wsiada się środkowymi drzwiami.
      Ale nie zaprzeczam, wiele autobusów, szczególnie w małych miastach i na wsiach,
      praktykuje wsiadanie tylko przednimi drzwiami (Königswinter, Bayreuth, a nawet
      w Berlinie)! I jakież było moje orgromne zdziwienie, gdy pasażerowie wsiadali
      przednimi drzwiami, przechodzili obojętnie z mią Sfinksa obok kierowcy (nie
      pokazując mu biletu i nie kłaniając się w pas) i zajmowali miejsca. Niektórzy
      okazywali bilet, ale należeli oni do mniejszości. Sporadycznie ktoś kupupował
      też bilet u kierowcy. Nie było oczywiście upomnień i krzyków kierowcy przez
      megafon upominająecego się o okazanie biletu. Niepełnosprawni na wózkach czy
      matki z pociechami nie muszą wymachiwać do kierowcy z przystanku, by raczył je
      zauważyć, (tak jak to proponuje częstochowski prezes), kierowcy podjeżdżają,
      obniżają jedną stronę autobusu bądź wysuwają platformę, pasażerowie wsiadają, i
      nie trzeba wcześniej jadących pasażerów upominać, żeby przesunęli się do tyłu.
      To nie stado baranów, lecz myślący i czujący ludzie.
      Poza tym autobusy jeżdżą często, co dziesięć minut, na przystankach są
      porozwieszane czytelne i niezbyt wysoko (udogadnienie dla starszych osób)
      rozkłady jazdy, pojemniki ze śmieciami są czyściukie, siedzenia nie budzą
      wstrętu przy siadaniu, drogi są zadbane i nie ma dziur (albo są załatane), a
      kierowcy nie jeżdżą tylko tak, żeby odbębnić swoją prace, i jak najszybciej
      dojechac do zajezdni, ponieważ wiedzą doskonale o tym, że nie wożą worków z
      kartoflami, lecz ludzi, nie hamują ostro i przepuszczają pieszych na pasach.
      MPK nie wspomniało ani słowem, że zmieniają się w związku z zasadą przednich
      drzwi rozkłady jazdy (!). Trzeba teraz czekać na połączenia z jednego na drugi
      koniec miasta spokojnie 0,5h zarówno rano jak i po południu.
      "Zachód" i 3 ml PLN to tylko jedyny argument i motywacja wsiadania przednimi
      drzwiami. Częstochowskie MPK powinno pomyśleć o całokształcie: przyczynek do
      poprawienia stanu dróg (skoro będzie aż taaaki zysk) i autobusów, jakości
      usług oferowanej przez kierowców (nie ma mowy o paleniu papierosów) - to jest
      walka o klienta a nie karanie klienta.
      Bez pozdrowień
      • Gość: Snowie Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.pl 01.03.04, 15:58
        A to ciekawe, bo ja też byłem w niektórych z tych miast i wsiadało się tylko
        przodem.
      • Gość: Snowie Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.pl 01.03.04, 16:01
        Różnica pomiędzy naszymi kierowcami, a niemieckimi jest taka, że nasi pracują
        po 9 godzin, a niemieccy po 6 dziennie.
    • Gość: Pasażer Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.pcz.czest.pl 01.03.04, 13:16
      Prezesie Nabrdalik!
      Należałoby najpierw zadbać oto by w soboty i niedziele z walcowni blach grubych
      częstochowskiej huty można było wrócoć do domu nie tylko ok. 6:15 lecz i nieco
      później. Pracujemy na nocnej zmianie do 6:00 i ciężko jest zdążyć n autobus o
      tej godzinie a następne autobusy dojeżdżają tylko do szpitala hutniczeogo.
      Spacer do szpitala z walcowni szczególnie w niesprzyjających warunkach
      pogodowycch jakie mamy obecnie jest naprawdę uciążliwy. Ponadto podstawowym
      obowiązkiem kierowcy jest jeżdżenie i dowiezienie pasażerów do celu a nie
      kontrolowanie biletów.
      • Gość: Mala Al Rahim PRAWDA o MPK (?) cyt. z GW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 13:50
        cyt:" Ma na myśli sytuację idealną, gdy wszyscy pasażerowie są zdyscyplinowani
        i zachowują się tak, jak MPK od nich oczekuje". I tu przypadkowo pan prezes
        ujawnił swoje prawdziwe oblicze (?!). To nie jego firma jest dla ludzi, to nie
        pasażerowie mają oczekiwać od MPK( kultury, punktualności itp)
    • Gość: Krakoo Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 13:46
      "Stanąć w miejscu widocznym dla kierowcy i pomachać ręką."
      No a ktos popatrzy i sobie pomysli: facet macha do faceta. To chyba jakis PEDAŁ.

A kierowcy i tak byli, sa i beda chamscy, wiec nie beda zauwazac takich osob.
      A jak bede mial reke na temblaku, w drugiej kula to czym mam pomachac ????
      Jakis guziki powynny byc !!!!
      Parodia, zeby uprzykrzac zycie, tych ktorzy chleb wam daja....
      • Gość: Snowie Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.pl 01.03.04, 16:11
        Są guziki.
        • Gość: Temur Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 12:21
          A za IP kryje się chyba mpk.czest.pl, z tego co widzę po tych nieprzekonujących i tandetnych wypowiedziach.
    • Gość: aquator Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: 212.160.152.* 01.03.04, 14:47
      tak czytam i czytam i nic nie wyczytalem (no moze przeoczylem) odnosnie osob
      niepelnosprawnych ktore jezdza autobusami. takowe z tego co mi wiadomo nie
      placa za bilet zgodnie z pnkt. 4 regulaminu o bezplatyncyh przejazdach mpk.
      wiec jak teraz bedzie przy wsiadaniu do busa? czy pokazujac legitke osoby
      niepelnosprawnej kierowca wpusci delkiwenta czy gburowato nakaze opuscic pojazd
      bo nie chce mu sie czytac i przygladac owej legitumacji, ewentualnie orzeczenia
      organu orzekajacego o niepelnosprawnosci. przeciez to klopot i dla takiej osoby
      i dla kierowcy zeby przegladac jakies dokmenty nie wspominajac juz o w/w
      legitymacji. to wszystko jest nienormalne, no a ale coz wyraznie ktos z mpk
      jest niepelnosprawny umyslowo i nie zna realii zadzacych sie codziennymi
      przejazdami srodkami transportu w czestochowie. nie ma sie co dziwic skoro jak
      tu juz wspominalo kilka osob oni jezdza do pracy sluzbowymi samochodami i nic
      sobie nie robia z normalnych obywateli... WRRRRRRRRR !!!!
      • Gość: Snowie Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.pl 01.03.04, 16:14
        Służbowymi samochodami? tzn. autobusami Pomocy Technicznej, czy samochodami
        Nadzoru Ruchu?
        • Gość: do snowie Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 19:54
          ty snowie to biegiem leć do najblizszego lekarza . Twoje zdrowie psychiczne w
          niebezpieczeństwie. Już masz urojenia sądząc po twoich opiniach.Albo po prostu
          jesteś MPK iszlag cię trafia że debile z Częstochowy sie nie rozumiom,bo to
          takie jełopy ino ty jesteś fajny. Chce sie żygać.
    • pmfw88 Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK 01.03.04, 15:20
      Witam !

Dzisiaj (1 marzec) wsiadłem do autobusu przednimi drzwiami linii 28
      (przystanek: NOWOBIALSKA - OKULICKIEGO godz 9:34). Na kolejnych przystankach
      drzwi otwierały się tylko przednie - jedna osoba zaczęła kupować bilety, reszta
      stała za nią w kolejce. Autobus stoi już jakąś chwilę, a drzwi środkowe i tylne
      są cały czas zamknięte. Kilka osób mimo wciśnięcia przycisków na rurkach nie
      może wydostać się z autobusu, jedna starsza pani zaczyna się przeciskiwać do
      drzwi przednich, mało nie została przewrucona. Kierowca widząc to zaczyna się
      na nią drzeć i dopiero otwiera drzwi. Sytuacja podobna zdarza się na następnym
      przystanku. Autobus dojeżdża do mojego punktu docelowego (Dekabrystów -
      Kilińskiego) - czytając te mądre instrukcje w tym jakże dowciapnym artykuliku,
      postanowiłem się do nich zastosować. Stanąłem przy środkowych drzwiach i
      nacisnąłem wciślik informujący kierowcę o rządanym przystanku. Ludzie mozolnie
      zaczynają wchodzić przednimi drzwiami,ja czekam jednak cierpliwie, pan
      kierowca o charakterystycznej twarzy przypominającej pijoczka z pod budki z
      piwem wpuszcza do swojej szoferki jakiś dwóch mężczyzn (widocznie jego
      koledzy). Drzwi przednie zamyka i co robi...odjeżdża. W tym momencie krew mnie
      zalała, wydarłem się jak tylko głośno umiałem ,,Ty Ziutek, co jest ku... z
      tobą". Zbulwersowany raczył zatrzymać autobus i z wielką łaską otworzył mi te
      cholerne drzwi. Tak wygląda reforma MPK w rzeczywistości. Jeżeli chodzi o mnie
      będe tak traktował kierowców jak na to zasługują, czyli jak bydło.
      • Gość: Snowie Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.pl 01.03.04, 16:19
        Tomek nie napisał tu jednej bardzo ważnej rzeczy: TRZEBA WCISKAĆ PRZYCISKI
        >PRZED< PRZYSTANKAMI, bo po wciśnięciu u kierowcy zapala się lampka i kierowca
        zwraca na nią uwagę zaraz po zatrzymaniu, a jak ktoś wciśnie później, to
        kierowca już może tego nie zauważyć. Wyjątkiem są solarisy, gdzie przed
        przystankiem należy wcisnąć przycisk "STOP", a na przystanku "DRZWI".
        • Gość: micro Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 18:00
          kierowca jest od tego żeby zauważyć wszystko wg koncpcji Kabrdalika a jak ma
          slaby wzrok to niech się zgodzi na słuzbowego kierowce prezesa MPK a ty kolego
          może dasz instrukcję czy gużik wciskać na 1,5 sekundy przed przystankiem czy na
          0,98 sekundy żeby kierowca raczył zauważyć. Widać że jesteś z tych co jakby im
          kazali chwycić za zderzak i wlec się za autobusem po ulicy płacąc oczywiście za
          bilet to byś tak robił i krzyczał jaka to pozytywna odmiana.
        • Gość: do snowie Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 19:58
          skończ juz ten dyżur bo ci się pogorszy pa!!!!
      • Gość: do pmfw88 Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 20:11
        NO PRZECIEZ TEN GLOWNONAWIEDZONY z MPR stwierdził w gazecie że BILETY BEDA
        SPRZEDAWANE ZGODNIE Z REGULAMINEM , czyli w normalne dni TYLKO NA POCZATKOWYCH
        PRZYSTANKACH. I co???????????????????????????????????
    • Gość: Częstochowianin Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: *.ids.czest.pl 01.03.04, 17:02
      prponuje aby wogole nie wsiadac do MPK i wtedy cali prezesi zobacza te 3 mln.
      zysku z biletow.co to za [pomysły? my na pewno z takimi głupotami wejdziemy do
      Europy i na pewno nikt nie bedzie sie smial z pomysłów częstochowskich
      geniuszy. a jesli chodzi o kierowcow to 99% to cham i gbury jak to zauwazyl
      autor artykółu G.W.teraz na pewno autobusy beda sie opóźnaiały bo na każdym
      przystanku bedzie problem z wejściem.GRATULACJE.ciekawe kiedy klienci MPK
      stratuja inne drzwi.Powodzenia.
    • Gość: użytkownik Re: Instrukcja jazdy autobusem MPK IP: 213.199.197.* 01.03.04, 17:13
      Czytam i jestem przerażona beztroską jak rozumiem anonimowego rzecznika MPK Dla
      kogo jest ten przewóz dla zwykłych ludzi czy wyedukowanych regulaminowo robotów
      Nigdy w swoim 50 letnim życiu nie jechałąm bez biletu ale nikt tak mnie nie
      poniżył aby traktować mnie jak domniemanego oszusta Mam nadzieję że dyrekcja
      tej firmy ma świadomość odpowiedzialnośći za wszystko co się zdarzy w autobusie
      Mam na myśli kradzież, spóźnienie,przepychanie itd. Tak jak właściciel hotelu
      odpowiada za usługę i bagaż tak MPK odpowiada za podróz i jej cywilizowane
      warunki Czuję się podle.Upokorzona, zdołowana i potraktowana jak zwierzątko
      eksperymentalne.Kto odpowie za ten eksperyment? I jeszcze jedno obietnica nie
      podwyższania ceny biletu budzi śmiech Proszę porównać ceny biletów w Polsce i
      standard podróży. Jestem pewna że stytuacja finansowa MPK nie jest wynikiem nie
      kasowania biletów ale raczej gospodarnośći i szacuku dla klientów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka