Dodaj do ulubionych

POMNIK dla 379 osób

18.05.10, 14:15
W Maju mija 84 rocznica przewrotu majowego,dokonanego przez Marszałka J.
Piłsudskiego.Był on skierowany przeciwko demokratycznie wybranemu i legalnie
urzędującemu prezydentowi i rządowi RP.Zginęło 379 osób w tym 164 cywilów
,rannych zostało około tysiąca.
Żaden z buntowników nie został ukarany.Natomiast obrońcy praworządności
trafili do więzienia.Niektórzy zostali karnie usunięci z wojska,inni zmarli
lub zaginęli w niewyjaśnionych okolicznościach,np. gen. W. Zagórski.Na
polityków sprzeciwiających się zamachowi czekał proces sądowy i cele w
osławionej Berezie.
Poległym nigdy nie wystawiono pomnika,ani nie ufundowano pamiątkowej tablicy.
III RP ufundowała już tysiące różnych pomników.Powstańcom
warszawskim-kilka,liderom partii i stronnictw politycznych,żołnierzom
wyklętym-co najmniej kilkaset,więżniom gułagu,pomordowanym przez UPA,ofiarom
zbrodni komunistycznej,poetom,biskupom,świętym i bezbożnikom.Nawet
prezydentowi L.Kaczyńskiemu pomnik już postawiono.Ale o ofiarach majowego
zamachu III RP wstydliwie milczy,zresztą II RP też o nich niechętnie mówiła.
Św.pamięci prezydent L.Kaczyński,który zawsze podkreślał swoje zasługi w walce
o Polskę wolną i demokratyczną,że gdyby żył w 1926 r. poparłby zamach.Również
PO i PiS nie chcą o tej rocznicy pamiętać.W 2009 r.zablokowały przygotowaną
przez PSL uchwałę dotyczącą rocznicy uczczenia ofiar zamachu majowego.
Jeżeli pamiętamy o ofiarach stanu wojennego (100 osób)?,to dlaczego większość
polityków i kościół nie chce pamiętać o 379 zabitych w czasie tego majowego
szaleństwa?Uważam,że tym ludziom należy się pamięć,modlitwa i POMNIK!
Obserwuj wątek
    • ramboost Re: POMNIK dla 379 osób 16.08.10, 21:51
      Dziękuję Opatrzności, że Polska miała takiego człowieka, jak Piłsudski. Miał on
      odwagę rozpędzić skorumpowane towarzystwo wzajemnej adoracji pod nazwą Sejm
      Rzeczypospolitej. Brakuje mi takiego człowieka dzisiaj. Bo to co wyprawiają
      dzisiaj nasi pożal się Boże, politycy, prosi się o to, co zrobił swojego czasu
      Piłsudski. I te ofiary uważam za usprawiedliwione. W końcu chwasty się wyrywa, nie?
      • prawieemeryt Re: W końcu chwasty się wyrywa, nie? 17.08.10, 09:16
        O.K. W takim razie nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie ci spod
        krzyża, a przede wszystkim ich mocodawcy to CHWASTY. Jeżeli jest
        między nami różnica zdań co do charakteru tego zielska to jak
        rozstrzygniemy czy wyrywać czy nie wyrywać i jaka metodą to robić?
        Jak Piłsudski czy może ..... ? Dziadek był fajny gość ale dziadkowie
        też są ludźmi i popełniają błędy - nie spacjalnie wysoka cene
        zapłacił za ten błąd - choc Ci, których bliscy wóweczas zginęli
        pewnie mówią o zbrodni.
        • ramboost Re: W końcu chwasty się wyrywa, nie? 17.08.10, 18:51
          Problem w tym, że zgadzamy się co do celu, metod, itp. Ale dzisiaj numer
          Piłsudskiego nie by przeszedł, bo po pierwsze: nie ma człowieka o takiej
          charyzmie, który mógłby porwać za sobą cały naród. Po drugie: gdyby nawet taki
          człowiek znalazł się i za zgodą społeczeństwa zrobił porządek ze skorumpowanymi
          politykami, zostałby wyklęty na Forum UE, a Strasburg zostałby zasypany donosami
          o tyranii, itp. Naród polski potrzebuje jednak takiego bata, bo inaczej głupieje.
          • klara551 Re: W końcu chwasty się wyrywa, nie? 17.08.10, 22:10
            Ani nie porwał całego narodu/przewrót majowy/,ani nie wyzwolił
            Polski/Powstanie Wielkopolskie/,ani nie zapewnił pomocy Ślązakom,bo
            był zajęty tylko i wyłącznie wschodem. A po przewrocie majowym nic
            nie zmienił,a tylko obsadził swoich na co lepszych stołkach. I tępił
            lepszych od siebie/Dowbor-Muśnicki/.Człowiek bez żadnego
            doświadczenia dowódczego,z nieprawnie używanym tytułem marszałka.
            Zręczny demagog i tyle. A ,że na bezrybiu i rak ryba,to z
            Piłsudskiego zrobiliśmy zbawcę, genialnego stratega/Kielce/.
            • klara551 Re: W końcu chwasty się wyrywa, nie? 17.08.10, 22:14
              I jeszcze jedno,został jak Lenin do Rosji przywieziony do Polski
              przez Niemców,bo wiedzieli,że zostawi w ich rękach
              Sląsk,Pomorze,Wielkopolskę a zajmie się tylko i wyłącznie bliskim mu
              wschodem.Niestety Niemcy nie przewidzieli ,że Wielkopolanie,a po
              nich Ślązacy spróbują sami bez pomocy Piłsudskiego ,oderwać się od
              Niemiec.
              • ramboost Re: W końcu chwasty się wyrywa, nie? 17.08.10, 22:58
                No, niestety, ale nie zgadzamy się w pewnych kwestiach. Według mnie Piłsudski
                będąc politykiem "środka" uchronił ledwie co odbudowaną Rzeczpospolitą przed
                agresją z zachodu (Hitler), jak i ze Wschodu(Stalin).
                Ciekawym jest, kto byłby lepszym politykiem w tych czasach i uchronił nas od
                zagrożenia ze Wschodu i z Zachodu.
                Dziś to łatwo oceniać dyletantom, wtedy to była sprawa życia lub śmierci Polski.
              • ramboost Re: W końcu chwasty się wyrywa, nie? 17.08.10, 23:10
                > I jeszcze jedno,został jak Lenin do Rosji przywieziony do Polski
                > przez Niemców,bo wiedzieli,że zostawi w ich rękach
                > Sląsk,Pomorze,Wielkopolskę a zajmie się tylko i wyłącznie bliskim mu
                > wschodem.Niestety Niemcy nie przewidzieli ,że Wielkopolanie,a po
                > nich Ślązacy spróbują sami bez pomocy Piłsudskiego ,oderwać się od
                > Niemiec.

No właśnie, Piłsudski miał taki posłuch wśród swoich żołnierzy, że za nim poszli
                Wielkopolanie i Ślązacy, bo widząc, że nie zgadza się on na wykorzystanie
                Legionów do celów ówczesnych Niemiec, którzy chcieli go ugłaskać, i dali mu
                decyzyjność w sprawie polskich oddziałów myśląc, że będzie walczył przeciwko
                bolszewikom, zawiedli się, bo Piłsudski wykorzystał swoją Armię do walki o
                wolność Polski. I wygrał walkę dzięki wrodzonemu talentowi dyplomatycznemu.
                • klara551 Re: W końcu chwasty się wyrywa, nie? 18.08.10, 22:44
                  Ot,co robi z człowieka niewiedza. Kiedy Wielkopolanie poszli z
                  Piłsudskim? Wielkopolanie poszli bronić Polski/bitwa warszawska/,a
                  nie idei wschodniego mocarstwa Piłsudskiego.A Śłązacy? Kiedy wsparli
                  pseudomarszałka bez buławy? A gdzie był marszałek ,jak w Wersalu
                  omawiano sprawy polskie? A w przewrocie majowym wielkopolanie
                  opowiedzieli się przeciwko marszałkowi,który wykorzystał PPsowe
                  nastroje robotników i uniemożliwił poznaniakom dojazd do Warszawy.A
                  jaką miał armię PiŁsudski? Armię to mieli poznaniacy,Haller,a
                  legioniści? Ile bitew wygrali,kogo pokonali ?Po przewrocie majowym
                  objęli większość kluczowych stanowisk,a 39 rok pokazał ile byli
                  warci.
                  • ramboost Re: W końcu chwasty się wyrywa, nie? 19.08.10, 20:05
                    Nie chodziło o to, ile bitew wygrali, ale ile wynegocjowano bez walki, a na tym
                    polu Piłsudski był naprawdę dobry. Przewrót majowy był odpowiedzią na korupcję
                    polityków przedkładających prywatę nad dobro kraju. Mniej więcej tak, jak
                    dzisiaj. Ale wtedy Marszałek miał wystarczającą siłę, aby temu się sprzeciwić,
                    nie tak jak dzisiaj.
                    • klara551 Re: W końcu chwasty się wyrywa, nie? 19.08.10, 21:05
                      Zamienił jednych skorumpowanych na swoich.Nic nie zmienił,nie
                      naprawił,a tylko zapewnił swoim ciepłe posadki.A co wynegocjował
                      Piłsudski,jakie miał osiągnięcia? O ile poszerzył granice na
                      zachodzie,północy? Jedyne co osiągnął,to zajęcie Wilna i to
                      podstępem.
      • qqazz Popieram jak najbardziej 17.08.10, 19:00

pozdrawiam
        • qqazz Ups 17.08.10, 22:16
          tzn. popieram pomysł pomnika, źle kliknąłem chyba wczesniej.

pozdrawiam
    • tw_wielgus Re: POMNIK dla 379 osób 16.08.10, 22:39
      Kolejny poski grzech główny. Ale cóż b. pokręcona ta nasza historia.
    • sebj.1 Re: POMNIK dla 379 osób 17.08.10, 09:29
      Nie zaczynaj ,bo zaraz otworzysz "puszkę z Pandorą. A Bereza
      Kartuzka,a sfałszowane wybory, a więźniowie polityczni, a krwawo
      tłumione bunty robotnicze i chłopskie,a paragraf aryjski.
    • witoldzbazin Re: POMNIK dla 379 osób 17.08.10, 09:32
      to stawiaj...na początek POstaw krzyż
      • prawieemeryt Re: to stawiaj...na początek POstaw krzyż 17.08.10, 09:44
        Zniknąłeś bździniak na jakiś czas. Gdy pojawiłeś się teraz myślałem,
        że się gdzieś dokształcałeś. Okazuje się że zbijałeś bąki i
        marnowałeś czas - wróciłeś jeszcze bardziej prymitywny niż byłeś w
        momencie gdy zniknąłeś. Naniosłeś tylko smrodu bździniak.
    • gelimer Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sposób 17.08.10, 09:35
      kwestionować jego roli w odzyskaniu niepodległości, powstrzymaniu
      pochodu sowietów czy też wyhamowaniu zapędów Hitlera. Być może równie
      łatwo zrobiłby to ktoś inny, a być może gdyby żył 39 r. przybrałby inny
      kształt. Tego nie wiemy. Wiemy tylko, że choć był z pewnością postacią
      kontrowersyjną, nie sposób mu odmówić charyzmy, intelektu i
      patriotyzmu. Podobnie jak nie sposób go odmówić takim postaciom jak
      Bismarck czy Cromwell, które być może były jeszcze bardziej
      kontrowersyjne, ale to im a nie ich ofiarom stawia się pomniki.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 09:39
        Gadasz jak jakiś wyznawca GW o kontrowersyjności. My, prawdupole,
        wiemy że jest tylko czarne albo białe.
        • gelimer Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 09:43
          Myślę, że dobrze wiesz, że nie jestem jej zwolennikiem, Drogi Kolego
          Manipulancie. :)
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 09:50
            Oczywiście że wiem. Cieszy mnie natomiast że stosujesz jej retorykę.
            o nie po prawdupolsku.
          • lepkie.lapki Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 11:21
            gelimer napisał:

> Myślę, że dobrze wiesz, że nie jestem jej zwolennikiem

Każdy leming tak twierdzi. Co tylko potwierdza, że jest lemingiem, bo roznosi tę
            zaraźliwą GWnianą retorykę nieświadomie.
            • cookies9 Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 11:24
              lepkie.lapki napisał:

> gelimer napisał:
              >
              > > Myślę, że dobrze wiesz, że nie jestem jej zwolennikiem
              >
              > Każdy leming tak twierdzi. Co tylko potwierdza, że jest lemingiem,
              bo roznosi t
              > ę
              > zaraźliwą GWnianą retorykę nieświadomie.
              >
              >

Już wolę zarażliwą retorykę GW niż 'patiotyczną',pisowską retorykę GP
              i Sakiewicza.
            • gelimer Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 11:53
              Zgoda - jestem lemingiem.
              • ramboost Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 18:56
                Ale zakręcili. Wyszło na to, że leming ma rację. Ale przecież leming skacze w
                przepaść ciągnąc za stadem, a gelimer pisze tylko prawdy historyczne i jest sam.
                Dziwne.

Gelimer - zgadzam się z tobą w 100% - dokładnie tak samo bym napisał.
                • lepkie.lapki Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 22:18
                  ramboost napisał:

> Gelimer - zgadzam się z tobą w 100% - dokładnie tak samo bym napisał.

Oho, kolejny relatywista spod wrażego znaku GW. Ta zaraza roznosi się jak morowe
                  powietrze. Tylko nie pisz, że nie tykasz tego zgangreniałego organu, bo i tak
                  żaden Prawy Polak ci nie uwierzy.
                  • ramboost Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 23:21
                    Przestań pie(*&lić, chamie, bo akurat fakt, czy wiadomość jest z pod znaku GW
                    czy DzP, czy GN, czy jeszcze innego, dla mnie jest bez znaczenia. Komentuję, bo
                    mam swoje zdanie. Ale skoro ty przywiązujesz do tego znaczenie, to znaczy, że
                    jesteś parafianinem i nie warto z tobą polemizować.
                    • lepkie.lapki Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 18.08.10, 12:29
                      Zamontuj sobie w kompie wykrywacz żartów. Jesteś tu nowy, więc nie będę sobie
                      dworować z Twojego drewnianego poczucia humoru i braku rozeznania who is who.
                      Wiedz, że wraz z our urządziliśmy sobie podśmiechujki z gelimera (a raczej jemu
                      podobnych). Wybaczam też tego chama, choć uważam, że przed zabraniem głosu w
                      dyskusji dobrze Ci zrobi wyparzenie języka.
                      • gelimer Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 18.08.10, 13:19
                        Pewnie się nieźle uhahaliście.
                      • ramboost Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 18.08.10, 18:54
                        epkie.lapki napisał:

> Zamontuj sobie w kompie wykrywacz żartów. Jesteś tu nowy, więc nie będę sobie
                        > dworować z Twojego drewnianego poczucia humoru i braku rozeznania who is who.
                        > Wiedz, że wraz z our urządziliśmy sobie podśmiechujki z gelimera (a raczej jemu
                        > podobnych). Wybaczam też tego chama, choć uważam, że przed zabraniem głosu w
                        > dyskusji dobrze Ci zrobi wyparzenie języka.
                        >

Za chama przepraszam, natomiast czy jestem tu nowy, to raczej kwestia
                        dyskusyjna. Ja po prostu bardzo rzadko tu zaglądam. Temat mnie zainteresował, bo
                        trochę grzebałem w tym, więc zaglądnąłem.
                        Pozdrawiam.
                  • ramboost Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 23:28
                    Już przestań, proszę cię...:/
      • qqazz Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 18:59
        gelimer napisał:
        > kwestionować jego roli w odzyskaniu niepodległości,

W tym temacie przecenia sie jego rolę zdecydowanie nie On jeden jest w tej
        materii zasłuzony.

powstrzymaniu> pochodu sowietów

Tak, tak ciekawe co by było gdyby gen. Rozwadowski nie zaplanował i nie
        przeprowadził całej bitwy kiedy Piłsudski leczył nerwy na Pogórzu.

czy też wyhamowaniu zapędów Hitlera.

Nie wiem czy wiesz ale to akurat Piłsudski wprowadził Hitlera na salony wielkiej
        polityki, w Rzeszy portrety Piłsudskiego wisiały obok portretów Hitlera.

pozdrawiam
        • ramboost Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 20:03
          No i sam widzisz, że nawet najnowsza historia Polski jest zakręcona jak słoik
          dżemu. Ja też, pisząc pracę porównującą Piłsudskiego i Stalina dotarłem do
          faktów, że nie był tak "złotym" człowiekiem, za jakiego się go uważa, ale w
          kontekście ówczesnych wydarzeń wychodzi na jaw, że był chyba największym
          patriotą w historii Polski, bo zawsze starał się działać dla jej dobra nawet,
          jeśli trzeba było być stanowczym i ponieść ofiary.

> Nie wiem czy wiesz ale to akurat Piłsudski wprowadził Hitlera na
          > salony wielkiej polityki, w Rzeszy portrety Piłsudskiego wisiały
          > obok portretów Hitlera.

A dlaczego? A dlatego, że Piłsudski był politykiem kompromisu. Dzięki jego
          układom z Hitlerem Polska nie była zagrożona z tej strony przez kilka lat. Można
          podejrzewać, że gdyby Piłsudski żył dłużej, nie doszłoby do agresji niemieckiej
          na Polskę - właśnie dzięki talentom politycznym Wodza. Patrząc w drugą stronę,
          Piłsudski potrafił dogadywać się ze Stalinem, co było wtedy ewenementem na skalę
          światową. Jemu zawdzięczamy, że Stalin nie zdecydował się na atak na Polskę
          wcześniej - przed 1939 rokiem.
          Analizując ówczesną sytuację polityczną doszedłem do wniosku, że śmierć
          Marszałka w 1935 byłą najgorszą rzeczą, która mogła spotkać odradzającą się po
          160 latach zaborów Rzeczpospolitą. A to dlatego, że przywódcy sąsiadujących
          państw, jak Niemcy, czy Rosja wiedzieli, iż swoim autorytetem i charyzmą
          Piłsudski mógł porwać do walki cały Naród, a to był przeciwnik, któremu mogły
          ulec takie późniejsze potęgi militarne jak Rosja sowiecka, czy Niemcy
          hitlerowskie. Bez niego Polska była po prostu pionkiem na mapie ówczesnej
          Europy. I to zostało wykorzystane bez skrupułów w 1939 roku.
          • qqazz Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 22:18
            Kiedy zył Piłsudski ze strony Niemiec nic nam nie groziło to Niemcy szykowali
            sie do obrony przed Polakami budujac umocnienia międzyrzeckie. W 1935 wojna
            polsko niemiecka potrwałaby ze 2 tygodnie.

pozdrawiam
          • qqazz Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 22:21
            Autorytet Piłsudskiego był zdolny porwac mniej więcej podobna ilosc
            społeczeństwa co autorytet Kaczyńskiego, wojny nie wygrywa sie autorytetem a
            głową, bitwy warszawskiej też nie wygrał Piłsudski autorytetem a Rozwadowski
            swoimi umiejetnościami wojskowymi.

pozdrawiam
            • ramboost Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 17.08.10, 22:41
              przestań pieprzyć, Jak Piłsudski stwierdził, że zbyt dużo jest korupcji wśród
              polityków, to po prostu rozgonił Sejm będąc osobą prywatną. Miał po prostu taki
              posłuch wśród Polaków, że mógł to zrobić.
              Porównanie Piłsudskiego do Kaczyńskiego to obraza dla tego pierwszego, więc
              przestań fanzolić...
            • gelimer Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 18.08.10, 10:38
              Czy to, że Mussolini chciał być nowym Cezarem ujmuje Cezarowi? Nie,
              raczej czyni Mussoliniego groteskowym. Zatem nie mam powodu nienawidzić
              Piłsudskiego tylko dlatego, że polityk którego nie lubimy z nim
              sympatyzuje. Mnie również do Piłsudskiego nie zniechęciły zapędy Wałęsy
              (słynny BBWR), choć prywatnie mam o Wałęsie zdanie takie jakie mam.
              Zamach majowy był w istocie trudną częścią naszej historii, ale
              jakkolwiek by się go nie oceniało należy przyznać, że bez autorytetu
              Piłsudskiego jako osoby z pewnością by się nie udał.
        • gelimer Re: Piłsudskiego można różnie oceniać, ale nie sp 18.08.10, 10:32

> W tym temacie przecenia sie jego rolę zdecydowanie nie On jeden jest
          w tej
          > materii zasłuzony.

A gdzie ja napisałem, że on jeden? Oczywiście, że było uch wielu. Ale
          jego zasług kwestionować nie sposób.

> Tak, tak ciekawe co by było gdyby gen. Rozwadowski nie zaplanował i
          nie
          > przeprowadził całej bitwy kiedy Piłsudski leczył nerwy na Pogórzu.

Ty twierdzisz, że Rozwadowski, Francuzi, że Weygand a ja zgadzam się ze
          wszystkimi. Zwrócę tylko delikatnie uwagę, że rola naczelnego wodza
          jest jednak istotna. Co z tego, że Prądzyński dokonywał cudów
          taktycznych skoro Chłopicki je zniweczył? Swoją drogą wielu historyków
          twierdzi, że plan uderzenia w bok rozciągniętych kolumn rosyjskich był
          pierwotnie dziełem właśnie Prądzyńskiego.

> Nie wiem czy wiesz ale to akurat Piłsudski wprowadził Hitlera na
          salony wielkie
          > j
          > polityki, w Rzeszy portrety Piłsudskiego wisiały obok portretów
          Hitlera.

Ale ż wiem. Wiem nawet, że Hitler zorganizował symboliczny pogrzeb
          Piłsudskiego. Polityka ma wiele kolorów, ale najbardziej nie znosi
          czerni i bieli. Piłsudski wobec Niemiec wyznawał tę samą zasadę co
          wobec Rosji - uderzyć zanim wzrośnie w siłę. O ile jednak wschód w 1920
          roku dawał możliwość uderzenia prewencyjnego, o tyle Niemców trzeba
          było sprowokować. I incydent z 15 czerwca 32 r. nie był niczym innym
          jak próbą sprowokowania Niemców. Podobnie było 6 marca 33 r. Hitler
          doskonale rozumiał język siły i stąd jego szacunek do Piłsudskiego. Kto
          wie, może jego niedorzeczna wiara w ocalenie Berlina w 45 r. wynikała
          właśnie z wcześniejszych polskich doświadczeń?
    • wilk_z_wolfow Re: POMNIK dla 379 osób 17.08.10, 19:00
      tazy-wysz napisał:

> W Maju mija 84 rocznica przewrotu majowego,dokonanego przez
      Marszałka J.
      > Piłsudskiego.Był on skierowany przeciwko demokratycznie wybranemu
      i legalnie
      > urzędującemu prezydentowi i rządowi RP.Zginęło 379 osób w tym 164
      cywilów
      > ,rannych zostało około tysiąca.
      > Żaden z buntowników nie został ukarany.Natomiast obrońcy
      praworządności
      > trafili do więzienia.Niektórzy zostali karnie usunięci z
      wojska,inni zmarli
      > lub zaginęli w niewyjaśnionych okolicznościach,np. gen. W.
      Zagórski.Na
      > polityków sprzeciwiających się zamachowi czekał proces sądowy i
      cele w
      > osławionej Berezie.
      > Poległym nigdy nie wystawiono pomnika,ani nie ufundowano
      pamiątkowej tablicy.
      > III RP ufundowała już tysiące różnych pomników.Powstańcom
      > warszawskim-kilka,liderom partii i stronnictw
      politycznych,żołnierzom
      > wyklętym-co najmniej kilkaset,więżniom gułagu,pomordowanym przez
      UPA,ofiarom
      > zbrodni komunistycznej,poetom,biskupom,świętym i bezbożnikom.Nawet
      > prezydentowi L.Kaczyńskiemu pomnik już postawiono.Ale o ofiarach
      majowego
      > zamachu III RP wstydliwie milczy,zresztą II RP też o nich
      niechętnie mówiła.
      > Św.pamięci prezydent L.Kaczyński,który zawsze podkreślał swoje
      zasługi w walce
      > o Polskę wolną i demokratyczną,że gdyby żył w 1926 r. poparłby
      zamach.Również
      > PO i PiS nie chcą o tej rocznicy pamiętać.W 2009 r.zablokowały
      przygotowaną
      > przez PSL uchwałę dotyczącą rocznicy uczczenia ofiar zamachu
      majowego.
      > Jeżeli pamiętamy o ofiarach stanu wojennego (100 osób)?,to
      dlaczego większość
      > polityków i kościół nie chce pamiętać o 379 zabitych w czasie
      tego majowego
      > szaleństwa?Uważam,że tym ludziom należy się pamięć,modlitwa i
      POMNIK!

I pomyslec ze na pogrzeb Pilsudckiego az z Berlina przybyl
      Hermann Goering .
      • ramboost Re: POMNIK dla 379 osób 17.08.10, 21:29
        Bo, jak napisałem wcześniej, Piłsudski był politykiem "środka". Potrafił się
        dogadać z Hitlerem jak i ze Stalinem. Należy mu się za to Order Orła Białego.
        Dzięki jego polityce Polska nie była celem ataku przed 1935 rokiem z obu stron.
        Gdyby żył dłużej, prawdopodobnie nie doszłoby do ataku Niemców nazistowskich na
        Polskę. Gdyby Piłsudski żył dłużej, historia potoczyłaby się inaczej. Teraz
        możemy "gdybać", ale wszystko wskazuje na to, że dzięki działaniom Józefa
        Piłsudskiego II Wojna światowa w ogóle by nie wybuchła.
      • gelimer Re: POMNIK dla 379 osób 18.08.10, 10:45
        Pisałem to już powyżej, ale napiszę jeszcze raz. Polityka ma wiele
        barw, ale najbardziej nie znosi czerni i bieli. Piłsudski wiedział
        kiedy użyć kija a kiedy marchewki, a zanim wybuchła wojna zachodnie
        cudowne demokracje były gotowe do daleko większych układów z Hitlerem
        niż Piłsudski kiedykolwiek.
        A tak mówiąc zupełnie szczere, wolę obrazek Goeringa na pogrzebie
        Piłsudskiego niż dowodzącego bombardującą Polskę Luftwaffe.
        • ramboost Re: POMNIK dla 379 osób 18.08.10, 19:02
          > kiedy użyć kija a kiedy marchewki, a zanim wybuchła wojna zachodnie
          > cudowne demokracje były gotowe do daleko większych układów z Hitlerem
          > niż Piłsudski kiedykolwiek.

Chociażby przykład Zjednoczonego Królestwa. Hitler był bardzo zawiedziony, kiedy
          Anglicy wypowiedzieli mu wojnę w 1939. Ciągle liczył, że UK przyłączy się do
          niego i zostanie sojusznikiem.
          • gelimer Re: POMNIK dla 379 osób 19.08.10, 09:24
            Kto wie czy tak by się nie stało gdyby nie Churchill, który popełniwszy
            w swoim życiu więcej błędów niż my wszyscy razem wzięci, Hitlera akurat
            ocenił dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka