Dodaj do ulubionych

wystarczy mała iskra

IP: *.b.dial.de.ignite.net 18.03.04, 13:38
Analiza w dzisiejszej Rzepie. Dotrwa Miller do Wielkanocy?

Prof. Edmund Wnuk-Lipiński, socjolog:
Myślę, że sprawa prywatyzacji Orlenu i tzw. G8 to tylko pretekst. Przy beczce
prochu wystarczy mała iskra. A w tej chwili lewica jest jak beczka prochu.
Czynnik "rozrywający" to przede wszystkim tragiczny spadek poparcia, którego
w tym układzie programowym i personalnym nie da się zahamować. Drugi czynnik -
a jest nim rząd Leszka Millera - powoduje, że te naprężenia się wzmacniają.
Tu nie chodzi nawet o to, że ten gabinet nie realizuje obietnic wyborczych
lewicy, ale o to, że nic sensownego nie robi. Po prostu trwa. I jest to
trwanie na przekór odczuciom własnej bazy politycznej. Jeśli w takiej
sytuacji nie nastąpi zdecydowany ruch - bo nie była takim zmiana szefa SLD z
Leszka Millera na Krzysztofa Janika - to dojdzie do samolikwidacji Sojuszu.
Buntownicy, czyli osoby skupione wokół Marka Borowskiego, zdają sobie sprawę,
że SLD grozi los Akcji Wyborczej Solidarność. W moim przekonaniu jedynym
rozsądnym z ich strony ruchem byłoby wyjście z SLD i utworzenie nowej partii
lewicowej, która nie dość, że mogłaby zatrzymać stały odpływ elektoratu od
Sojuszu, to na dokładkę przyciągnąć tych, którzy od SLD odeszli do
Samoobrony. Dałoby to lewicy szansę na przyzwoitą reprezentację w Parlamencie
Europejskim. Ale zegar bije. Jeśli marszałek Borowski zdecyduje się na taki
ruch dopiero po wyborach europejskich, to będzie musztarda po obiedzie.
Obserwuj wątek
    • indris Nowy pas transmisyjny ? 18.03.04, 13:50
      Nasi neoliberałowie są wyraźnie zaniepokojeni losem SLD. Domyślam się dlaczego:
      dotychczasowa "lewica" była wygodnym pasem transmisyjnym neoliberalizmu do
      elektoratu lewicowego. Gdyby znikła, to mogłaby powstać lewica autentyczna,
      która otwarcie mogłaby zakwestionować dobrodziejstwa neoliberalizmu, a może
      nawet o zgrozo udział w irackiej "koalicji kłamstwa".
      Wydaje mi się, że prof. Wnuk-Lipiński myli się co najmniej w jednym. "Partia
      Borowskiego" z dodatkiem Kaczmarka i (podobno) Frasyniuka na pewno nie
      przyciągnie elektoratu, który przeszedł do Samoobrony. Taka partia
      reprezentowałaby właśnie to, co w SLD jest najbardziej znienawidzone. I to mimo
      to, że Marek Borowski jest człowiekiem osobiście sympatycznym i inteligentnym.
      • Gość: wartburg polecam Białoruś IP: *.b.dial.de.ignite.net 18.03.04, 14:25
        indris napisał:

> Nasi neoliberałowie są wyraźnie zaniepokojeni losem SLD. Domyślam się
        dlaczego:
        >
        > dotychczasowa "lewica" była wygodnym pasem transmisyjnym neoliberalizmu do
        > elektoratu lewicowego. Gdyby znikła, to mogłaby powstać lewica autentyczna,
        > która otwarcie mogłaby zakwestionować dobrodziejstwa neoliberalizmu, a może
        > nawet o zgrozo udział w irackiej "koalicji kłamstwa".
        > Wydaje mi się, że prof. Wnuk-Lipiński myli się co najmniej w jednym. "Partia
        > Borowskiego" z dodatkiem Kaczmarka i (podobno) Frasyniuka na pewno nie
        > przyciągnie elektoratu, który przeszedł do Samoobrony. Taka partia
        > reprezentowałaby właśnie to, co w SLD jest najbardziej znienawidzone. I to
        mimo
        >
        > to, że Marek Borowski jest człowiekiem osobiście sympatycznym i inteligentnym.

Nie wypisuj nonsensów. To się kupy ani dupy się nie trzyma. Ty chyba tęsknisz
        za czasami, kiedy w Polsce sowieci stacjonowali. Świat był wtedy w porządku,
        nieprawda? Nic straconego.

Polecam Białoruś, ale nam oszczędź "mądrości" swoich. please...
      • Gość: luvski Re: Nowy pas transmisyjny ? IP: 217.97.135.* 18.03.04, 15:54
        pierwszy raz musze sie z tobą zgodzić, ale tylko w jednym, ze partia
        borowskiego nie przyciagnie ludzi zafascynowanych samoobroną.
        lipiński powienien raczej wskazać na cześć nowego elektoratu PO.
        reszta jest mocno dyskusyjna.
        piszesz na przykład, ze istnieie SLD blokuje powstanie nowej, autentycznej
        partii lewicowej.
        w pewnym sensie cieszę się z tego, bo sugerujesz, ze samoobrona nie jest
        autentyczna partią lewicową (twoje posty dla stałych bywalców forum wskazywały
        raczej na niezrozumiałą sympatię do partii prowincjonalnych kłamców, złodzieji
        i cwaniaków).
        zastanawiam się za to, gdzie widzisz bazę społeczną dla powstania nowej partii
        lewicowej, definiowanej w duzym uproczczeniu w innych krajach UE oraz US, przez
        sprzeciw wobec globalnego kapitalizmu, walkę o praw mniejszości,
        antyamerykanizm etc.
        bo rozumiem (albo nie rozumiem:) ze taką lewicę postulujesz.
        skoro stawiasz teze o blokowaniu powstania nowej partii lewicowej, powiedz mi,
        gdzie zamierzasz rekrutowac ludzi dla tych ideii w skali masowej? gdzie widzisz
        rezerwy?
        w us nowa lewica ma zdecydowanie wielkomiejski, uniwersytecki charakter.
        w polsce, w ośrodkach miejskich dominują partie centrowe i prawicowe.
        pozostaje ci wiec rekrutacja na terenach byłych PGRów, biedaszybów,
        zapomnianych przez wszystkich wsiach i miasteczkach. jednak to jest typowy
        elektorat polityki obciachu i ma juz swojego marszałka.
        pozostaje wiec dla mnie socjologiczną zagadką, o jakiej lewicy marzysz i kogo
        ta partia ma reprezentować?

• homosovieticus Re: Nowy pas transmisyjny ? 18.03.04, 16:22
          Gość portalu: luvski napisał(a):

> pierwszy raz musze sie z tobą zgodzić, ale tylko w jednym, ze partia
          > borowskiego nie przyciagnie ludzi zafascynowanych samoobroną.
          > lipiński powienien raczej wskazać na cześć nowego elektoratu PO.
          > reszta jest mocno dyskusyjna.

szanowny luvski!
          czy ty nie widzisz ,że analizy i syntezy "światowej sławy naukowca -
          socjologa" funta kłaków sa niewarte.Zwykła, polityką zaprawiona wierszówka,
          dyżurnego od 15 lat sympatyka UW.
          W Polsce wzbiera monsunowa fala niezadowolenia.Sondaże nie oddają
          ani "sympatii" politycznych ani, prawie juz rewolucyjnej atmosfery.Ludzie już
          mają wszystkie partie głeboko gdzieś, bo zorientowali się że Ci na górze
          wszyscy jednakowi.Świetnie wykorzystuje to od lat SO bo jest włsciwie formalnie
          przecie wszystkim.W naturalny sposób, to SO staje na czele tego protestu -
          buntu.Celem So to "opanowanie tej fali" i ....dyktatura.Mówi to wyraźnie Lepper
          i całe Elyty robią w gacie, bo nie są pewne jutra.Demokratyczny system może
          własnie wybrać i taką forme rzadów.
          Programami wyłacznie dzieci i studenci moga się interesować.Dorosli
          wiedzą ,dzieki Wajdzie ,że "program to też tylko papier"
          pzdr

> piszesz na przykład, ze istnieie SLD blokuje powstanie nowej, autentycznej
          > partii lewicowej.
          > w pewnym sensie cieszę się z tego, bo sugerujesz, ze samoobrona nie jest
          > autentyczna partią lewicową (twoje posty dla stałych bywalców forum
          wskazywały
          > raczej na niezrozumiałą sympatię do partii prowincjonalnych kłamców,
          złodzieji
          > i cwaniaków).
          > zastanawiam się za to, gdzie widzisz bazę społeczną dla powstania nowej
          partii
          > lewicowej, definiowanej w duzym uproczczeniu w innych krajach UE oraz US,
          przez
          >
          > sprzeciw wobec globalnego kapitalizmu, walkę o praw mniejszości,
          > antyamerykanizm etc.
          > bo rozumiem (albo nie rozumiem:) ze taką lewicę postulujesz.
          > skoro stawiasz teze o blokowaniu powstania nowej partii lewicowej, powiedz
          mi,
          > gdzie zamierzasz rekrutowac ludzi dla tych ideii w skali masowej? gdzie
          widzisz
          >
          > rezerwy?
          > w us nowa lewica ma zdecydowanie wielkomiejski, uniwersytecki charakter.
          > w polsce, w ośrodkach miejskich dominują partie centrowe i prawicowe.
          > pozostaje ci wiec rekrutacja na terenach byłych PGRów, biedaszybów,
          > zapomnianych przez wszystkich wsiach i miasteczkach. jednak to jest typowy
          > elektorat polityki obciachu i ma juz swojego marszałka.
          > pozostaje wiec dla mnie socjologiczną zagadką, o jakiej lewicy marzysz i kogo
          > ta partia ma reprezentować?
          • Gość: luvski Re: Nowy pas transmisyjny ? IP: *.icpnet.pl 18.03.04, 18:04
            wiesz, moj post zwiazany był raczej luzno z samoobroną i bardzo luzno z
            komentowanym socjologiem.
            bardziej mnie zainteresował ten watek nowej lewicy wg indris.
            co do reszty, faktycznie mowienie dzisiaj o programie i wartościach brzmi
            fałaszywie, poniewaz w ludziach tkwi slepa złość.
            tylko to niczego nie usprawiedliwia, a ty cos takiego sugerujesz.
            poza tym przeszkadza mi ten apokaliptyczny ton w twoich postach.
            • homosovieticus Re: Nowy pas transmisyjny ? 18.03.04, 18:09
              Gość portalu: luvski napisał(a):

> wiesz, moj post zwiazany był raczej luzno z samoobroną i bardzo luzno z
              > komentowanym socjologiem.
              > bardziej mnie zainteresował ten watek nowej lewicy wg indris.
              > co do reszty, faktycznie mowienie dzisiaj o programie i wartościach brzmi
              > fałaszywie, poniewaz w ludziach tkwi slepa złość.
              > tylko to niczego nie usprawiedliwia, a ty cos takiego sugerujesz.
              > poza tym przeszkadza mi ten apokaliptyczny ton w twoich postach.
              A czy powinienem tak pisać ,ze by Ci nic nie przeszkadzało wygodnisiu?
              Nowa lewica jak sama nazwa wskazuje wcale nie jest nowa w tresci.Te same próby
              zbudowania "Raju Utraconego " tu iteraz.UTOPIA dla naiwnych umysłów
              • Gość: luvski Re: Nowy pas transmisyjny ? IP: *.icpnet.pl 18.03.04, 18:23
                nie bede cie przekonywał, ze nie jestem wielbładem.
                piszac o nowej lewicy posłużyłem sie zargonem publicystycznym.
                w zaden sposób nie wyrazało to moich uczuc do lewicy
                aha, i można chyba jeszcze uzywac zwrotów ze słowem lewica w celach forumowo-
                analitycznych, co?
                czy to juz obciach i powód do towarzyskiej izolacji?

• estu Re: Nowy pas transmisyjny ? 18.03.04, 18:14
        Zgadzam sie z Toba. Chcialabym aby pojawila sie na scenie politycznej partia
        prawdziwie lewicowa, ale nie widze wokol kogo moglaby powstac. Absolutnie nie
        wyobrazam sobie obecnosci w niej ( przynajmniej na poczatku) spadachroniarzy z
        dawnej Umii Wolnosci,mysle, ze niestety ( a moze na szczescie) SLD spotka
        niebawem zasluzenie los AWS a proces powstawania nowej partii lewicowej,
        zdolnej do konkurowania w polityce z partiami prawicowymi bedzie trwal
        lata.Jednakze jesli ma z tego powstac nowa jakosc to jestem sklonna
        poczekac.Pozdrawiam.
        • homosovieticus Re: Nowy pas transmisyjny ? 18.03.04, 18:18
          estu napisała:

> Zgadzam sie z Toba. Chcialabym aby pojawila sie na scenie politycznej partia
          > prawdziwie lewicowa, ale nie widze wokol kogo moglaby powstac. Absolutnie nie
          > wyobrazam sobie obecnosci w niej ( przynajmniej na poczatku) spadachroniarzy
          z
          > dawnej Umii Wolnosci,mysle, ze niestety ( a moze na szczescie) SLD spotka
          > niebawem zasluzenie los AWS a proces powstawania nowej partii lewicowej,
          > zdolnej do konkurowania w polityce z partiami prawicowymi bedzie trwal
          > lata.Jednakze jesli ma z tego powstac nowa jakosc to jestem sklonna
          > poczekac.Pozdrawiam.
    • Gość: jack Re: wystarczy mała iskra IP: *.proxy.aol.com 18.03.04, 15:17
      Zupelnie logiczna ocena, szkoda ze prof. ja dalej nie kontynuuje rozciagajac
      temat na WSZYSTKIE partie.
      W sumie chodzi o jedno:
      -o powstrzymanie dewastacji panstwa
      -zniszczenie kryminalnych ukladow i powiazan
      Abstrahujac od tego, ze unia Polsce nie byla na tym etapie rozwoju potrzebna.
      Ale jesli juz...to trzeba natychmiast zerwac z marazmem, nieudolnoscia, brakiem
      odpowiedzialnosci czy wrecz sabotazem ze strony dzisiaj rzadzacych.
      • rolotomasi Re: wystarczy mała iskra - Waadza lezy na ulicy 18.03.04, 23:48
        Waadza leży na ulicy, w konkretnym mniejscu - pod latarnią, tylko się schylić i
        wziąć. A chętnych cuś ne widać.
        'A ja siedzę i siedzę
        i piszę.'
    • Gość: wielka smuta kolejny rzad IIIRP wywozony na taczkach IP: *.dc.dc.cox.net 19.03.04, 01:36

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka