Dodaj do ulubionych

Diabelski plan?

04.10.10, 13:47
Machiavellego nie czytałem, ale mniej więcej orientuję się, że to poradnik dla zimnych i cynicznych władców i polityków oraz dobrego managementu dworem w interesie całego państwa.

I tak sobie pomyślałem:

Do tej pory to wojna polityczna Kaczorów z Tuskiem (PiS z platformą) napędzała poparcie jednym i drugim. Reszta tylko zaciskała zęby z wściekłości i obserwowała coraz niższe słupki. Było bez sensu.

No to postanowiono nieco sensu temu przywrócić. Teraz będzie mecz Tuska z Palikotem, a PiS razem z SLD i PSL znajdą się w szatni, ewentualnie w poczekalni. Są w słabej formie i nic nie mają kibicom do zaproponowania.

Za dwa, trzy miesiące przekonam się, czy miałem rację.
Obserwuj wątek
    • cookies9 Re: Diabelski plan? 04.10.10, 13:49
      Pożyjemy,zobaczymy,czas struktury partyjne budować,a to trwa i trwa....:-)))
      • haen2010 Re: Diabelski plan? 04.10.10, 13:54
        Ale guldynki już w robocie. Więc sobie tak myślę.
        • remez2 Re: Diabelski plan? 04.10.10, 13:57
          Więc sobie tak myślę.
          Nie wierzę.
          • bezprim1 Re: Diabelski plan? 04.10.10, 14:10
            remez2 napisał:

> Więc sobie tak myślę.
            > Nie wierzę

A ja mu wierzę,że "tak sobie myśli" ....jest demokracja.

Amoralizm, cynizm i wyrachowanie, które przypisuje się postawie makiawelicznej, u samego Machiavellego wynika ze specyficznego podejścia do zagadnień związanych z problematyką państwa.

Machiavelli, rozumiejąc państwo jako twór złożony z władcy i podporządkowanych mu jednostek, mało interesował się społeczeństwem, bardziej warunkami działania w danym ustroju politycznym, do czego przydatna jest według niego wiedza psychologiczna.
            pl.wikipedia.org/wiki/Niccol%C3%B2_Machiavelli

Zgadza się co do Tuska......i Palikota.
            • psiogon Re: Diabelski plan 04.10.10, 14:21
              Mało kto chyba uwierzy w to, że partię Palikot konstruuje na poważnie. Bardzo możliwe, że powód jest taki jak sugeruje autor wątku. Ja jednak uważam, że ważniejsze jest wyprowadzenie "polityki" Palikota poza PO. Takie Goebbelsowskie plucie jest skuteczne, jednak dla dużej części elektoratu nie do przyjęcia. Teraz będzie można opluwać bez wiązanie tego z Tuskiem i PO !. Prawdziwym testem dla Palikota będzie jego stosunek do PO. Jeżeli będzie w stanie oskarżyć Tuska o alkoholizm, Schetynę o narkomanię, a Komorowskiego o molestowanie seksualne to będzie znaczyło, że traktuje swoją partię na serio. W innym wypadku jego partia będzie PO bis.
    • grek.grek Re: Diabelski plan? 04.10.10, 14:33
      za 3 miesiące ? dzisiaj już wiadomo, że nie masz racji.

Tusk nie będzie grał żadnego meczu z Palikotem, bo TYLKo mecz z PiSem i Kaczyńskim daje mu wygraną i odpowiednio duże i niezmienne poparcie, które generuje chamstwo PiSu, jego autorytarno-policyjne zapędy i zapalczywość Kaczyńskiego oraz duża ilość słyszalnych publicystów, którzy wspierają PiS mobilizując media pro PO i dzięki temu może istnieć medialna wojna PiSowców z Platformersami, która zawłaszcza uwagę widowni i sprowadza calą rzecz do wyboru PO albo PiS, czyli automatycznie daje wygraną PO. od 3 lat PO na tym jedzie, od 3 laty dzięki temu nie spadają jej sondaże, cokolwiek głupiego i kompromitującego nie zrobi, a ty piszesz o "meczu z Palikotem i PiSie w szatni" ? Poproś moderatora o skasowanie tego wątku, zeby ludzie nie dowiedzieli się, jak nikłą masz kumację :) Tuska masz za samobójcę ?

Palikot promuje hasła antyklerykalne - wojowaniem z tymi hasłami Tusk spychałby się w stronę PiS, a po co komu gorszy PiS, skoro mają lepszy w postaci Kaczyńskiego i jego ekipy ? Poza tym, Po chce umiarkowania i konformizmu, a nie wdawania się w ostre spory, w których trzeba się opowiedzieć ostro po którejś ze stron, nie na rękę jej światopogolądowe utarczki - dlatego np. Tusk próbuje rozbrajać ofensywę SLd mówieniem o "dziecinnym radykalizmie".

• haen2010 Re: Diabelski plan? 04.10.10, 14:58
        A ja tyle razy trafnie przewidywałem trendy i wygrane wybory w polityce, że sobie poczekam żeby to sprawdzić. Nie trzeba się kłócić tylko o kościół, można też np o legal dla marychy.
        • grek.grek Re: Diabelski plan? 04.10.10, 15:07
          o litości, pamiętam twoje prognozy - że Rosati wyautuje SLD, że Napieralski z 5 % nie wyjedzie w wyborach, że zaraz po prezydenckich SLD wyląduje poza progiem... to co teraz piszesz, to nawet nie kolejna kula w płot, tylko po prostu albo nieumiarkowanie w chciejstwie, albo kompletne oderwanie od realiów.
          • w.i.l Hienio kochał Tuska i PO. 04.10.10, 15:27
            Ale Palikot teraz bardziej mu leży bo jest zdecydowanie prostacki.
            Takiego lidera wielu potrzebuje po upadku nieodżałowanego Andrew Leppera!
          • haen2010 Re: Diabelski plan? 04.10.10, 15:55
            Czasami można się nieco w krótkim dystansie pomylić. Np nie mogłem przewidzieć, że Grzesiek doprowadzi do koalicji PiSLD w publicznym burdelu, mediami zwanym.

Zrobili mu Kwiatkowski z Czarzastym te parę procent więcej. Jabłka, kanapki, teraz grzybki... pomysłów im nie brak. O to masz do mnie pretensję?

A jakie to teraz ma w ogóle znaczenie? W SLD dalej głównym problemem ideologicznym jest wy......nie Ryśka i Wojtka z partii. Tak i przedtem było.
    • w.i.l Hieniu odstaw marychę. 04.10.10, 15:22
      Notowania SLD własnie rosną i przekroczyły 15%.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka