Dodaj do ulubionych

"Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą

04.10.10, 13:52
"Kto mógł sobie wyobrazić, że mimo niekończących się metamorfoz i niedoli, Polska roku 2010 stanie się po Niemczech, a raczej u boku Niemiec, jednym z narodów europejskich o najzdrowszych i najbardziej wschodzących gospodarkach?" - zapytał Bettiza.
"Kto - dodał - mógł przypuszczać, że ze wskaźnikiem wzrostu, oszacowanym przez Komisję (Europejską) w Brukseli na 3,4 proc. zrówna się z tym w Niemczech stając się drugim krajem europejskim, który niemal bez szwanku wyszedł z kryzysu, jaki złamał Grecję, wycieńczył Hiszpanię, zubożył Portugalię, sparaliżował Irlandię?".
Więcej... wyborcza.pl/1,76842,8461105,Wlosi_zachwyceni_gospodarczym_cudem_nad_Wisla.html#ixzz11OEXJ58W

Cudze chwalicie, swojego nie znacie... :( Polska gospodarka ma bardzo dobre notowania w Świecie pomimo naszych rodzimych opluwaczy:)
Obserwuj wątek
    • witoldzbazin Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 13:57
      kto uwierzy że ludzie zarabiają po 150 euro na miesiąc...no kto???
      hehehehehe
      • gringo68 Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 14:42
        tyle zarabiasz?

robisz na zlecenie chałupniczym skręcaniem długopisów?
        • gejowy.kaczucha Re: robisz na zlecenie skręcaniem długopisów? 04.10.10, 14:56
          Musi wolno skręca... ;-D
        • kochamjaktusk A ty co robisz na zlecenie? 04.10.10, 15:50
      • kochamjaktusk To wlasnie jest ten cud. Wlosi sobie jaja robia, 04.10.10, 14:55
        a POmylency, jak cieleta becza z zachwytu ;)
    • cookies9 Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 13:58
      A prawdziwi patrioci mówią,że Polska stoi na skraju bankructwa.I komu tu wierzyć?:-)
      • dupetek Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 14:05
        Perspektywa Prawdziwego Polaka kończy się na granicy parafii:))
      • pis_da_deby Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 14:05
        cookies9 napisała:

> A prawdziwi patrioci mówią,że Polska stoi na skraju bankructwa.I komu tu wierzy
        > ć?:-)

Prawdziwym ppatriotom marzy sie katastrofa w Polsce, bo im gorzej tym lepiej.
        Dzieki Bogu sa w mniejszosci a Polska pod rzadami PO radzi sobie calkiem dobrze.
        • sas125 Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 18:42
          > A prawdziwi patrioci mówią,że Polska stoi na skraju bankructwa.I komu tu
          > wierzy
          > > ć?:-)
          uwierz w swój rozum... jeśli go masz
          na razie wpatruj się w zegar długu balcerowicza
          p.s sa tacy co znali ten zegar o rok wcześniej niz tzw.prof. balcerowicz
          PO To POmylka ? nie...to"POzytywne" POgrążanie POLski
      • kochamjaktusk Policz sprawy o korupcje, ktore ujawnila przez 3 04.10.10, 14:58
        lata nie-ruszaj-kolesi Pitera.
        To wlasnie jest ten cud nad Wisla. Kolesie klamia, kradna i oszukuja, ze golym okiem jest wszystko widoczne, ale Pitera nie odkryla NIC. Czyz to nie jest cudowne?
    • tornson Żarty sobie robisz? 04.10.10, 14:23
      3% wzrostu PKB w tak biednym i zacofanym kraju jak Polska ma być traktowane jako cud gospodarczy?
      • boblebowsky Wiem że ty z pewnością nie żartujesz, 04.10.10, 14:35
        bo, jesteś w stanie podobne, a nawet jeszcze większe głupoty ze śmiertelną powagą wypisywać.
        Jedno pytanie mam tylko, czy można oceniać jakąkolwiek gospodarkę na świecie nie odnosząc się i nie porównując jej do stanu do innych gospodarek, zwłaszcza w regonie? Czy może rozwój gospodarczy należy oceniać wg abstrakcyjnej skali tomsona?

tornson napisał:

> 3% wzrostu PKB w tak biednym i zacofanym kraju jak Polska ma być traktowane jak
        > o cud gospodarczy?
        • kochamjaktusk Ty zas wypisujesz saaaaaame madrosci. 04.10.10, 14:54
          To wiemy juz od dawna. Kazdy twoj wpis to glupota, zenada i chamstwo, cos na wzor ryzego POmylonego Klamcy.
          • gringo68 Re: Ty zas wypisujesz saaaaaame madrosci. 04.10.10, 14:58
            dlaczego litery "po" wpisujesz "PO"?
            • boblebowsky Re: Ty zas wypisujesz saaaaaame madrosci. 04.10.10, 15:02
              gringo68 napisał:

> dlaczego litery "po" wpisujesz "PO"?

To znak identyfikacyjny forumowych matołów:)))) P
              • kochamjaktusk Slusznie, ciebie do nich od dawna zaliczam 04.10.10, 15:15
          • boblebowsky A może tak odnieś się do tego napisałem 04.10.10, 15:01
            zamiast do mnie. Dasz radę czy rozumku nie styka?

kochamjaktusk napisał:

> To wiemy juz od dawna. Kazdy twoj wpis to glupota, zenada i chamstwo, cos na wz
            > or ryzego POmylonego Klamcy.
            • kochamjaktusk [...] 04.10.10, 15:16
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • tornson Re: Wiem że ty z pewnością nie żartujesz, 04.10.10, 15:17
          boblebowsky napisał:

> bo, jesteś w stanie podobne, a nawet jeszcze większe głupoty ze śmiertelną powa
          > gą wypisywać.
          > Jedno pytanie mam tylko, czy można oceniać jakąkolwiek gospodarkę na świecie ni
          > e odnosząc się i nie porównując jej do stanu do innych gospodarek, zwłaszcza w
          > regonie? Czy może rozwój gospodarczy należy oceniać wg abstrakcyjnej skali toms
          > ona?
          Gdzie polskie firmy, gdzie polskie marki, gdzie polska myśl techniczna, gdzie polskie patenty? Jaka jest w Polsce infrastruktura? Ile zarabiają Polacy, jaka mediana zarobków, jakie koszty życia, jaki odsetek ludzi żyjących w nędzy i ubóstwie?
          Polska to grajdoł i takie są fakty, nawet ten wasz fetysz - PKB - stawia Polskę na dole wśród państw UE, a jak się weźmie pod uwagę ważniejsze wskaźniki to poprostu dno!
          • kochamjaktusk Ale POmylone klamliwe media w stylu PRLu uprawiaja 04.10.10, 15:21
            propagande sukcesu za wszelka cene, stad i POmyleni frajerzy wierza we wszystko bezkrytycznie.
            • dupetek Re: Ale POmylone klamliwe media w stylu PRLu upra 04.10.10, 15:29
              Przenieś się na fora Rydzyka i Niezależnej, to poczujesz się zdecydowanie lepiej:)) Znajdziesz tam dyskutantów na swoim poziomie!

kochamjaktusk napisał:
              • kochamjaktusk W rzeczy samej, na pewno nie tak chamskich i 04.10.10, 15:46
                zdziczalych i zezwierzeconych jak tutaj. Prawdziwi uczniowie ryzego Klamcy i Oszusta.
                • dupetek Re: W rzeczy samej, na pewno nie tak chamskich i 04.10.10, 16:57
                  Nieładnie tak pisać o ryżym Rydzyku:(
          • dupetek Re: Wiem że ty z pewnością nie żartujesz, 04.10.10, 15:22
            Uważasz, że kryzys i wychodzenie z kryzysu, to dobry moment na naprawienie prastarych polskich bolączek? Dlaczego Miller, Belka iKaczyński nie podjęli tych tematów w okresie koniunktury gospodarczej?

tornson napisał:
            • tornson Re: Wiem że ty z pewnością nie żartujesz, 04.10.10, 15:31
              dupetek napisał:

> Uważasz, że kryzys i wychodzenie z kryzysu, to dobry moment na naprawienie pras
              > tarych polskich bolączek? Dlaczego Miller, Belka iKaczyński nie podjęli tych te
              > matów w okresie koniunktury gospodarczej?
              POPiS to dno i największe nieszczęście dla Polski od czasów Balcerowicza (gorsza zaraza chyba nawet od AWSu), a Miller większość kadencji musiał sprzątać burdel zostawiony właśnie po AWSie. Zresztą Miller skręcił ostro w prawo, SLD za jego czasów stało się poprostu partią chadecko-liberalną a nie lewicową, za co zapłacił upadkiem politycznym.
              • dupetek Re: Wiem że ty z pewnością nie żartujesz, 04.10.10, 15:44
                tornson napisał:
                > POPiS to dno i największe nieszczęście dla Polski od czasów Balcerowicza (gorsz a zaraza chyba nawet od AWSu),...<

Takie hasła, to zakuwasz przed zaśnięciem?
                • tornson Re: Wiem że ty z pewnością nie żartujesz, 04.10.10, 16:02
                  dupetek napisał:

> tornson napisał:
                  > > POPiS to dno i największe nieszczęście dla Polski od czasów Balcerowicza
                  > (gorsz a zaraza chyba nawet od AWSu),...<
                  >
                  > Takie hasła, to zakuwasz przed zaśnięciem?
                  To są po prostu fakty.
      • dupetek ? 04.10.10, 14:36
        Kpisz, czy o drogę pytasz? Gdy rok temu uchwalano budżet z ostrożnym wzrostem 1,7% pkb darliście gęby nad "straszliwą" dziurą budżetową! Ze wzrostem 3,4% ta "dziura" będzie dużo mniejsza:)
        A pro, Twojego wpisu, to na tym właśnie polega "cud", że ubogi kraj wychodzi z kryzysu na takim poziomie wzrostu! Zamożniejsze gospodarki starych członków Unii nie poradziły sobie tak dobrze!
        • witoldzbazin Re: ? 04.10.10, 14:43
          dla matołków z PO proponuję porównać budżety Polski,Niemiec,Francji itd,itp. hehehehe
          • tornson Re: ? 04.10.10, 14:54
            witoldzbazin napisał:

> dla matołków z PO proponuję porównać budżety Polski,Niemiec,Francji itd,itp. he
            > hehehe
            PiS-PO to jedno gawno.
        • gringo68 zaraz odezwie się stado 04.10.10, 14:44
          forumowych frutstratów i opluwaczy - kłamstwo, bieda, nedza, ruina, etc etc.

i jak zwykle spkronie nie omieszkają wspomnieć, że oni to znacznie wyżej od sredniej krajowej, a te 99% nędzy to wszyscy inni
          • tornson Re: zaraz odezwie się stado 04.10.10, 14:56
            gringo68 napisał:

> forumowych frutstratów i opluwaczy - kłamstwo, bieda, nedza, ruina, etc etc.
            Takie są fakty, żałosny narodowcu!

> i jak zwykle spkronie nie omieszkają wspomnieć, że oni to znacznie wyżej od sre
            > dniej krajowej, a te 99% nędzy to wszyscy inni
            Jakie to ma znaczenie, dupku? Argumenty ad'personam, tylko to potraficie neoliberalni narodowcy.
            • gringo68 Re: zaraz odezwie się stado 04.10.10, 14:56
              a wyście towarzyszu napisali kiedykolwiek coś merytorycznego?
            • zoil44elwer Re: zaraz odezwie się stado 05.10.10, 13:17
              Polski cud gospodarczy:"Podludzie" (Kowalscy)wyjeżdzają za pracą i chlebem na Wyspy Brytyjskie,a nadludzie(Miry i Janusze) umieszczają swe polskie łupy na wyspach karaibskich.Ja dziękuję za takie cudy polskich kapitalistów gdy miesiąc pracy na "saksach" w państwach ogarniętych kryzysem dają zarobek jak w "polskiej zielonej wyspie" przez pół roku pracy.Tak było w PRL gdy praca na zagranicznym(dewizowym-bony PKO) kontrakcie była przebiciem nie do przebicia.
        • tornson Re: ? 04.10.10, 14:53
          dupetek napisał:

> Kpisz, czy o drogę pytasz? Gdy rok temu uchwalano budżet z ostrożnym wzrostem 1
          > ,7% pkb darliście gęby nad "straszliwą" dziurą budżetową! Ze wzrostem 3,4% ta "
          > dziura" będzie dużo mniejsza:)
          Chyba mnie z kimś mylisz. Ja zawsze pisałem że samo pokrycie dziury budżetowej to za mało. Polska potrzebuje ogromnego zastrzyku do budżetu (budżet polski przechwytuje 19% PKB gdy w innych krajch UE 40-50%) by cośkolwiek w tym grajdole ruszyło.

> A pro, Twojego wpisu, to na tym właśnie polega "cud", że ubogi kraj wychodzi z
          > kryzysu na takim poziomie wzrostu! Zamożniejsze gospodarki starych członków Uni
          > i nie poradziły sobie tak dobrze!
          Biedne kraje zawsze mają wyższy wzrost niż bogatsze i nie ma w tym nic nadzwyczajnego, tym bardziej że Polska dostaje niebotyczne środki w UE.
          Poza tym ja nigdy nie fetyszyzowałem wskaźnika PKB, są o wiele ważniejsze wskaźniki społeczne i gospodarcze wyrażające jakość życia obywateli, innowacyjność i siłę rodzimej gospodarki, we wszystkich tych kwestiach Polska to zacofany grajdoł.
          • dupetek Re: ? 04.10.10, 15:01
            Polska ma bardzo wysokie podatki (bezpośrednie i pośrednie) dlatego to niskie przechwytywanie pkb traktuje jako dowcip:)
            Tu nie chodzi o fetyszyzowanie pkb, tylko o dynamikę wychodzenia z kryzysu! Zamożniejsze gospodarki do dziś nie mogą ochłonąć:)
            Nikt tu nie pisał o innych wskaźnikach, ja podpowiem Ci jeszcze wskaźnik szczęścia:)))

tornson napisał:
            • tornson Re: ? 04.10.10, 15:28
              dupetek napisał:

> Polska ma bardzo wysokie podatki (bezpośrednie i pośrednie) dlatego to niskie p
              > rzechwytywanie pkb traktuje jako dowcip:)
              Mało wiesz przyjacielu, aż wstyd z takim stanem wiedzy wypowiadać się na forum. :(
              www.nationmaster.com/graph/eco_bud_exp_pergdp-economy-budget-expenditures-per-gdp
              2006 rok, czyli jeszcze przed popisowską obniżką podatków dla najbogatszych. Tu jeszcze ciekawszy wskaźnik:
              www.nationmaster.com/graph/eco_bud_rev_percap-economy-budget-revenues-per-capita
              Budżet na głowę mieszkańca, wyprzedzają nas wszystkie kraje UE, a także Kuba czy Gabon.

> Tu nie chodzi o fetyszyzowanie pkb, tylko o dynamikę wychodzenia z kryzysu! Zam
              > ożniejsze gospodarki do dziś nie mogą ochłonąć:)
              A gdzie ty masz wychodzenie z kryzysu? Bezrobocie rośnie, rząd tnie wszystko, tzw. pakiet antykryzysowy dalej obowiązuje, zadłużenie rośnie lawinowo, a nawet jakby zakryć dziurę budżetową to kraj do normalnego funkcjonowania potrzebuje jeszcze dziesiątek miliardów (edukacja, nauka, infrastruktura, służba zdrowia, walka z bezrobociem, pomoc socjalna).

> Nikt tu nie pisał o innych wskaźnikach,
              No i oto chodzi, podniecanie się jednym durnym wskaźnikiem robienie na tej podstawy wyspy szczęśliwości z najgorszego grajdoła w Europie, jest chore.

> ja podpowiem Ci jeszcze wskaźnik szczęścia:)))
              Propaganda i dezinformacja mają zbyt duży wpływ na to, toteż wskaźnik, szczególnie w tak zakłamanym anty-obywatelskim i niedoinformowanym kraju jak Polska skrajnie nieadekwatny.
              • dupetek Re: ? 04.10.10, 15:40
                :) Socjalne państwa mają właśnie największy problem z kryzysem i jego skutkami, bo rozumiem że ten udział obywatela w pkb miałeś na myśli. D. Cameron szykuje na wyspach "jatki" socjalne w ramach wychodzenia z kryzysu, szczegóły poznamy ok. 20 października!

Jeszcze raz powtarzam, z kryzysu wychodzi się przede wszystkim wzrostem i rozwojem gospodarczym! Naprawa bolączek np. bezrobocie, czy infrastruktura, to rzecz wtórna!!
                Zachowujesz się jak rozkapryszony dzieciak oczekujący cukierków od rodziców na dorobku:(

tornson napisał:
                • tornson Re: ? 04.10.10, 15:53
                  dupetek napisał:

> :) Socjalne państwa mają właśnie największy problem z kryzysem i jego skutkami,
                  > bo rozumiem że ten udział obywatela w pkb miałeś na myśli. D. Cameron szykuje
                  > na wyspach "jatki" socjalne w ramach wychodzenia z kryzysu, szczegóły poznamy o
                  > k. 20 października!
                  UK socjalne? Może jak przyrównać do Grajdoła to tak, ale w porównaniu do Niemiec, Francji, o Skandynawii nie mówiąc, to w UK nie ma żadnego socjalu. Poza tym najbardziej na kryzysie ucierpiały ultra-liberalne kraje bałtyjskie.
                  A Cameron to konserwatywny oszołom, w jednej frakcji z PiSem w UE, to chyba już dobitnie o nim świadczy, dokończy dzieła Żelaznej Damy przekształcania UK w kraj trzeciego świata.

> Jeszcze raz powtarzam, z kryzysu wychodzi się przede wszystkim wzrostem i rozwo
                  > jem gospodarczym! Naprawa bolączek np. bezrobocie, czy infrastruktura, to rzec
                  > z wtórna!!
                  Tyle że w Polsce wzrost PKB świadczy nie o wzroście konsumpcji czy jakości życia, ale o rosnącej komercjalizacji.

> Zachowujesz się jak rozkapryszony dzieciak oczekujący cukierków od rodziców na
                  > dorobku:(
                  Kraj na dorobku nie ma prawa utrzymywać tak patologicznego rozwarstwienia majątkowego (Polska ma najwyższe w UE). Obniżają podatki bogaczom, tolerują antypracownicze patologie i oczekują by biedota i klasa średnia spłacała fanaberie bogaczy? Niech spadają na drzewo!
                  • dupetek Re: ? 04.10.10, 15:57
                    Twoja wiedza o obecnym stanie socjalu w GB jest żadna:)
                    • tornson Re: ? 04.10.10, 16:01
                      dupetek napisał:

> Twoja wiedza o obecnym stanie socjalu w GB jest żadna:)
                      Sugerujesz że jest większy niż w Skandynawii czy w Niemczech?
                      • dupetek Re: ? 04.10.10, 18:40
                        Sugeruję, że porównywalny! Laburzyści szli na ostry populizm i przeciążyli budżet GB.
                        • tornson Re: ? 04.10.10, 19:08
                          dupetek napisał:

> Sugeruję, że porównywalny! Laburzyści szli na ostry populizm i przeciążyli budż
                          > et GB.
                          Nie kumam, jesteś za Torysami za angielskim PiSem??
                          • dupetek Re: ? 04.10.10, 21:23
                            W ten sposób, to teściową przepytuj! Co ja mam do brytyjskich partii politycznych?? Nie sympatyzuję z żadną:) Mnie interesuje sensowność i skuteczność w sferze gospodarczej, a zapowiada się, że torysi postawią GB na nogi po lewackich zabawach Browna!
                            Nibysojusz z PiSem w EP nie ma nic do rzeczy!

tornson napisał:
                            • tornson Re: ? 04.10.10, 23:54
                              dupetek napisał:

> W ten sposób, to teściową przepytuj! Co ja mam do brytyjskich partii polityczny
                              > ch?? Nie sympatyzuję z żadną:) Mnie interesuje sensowność i skuteczność w sferz
                              > e gospodarczej, a zapowiada się, że torysi postawią GB na nogi po lewackich zab
                              > awach Browna!
                              Opluwasz PiS (co oczywiście samo w sobie nie jest niczym złym) ale z drugiej strony stosujesz ich retorykę, żałosne! :/
                              "Lewackie ekscesy" to jak rozumiem te które miały kosztami kryzysu obciążyć krezusów a oszczędzić biedotę?

> Nibysojusz z PiSem w EP nie ma nic do rzeczy!
                              Nie niby, ale jak najbardziej serio. Torysi to oszołomy i eurosceptycy, bliżej im do USA niż Europy.
                • czerwony.poll74 Ciekawe... 07.10.10, 10:24
                  Socjalne państwa, Ukraina, Litwa, Estonia, Łotwa, te ostatnie do niedawna były dla naszej neoliberalnej szajki wzorem, prawdę mówiąc to propaganda PRL to mały pikuś przy obecnych zakłamanych gnidach.
          • boblebowsky Re: ? 04.10.10, 15:10
            tornson napisał:

> Poza tym ja nigdy nie fetyszyzowałem wskaźnika PKB, są o wiele ważniejsze wskaź
            > niki społeczne i gospodarcze wyrażające jakość życia obywateli, innowacyjność i
            > siłę rodzimej gospodarki, we wszystkich tych kwestiach Polska to zacofany graj
            > doł.

Oczywiście, bo PKB nie ma przecież żadnego wpływu na jakość życia obywateli i na deficyt budżetowy i innowacyjność gospodarki.
            • tornson Re: ? 04.10.10, 15:43
              boblebowsky napisał:

> Oczywiście, bo PKB nie ma przecież żadnego wpływu na jakość życia obywateli
              Niewielki, USA ma o 1/3 większe PKB na łeb od cywilizowanej części Europy a poziom życia dużo niższy.

> i na deficyt budżetowy
              Tu to żeś pojechał! :>
              A jaki niby ma mieć? Z czego spłaca się zadłużenie państwa, z wirtualnego wskaźnika PKB czy z realnych środków budżetowych?
              www.nationmaster.com/graph/eco_bud_rev_percap-economy-budget-revenues-per-capita
              > i innowacyjność gospodarki.
              Nie ma żadnego, nie mówmy może o grajdole, najbardziej zacofanym kraju Europy, ale nawet Irlandia która długi czas miała PKB na twarz drugi w UE po Luksemburgu była jednym z najmniej innowacyjnych krajów UE, mniej niż każdy kraj Europy Zachodniej (poza może Grecją czy Portugalią). Weźmy taką Rosję, najbardziej dobitny przykład, PKB bardzo niskie a jedna z głównych potęg technologicznych.
              • boblebowsky Re: ? 04.10.10, 16:37
                > boblebowsky napisał:
                >
                > > Oczywiście, bo PKB nie ma przecież żadnego wpływu na jakość życia obywate
                > li
                > Niewielki, USA ma o 1/3 większe PKB na łeb od cywilizowanej części Europy a poz
                > iom życia dużo niższy.

Nigdzie nie pisałem, że na łeb, a prognozy amerykańskiego PKB na 2010 i 2011 to 2, 8 i 1,5%
                O wskaźnikach mierzących dobrobyt też moglibyśmy podyskutować.

> A jaki niby ma mieć? Z czego spłaca się zadłużenie państwa, z wirtualnego wskaź
                > nika PKB czy z realnych środków budżetowych?

Nie bardzo wiem o czym tu z tobą dyskutować jeśli nie widzisz związku między wzrostem PKB a wielkością budżetu państwa i realizacją postawionych przez nie celów. Twoja wiedza jest raczej wirtualna, bo wartość PKB podaje GUS w liczbach.
                • tornson Re: ? 04.10.10, 19:12
                  boblebowsky napisał:

> Nie bardzo wiem o czym tu z tobą dyskutować jeśli nie widzisz związku między wz
                  > rostem PKB a wielkością budżetu państwa i realizacją postawionych przez nie cel
                  > ów.
                  Przytoczyłem tobie linka. Rumunia i Bułgaria mają mniejsze PKB a większe przychody budżetu od Polski, zobacz też gdzie plasuje się USA.
    • kochamjaktusk Towarzystwo wzajemnej adoracji w akcji 04.10.10, 14:52
      tak samo jak Niemczury kadza ryzemu POmylonemu Klamcy, tak samo i do Wloch poszlo haslo do wmawiania Wlochom, ze na Wisla dzieja sie cuda.
      Bezrobocie 15%, dlug publiczny oraz deficyt budzetowy bija coraz to nowe rekordy, ale UE nadal kadzi i oklamuje swoja ludnosc, ze Polska jest zielona wyspa.
      Skad my ta gre znamy, pelna falszu, zaklamania i obludy.
      Takie to jest dzisiejsze oblicze UE.
      Dopiero trzeba znalezc sie tam gdzie Grecja, zeby nastapilo bolesne przebudzenie.
      • dupetek Układ, układ, układ..! 04.10.10, 15:05
        Włosi na sznurku Donka i UKŁADU!:)
        Gonić cyklistów!!!
        • kochamjaktusk Poczytaj sobie opinie i prognozy polskich 04.10.10, 15:19
          ekonomistow, oczywiscie nie z kregow ryzego POmylonego Klamcy, ktory nawet UE oszukuje co do wielkosci deficytu i dlugu publicznego.
          • dupetek Re: Poczytaj sobie opinie i prognozy polskich 04.10.10, 15:46
            Poczytaj dla odmiany zagranicznych ekonomistów i ich oceny!!
            • kochamjaktusk Czytam roznych, ale nie tak selektywnie jak ty 04.10.10, 19:45
              Ci, o ktorych ty piszesz to tacy, ktorym na reke jest utrzymywanie Polakow w traumie propagandy sukcesu. Jest to interesujace mnie tylko jako przyklad sprytnej manipulacji. Jest im na reke tak samo, jak rzadowi POmylonych Oszustow utrzymywanie Polakow w poczuciu znaczenia i wielkosci, gdy tymczasem liczby mowia co innego.
              Ci sami ekonomisci chwalili przez cale lata Grecje i inne kraje, ktore zadluzaly sie coraz bardziej i bardziej, az osiagnely dno lub sa niego blisko.
              Ci sami ekonomisci pomagali nawet falszowac tym krajom dane enkonomiczne, zeby tylko utzymac sie przy zlobie.
              • dupetek Re: Czytam roznych, ale nie tak selektywnie jak t 04.10.10, 21:30
                Przyznaj się, że nic nie czytasz poza GaPą i jedyne Twoje autorytety w każdej dziedzinie, to z kręgów Radyja:)
                • kochamjaktusk [...] 05.10.10, 12:44
    • elena4.2 Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 15:46
      Towarzysze sobie kadzą, zeby nie stracic na znaczeniu i wpływach.
      Stary subwencjonowany numer z artykułem dla zakompleksionych lemingów.
      • dupetek Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 15:55
        Miło mi, że oszołomy przy okazji mojego wątku mogą się odreagować i wycharchać flegmę:)
        • elena4.2 Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 16:06
          Lepiej charchac flegmą niż charchac klamstwem.

Po paru takich numerach z artykułami w prasie zagranicznej pojawiajacymi się na potrzeby polskiego odbiorcy, nawet taki oszołom jak ja zauwazy prawidłowośc, hehehe.
          Jeszcze raz, jakby ktoś nie zrozumiał tej prawidłowosci.
          Tego typu artykuły nie sa analizą sytuacji w naszym kraju, a częścią planu ogłupiająco manipulującego tłum przez trzymających władzę.
          Dopiero po przetłumaczeniu czy napisaniu o nich w prasie krajowej spełniaja swoją prawdziwą rolę.
          Leming z kompleksem nizszości ma łyknąc to, co autorytety zachodnie głoszą, bo przecież taaaaaaakie autorytety mylic sie nie moga, nie?
          "Hole dupki hop do kupki" wciąż zywe, hehehe.
          • mr.sajgon To po co Balcerowiczowi zegar zadluzenia ? 04.10.10, 16:14
            Gazeta W yborcza uprawia PR dla zatrzymania spadku notowan platfusow to typowe dla brukowca.
          • dupetek Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 16:54
            Zwróć uwagę w swojej błyskotliwej inteligencji, że autor włoskiego artykułu powołuje się na oceny Komisji Europejskiej!! Czyżby Komisja była elementem układu? Czy Komisja fałszuje dane gospodarcze według Ciebie? A, może jednak leczysz frustrację, bo swoim życiem na koszt Hiszpanii przyczyniłaś się do jej ruiny gospodarczej i wcześniej czy później stracisz zasiłek?

elena4.2 napisała:
    • czat_elnik Za Edka też nam wmówiono, że jesteśmy 10 04.10.10, 16:58
      potęgą gospodarczą świata. I tak samo dziś - na cudzy rachunek...
      • retronick UE nam wmawia ? Tak ? 04.10.10, 18:02

• retronick A tak pisdactwo karakało, że cudu nie będzie :) 04.10.10, 18:01

• dupetek Re: A tak pisdactwo karakało, że cudu nie będzie 04.10.10, 18:44
        Dl;e nich cudem będzie byle bzdura! Ważne żeby była ogłoszona jako cud przez któregoś z guru. To tak jak z uzasadnieniem pochówku wawelskiego:))))
    • cookies9 Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 18:32
      "La Stampa" z podziwem donosi:-)

Kto - dodał - mógł przypuszczać, że ze wskaźnikiem wzrostu, oszacowanym przez Komisję (Europejską) w Brukseli na 3,4 proc. zrówna się z tym w Niemczech stając się drugim krajem europejskim, który niemal bez szwanku wyszedł z kryzysu, jaki złamał Grecję, wycieńczył Hiszpanię, zubożył Portugalię, sparaliżował Irlandię?".

Więcej... wyborcza.pl/1,75248,8461105,Wlosi_zachwyceni_gospodarczym_cudem_nad_Wisla.html#ixzz11PNWdQ6S
      • sas125 Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 18:50
        chyba nie masz wątpliwości , a jeśli tak to znaczy ze jesteś słępy i głuchy o i to od wielu lat takie teksty są inspirowane z Polski ... ktoś postawił obiad / i nie tylko/ pismakowi z zagranicy o tym wie nawet mała dziewczynka od leszka millera
        to normalka - w ten sposób lewactwo robiło gębę prawicowym Kaczyńskim ,a kiedyś zachwalało socjalizm gierka itd \
        jeśli będzie sytuacja odwrotna -krytyka władzy lewackiej lub liberalnej - to GWno prawda tego nie zamieści ... co najwyżej coś znajdziesz w NDz.
        i taka to jest ta polska tzw. demokracja.
        • cookies9 Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 19:19
          sas125 napisał:

> chyba nie masz wątpliwości , a jeśli tak to znaczy ze jesteś słępy i głuchy o i
          > to od wielu lat takie teksty są inspirowane z Polski ... ktoś postawił obiad

a tobie postawił ktoś szklankę wody za to krytykanctwo?:-)
    • olga_w_ogrodzie Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 18:49
      miło czytać taką opinię o Polsce.

warto też przeczytać co w tym artykule pan Bettiza pisze też o prezesie Kaczyńskim i jego partii.
      • dupetek Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 04.10.10, 19:08
        Za granicą takie opinie o braciach były częste w czasie IVRP. Z perspektywy lepiej widać:)
    • tornson Buaaahahaha!! Ten bzdetny artykuł na oślej!!! :oD 04.10.10, 19:17
      forum.gazeta.pl/forum/w,396,117190246,117190246,Wlosi_zachwyceni_gospodarczym_cudem_nad_Wisla.html
      Tego jeszcze nie grali, artykuł GW ląduje na oślej. GW zdała sobie sprawę jaką głupotę strzeliła, czy może forum (które jest całkiem fajne) coraz bardziej się uniezależnia od papierkowej szlamowej GW. :>
      • cookies9 Re: Buaaahahaha!! Ten bzdetny artykuł na oślej!!! 04.10.10, 19:23
        to za przyczyną tego wpisu o Kaczyńskim?-)

"Wiemy, że Kaczyński to pijana małpa, nie trzeba pisać artykułu o artykule tylko po to, żeby podkreślić, że za granicą też wiedzą, że Kaczyński to pijana małpa.

Z brzytwą.

I kotem. "
      • dupetek Re: Buaaahahaha!! Ten bzdetny artykuł na oślej!!! 04.10.10, 19:23
        A poza tym, to wszyscy w domu zdrowi? Pytanie podyktowane troską:)

tornson napisał:
        • tornson Re: Buaaahahaha!! Ten bzdetny artykuł na oślej!!! 04.10.10, 19:40
          dupetek napisał:

> A poza tym, to wszyscy w domu zdrowi? Pytanie podyktowane troską:)
          Buuuuuuuahahahahahahahaha!! :D
          forum.gazeta.pl/forum/f,396,Osla_lawka.html
          nie pogrążaj się miszczuniu! :>
        • sas125 Re: Buaaahahaha!! Ten bzdetny artykuł na oślej!!! 04.10.10, 19:48
          jeśli to prawda ze na \oślej tzn ze na czerskiej do końca nie ogłupieli, wiedza ze bezczelność kłamstw ma swoje granice , lepiej nie przeginać żeby się do końca nie ośmieszać , sprzedaż GWno prawdy i tak spada..

a zegar długu sobie tyka , tyku ,tyku,ty ku....sie kreatywny , wykształcony z dużego miasta
          • dupetek Re: Buaaahahaha!! Ten bzdetny artykuł na oślej!!! 04.10.10, 21:26
            Czego więcej można się spodziewać po PiSdzielcu? Pewnie uważasz się za jajcarza dzieciaku zmywaka?:)

sas125 napisał:
            > a zegar długu sobie tyka , tyku ,tyku,ty ku....sie kreatywny , wykształcony z
            > dużego miasta<
    • hordol hahaha 04.10.10, 19:34
      wyprzedzają nas czech słowacja estonia wegry

lepsi jestesmy od bułgarii i rumunii litwy i łotwy.
      mamy 20 lat reform i mielismy unikalnego balcerowicza.
      • dupetek Re: hahaha 04.10.10, 19:37
        Może jakieś sensowne źródła tych sensacji? Hahaha:)
        • kochamjaktusk Piszesz, jakby ty mial jakies sensowne ;) 04.10.10, 19:47
          • dupetek Re: Piszesz, jakby ty mial jakies sensowne ;) 04.10.10, 20:31
            Ranking Komisji Europejskiej jest chyba niezłym źródłem? Zresztą, wcześniej było w Europie wiele pozytywnych ocen naszej gospodarki, tyle że w obcych językach i do oszołomów nie dotarły:)
            • kochamjaktusk Znamy, znamy, towarzystwo wzajemnej adoracji 05.10.10, 12:51
              Podobnie bylo z Grecja, UE wiedziala, ze dzialo sie tam zle, ale frajerom wmawialo co innego. Jak sie skonczylo wszyscy wiemy.
              Dziwne, ze ta euforie tworza glownie kraje, ktorych najwieksze banki sa zaangazowane w kredyty dla tych krajow, z ktorych czerpia olbrzymie zyski.
              Ciekawe jest dlaczego Merkel tak duzo piany bila z powodu Grecji, pozniej zas bez zmruzenia oka zaakceptowala wielomiliardowa pomoc.
              Jezeli sie przeenalizuje ktore banki niemieckiem byly zaangazowane w przypadku Grecji wszystko stanie sie jasne.
        • hordol Re: hahaha 04.10.10, 21:36
          wystarczy sprawdzic oficjalne statystyki dostepne w necie.
          p.s. nie musisz sprawdzac i nie musisz wierzyc.
      • sas125 Re: hahaha 04.10.10, 19:43
        wyprzedzają nas ... nie od dzisiaj i to na własne nasze życzenie-
        może jak wam polaczki zabraknie wreszcie gazu w zimie i trochę pomarzniecie to zaczniecie myśleć wstecz i przypominając sobie kto zadupczyl gaz norweski, kto wstrzymał podlączenia do rurociągów niemieckich, kto opóźnił budowę portu gazowego itp

chcieliście Po to macie...na dupie cieple dziurawe gacie
        • cookies9 Re: hahaha 04.10.10, 20:06
          >wam polaczki <

Prawdziwy Polak się odezwał:-)
        • dupetek Re: hahaha 04.10.10, 20:34
          Ty lepiej pilnuj roboty u Niemca, bo jak się bauer wkurzy, to leżysz i kwiczysz pseudo patrioto:)

sas125 napisał:
          • sas125 Re: hahaha 04.10.10, 22:07
            skąd wiesz czy u mnie nie będziesz szakal roboty ? jak cie wydupczą z czerskiej, tylko ze ja nie zatrudniam tych co inaczej...
    • czat_elnik Prawdziwy dupetek. 04.10.10, 23:25
      Niejaki dupetek na tym forum szerzy iście gierkowską propagandę sukcesu, jakiż to nie cud gospodarczy spotkał Polskę za rządów Tuseka. Otóż dupeteku, kryzys światowy dotknął nas jedynie pośrednio. Był wynikiem operacji finansowych wysokiego ryzyka prowadzonych przez banki komercyjne. Gdybyś był mądry, wiedziałbyś, że takich operacji żaden bank w Polsce nie przeprowadzał, zresztą, na czym miał przeprowadzać, skoro bida aż piszczy? Odsyłam cię dupeteku do wypowiedzi Rostkowskiego i Tuseka z jesieni i zimy 2007 roku, w których potępiają w czambuł jakiekolwiek doniesienia o rzekomym kryzysie w Polsce... A więc w kraju nie dotkniętym kryzysem tak minimalny wzrost gospodarczy przy jednocześnie tak rosnącym zadłużeniu, to katastrofa. Drugą katastrofą są prawie 3 miliony ludzi porzucających domy i rodziny w emigracji za chlebem. To wielki wstyd dla kraju i wielkie niebezpieczeństwo społeczne - zapłacimy za to wysoką cenę. Opinie jakiś nawiedzonych pismaków rozbiojające się o dramatyczną rzeczywistość, ot co, dupeteku.
      • tornson Re: Prawdziwy dupetek. 04.10.10, 23:55
        czat_elnik napisał:

> Niejaki dupetek na tym forum szerzy iście gierkowską propagandę sukcesu, jakiż
        > to nie cud gospodarczy spotkał Polskę za rządów Tuseka.
        Nieuczciwe porównanie, Gierek miał się jednak czym chwalić, czego nie można powiedzieć o miernocie Tusku.
        • czat_elnik Re: Prawdziwy dupetek. 04.10.10, 23:59
          Mówię o propagandzie samej. Ale masz rację, ogrom dokonań ekipy Gierka robi wrażenie do dziś. A jak się okazuje, można się jeszcze więcej zadłuzyć nie robiąc prawie nic.
      • kochamjaktusk To wykracza poza mozliwosci percepcji tego jegomos 05.10.10, 12:54
        cia ;)
      • dupetek Żałosny Czat-elnik:( 05.10.10, 13:56
        Twoja wiedza o kryzysie jest śladowa:(
        W Polsce rzeczywiście pierwszy etap kryzysu przeszedł bezboleśnie, ponieważ żadna nasza instytucja finansowa nie upadła i tu Donek z Rostowskim mieli rację! Jednak drugi etap już nas dotknął. W tym okresie firmy zaczęły dostawać w kość, bo banki zaczęły wcześniej ściągać pożyczki i niechętnie udzielały nowych kredytów, również eksporterzy stracili bo rynki zachodnie wycofywały się z zamówień. Ta sytuacja obciążyła budżet państwa, ponieważ wpływy zmalały, a wydatki zostały constans, stąd trzeci etap kryzysu (obecny tzw. budżetowy), z którym borykają się wszystkie kraje, niektóre jak Grecja, Islandia czy Hiszpania stanęły na granicy bankructwa! Polska gospodarka na tym etapie prezentuje się bardzo dobrze, co potwierdza opinia Komisji Europejskiej! Tacy Włosi tylko nam zazdroszczą:)

Poszerz swoją wiedzę oszołomku, a dopiero później pyskuj na forum!

czat_elnik napisał:
        • czat_elnik Re: Żałosny Czat-elnik:( 06.10.10, 21:12
          Misiek, jeśli w KE siedzą partyjni towarzysze PO, to nie spodziewaj się rzetelnej oceny sytuacji w Polsce. Zresztą, niedługo się przekonasz. Na dzień dzisiejszy nie jesteśmy w stanie obsłużyć długu. I to jest katastrofa.
    • zoil44elwer Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 05.10.10, 14:01
      Polska mając nawet wzrost gospodarczy dwukrotnie większy niż "normalne" państwa UE,dopiero za 30-40 lat je"dogoni" (L Balcerowicz) Świetlana przyszłość?
      • 4cat Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 06.10.10, 07:42
        w plagach mamy przodownictwo.
    • mm-18 Re: "Gospodarczy cud nad Wisłą"-tak nas widzą 06.10.10, 18:05
      Jeżeli tak, to dlaczego w tej drugiej obok niemieckiej gospodarce płaca minimalna nie jest taka, jak w równorzędnej, niemieckiej gospodarce??????? No powiedz mi optymisto, DLACZEGO ???? Coś tu chyba nie gra, nawet na pierwszy rzut oka.
    • przewodniczacy_po Spaghetti bredzi 06.10.10, 18:24
      Facet, który nie ma pojęcia o Polsce, napisał wazeliniarską laudację na podstawie kilku banalnych informacji, a wy się tym POdniecacie. POdejrzewam, że najbardziej kręci was ta informacja, że "finanse w porządku". No jaaaaasneee :))))
      • przewodniczacy_po Re: Spaghetti bredzi 06.10.10, 18:29
        POza tym gazetka jak zwykle sobie POfantazjowała, bo napisała "Włosi zachwyceni gospodarczym cudem nad Wisłą", a okazało się, że to tylko jeden kluseczek się tak zachwycił :)
        • dupetek Bredzisz! 06.10.10, 18:45
          Ocenę polskiej gospodarki wystawiła Komisja Europejska, a takich głosów które nam zazdroszczą jest na zachodzie wiele! Że w Twojej parafii proboszcz nie ogłosił takiego info, to wcale nie znaczy, że jest to nieprawda:)

przewodniczacy_po napisał:
          • przewodniczacy_po [...] 06.10.10, 18:52
          • przewodniczacy_po Re: Bredzisz! 06.10.10, 21:51
            > Ocenę polskiej gospodarki wystawiła Komisja Europejska, a takich głosów które n
            > am zazdroszczą jest na zachodzie wiele!

Jak już wspomniałem, dług publiczny i wzrost gospodarczy to dwie rózne rzeczy, a o tym, jak nam wszyscy zazdroszczą, świadczy fakt, że do Polski w poszukiwaniu pracy przyjechało półtora miliona Włochów :)

PS
            A według niektórych danych ponad trzy miliony! :)
            • dupetek Re: Bredzisz! 06.10.10, 22:53
              przewodniczacy_po napisał:
              > Jak już wspomniałem, dług publiczny i wzrost gospodarczy to dwie rózne rzeczy,
              a o tym, jak nam wszyscy zazdroszczą, świadczy fakt, że do Polski w poszukiwani u pracy przyjechało półtora miliona Włochów :)
              PS A według niektórych danych ponad trzy miliony! :)<

Masz rację, że dług publiczny i wzrost gospodarczy, to dwie różne rzeczy! Tylko zauważ w swej błyskotliwej inteligencji, że wszystkie światowe instytucje finansowe uzależniają wielkość długu publicznego od wzrostu pkb!!!!:) Zauważ również w swej błyskotliwości, że wzrost gospodarczy nie jest równoznaczny z zamożnością! Na zamożność pracuje się wiele lat utrzymując duży wzrost gospodarczy. Przykład z włoskimi gatsarbeiterami jest godny debila:(((
              • przewodniczacy_po Re: Bredzisz! 07.10.10, 10:23
                > Przykład z włoskimi gatsarbeiterami jest godny debila:(((

To był sarkazm, a nie przykład, debilu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka